Методична розробка (8 клас) - лабораторна робота: «Вивчення теплового балансу за умови змішування води різної температури»

Про матеріал
Методична розробка (8 клас) - лабораторна робота: «Вивчення теплового балансу за умови змішування води різної температури» Тема. Вивчення теплового балансу за умови змішування води різної температури. Мета: ознайомитися з будовою та принципом дії калориметра; визначити кількість теплоти, віддану гарячою водою, і кількість теплоти, одержану холодною водою, в результаті змішування води різної температури; порівняти результати. Якщо немає калориметра теплового балансу заводського виготовлення, то можливо виготовити саморобний калориметр і дослід можливо провести навіть в домашніх умовах. Для виготовлення калориметра взято алюмінієву кружку ємністю 580 мл з масою 106 г. Конструкція саморобного калориметра показано на фото 1. На дно пластикової коробки ставимо листок термоізоляційної плівки, а навколо алюмінієвої кружки заповнюємо пінопластом. Кришка калориметра також має шар термоізоляційної плівки. В кришці є отвір для поміщення термометра. Оскільки калориметр великого об’єму, то необхідно брати велику кількість холодної води і велику кількість гарячої води. Калориметр необхідно ставити поблизу мензурки з кип’ятком і воду з мензурки швидко переливати в калориметр.
Перегляд файлу

Методична розробка (8 клас) - лабораторна робота:  «Вивчення теплового балансу за умови змішування води різної температури»

 

Тема. Вивчення теплового балансу за умови змішування води різної температури.

Мета:ознайомитися з будовою та принципом дії калориметра; визначити кількість теплоти, віддану гарячою водою, і кількість теплоти, одержану холодною водою, в результаті змішування води різної температури; порівняти результати.

image        Якщо        немає        калориметра теплового   балансу    заводського виготовлення, то      можливо виготовити         саморобний калориметр і        дослід       можливо провести             навіть       в       домашніх умовах.

 Для виготовлення  калориметра взято алюмінієву кружку ємністю 580 мл з масою 106 г. Конструкція саморобного калориметра показано на фото 1. На дно пластикової коробки ставимо листок термоізоляційної плівки, а навколо        алюмінієвої        кружки заповнюємо    пінопластом.      Кришка калориметра   також         має   шар термоізоляційної плівки. В кришці є отвір для поміщення термометра. 

                     Фото 1                     Оскільки калориметр великого об’єму, то необхідно брати велику кількість холодної води і велику кількість гарячої води.

Калориметр необхідно ставити поблизу мензурки з кип’ятком і воду з мензурки швидко переливати в калориметр.

 

 

Обладнання:мензурка, термометр, калориметр саморобний, банка з холодною водою,  кип’яток в чайнику, паперові серветки, мішалка, столова ложка.

 

 

 

                                               Хід роботи:

1)        Визначте ціну поділки шкал вимірювальних приладів: мензурки, термометра.

2)        Залити в мензурку 300 мл холодної води і перелити воду в калориметр.

3)        Залити 0,5 л води в чайник – поставити чайник на газову горілку, закип’ятити воду.

4)        Виміряти температуру холодної води в калориметрі – вона становить 14 ОС (при даному досліді так було).

5)        Поставити в мензурку столову ложку і вилити з чайника кип’яток (100 ОС), 150…200 мл в колориметр, і забравши ложку ополоснути мензурку кип’ятком – обережно вилити кип’яток з мензурки. 6) Залити в гарячу мензурку з чайника кип’яток (100 ОС), 200 мл і швидко (обережно!) перелити в колориметр, перемішати мішалкою, закрити кришкою і виміряти температуру змішаної води в калориметрі – вона становить 46 ОС (при даному досліді так було). 7) Результати вимірювань і розрахунки  заносимо до таблиці.

Таблиця 1

imageМаса Маса Маса Температ Температура Температ Кількість Кількість Кількість теплоти, калориме гарячої холодної ура холодної ура теплоти, теплоти, Отримана

тра, mк, кгводи, mг, води, mx, кг    гарячої   води, tx, °С             суміші, tc, одержана            віддана кг   води, tг, °С            холодною             гарячою

                                                                          °С                                                        водою, Q1, водою, Q2, Дж калориметром, Qк, Дж

Дж

0,106       0,2        0,3       100        14            46     40320        45360                   3121

8)     Розрахуємо за формулою Q1 = cmx(tc - tx) кількість теплоти, яку одержала холодна вода від гарячої.

9)     Розрахуємо за формулою Q2 = cmг(tг - tc) кількість теплоти, яку віддала гаряча вода холодній (c = 4200 Дж/(кг • °С)).

10)  Розрахуємо за формулою Qк = cкmк(tc - tx) кількість теплоти, яку одержала від гарячої води внутрішня посудина калориметра (cк = 920

Дж/(кг • °С)). 

11)  Провести розрахунки по приведеним формулам.

 

12)  Перевіремо рівняння теплового балансу: Q2 = Q1 + Qк. Порівняємо одержані результати, розрахувавши відносну похибку вимірювань.

 

Визначте масу холодної води: mхводи Vх . 1 мл = 1 см3, pв = г/см Розрахунки:

Q1 = 4200 × 0,3 × (46 – 14) = 40320 Дж

Q2 = 4200 × 0,2 × (100 – 46) = 45360 Дж Qк = 920 × 0,106 × (46 – 14) =  3121 Дж

 

 Qсум. = Q1 + Qк = 40320 + 3121 = 43441 Дж

 

Обчислимо відносну похибку при вимірюваннях по формулі:  ɛ = |1 – Qсум. / Q2| × 100 % = |1 – 43441/45360|× 100 % = 4,2%

 

Враховуючи те, що калориметр саморобний, то відносна похибка допустима.

 

Калориметр в робочому стані показано на фото 2.

 

image      В даній лабораторній роботі використовувався термометр до 50 ОС і температура кип’ятку не вимірювалась. Якщо використати термометр з шкалою на 100 ОС, то можливо виміряти температуру гарячої води і взяти гарячу воду її з любою температурою

(80 ОС – 100 ОС).                              

     Техніка

безпеки: будьте особливо обережними

при кип’ятінні води. Не                                  Фото 2                                       допускайте перевищення допустимих      для   термометра        меж         вимірювання. Категорично забороняється працювати з ртутними термометрами. Обережно переливати кип’яток з чайника в мензурку і з мензурки в калориметр.

Література: 

1. Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет,

https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/8-клас-лабораторні-роботи-зфізики/   

Автор: Бабин Дмитро Святославович

pdf
До підручника
Фізика 8 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
§ 10. Тепловий баланс
Додано
18 січня 2023
Переглядів
690
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку