Методична розробка відкритого виховного заходу "Дружба подвоює радості і скорочує на половину прикрості"

Про матеріал
Виховний західна тему:«Дружба подвоює радості і скорочує на половину прикрості» Мета: • розкрити зміст понять «дружба», «справжній друг»; • показати відмінність понять «друг», «приятель» і «знайомий»; • прищепити учням повагу до цінностей дружби; • сприяти розвитку критичного ставлення до себе і своїх особистих якостей, терпимості й коректності в спілкуванні з друзями. Дружба може з'єднувати лише гідних людей (Цицерон) Людина з друзями — степ із квітами, а людина без друзів — жменя попелу. Прислів'я Вчитель. Сьогодні ми проводимо виховну годину на тему "Дружба подвоює радості і скорочує на половину прикрості". Ми поговоримо про дружбу як одну із загальнолюдських чеснот, спробуємо усвідомити значущість слова «друг», з'ясувати, яке значення дружби у житті кожного з вас. Спілкування з ними, як правило, приносить радість. Але в нашому оточенні є й такі люди, яких ми недолюблюємо, якими нехтуємо, і спілкування з такими людьми нас дратує. Іноді може статися так, що наш найближчий друг стає недругом. Як же уникнути таких неприємних ситуацій? Напевно, вдалий спосіб — розібратися у своєму оточенні.
Перегляд файлу

1

 

ЖИТОМИРСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ

ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

 

 

Методична розробка відкритого виховного заходу

на тему:

«Дружба подвоює радості і скорочує на половину прикрості»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала та оформила викладач

Купрієнко Алла Володимирівна

 

 

Розглянуто і схвалено на

Засіданні методичної комісії  № ___

Протокол №_____ від __________

Голова метод комісії___________


ВИХОВНА ГОДИНА

на тему: «Дружба подвоює радості і скорочує на половину прикрості»

 Мета:

  • розкрити зміст понять «дружба», «справжній друг»;
  • показати відмінність  понять «друг», «приятель» і «знайомий»;
  • прищепити учням повагу до цінностей дружби;
  • сприяти розвитку критичного ставлення до себе і своїх особистих якостей, терпимості й коректності в спілкуванні з друзями.

 

Дружба може з'єднувати лише гідних людей

(Цицерон)

Людина з друзями — степ із квітами,

а людина без друзів — жменя попелу.

Прислів'я

Вчитель. Сьогодні ми проводимо виховну годину на тему "Дружба подвоює радості і скорочує на половину прикрості". Ми поговоримо про дружбу як одну із загальнолюдських чеснот, спробуємо усвідомити значущість слова «друг», з'ясувати, яке значення дружби у житті кожного з вас. Спілкування з ними, як правило, приносить радість. Але в нашому оточенні є й такі люди, яких ми недолюблюємо, якими нехтуємо, і спілкування з такими людьми нас дратує.

Іноді може статися так, що наш найближчий друг стає недругом. Як же уникнути таких неприємних ситуацій? Напевно, вдалий спосіб — розібратися у своєму оточенні.

Хто такий друг?

Об’єднуємось в дві групи. Роздаємо ватмани. На ватманах вам необхідно зобразити образ (якості) справжнього друга.

Зразки відповідей:

Одному друг потрібен, щоб допомагав, був беззавітно відданий і до якого в будь-яку хвилину можна було б  звернутися за допомогою.

Справжній друг - це людина, яка ніколи тебе не залишить у біді, завжди допоможе і підтримає.

Друг це той хто поважає тебе, кому можна довіряти.

Багато для кого друг - це той хто поділяє його погляди, допомагає йому в складних ситуаціях, тобто той кому можна довіряти особисте, знаючи, що він тебе не зрадить. Дуже часто навіть зла і огидна Вам людина може зробити більше ніж найкращий друг якого ви знаєте все своє життя, якщо людина не поділяє ваших поглядів це не означає, що вона погана і навпаки. Найкраще можна виявити друзів в скрутний момент коли у вас, сталась якась біда тоді відзразу помітно де справжній друг.

Справжній друг - це людина, яка завжди тебе підтримує, яку ти поважаєш і поділяєш з нею власні таємниці.

Багато хто прикидається другом для когось, щоб використати його в корисних для себе цілях.

— відносини між людьми зміцнюють почуття впевненості в собі;

— спілкування допомагає нам учитися, працювати, жити;

— це про дружбу, що позбавляє нас самотності, робить нас добрішими і кращими.

Прикріпити по дві сторони дошки ватмани з відповідями. Представники з групки характеризують якості справжнього друга.

Вчитель. Дружба - чудова річ. Але знайти справжнього друга дуже важко, а ще важче зберегти цю дружбу.

Усі ми хочемо мати гарного друга, на якого можна покластися. Але чи відповідаємо ми тим вимогам, що пред'являємо до друга?

Підніміть, руки хто не робив помилок по відношенню до своїх друзів? Кожен із нас хоч раз в житті хоч раз, але допускав помилки. І якщо хочете, щоб вас вибачали, вмійте пробачати інших.

Учні підготували притчі. Послухаємо притчі про дружбу. Кожну з них ми проаналізуємо.

Пісок і камінь

В якийсь один момент два друга посварилися і один із них дав ляпаса іншому.

Останній, відчуваючи біль, але нічого не сказавши, написав на піску: „Сьогодні мій найкращий друг дав мені ляпаса”.

Вони продовжували йти і знайшли оазис, у якому вирішили скупатись. Той, який отримав ляпас, ледь не потонув, але його спас друг. Коли він прийшов до тями, він написав на камені: „Сьогодні мій найкращий друг врятував мене”.

Той, який дав йому ляпас, а потім спас йому життя, спитав його:

  •       Коли я тебе образив, ти написав на піску, а коли ти мене врятував написав на камені. Чому?

Друг відповів:

  •       Коли хтось нас ображає, ми повинні написати це на піску, щоб вітри змогли це стерти. Але коли хтось робить тобі добро, ми повинні висікти це на камені, щоб ніякий вітер не зміг це стерти.

Навчись писати образи на піску і висікати радощі на камені.

Вчитель. Пам’ятайте – кожен із нас може допустити помилки. Якщо хочете, щоб вас вибачали інші, чиніть з іншими так, як би ви хотіли, щоб вони чинили з вами. Слід ставити інтереси друга вище за свої. Щиру дружбу не можуть зруйнувати навіть непорозуміння, тому що друзі швидко їх вирішуютьі прощають одне одного.

Що для вас є важливим в житті? Чи завжди найцінніше це гроші, гордість, матеріальні цінності? Послухаємо наступну притчу, щоб ви змогли дати відповіді на поставлені запитання.

 

Дружба, любов і багатство

Жив на березі моря старець. Був він зовсім один, і нікого у нього не було на всьому білому світі. І ось якось пізнім вечором він почув стукіт в двері. Старець запитав: „Хто там?”. За дверима йому відповіли: „Це багатство”. Але старець відповів: „Колись я був казково багатий, але це не принесло мені ніякого щастя.” І не відкрив двері. На наступний день він знову почув стукіт: „Хто там?” спитав він. „Це твоя любов” почув він у відповідь. Але старець відповів: „Я кохав і був коханим, але це не принесло мені щастя” і знову не відкрив двері. На третій день до нього знову постукали. „Хто там?” спитав старець. „Це твоя дружба” почув він у відповідь. Старець посміхнувся і відкрив двері зі словами: „Друзям я завжди радий”. Але раптом…разом з дружбою до нього в будинок зайшли і любов, і багатство. І старець сказав: „Але я запросив лише дружбу”! На це йому відповіли: „ти стільки років прожив на світі і допер не зрозумів одної істини – тільки разом з дружбою приходять і любов, і багатство”!!!

Вчитель. Якщо людина вміє дружити, значить вона вміє кохати і є духовно багатою людиною.

Нас оточує багато людей: сусіди, знайомі. Чи варто нам з ними сваритися, робити дрібні неприємності? Послухаємо притчу «Два сусіди».

Два сусіди

Купив собі чоловік будинок: новий, великий, красивий. І сад з фруктовими деревами – все гарно, акуратно. Поряд в кривенькому, старенькому будинку жив заздрісний сусід, який постійно намагався зруйнувати йому настрій: то сміття під ворота підкине, то ще щось погане зробить.

І якось, проснувся чоловік в хорошому настрої, вийшов на вулицю, а там відро з відходами. Чоловік взяв це відро, помив його, відчистив до блиску, набрав в нього найбільших, найспіліших і найсмачніших яблук і пішов до сусіда. Сусід, почувши стук у двері, злісно подумав: „Нарешті я його дістав”!!! Він відкрив двері в надії влаштувати скандал, а чоловік протягнув йому відро з яблуками і сказав: „Хто чим багатий, той тим і ділиться”.

Вчитель. Дружба - тендітна річ, як скло. Вона випробується не тільки лихом, а й повсякденними дрібницями. Навіть між кращими друзями виникають сварки. Буває так, що дружиш із кимось, а потім раптово щось ламається, розбивається - і від взаємної прихильності залишаються лише уламки. Звичайно, можна знову помиритися, попросити пробачення. А якщо образа занадто велика? Ти чекаєш, коли твій друг першим підійде до тебе, щоб вибачитися, а він не підходить. Його гордість не дозволяє йому цього. От так починає здаватися, що підходити один одного безглуздо, та й занадто пізно. Пізно? Ні, просити пробачення ніколи не пізно. Саме через те, що ми боїмося зробити перший крок, усе ускладнюється і дружбу вже не склеїти».

Лев Миколайович Толстой вважав, що «коли сваряться, обоє винуваті», так що рішуче підходь миритися. А краще взагалі не сваритися.

Як ви вважаєте, чому виникають труднощі між кращими друзями?

Зразки відповідей:

учень - ваш кращий друг поводиться неоднаково з вами наодинці й у присутності інших людей;

учень - ваш кращий друг іноді, не подумавши, допускає грубі зауваження,

учень - чіпляється до вас або своїми вчинками ображає ваші почуття;

учень - ваш кращий друг ображається, якщо ви дружите з кимсь ще;

 учень - ваш друг не зберігає ваших секретів.

Вчитель. Ви праві, існує безліч причин сварок, між друзями, іноді ми схильні формувати власне судження про будь-яку подію або людину, не вникаючи в суть речей. Виникає бажання осудити іншого, якщо його думка або захоплення не збігається з нашим, ми починаємо радити або нав'язувати друзям власну думку.

З цього приводу чудово сказав Д. Карнегі: «Особисто я віддаю перевагу суниці з вершками, але знайшов, що по якійсь дивній причині риба віддає перевагу хробакам. Тому, коли я йду на риболовлю, то не думаю про те, чого сам хочу. Я думаю про те, чого хоче риба. Я насаджую на гачок як принаду не те, що люблю я,  а черв'ячків і сушених коників...»

Що це означає?

Зразки відповідей:

- різні смаки в людей;

- що добре мені, не обов'язково добре для іншого;

- розходяться думки на однакові питання.

Вчитель. Так, правильно, якщо хочеш зберегти дружбу, пам'ятай, що твоя думка назавжди залишиться твоєю, а твій друг завжди буде думати по-своєму. І цей факт треба приймати як належне. Будеш намагатися нав'язувати іншому свою думку і не помітиш, як зруйнуються ваші дружні взаємини.

Трапляється так, що знайомих  - безліч, а друга немає. А ви вмієте дружити? Давайте дізнаємося про це. Перед вами тести (слайди). Потрібно чесно відповісти на його питання. Оскільки ви зможете оцінити, який ви друг.

Тест «Чи гарний ви друг»:

1. Ви знаєте багато цікавих історій про одного зі своїх приятелів. Що ви зробите:

а) розповісте їх іншим людям;

б) розповісте, не назвавши імен;

в) залишите історії при собі?

 

2. Ваш друг часто бере щось у вас, але ніколи не повертає взяту річ. Зараз він хотів би взяти коштовну відеокамеру. Що ви будете робити:

а) скажете, що  камери у вас немає;

б) дасте її;

в) відмовите, пояснивши причину?

 

3. Друг випадково розбив ваш годинник. Ваші дії:

а) відмовитесь від нового годинника що пропонує друг, але влаштуєте маленький скандал;

б) вимагатимете гроші;

в) скажете, що і без того збиралися купити новий.

 

4. Ваш друг підтримує відносини з людиною, яку ви не любите. У такому випадку:

а) скажете другові, що він повинен вибрати між вами й іншим;

б) припините стосунки з другом;

в) нічого не скажете і будете продовжувати дружні відносини.

 

5. Почуваєте, що у вашого друга незабаром будуть великі неприємності. Тоді ви:

а) розірвете стосунки з ним, щоб не постраждати самому;

б) продовжите дружбу;

в) відверто поговорите з ним.

 

6. Вважаєте, що дійсний друг повинен:

а) ділитися з вами всім;

б) залишати свої думки і проблеми при собі;

в) говорити тільки те, що хоче.

 

7. Вам відомо, що другові потрібні гроші і у вас їх досить, щоб йому їх дати. Ви говорите:

а) «Обійдешся! Мені вони й самому стануть у нагоді»;

б) «Візьми їх, зробиш мені приємне»;

в) «Згадай, скільки разів ти мені допомагав. Моя послуга ніщо в порівнянні з цим».

 

8. Що ви зробите, якщо вам потрібно позичити гроші в друга:

а) натякнете здалеку;

б) попросите в борг;

в) нічого йому не скажете.

 

9. Ваш друг купив одяг, що як вам здається, йому не пасує, тоді ви:

а) скажете, що він виглядає смішно;

б) скажете, що ця річ не для нього і поясните чому;

в) нічого не скажете.

 

10. Ви вважаєте, що ваш друг:

а) менш розумний ніж ви;

б) більш розумний ніж ви;

в) ви обоє на одному інтелектуальному рівні.

Підрахунок балів

а -1; б- 2; в- 3.

Результати

21—30 балів: ви справжній друг, ви будете робити так само.

15—20 балів: у вас є друзі, але як більшість з нас, ви іноді не показуєте в стосунках належного розуміння. Коли не знаєте, як вести себе в певній ситуації, спробуйте поставити себе на місце іншої людини.

10—14 балів: ви схильні більше звертати увагу на себе, ніж на інших. Ця ваша риса — бар'єр перед справжньою дружбою. Щоб стати гарним другом, потрібно виявляти більше інтересу до інших людей.

Вчитель. Щоб знайти собі друзів, потрібно самому стати справжнім другом. Декілька порад, що допоможуть кожному завести друзів і покращити з ними відносини (слайди).

1. Не чекай усмішки, щоб стати приязним ...

2. Не чекай, поки хтось покохає тебе, покохай сам.

3. Не чекай самотності, щоб зрозуміти цінність дружби.

4. Не чекай найкращого навчального закладу, щоб почати старанно навчатись.

5. Не чекай, поки  будеш мати багато, можна ділитись і малим.

6. Не чекай проблем, щоб  запам’ятати пораду.

7. Не чекай болю, щоб повірити в молитву.

8. Не чекай, поки появиться час, щоб допомагати.

9. Не чекай, поки інші будуть сильно страждати, щоб попросити пробачення...

10. ... Чи – щоб підбадьорити їх.

11. Не чекай... Бо не знаєш, як довго це триватиме.

Вчитель. Пам'ятайте, що запорука щастя, як і дружби — це ваша готовність жертвувати собою, своїм часом. Щоб мати справжніх друзів, мало лише хотіти, чекати цього. Встановлювати дружні взаємини — це те саме, що й учитися їздити на велосипеді. Лише знання тут не допоможуть. Важливо намагатися застосовувати їх і не впадати у відчай, навіть якщо вас спіткає невдача. І якщо ви уже вирішили знайти справжніх друзів, тоді виявляйте безкорисливість і самі будьте другом.

Учні нашої групи власними зусиллями створили серце, що символізує дружні стосунки в групі, намалювали стінну газету «Дружба – це скарб життя» з відбитками долоней учнів, браслетки на згадку про дружбу в нашій групі, підготували притчі, вислови про дружбу (додаток А, Б). Молодці, що постарались.

 

Браслетики на згадку.

Лунає пісня про дружбу.Ми всі за цей час вже здружилися, а в друзів є така традиція – дарувати щось на згадку. Наприклад особисто плетені браслетки. Учні одягають один одному браслети дружби.

А тепер давайте побудуємо «коло дружби». Кожен бере сусіда за руку і називає своє ім’я. Коли утвориться коло, скажемо «Будьмо друзями назавжди». Щасти вам!

Дякую за увагу.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

  1. Кон И.С., Психология юношеской дружбы., М 1973.5. Етика, естетика і теорія культури : Респ. міжвід. наук. зб./ КДУ. -К. : Либідь. -1991, Вип. 37 : Культура і творча активність. -1992. -128 с.
  2. Малахов В. Етика : Курс лекцій: Навч. посібник для вищ. навч. закл./ Віктор Малахов,; Ред. С.Головко. -3-гє вид.. -К.: Либідь, 2001. -382 с.
  3. Народ скаже, як зав’яже: прислів’я, приказки, загадки, скоромовки. – К. : Веселка, 1985.
  4. Пометун О., Пироженко Л. Інтерактивні технології навчання: теорія, практика, досвід. – К., 2002.
  5. Попова А.О. Живлюще джерело. Кращі прислів’я та приказки українського народу. – Донецьк: ТОВ ВКФ «БАО», 2008. – 448 с.
  6. Про дружбу і товаришування. Л. Хабайлюк. Позакласний час №2. 2007 р. ст.58-61.
  7. Скуратівський Л.В., Шелехова Г.Т., Парфьонов М.Г., Піскорська Л.І.. Українська мова. – Київ: Форум, 2003. – 223 с.
  8. Прислів’я про дружбу [Електронний ресурс] http://www.rozumnadytyna.com.ua/
  9. Друг - це означає другий я! [Електронний ресурс] http://klasnaocinka.com.ua/uk/article/drug---tse-oznachae-drugii-ya.html
  10.       Бесіда на тему: " що таке справжня дружба"[Електронний ресурс] http://klasnaocinka.com.ua/uk/article/besida-na-temu--shcho-take-spravzhnya-druzhba-2.html


ДОДАТКИ

Додаток А

Вислови про дружбу

 

Дружба не послуга, за неї не дякують ( Г. Державін)

Дружба не такий жалюгідний вогник, щоб погаснути в розлуці (Йоганн Фрідріх Шиллер)

Дружба може з'єднувати лише гідних людей (Цицерон)

Основою дружньої прихильності є ті вигоди, які друзі розраховують отримати один від одного. Позбавте їх цих вигод - і дружба перестане існувати (Поль Анрі Гольбах)

Дружба є рівність (Піфагор)

Дружба подвоює радості і скорочує наполовину прикрості

(Ф. Бекон)

Дружба і довіра не купуються і не продаються

(Г. Троєпольский)

Дружба робить час процвітання прекраснішим і полегшує горе тим, що дає можливість розділити його з другом (Цицерон)

Дружба, заснована на бізнесі краще, ніж бізнес, заснований на дружбі (Джон Рокфеллер)

Дружба - найнеобхідніше для життя, так як ніхто не побажає собі життя без друзів, навіть якщо б він мав усі інші блага (Аристотель)

У дружбі немає ніяких розрахунків і міркувань, окрім неї самої (Мішель де Монтень)

У бідності та інших життєвих нещастях справжні друзі - це надійний прихисток  (Аристотель)

Як же рідко зустрічається справжня любов, справжня дружба зустрічається ще рідше (Ф. де Ларошфуко)

Без справжньої дружби життя – ніщо (Цицерон )

Довіра - перша умова дружби (Жан де Лабрюйєр )

Без дружби ніяке спілкування між людьми не має цінності (Сократ )

Нещасні не мають друзів (Джон Драйден)

Не дружи з тими, хто тобі не дорівнює і не бійся виправляти свої помилки (Конфуцій)

Дорогою до Бога є інша людина (Св.Августин)

Бути другом – це означає підставити плече тому, хто втратив надію і дарувати йому любов (С.Бронзино)

Бути другом – це завжди дякувати і робити щасливим іншого.

Бути другом – це просити пробачення й прощати самому, і вміти про це забути.

Бути другом – це уміти бачити добро й красу, якими наділена кожна особа, і вміти цим захоплюватися.

Бути другом –це вміти сприймати іншого у хвилини радості і в хвилини смутку й зуміти розділити їх із ним.

Справжній друг - це той , хто буде тримати тебе за руку і відчуватиме твоє серце .

Важко віддати життя за друга , а ще важче знайти такого друга , за якого можна було б віддати життя .

Не суди людину по її друзях , в Юди вони були бездоганні .

Друзі не дивляться одне одному в очі , вони дивляться в одному напрямку.


Додаток Б

Причті про дружбу

Дружба

По довгій, дикій місцевості йшов чоловік з собакою. Йшов він довго, дуже втомився і собака його теж втомилась. Раптом перед ними – оазис. Прекрасні ворота, за огорожею – музика, квіти, струмки, одним словом, відпочинок.

 - Що це таке? – спитав подорожній у охоронника воріт.

 - Це рай, ти вже помер і тепер ти можеш сюди зайти і по-справжньому відпочити.

 - А там є вода?

 - Скільки захочеш: чисті фонтани, прохолодні басейни…

 - А поїсти дадуть?

 - Все, що захочеш!

 - Але зі мною собака…

 - На жаль, з собакою не можна. Її прийдеться залишити тут.

 І подорожній пішов далі. Через деякий час дорога привела його на ферму. У воріт теж сидів охоронець воріт.

 - Я хочу пити, - попросив подорожній.

 - Заходь, у дворі є криничка.

 - А моя собака?

 - Біля кринички є миска для собаки.

 - А поїсти?

 - Можу пригостити тебе вечерею.

 - А собака?

 - Їй найдеться кісточка.

 - А що це за місце?

 - Це рай!

 - Як так? Попередній охоронець сказав мені, що рай – там.

 - Він тебе обманув. Там пекло.

 - Як же ви, в раю, це терпите?

 - Це нам дуже корисно. До раю доходять тільки ті, хто не кидає своїх друзів.

Висновок

 

Справжній друг

Висунувши голову з гнізда, орлятко побачило багато птахів, які літали внизу біля гір.

  • Мамо, а що це за пташки? – спитав він.
  • Наші друзі, - відповіла орлиця. – Орел живе в самотності – така його доля. Але і йому потрібні друзі. Інакше, який із нього цар птахів. Всі кого ти бачиш внизу, - наші вірні друзі.

Здивоване маминими словами орлятко продовжувало з цікавістю спостерігати за птахами, вважаючи їх від нині вірними друзями. Раптом він закричав:

  • Ай-ай, вони вкрали нашу їжу!
  • Заспокойся, сину! Вони нічого у нас не вкрали! Я їх сама пригостила. Запам’ятай раз і на завжди, що я тобі зараз скажу. Який би орел не був голодний, він обов’язково повинен поділитися своєю здобиччю  з птахами, які живуть по сусідству. На такій висоті вони не в силах знайти собі їжу і їм треба допомагати.

Всякий, хто бажає мати вірних друзів, повинен бути добрим і терплячим, проявляти увагу до чужих потреб. Повагу отримують не силою, а добродушністю і готовністю поділитись з другом останнім куском.

 

Пісок і камінь

В якийсь один момент два друга посварилися і один із них дав ляпас другому.

Останній, відчуваючи біль, але нічого не сказавши, написав на піску: „Сьогодні мій найкращий друг дав мені ляпас”.

Вони продовжили йти і знайшли оазис, у якому вирішили скупатись. Той, який отримав ляпас, ледь не потонув, але його спас друг. Коли він прийшов до тями, він написав на камені: „Сьогодні мій найкращий друг врятував мене”.

Той, який дав йому ляпас, а потім спас йому життя, спитав його:

  • Коли я тебе образив, ти написав на піску, а ти написав на камені. Чому?

Друг відповів:

  • Коли хтось нас ображає, ми повинні написати це на піску, щоб вітри змогли це стерти. Але коли хтось робить тобі добро, ми повинні висікти це на камені, щоб ніякий вітер не зміг це стерти.

Навчись писати образи на піску і висікати радощі на камені.

 

Два сусіди

Купив собі чоловік будинок: новий, великий, красивий. І сад з фруктовими деревами – все гарно, акуратно. Поряд в кривенькому, старенькому будинку жив заздрісний сусід, який постійно намагався зруйнувати йому настрій: то сміття під ворота підкине, то ще щось погане зробить.

  І якось, проснувся чоловік в хорошому настрої, вийшов на вулицю, а там відро з відходами. Чоловік взяв це відро, помив його, відчистив до блиску, набрав в нього найбільших, найспіліших і найсмачніших яблук і пішов до сусіда. Сусід, почувши стук у двері, злісно подумав: „На кінець-то я його дістав”!!! Він відкрив двері в надії влаштувати скандал, а чоловік протягнув йому відро з яблуками і сказав: „Хто чим багатий, той тим і ділиться”.

 

Дружба, любов і багатство

Жив на березі моря старець. Був він зовсім один, і нікого у нього не було на всьому білому світі. І ось якось пізнім вечором він почув стук в двері. Старець запитав: „Хто там?”. За дверима йому відповіли: „Це багатство”. Але старець відповів: „Колись я був казково багатий, але це не принесло мені ніякого щастя.” І не відкрив двері. На наступний день він знов почув стук: „Хто там?” спитав він. „Це твоя любов” почув він у відповідь. Але старець відповів: „Я кохав і був коханим, але це не принесло мені щастя” і знову не відкрив двері. На третій день до нього знов постукали. „Хто там?” спитав старець. „Це твоя дружба” почув він у відповідь. Старець посміхнувся і відкрив двері зі словами: „Друзям я завжди радий”. Але раптом…разом з дружбою до нього в будинок зайшли і любов, і багатство. І старець сказав: „Але я запросив лише дружбу”! На це йому відповіли: „ти стільки років прожив на світі і допер не зрозумів одної істини – тільки разом з дружбою приходять і любов, і багатство”!!!

 

doc
Додано
15 листопада 2020
Переглядів
931
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку