Методична розробка "РЕПРОДУКЦІЯ.РЕГЕНЕРАЦІЯ. ТРАНСПЛАНТАЦІЯ ТКАНИН ТА ОРГАНІВ У ЛЮДИНИ, ЇЇ ПЕРСПЕКТИВИ. ПРАВИЛА БІОЛОГІЧНОЇ ЕТИКИ"

Про матеріал
Методична розробка з використанням методу кроссенс,інтерактивними методами навчання та графічною візуалізацією, що дозволяє швидко запам'ятовувати, структурувати, критично мислити та продукувати нові знання.
Перегляд файлу

Тема: РЕПРОДУКЦІЯ.РЕГЕНЕРАЦІЯ. ТРАНСПЛАНТАЦІЯ ТКАНИН ТА ОРГАНІВ У ЛЮДИНИ, ЇЇ ПЕРСПЕКТИВИ. ПРАВИЛА БІОЛОГІЧНОЇ ЕТИКИ

Цілі уроку:

 освітня: сформувати знання про особливості процесів регенерації організму людини; ознайомити з можливостями трансплантації тканин та органів у людини; з'ясувати правила біологічної етики;

 розвивальна: розвивати вміння логічно мислити й аналізувати перспективи трансплантації тканин та органів у людини;

 виховна: на прикладі процесів регенерації організму людини виховувати розуміння єдності всіх біологічних процесів у живих організмах.

Обладнання і матеріали: зображення, що ілюструють приклади регенерації у різних організмів, кроссенси, матеріали для створення крос сенсів.

Базові поняття і терміни: регенерація, фізіологічна регенерація, репаративна регенерація, трансплантація, біологічна етика.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Ключові компетентності: спілкування державною мовою; наукове розуміння природи; уміння аналізувати, формулювати висновки; знання та розуміння фундаментальних принципів біології; збереження власного здоров'я.

Хід уроку

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ЕТАП

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І МОТИВАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

Порівняйте репродукції картин «Соняшники» Клода Моне, Ван Гога, Марії Приймаченко із природним соняхом – результатом біологічної репродукції. Що є спільного й відмінного між художньою й біологічною репродукцією?

ІІІ. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

 Робота в групах:

І – розшифруйте кроссенс «Репродукція».

II –розшифруйте кроссенс  «Нестатеве розмноження».

III –розшифруйте кроссенс «Статеве розмноження»

Явище регенерації відомо людям з глибокої давнини і відображено в багатьох міфах або казках:

1.Під час суперечки щодо того, яку частину жертв люди мусять віддавати богам, Прометей вирішив допомогти людям, котрі жили надголодь і були безсилі проти могутніх олімпійців. Прометей поділив забитого жертовного бика на дві частини. В одну купу склав усе мʼясо й накрив шкурою тварини, а в другу — самі кістки, поклавши на них шматки жиру. Зевс уведений в оману, вибрав купу, яка лисніла смачним жиром. Відтоді люди стали приносити в жертву богам кістки, тобто гіршу частину вбитої тварини, а самі їли мʼясо

Зевс розгнівався на людей і забрав у них вогонь аби тим довелося їсти м'ясо сирим. Однак Прометей викрав вогонь з Олімпу, взявши його від сонячної колісниці (або кузні Гефеста), і приніс його людям у тростинці. Так людський рід було врятовано від голоду й холоду. З часом люди стали могутніми і майстерними в різних справа

Зевс, бачачи силу людей, задумав помститися. Він наказав Гефестові створити з глини найпрекраснішу, але нерозважливу, жінку Пандору та віддати її Епіметею. Та Прометей здогадався про підступ Зевса й наказав братові не приймати дарів. Епіметей не послухався і взяв Пандору за дружину. Вона відкрила скриньку з лихами, якою володів Епіметей, і так світ наповнили різні нещастя, від яких потерпають люди.

Зевс звелів схопити й прикути Прометея до однієї із скель Кавказу і пробити йому списом груди. Щоранку на скелю сідав орел і гострим дзьобом рвав печінку. За ніч печінка відростала, а вранці орел прилітав знову, щоб карати титана. Багато тисячоліть терпів Прометей тяжкі муки, аж поки Геракл (за згодою Зевса, який бажав прославити свого сина) убив орла й визволив титана.

2.Геракл чекав на Гідру, піднявши над головою гострий меч. Тільки-но перша голова змії торкнулася землі, Геракл одним стрибком наступив їй на шию і помахом меча відтяв її геть. Тоді решта вісім голів, випустивши жала і оголивши отруйні зуби, накинулися на Геракла. Тіло змії оплело йому ноги наче залізними путами, а смертоносні зуби й жала клацали і ковзали по панциру, намагаючись знайти оголене тіло.

Меч Геракла блищав як блискавка. Одну за одною відрубав він ще сім голів, але дев'яту, найлютішу і найбільшу, він ніяк не міг відрубати, тому що вона була безсмертною. Гострий клинок меча проходив через цю голову, наче через м'який холодець, але не залишав на ній жодних слідів. Скинувши з себе тіло змії, Геракл схопив голову руками, намагаючись її задушити, але тут він побачив, що всі інші вісім голів знову відросли і кинулися на нього з новою силою. Вивертаючись від Гідри, Геракл рубав і рубав мечем, а голови все відростали й відростали. І найстрашніше за всіх сичала середня, безсмертна голова. Скоро Геракл втомився рубати. Він уже втрачав надію здобути перемогу над Гідрою, як раптом йому сяйнула щаслива думка. Він став кричати Іолаєві, щоб той приніс йому палаючу гілку дерева.

Хоробрий хлопчик одразу ж зрозумів, що треба робити. Він прибіг, розмахуючи палаючою головешкою. Тільки-но Геракл відрубував зміїну голову, Іолай припікав палаючою гілкою криваву рану.

Від цього шиї Гідри зморщилися і нові голови перестали рости на них. Так загинули всі вісім голів отруйної Лернейської гідри. А дев'яту, безсмертну голову Геракл завалив великими каменями. Скільки не билася змія, вона не могла скинути з себе важкої кам'яної купи.

3. Започаткування цієї особливої іконографії пов'язано з епізодом із житія преподобного Іоанна Дамаскіна. Під час виникнення у Візантії єресі іконоборства, підтримуваної імператором Левом III Ісавром, Іоанн написав три трактати на захист шанування ікон і направив їх імператорові. Лев Ісавр розлютився, але нічого не міг зробити, тому що Іоанн не був підданим його імперії, а жив у Дамаску, будучи міністром при дворі халіфа.

Щоб перешкодити Іоанну писати праці на захист ікон, імператор вдався до наклепів. Від імені Іоанна було складено підроблений лист, в якому Іоанн нібито пропонував імператорові свою допомогу в завоюванні сирійської столиці. Цей лист і відповідь на нього імператора були спрямовані халіфу. Іоанна відсторонили від посади та покарали, відсікши кисть правої руки, яку повісили на міському майдані.

Через деякий час Іоанн отримав відсічену руку назад і, зачинившись у себе, приклав кисть до руки і став молитися перед іконою Богородиці. Згодом він заснув, а прокинувшись, виявив, що рука дивним чином приросла. У подяку за зцілення Іоанн приклав до ікони зроблену зі срібла руку. Третя рука стала відтворюватися на багатьох копіях цієї ікони, що отримала найменування «Троєручиця».

Робота в групах:

І – створити кроссенс «Регенерація».

II – створити  кроссенс  «Види регенерації».

III – створити  кроссенс «Трансплантація»

 Правила біологічної етики

Біоетика — це міждисциплінарна галузь знання та практики, мета якої — збереження та розвиток життя за допомогою етичних принципів.

Основні правила і принципи біоетики є такими:

1) принцип автономії (людина має право розпоряджатися своїм здоров’ям та благополуччям);

2) принцип «незашкодь» (мінімізація шкоди, що завдають пацієнтові під час медичного втручання);

3) принцип блага (моральний обов’язок робити добро, котрий акцентує обов’язок лікаря виконувати дії, спрямовані на покращення стану пацієнта);

4) принцип справедливості (необхідність рівного ставлення до пацієнтів та справедливого розподілу ресурсів під час надання медичної допомоги);

5) принцип людськоїгідності (гарантує гідне ставлення до пацієнта);

6) принцип інтегральності (передбачає недоторканність психофізичної цілісності людини)

7) принцип уразливості  (передбачає  відповідальне ставлення до людського життя; спрямовує на тактовне ставлення до людей, що мають обмежені соціальні, фізичні та психічні можливості).

IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ, СИСТЕМАТИЗАЦІЯ Й КОНТРОЛЬ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ

Відповіді на питання.

Тестування на платформі «На урок».

V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Опрацювати відповідний параграф підручника.

Заповнити робочий зошит.



 

 

 

 

Додатки

 

C:\Users\Администратор\Desktop\Без названия (8).jpg

 

C:\Users\Администратор\Desktop\images (4).jpg

 

 

  n

   2n

 

C:\Users\Администратор\Desktop\images (3).jpg

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\Без названия.png

C:\Users\Администратор\Desktop\Без названия (9).jpg

n

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\images (5).jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жіноча особина продукує…

Яйцеклітини

З гаплоїдним набором хромосом

Яка має диплоїдний набір хромосом

Статеве розмноження

Чоловіча особина продукує…

При заплідненні утворюється зигота

З гаплоїдним набором хромосом

Сперматозоїди

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\Без названия (7).jpg

C:\Users\Администратор\Desktop\Без названия (10).jpg

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\Без названия (1).png

 

R- стратег

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\images (7).jpg

 

RE-

PRODUCO

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\Без названия (11).jpg

К –стратег

 

C:\Users\Администратор\Desktop\Без названия (12).jpg

 

C:\Users\Администратор\Desktop\images (3).jpg

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\300px-Hydra_oligactis.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Реплікація ДНК

Мітоз

Мейоз

R –стратег ( дуже багато нащадків)

розмноження

Вегетативне

К- стратег(мало дитинчат)

Статеве

Брунькування

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\Pelargonien_peltatum_Steckling_2005-11-30.JPG

 

C:\Users\Администратор\Desktop\Без названия (14).jpg

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\images (6).jpg

C:\Users\Администратор\Desktop\pic147.jpg

C:\Users\Администратор\Desktop\Без названия (13).jpg

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\gotovim-kartoshku-k-posadke.jpg

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\different-ways-of-breeding-strawberries-in-greenhouse-3.jpg

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\calamus-big.jpg

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\Без названия (15).jpg

 

 

 

 

 

 

 

Стеблові живці

Кореневі паростки

Листові живці

Відводками

Вегетативне розмноження

Клубнями

Вусами

Кореневищем

Цибулинами

 

 

 

 

 

 

 

 

   C:\Users\Администратор\Desktop\mishuk-bio-8-197.jpg

 

C:\Users\Администратор\Desktop\chomu-narodzhuyutsya-blyznyuky.jpg

 

 

 

  C:\Users\Администратор\Desktop\images.jpg

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\1.jpg

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\images (3).jpg

 

        C:\Users\Администратор\Desktop\38902.jpg

 

  C:\Users\Администратор\Desktop\96151908_4711681_Statyya_Germafrodita__Pergamonskii_myzei__Berlin.jpg

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\336214_1.jpg

   C:\Users\Администратор\Desktop\336702_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поліембріонія – з заплідненої яйцеклітини, утворюються декілька зародків.

Однояйцеві близнюки.

Партеногенез – розвиток організму з незаплідненої яйцеклітини

Плоскі черви - приклад гермафродитів

Статеве розмноження

Ісус Христос , бджоли.

Гермафродитизм,

Гермафродит – син Гермеса та Афродити

Роздільностатевість

жінка

Роздільностатевість

чоловік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\razmnozhenie-amyobyi.png

 

 

   

 C:\Users\Администратор\Desktop\bio_98_6.jpg

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\Мал._205._Дріжджі.jpg

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\Без названия (11).jpg

 

C:\Users\Администратор\Desktop\-5-728.jpg

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\12.jpg

 

 

 C:\Users\Администратор\Desktop\sea-star.jpg

   

   C:\Users\Администратор\Desktop\006-2-1.jpg

 

  C:\Users\Администратор\Desktop\49946c04835922b4f8e6f9c9288e1094.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поділ навпіл у амеби

 

Шизогонія у малярійного плазмодія

 

 

Брунькування гідри

 

Вегетативне розмноження

 

 

 

Нестатеве розмноження

 

Спороутворення  у папороті

 

 

 

Фрагментація у морської зірки

 

Фрагментація у багатощетинкових червів

 

Фрагментація у нитчастих зелених водоростей

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кроссенси створені учнями:

 

      C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\простая-молекула-изолированная-на-белом-векторе-117079016.jpg

 

         C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\unnamed.gif

 

C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\hqdefault.jpg

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\1-34.jpg

 

 

 

        C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\Ivan_Bilibin_065.jpg

 

 C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\16.jpg

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\4056.jpg

 

   C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\image_5265_400.jpg

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\Без названия (2).jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Молекулярний рівень

 

Клітинний рівень

 

 

 

Мітоз

 

Організмовий рівень

 

 

 

Регенерація

Амітоз

 

 

 

Сполучна тканина

 

Епітеліальна тканина

 

 

Тканинний рівень

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\r_imgs.jpg

 

C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\depositphotos_123101710-stock-photo-homeostasis-word-cloud.jpg

 

 

 

    C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\image_5265_400.jpg

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\4056.jpg

 

        C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\Ivan_Bilibin_065.jpg

 

  

    C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\Bleeding_finger.jpg

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\8_1.png

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\1368981724_13-2.jpg

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\screenshot-3-6-696x439.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фізіологічна

 

Забезпечує гомеостаз

 

 

 

Відновлення епітелію

 

Утворення рубця

 

 

 

Регенерація

 

Відновлення клітин крові

 

 

 

Після травми (опік)

 

Репаративна

 

 

Відновлення печінки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\трансплантация-печени-донор-реципиент.jpg

 

 

  C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\Без названия (1).jpg

 

 

Авто-

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\unnamed (1).jpg

 

      

         C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\images.jpg

 

 

 

  C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\19554655_1390617061032210_8031861664665775226_n.jpg

 

 

 

Ксено-

 

C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\original-774231922.jpg

 

 

Ало-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Донор - реципієнт

 

Трансплантат

 

 

 

Авто-

 

 

Між організмами різних видів (свиня – людина)

 

 

Трансплантація

 

Пересадка зубів, волосся, шкіри, хрящів в межах одного організму

 

Ксено-

 

Пересадка органів між організмами одного виду (людина - людина)

 

Ало-

 

 

 

 

 

 

Імплантація

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\Implantatsyya-1-1024x537.jpg

 

   C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\Abiocor-hand.jpg

 

 

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\image316.jpg

 

C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\images.jpg

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\vyibor-klapana-serdtsa.jpg

 

C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\1.jpg

 

C:\Users\Администратор\Desktop\трансплантація\unnamed (2).jpg

Експлантація

 

 

 

 

 

 

Імплантація

 

Штучне серце

Штучні зуби

Свині, кози, примати

Сучасна трансплантологія

Клапани серця

Трансплантація від тварин

Вирощування окремих клітин, тканин, органів поза організмом на живильних середовищах

Експлантація

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
20 березня 2021
Переглядів
924
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку