Методична розробка до Дня пам'яті та примирення "Ніхто не забутий! На попіл ніхто не згорів!

Про матеріал
Ми пам’ятаємо, яким страшним лихом для українців була Друга світова війна. Пам’ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями Об’єднані Нації. Не забуваємо: той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона – запорука того, що в майбутньому подібна трагедія не повториться. Друга світова війна стала найбільш кривавою в історії людства. Україна вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також усіх жертв. День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні символізує не тріумф переможців над переможеними, а має бути нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією. Вона скінчилася і найважливішим її підсумком має бути не перемога, а мир. Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. Ціною цього стали надзвичайні втрати українців і громадян України інших національностей упродовж 1939–1945 років. Найтяжчі – демографічні, які оцінюють у 8–10 мільйонів осіб. У Другій світовій війні Україні випала героїчна і разом з тим трагічна роль. Єднання суспільства навколо усвідомлення цієї істини й надалі сприятиме ефективному протистоянню зовнішнім викликам та загрозам. Так, з метою висвітлення для широкого учнівського загалу наслідків Другої світової війни, внеску України в перемогу об’єднаних націй над нацистською Німеччиною та її союзниками, сприяння формуванню кожного вихованця як особистості, що усвідомлює свою належність до українського народу, сприймає війну як складний суспільно-політичний процес, протистояння між країнами, народами, поглядами, але завжди – як лихо, руйнівний процес, що дорого коштує кожному громадянину й руйнує економіку, культуру держав і долі пересічних людей, для здобувачів освіти 7-8-х класів проведений урок мужності «Ніколи знову. На попіл ніхто не згорів!».
Перегляд файлу

Департамент науки і освіти

Харківської обласної державної адміністрації

Харківське державне вище училище фізичної культури №1

 

 

 

 

 

Методична розробка виховного заходу

До Дня пам’яті та примирення

«Ніхто не забутий! На попіл ніхто не згорів!»

 

 

 

 

 

 

 

Виконала:

 вихователь ХДВУФК №1,

Жук Олеся Миколаївна

 

 

 

Харків

2018-2019 н. р.

 

Анотація

Ми пам’ятаємо, яким страшним лихом для українців була Друга світова війна. Пам’ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями Об’єднані Нації. Не забуваємо: той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона – запорука того, що в майбутньому подібна трагедія не повториться. Друга світова війна стала найбільш кривавою в історії людства. Україна вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також усіх жертв.

День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні символізує не тріумф переможців над переможеними, а має бути нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією. Вона скінчилася і найважливішим її підсумком має бути не перемога, а мир.

Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. Ціною цього стали надзвичайні втрати українців і громадян України інших національностей упродовж 1939–1945 років. Найтяжчі – демографічні, які оцінюють у 8–10 мільйонів осіб.

У Другій світовій війні Україні випала героїчна і разом з тим трагічна роль. Єднання суспільства навколо усвідомлення цієї істини й надалі сприятиме ефективному протистоянню зовнішнім викликам та загрозам.

Так, з метою висвітлення для широкого учнівського загалу наслідків Другої світової війни, внеску України в перемогу об’єднаних націй над нацистською Німеччиною та її союзниками, сприяння формуванню кожного вихованця як особистості, що усвідомлює свою належність до українського народу, сприймає війну як складний суспільно-політичний процес, протистояння між країнами, народами, поглядами, але завжди – як лихо, руйнівний процес, що дорого коштує кожному громадянину й руйнує економіку, культуру держав і долі пересічних людей, для здобувачів освіти 7-8-х класів проведений урок мужності «Ніколи знову. На попіл ніхто не згорів!».

 

 

 

 

 

 

Мета:

  • виховувати мужність, почуття патріотизму, любов до Батьківщини, до історії свого народу, пошану до ветеранів Другої світової війни;
  • сприяти пробудженню бажання вивчати історію своєї держави, берегти її традиції, уболівати за майбутнє країни;
  • формувати патріотичні почуття гордості за старше покоління та сучасних захисників України;

 

 

 

Обладнання:

 

  • мультимедійний проектор, ноутбук;
  • відеоролики;
  • стіннівки, презентації, красні маки.

 

 

 

 

 

 

 

Місце проведення: відеозал

 

 

Дата проведення: 7 травня 2019 року

 

 

 

 

 

 

(Показ відеоролика «Пам’ятаємо!Перемагаємо!).

Учениця:

Доброго дня шановні гості!

 Весна іде квітчасто, гордо, юно,

Як втілення найчарівніших снів,

О, весно красна, ти ще не забула

В історії своїх жахливих днів?

 

 Із року в рік часопис віддаляє

Своїх нащадків далі від війни.

Та травень знову й знову нагадає,

Як із життя ішли його сини.

Вихователь:

Це на світанку сталося колись:

Стривожений, із муками і жалем

Світ стрепенувся, кров’ю вмить заливсь.

Залився болем, плачем, жалем.

(Показ відеоролика «До Дня пам’яті та примирення 75-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні»).

Вихователь:

Указом Президента України №169 від 24.05.2015р. встановлено:

8 травня – День пам’яті та примирення;

9 травня – День Перемоги над нацизмом;

2 вересня – завершення Другої світової війни.

Звертаю вашу увагу на те, що новим символом пам'яті за загиблими став стилізований червоний мак. Червоний мак є традиційним українським символом, про який співалося в козацьких думах як про символ пролитої козацької крові. З іншого боку, червоний мак є європейським символом пам'яті жертв І та ІІ світової війни.

Учениця:

8–9 травня Україна вже традиційно вшановує День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Сьогодні ми святкуємо 74-річницю. У ці дні важливо пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у ці роки.

Вихователь:

8 - 9 травня в багатьох країнах світу згадують події Другої світової війни, адже це найкривавіший глобальний конфлікт, у ході якого загинуло за різними оцінками від 50 до 85 мільйонів людей. Війна для України почалася 1 вересня 1939 р. із нападу нацистської Німеччини на Польщу. Цього дня німецька військова авіація бомбардувала Львів та інші міста. Від 17 вересня учасником Другої світової війни на боці Німеччини став Радянський Союз. Друга світова війна стала найбільш кривавою в історії людства. Україна вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також усіх жертв.

Учениця:

 День пам’яті та примирення та День перемоги символізує не тріумф переможців над переможеними, а має бути нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією. Вона скінчилася і найважливішим її підсумком має бути не перемога, а мир. Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. Ціною цього стали надзвичайні втрати українців і громадян України інших національностей упродовж 1939–1945 років. Найтяжчі – демографічні, які оцінюють у 8–10 мільйонів осіб. Друга світова війна – глобальний військовий конфлікт в історії Землі та причина найбільших трагедій ХХ століття.

Вихователь:

Ніхто не забутий… На попіл ніхто не згорів!

Солдатські портрети на вишитих крилах пливуть…

І доки є пам’ять в людей і серця в матерів,

Доти й сини, що спіткнулись об кулі, живуть.

Ніхто не забутий! На попіл ніхто не згорів!

(Показ відеоролика LOBODA – Десятий наш десантний батальйон , концерт «Перемога одна на усіх»)

Вихователь:

Минають роки, відлітаючи у вічність… Все далі і далі відходять від нас грізні і важкі роки Другої світової війни, але не згасає пам’ять про тих, хто ціною власного життя захистив нашу країну від гітлерівської агресії. «Ніхто не забутий, і ніщо не забуте!..»Мільйони людей забрала друга Світова війна. Це важко усвідомити, важко осягнути. Смерть однієї людини – це трагедія. А коли гинули мільйони… Загиблим не болить. У живих продовжують кровоточити рани: у ветеранів, які втратили своїх друзів-однополчан, рідних і близьких, душі, які простріляні похоронками, у рано посивілих дітей війни, які не побачили своїх батьків і пережили пекло фашистської окупації.

Учениця:

 У вогнище війни було втягнуто 67 держав, 80 % населення земної кулі. Друга Світова тривала довгих 6 років. Вона пронеслася над величезними територіями Європи, Азії й Африки, охопила простори всіх океанів.

Вихователь:

А скільки матерів, сестер, коханих чекали і не дочекалися своїх синів, братів, чоловіків. У народі надаремно кажуть, що час не владний над материнським горем. І скільки б не минуло років і десятиліть від того недільного ранку, коли пролунало страшне слово "війна", вони ніколи не принесуть спокою матерям, діти яких віддали найдорожче - життя у боротьбі з фашистськими загарбниками.

Учениця:

Вірш «Мамо не плач»

Мамо, не плач. Я повернусь весною.

У шибку пташинкою вдарюсь твою.

Прийду на світанні в садок із росою,

А, може, дощем на поріг упаду.

Голубко, не плач. Так судилося, ненько,

Що слово бабуню вже не буде твоїм.

Прийду і попрошуся в сон твій тихенько

Розкажу, як мається в домі новім.

Мені колискову ангел співає

I рана смертельна уже не болить.

Ти знаєш, матусю, й тут сумно буває

Душа за тобою, рідненька, щемить.

Мамочко, вибач за чорну хустину

За те, що віднині будеш сама.

Тебе я любив. I любив Україну

Вона, як і ти, була в мене одна.

(Відеоролик Ані Лорак- Мальви).

Вихователь:

До тебе, людино, звертаюсь:

Залиш на хвилинку щоденні турботи.

З собою побудь у глибокій скорботі,

Згадай чоловіка, товариша, брата,

Дружину, сестру чи посивілу матір.

Я, хочу Вам нагадати, що дуже велику роль відіграли жінки у Другій світовій війні. І я, пропоную подивитись відеоролик у супроводі пісні «Синій хусточку».

(Показ відеоролика «Синій хусточку»).

Учениця:

Перед трагічною хвилиною мовчання

Словами говорити неможливо.

Оця хвилина більше нам розкаже,

Ніж тисячі, а чи мільйони слів.

 

Солдатів подвиг, про який сьогодні

Дізнались ми, не вимовить словами,

А тільки серцем можна це сказати,

Але воно, на жаль, не має мови,

Лиш має біль. І тому я прошу

Солдатів пам'ять вшанувати мовчанням.

(Хвилина мовчання. Звучить метроном).

Вихователь:

 Ми сьогодні в скорботі й з великою шаною вдячністю згадуємо Героїв котрі відтепер постійно споглядатимуть за нами та нашими вчинками. Гідність, відданість та патріотизм сьогодні засяяли новими гранями, стали своєрідним поштовхом для переосмислення глибокої суті людського буття.

Нам треба об’єднатись воєдино,

Бо мрії й прагнення в нас одні –

Щоб стала вільна й сильна Україна,

Ми скажемо усі разом: «Ні – війні».

Учениця:

Вітаємо зі святом всіх вас щиро!

Живіть здорові в щасті і в теплі!

Бажаєм всім любові, щастя, миру

На нашій рідній і святій землі!

 

Хай пісня лине в синь небес крилато,

У мирне небо хай зліта салют!

День Перемоги – це найкраще свято!

І на землі хай в мирі всі живуть!

(Лунає пісня «День Перемоги»).

 

.

 

 

 

 

 

docx
Додано
18 березня 2020
Переглядів
418
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку