Методична розробка позакласного заходу з біології на тему "Наука про життя""

Про матеріал
Методична розробка позакласного заходу з біології на тему "Наука про життя""
Перегляд файлу

Наука про життя

Ведуча 1. З найдавніших часів людство знає, яке значення має біологія в житті людини. Навіть древні люди змушені були вивчати тварин і рослини, щоб полювати і забезпечувати собі харчування та лікування.

Ведуча 2. В античні часи давньогрецький філософ Аристотель був автором праць з наукової зоології. Відомо, що він займався  дослідженнями морських організмів і рослин.

Аристотель.  Людина від природи прагне до пізнання.  Пізнання  є найвищою метою життя, пізнання — божественна форма життя людини. На мою долю випала місія підсумувати досягнення учених і філософів античної Греції, узагальнити їх і передати наступним поколінням.

Мого батька звали Пікомах, він був лікарем при дворі македонського царя і походив із родини лікарів, у якій лікарське мистецтво передавалося з покоління в покоління. Ще в дитинстві я познайомився з Філіпом, майбутнім батьком Александра Македонського, що згодом зіграло не останню роль у призначенні мене вихователем малого Олександра. Тривалий час я провів в Академії  Платона як учень та викладач. Товариські стосунки між Платоном і мною були як між добрим учителем і здібним учнем, і не заважали мені критично ставитися до слів учителя. Звідси пішла легендарна фраза: "Платон мені друг, але істина дорожча".

Свої погляди на явища природи  я виклав у творах "Історія тварин", "Про виникнення тварин" та ін. Я поділив тварин на 2 групи, що приблизно відповідають групам  хребетних  і безхребетних, заклав основи описової й порівняльної анатомії, описав близько 500 видів тварин.

Прожив я своє життя не дарма, мій учень, Теофраст, написав один з найбільш відомих текстів з ботаніки, а саме про будову, життєві цикли і використання рослин.

Ведуча 1. Римський лікар Гален використовував свій досвід лікування гладіаторів після битв на арені для написання праць про хірургічні втручання. Після смерті Галена за 13 століть не з’явилося жодного нового дослідження про будову людського тіла. Вчення Галена і Гіппократа перетворилося в догму. 

Ведуча 2. В епоху Відродження Леонардо да Вінчі, ризикуючи заслужити осуд з боку громадськості, створював докладні анатомічні малюнки, які досі вважаються одними з найкрасивіших з коли-небудь створених.

Читець. Мало хто знав про те, як сильно цікавила Леонардо да Вінчі анатомія.

Тільки після того, як вчені провели ретельний аналіз його наукових праць, переглянули тисячі і тисячі сторінок записів великого художника, стало зрозуміло, що його наукова діяльність не менш важлива, ніж мистецтво. 

«Чудове знаряддя, винайдене верховним художником» — так відгукнувся Леонардо да Вінчі про серце людини. Леонардо правильно дав оцінку серця як щільному м’язовому органу, який живлять артерія і вена. Він абсолютно вірно вважав, що клапани ділять серце на чотири відділи. «...Серце має чотири шлуночка, а саме — два верхніх, званих вушками серця, і два нижніх, званих правим і лівим шлуночком».

Леонардо да Вінчі був першим, хто запропонував використовувати скляні моделі органів і судин, щоб спостерігати, як по них тече кров.

Леонардо перший визначив точне число хребців і перший найбільш точно відтворив форму хребетного стовпа. Також він першим припустив, що м’язи шиї утримують шийний відділ хребта.

Один з найбільш знаменитих анатомічних малюнків Леонардо — плід в утробі матері. Помилковий в деяких деталях, в інших — особливо в зображенні положення плоду і пуповини, — він абсолютно точний і виконаний настільки професійно, що і в наші дні використовується в якості ілюстрації в медичних підручниках.

Крім того, Леонардо вдалося описати і ряд анатомічних особливостей людського скелета, пов'язаних з нашим прямоходінням: приміром, косе положення стегнової кістки по відношенню до вертикалі. 

Завдяки Леонардо да Вінчі анатомія і медицина сьогодні зробили крок далеко вперед. 

 Сучасна анатомія, обертається навколо таких нових методів візуалізації, як магнітно-резонансна томографія або вивчення будови людини на мікроскопічному рівні, звичайно ж, зробили крок далеко вперед. Такі області висот не були доступні Леонардо, однак флорентійському художнику все-таки вдалося досягти того, до чого вчені прийшли тільки через кілька століть. Наприклад, зображення плеча, зроблені да Вінчі, виглядають практично так само, як і їх сучасні тривимірні візуалізації.

Багато чого з того, що зробив Леонардо, достеменно відображало суть речей так, як стало доведено через багато століть після того, як це представив великий флорентійський живописець епохи Відродження. Між іншим, відомо про цікавий факт з життя великого художника. У нього був звичай купувати на ринку птахів, для того щоб їх випустити.

Відео. Леонардо да Вінчі - 5, 15 хв.

Ведуча 1. Біологія – наука про життя, вивчення якої після винаходу мікроскопів відкрило вченим нові світи і горизонти. У 1665 році Роберт Гук, використовуючи найпростіший мікроскоп, з'ясував, що рослинна тканина складається з прямокутних блоків, які він назвав клітинами.

Ведуча 2. У 1676 році Антоні ван Левенгук опублікував перші малюнки живих одноклітинних організмів. Отже, було доведено, що світ не сукупність мертвих об’єктів, він повний життя.

Відео. Вивчення клітини. 3хв. 50 сек

Ведуча 1. Повальне захоплення біологією почалося у вікторіанську епоху. Протягом усього 19-го століття природничі науки були чимось на зразок манії. Були виявлені тисячі нових видів тварин і рослин, і з'являлися нові відважні сміливці в особі ботаніків і ентомологів,  які не бояться висувати все нові гіпотези і припущення. Чарльз Дарвін опублікував свою легендарну теорію про походження видів, яка назавжди змінила світ. 

Ведуча 2. 20-те і 21-ше століття стали початком справжньої біологічної революції. У 1953 році була розшифрована структура і досліджені функції ДНК. Поступово всі галузі біології розширюються і охоплюють всі сторони життя.

Ведуча 1. Досліджуючи біологічні науки, можна дізнатися все про тварин, рослини і мікроорганізмах на генетичному рівні, їх клітинну будову і взаємодії в природних умовах. 

Відео. Відкриття структури ДНК. 2хв.

Ведуча 2. Ми підійшли до головного питання: «Чому необхідно вивчати біологію?».  Відповідаючи на нього варто відзначити, що це дуже цікава наука, яка дає нам можливість дізнаватися про те, над чим ми ніколи не замислювались.

Відео. 15 цікавих фактів про людський організм. – 1,57 хв.

 

Ведуча 1. Ця життєво важлива наука нерозривно пов'язана з медициною. Спільними зусиллями ці фундаментальні знання можуть творити справжні чудеса. Людиною, яка оволоділа такими знаннями, в українській історії був видатний хірург Микола Амосов.

Відео. Обличчя української історії. Микола Амосов - 5 хв.

Ведуча 2. Біологія є невід'ємною частиною життя суспільства, оскільки споконвіку людство перебуває в прямій залежності від світу природи. Так наприклад, квіти не тільки радують нас ароматом і своїм виглядом, але і відображають історію держави і національні традиції. 

 Читець.  Кожна країна має свою національну рослину і свою національну квітку. Вона частково відображає культуру і розповідає про історію держави, представляючи її навколишньому світу. Дивлячись на тюльпан, ми чомусь згадуємо Голландію, кленовий листок нагадує нам Канаду, хризантема — Японію, нарцис — Китай, лотос — Єгипет. Але це далеко не все. Англія — троянда. Німеччина та Естонія — волошка. Туреччина (як і Нідерланди) — тюльпан. Ірландія — трилисник (рід конюшини). Швейцарія — едельвейс. Шотландія — чортополох. Італія — маргаритка і цикламен. Мексика — жоржина. Латвія — ромашка. Багамські острови — жовта бузина. Азербайджан — гранат. І багато інших. А які ж рослини представляють українців? Здогадатися не важко. «Без верби і калини нема України!». Здавна на Україні калина вважалася символом любові, щастя, краси, багатства, здоров’я. Так, на весіллі калиною оздоблюють коровай та вбрання нареченої, щоб підкреслити  її чистоту, дівочу цнотливість, а також одяг молодого та весільні вінки. А верба настільки шанувалася в Україні, що навіть була увічнена в назві шостого тижня Великого посту - Вербна неділя. Верба вважається символом весни, радості, життя, здоров'я, і ​​родючості.

Пісня «Верба».

Ведуча 1. Біологія - це дивовижна наука, яка має на увазі детальне вивчення рослинного і тваринного життя, як в теоретичному, так і практичному плані. Вона є відмінним предметом дослідження для самоосвіти, і, що важливо, це може бути дуже корисним для досягнень в галузі медицини, екології, охорони здоров'я та харчової промисловості, забезпечення продовольчими ресурсами, а також збереження різноманітних форм життя на Землі. 

Ведуча 2.  Чому необхідно вивчати біологію? Хоча б тому, що це наука про життя. 

Читець.

Життя — це просто дивна казка,
В яку приходимо лиш раз.
Тут для людей любов і ласка,
І світло сонечка для нас.
І небеса бездонні сині,
Чарівні зорі в небесах.
Ключі високі журавлині,
І вся оця земна краса.
Життя складне, але чудове,
Ми робимо в нім відкриття.
Й завжди йдемо в невідоме,
Тим цікавіше нам буття…
Привабливіше, яскравіше,
Є для фантазії політ.
І манять вдаль путі світліші…
І ти не йдеш — летиш у світ!
Є і різкі в нім повороти,
Де випадаєш із сідла.
Завертять враз круговороти…
Бувають і такі діла.
Та все проходить, час спливає,
Нова мета нас кличе вдаль.
В житті усякого буває,
Та за минулим нам не жаль,
Бо кличуть знов нові дороги,
Під ноги стеляться путі.
Чекають радощі й тривоги
Щодень у нашому житті.
Життя складне, але цікаве.
Його не взнаєш до пуття.
Буває радісне й лукаве…
Але… Спасибі за життя!     

Автор Надія Красоткіна

 

Викладач. Своїми дослідженнями ця наука покликана переконати людей в необхідності дбайливого ставлення до природи,  дотримання її законів. Багато хто називає її наукою майбутнього, і вони абсолютно праві.

Пісня про життя.

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Катаєва Ольга
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
9 березня 2021
Переглядів
320
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку