Методична розробка виховного заходу на тему "Територія успіху"

Про матеріал
Матеріал створив авторський колектив. Розробка (мотиваційна зустріч) знайомить з професією електрозварника, з перевагами даної професії. Також в матеріалі йдеться мова про створення ситуації успіху, про шляхи досягнення успіху. Наведено приклад портрету успішної людини. Ідея заходу: щоб досягти успіху в майбутньому, потрібно розвивати власні здібності, брати активну участь в житті навчального закладу, а у сучасному світі важливо бути не просто гарним фахівцем, важливо бути кращим.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

imageЖитомирська обласна державна адміністрація

Департамент освіти і науки

image

ДНЗ «Житомирське вище професійне технологічне училище»

image

 

 

imageАвторський колектив

Викладач української мови та літератури Валентина Грибан 

 Викладач предметів професійнотеоричної підготовки з енергетичних професій

Світлана Волинкіна

 

                                                                                       Житомир 2023                                        

Мета заходу:

-         Поглибити знання здобувачів освіти про обрану професію,  проєктувати та аналізувати  професійні перспективи,  вміти виділяти риси успішної людини, формувати цілі для досягнення успіху, сприяти розвитку чiтких життєвих орiєнтирiв.

-         Розвивати логічне та критичне  мислення здобувачів освіти,  творчу уяву, стійкий  інтерес до професії; формувати комунікативні компетентності, уміння  висловлювати  власну  точку  зору і  аргументувати  її.

-         Сприяти вихованню потреби в самовдосконаленні та самовихованні; формувати інтерес і  повагу  до обраної професії,  умiння створювати ситуацiю успiху; виховувати позитивні риси характеру й поведінки, зацікавлення власним успіхом; формувати громадянську позицію: жити і працювати на благо України.

 

Форма проведення:  мотиваційна зустріч

 

На захід запрошені успішні випускники училища:

Сергій Троянчук  - співвласник і директор підприємства «IRON STARS».

Віталій Загурський – засновник і директор підприємства «Вік Сервіс».

 

Обладнання та наочність:комп’ютер, мультимедійний проєктор, офісна техніка, фліп-чарт; цитати та афоризми за темою, плакати з висловлюваннями, посилання на сайти підприємства.

Очікувані результати

Після цього заходу здобувачі зможуть:

-         розширити уявлення про обрану  професію;

-         розуміти  мотиви вчинків людей в ситуації досягнення успіху; - розуміти суть проблеми – успішна людина в сучасному світі; 

-         вдосконалювати навички співпраці, вміння логічно й критично   мислити;  - виконувати різні ролі й обов'язки;  

-         аргументовано доводити власну думку.

 

Методи та прийоми: ситуація успіху, притча, бесіда з елементами дискусії, асоціативна вправа, відкритий мікрофон, відверта розмова, інтерактивна вправа «Продовжити речення», «Асоціативний кущ»

 

Той, хто хоче, робить бiльше, нiж той, хто може.

Випадкових перемог не буває. Успiх приходить до тих, хто рухається вперед, до тих, хто розподiляє свої сили з розумом. Людина лише там чогось домагається, де вона сама вірить у свої сили.

Л.Фейєрбах Тільки той, хто не боїться великих невдач, зможе досягти великого успіху.

Роберт Кеннеді  ХІД    ЗАХОДУ

Викладач 1. Навчання, професія, успіх, щастя. Чи можна між цими поняттями поставити знак рівності? На перший погляд ці слова нічого не поєднує: вони різні за звучанням і значенням. Але це тільки на перший погляд. Насправді без навчання не здобудеш професію. Професія – це один з шляхів успіху. Успіх – це щастя. 

Життєва мета людини спрямована на досягнення добра, щастя, успiху. Ви хоч раз запитували себе, що таке успіх і як його досягти?  Можливо, успіх не залежить від нас?  А може це просто везіння, яке приходить, а потім йде? А може це вершина нашої праці?  

Вкрай важливо для подальшого професійного успіху бути компетентним, отримати базові знання для того, щоб стати професіоналом. Тільки в такому випадку можливий професійний успіх і формування особистості з точки зору важливості для суспільства. Але чи замислювалися ви, що таке успіх саме для вас? Як ставити цілі і досягати їх? Саме про це і буде наша  сьогоднішня мотиваційна зустріч «Територія  успіху».

          

 Викладач 2. Здається, ще не так давно кожен з вас стояв перед вибором професії. Але час летить дуже швидко. Ви вже обрали професію і намагаєтеся успішно її освоїти, щоб в майбутньому стати справжніми професіоналами і, звичайно,  досягти успіху. Професія зварника  перспективна. Сфери її застосування дуже широкі, вона вимагає творчого підходу, нестандартного мислення. Немає жодної галузі промисловості, в якій не застосовувалось би зварювання і різання металів. Зварювання є одним  із провідних технологічних процесів. З розвитком прогресу сфери застосування зварювання поширилися: в медицині, під водою та в космосі. Повсюди можна побачити працю зварника, і нехай його одяг незугарний, маска закриває обличчя, але дуга, яка горить як зірка, щораз несе у наше життя щось нове , феєричне і казкове.

Форма роботи: асоціативна  вправа. 

Які асоціації викликає у вас  обрана вами професія? 

          Здобувачі       називають       асоціації       (майстерність,        вправність,

професіоналізм, віртуозність, краса, успіх, наполегливість, заробіток і т.д.)   Викладач 1. Також про вашу професію є багато гарних висловів.

Форма роботи: інтерактивна вправа.  

Продовжити речення:  Зварник – … .

Професія зварника –… .

          Здобувачі: (Зварник – володар металу. Зварник – це чарівник. 

Професія зварника – складна, майже ювелірна. 

Зварник – це не просто професія, це стиль життя. 

Зварник – це володар  вогню й металу. Зварник – це креатив.

Професія зварника  - це дуже затребувана професія на ринку праці. Професія зварника – престижна. Професія зварника – найкраща). 

 

Викладач 1. Професія «зварник» – це не просто ремесло, це креативність, престижність та затребуваність на ринку праці. Ця професія креативна, особливо, коли за справу беруться люди, які мислять нестандартно – як у цій притчі.

Форма роботи: обговорення  ситуацій. 

Викладач 2. 

Притча про трьох будівельників. Троє чоловіків, напружуючись щосили, везуть важкі тачки з камінням. Перехожий ставить кожному з них одне і теж запитання: «Що ти робиш?»

Перший відповів: «Везу цю кляту тачку». Другий сказав: «Заробляю собі на хліб». Третій же мовив: «Будую місто».

Обговорення. Чому в кожного, хто віз тачку, були різні відповіді, адже вони виконували одну й ту ж роботу? Які мотиви у  кожного з них? (здобувачі дають відповіді).

Викладач 2. Отже, для одного важливо – заробляти гроші, для іншого робота стає каторгою, а для когось – це завдання реалізувати себе.

Професії виникли дуже давно і хочеться сказати, що все починалося саме із робітничих професій, які з давніх-давен забезпечували життя на землі. На перший погляд здається, що професії цього типу не творчі. Але це не так. Зварник – це професія креативна, відповідальна, навіть віртуозна, від якості якої залежить довговічність та стійкість металевих виробів. Вибрана вами професія, вимагає знань з математики, фізики, хімії, креслення,  а також творчої уяви.

Ми думаємо, що ви  обрали саме ту професію,  яка допоможе успішно розпочати самостійну трудову діяльність, стати успішними. Також для того, щоб досягти успіху, потрібно добре вчитися. Саме про успiх, шляхи його досягнення i пiде сьогоднi мова.  Спробуймо  разом з’ясувати це і зрозуміти щось більше про самих себе.

imageimageСьогодні до нас завітали наші випускники, які стали успішними підприємцями.

Сергій Троянчук  - співвласник і директор підприємства «IRON STARS». Віталій Загурський – засновник і директор підприємства «Вік Сервіс».  

 

           

Спілкування гостей із здобувачами освіти

imageУ ході спілкування випускники розповіли про своє навчання в стінах училища та шлях, який привів їх до успіху: бажання його досягти, віра у власні сили, чіткість цілей, наполегливість, спеціальні знання, закоханість у справу, об’єктивне ставлення до результату.

Віталій Загурський наголосив, що велику роль  у створенні ситуації успіху відіграли його батьки. Вони подарували йому зварювальний апарат. Це дало йому можливість постійно удосконалювати свої професійні навички.

Сергій Троянчук  зазначив, що сучасний світ не може обійтися без металу. Без нього не можна побудувати високі будівлі, машини, кораблі. Метал застосовується повсюдно: в побуті, в промисловості, в будівництві. Тому фахівець, що з'єднує  металеві деталі в складні конструкції за допомогою електричного зварювання, буде завжди затребуваний на ринку праці.  Також він представив презентацію підприємства «IRON STARS», яке виготовляє сучасні металеві вироби як на український ринок, так і за кордон.(Сайт підприємства: 

https://iron-stars.com.ua/)

 

image

 Сергій провів експрес-опитування і задав кожному учаснику зустрічі питання: Яким ти бачиш власний бізнес і шляхи його досягнення? Чи здатен ти досягти успiху?  Чи станеш ти  успішним підприємцем?

(Результати опитування: 50% - мають хист до підприємництва, 10% - обрали не ту професію, 40% - є потенціал, але потрібно бути більш наполегливими у досягненні мети)

Форма роботи: бесіда з елементами дискусії (здобувачів з підприємцями).  

Питання:

-         Як почати свою власну справу?

-         З якого віку  краще займатися підприємництвом?

-         Який повинен бути стартовий капітал?

-         Що або хто мотивував  їх на успіх?

-         Які кроки важливо зробити вже сьогодні, щоб реалізувати мету?   

-         imageХто для вас був взірцем?

 На всі питання здобувачі отримали вичерпні відповіді та корисні поради. Присутні дізнались, що Сергій Троянчук  дуже любить читати, допомогла йому історія життя й успіху Стівена Джобса. 

Віталій        Загурський запропонував здобувачам освіти працевлаштування на його підприємстві після завершення  навчання.

 Викладач 1. Ви переконалися, що зварник –  дуже важлива професія і це

один з шляхів успіху. Адже наші випускники виросли від звичайних зварювальників до успішних підприємців.

  Що ж таке успіх? Успіх – це, насамперед, діяльність, яка спрямована на те, щоб досягати результатів, отримуючи при цьому задоволення. А в другу чергу,  успіх – це визнання громадськістю досягнутих результатів. Успіх – це стан, коли ви з легкістю досягаєте поставлених цілей та живете з натхненням творити.

Багато інформації про те, як стати успішним, можна почерпнути, досліджуючи теорії успіху великих людей. 

Форма роботи: зачитування  та коментування висловів відомих людей. (слайди)

 

Що таке успіх? Успіх - це рух від невдачі до невдачі без втрати ентузіазму

Уїнстон Черчіль

Успіх – це постійний прогрес до досягнення особистих цілей.

Джим Рон

Тільки той, хто не боїться великих невдач, зможе досягти великого успіху.

Роберт Кеннеді  

 

Успішні люди мають чудові бібліотеки. Решта мають великі телевізійні екрани.

Джим Рон

 

Успіх – це не стільки те, ким ми є, скільки те, ким ми стаємо в результаті

  Джим Рон

  

Форма роботи: пошукова робота

imageЗдобувачі освіти представили повідомлення про засновника Інституту електрозварювання АН України Євгена Оскаровича Патона та його сина, Бориса Євгеновича Патона, який продовжив справу батька, 58

років поспіль очолював Інститут електрозварювання та був Президентом НАН України.

Євген Оскарович Патон -  видатний український вчений в галузі зварювання, засновник вітчизняного мостобудування, заслужений діяч науки України, професор, академік. Усе своє життя присвятив будівництву мостів. Видатний вчений, який мав блискучий інженерний талант, створив унікальну українську школу мостобудування.  

Всього за проектами академіка Патона було споруджено понад 50 клепаних і 100 зварних металевих мостів, більшість з яких служить людям і донині.

Під керівництвом Бориса Патона були розроблені нові способи, матеріали та технології зварювання. Це - перший у світі прилад для обробки металу в умовах космосу за допомогою пучка променів, обладнання для електрозварювання живих тканин та багато інших винаходів, які зараз використовують у промисловості України і далеко за кордоном. Борис Патон першим отримав звання Герой України.

 

Форма роботи: перегляд відео. 

Посилання на відео: 400 винаходів Бориса Патона: історія життя та успіху https://www.youtube.com/watch?v=X8EBKF1bOEY

Форма роботи: портрет успішної людини 

Здобувачі освіти в ході обговорення створили портрет успішної людини. На фліп-чарті викладачі записують усі варіанти відповідей здобувачів на питання про те, які якості та риси характеру, на їхню думку, притаманні успішній людині.

Портрет успішної людини (орієнтовні відповіді здобувачів) Прагнення досягти мети.

Здатність оцінювати ситуацію та приймати рішення.

Уміння  правильно розставляти пріоритети.

Креативність.

Уміння створити команду однодумців.

Прагнення до самопізнання та саморозвитку.

Самовдосконалення протягом життя.

Ефективне спілкування.

Активна допомога іншим в досягненні успіху.

Викладач 2.  Можна сказати, що успіху в житті сприяє формула: ідея + віра в неї + робота на результат. Успіх – це здійснення мрії. Мрія – це власне бачення бажаного майбутнього успіху в житті.

Кожна людина ще з дитинства  мріє бачити себе успішною. Не дивно, що слово «самореалізація» є надзвичайно популярним сьогодні. Проте життєві негаразди, матеріальні труднощі часто стають на заваді людям, що прагнуть успіху. Хтось сміливо долає перешкоди на своєму шляху, а хтось втрачає віру в себе, відмовляється від високих ідей, задовольняється тим, що має…

 Успішна людина не тільки щоденно працює над своїми цілями, але вона працює над собою.  Процес становлення особистості – це процес саморозвитку. Не забувайте приділяти увагу чотирьом найважливішим сферам розвитку: розумовій, фізичній, соціально-емоційній та духовній. Тільки всебічне самовдосконалення надає людині сили та можливості для досягнення своїх цілей.

Ми думаємо, що наша зустріч буде мотивувати вас стати успішними і незалежними. Головне – стати успішними в нашій країні.  Адже Україна – це отча земля, рідний край, де ми народилися. Сьогодні ваша професія дуже потрібна. У нашій країні йде повномасштабна війна, яка несе, на жаль, смерть та розруху. В Україні створили

Карту                                          руйнувань

(https://reukraine.shtab.net/), згідно якої та

imageдосліджень Київської школи економіки,

загальна сума прямих збитків економіки України від пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури складає 103,9 мільярди доларів або 3 трильйони гривень. Майже 24 тисячі

imageпошкоджених доріг та понад 300 мостів, більше 6 тисяч залізничних колій та 40 залізничних мостів, 1500 зруйнованих об’єктів, 4 тисячі багатоквартирних будинків і 36 тисяч приватних. І ці пошкодження, на жаль, орієнтовні. Війна триває і щодня росія вбиває українців і знищує інфраструктуру. І саме вам доведеться відновлювати нашу країну, відбудовувати міста і села.  

Форма роботи: асоціативна вправа. 

Скласти асоціативний кущ  до слова «успіх».

Здобувачі називають асоціації: Успіх – це знання, талант, цiлеспрямованiсть, незалежність,  працелюбнiсть, оптимiзм, ризик, наполегливість, самостійність, відповідальність,  впевненість, здоров’я, щаслива сім’я, міцне здоров’я. 

Викладач. Ви переконалися у важливості професії зварника, її актуальності,  дізналися про  складові успіху, а також в тому, що наш навчальний заклад – це територія успіху.  Успіх  у професії це, насамперед, успіх кожного як особистості, професійна та особиста самореалізація. Будьте успішними, здоровими і  пам’ятайте, що ваші цілі – це відображення вас самих!

 

Підсумки заходу

Присутні отримали багато нових вражень від пізнавальної зустрічі. Ідею заходу зрозумів кожен:  щоб досягти успіху в майбутньому, потрібно розвивати власні здібності, брати активну участь в житті навчального закладу, а у  сучасному світі важливо бути не просто гарним фахівцем, важливо бути кращим.

Список використаних джерел:

1. Бех І.Д. Виховання особистості: У 2 кн. Кн.2: Особистісно орієнтований підхід: науково-практичні засади: Навч.- метод. посібник. – К.: Либідь, 2003. – 344 с. 2. Бєлкін А. С. Ситуація успіху. Як її створити: Книга для вчителя.- М.:

Просвещение, 1991.- 176с.

3.     Біл Ньюмен. 10 фантастичних  засобів  добитися успіху.-2007.-112с.

4.     Назаренко Г.І. Створення ситуації успіху // Позашкільна освіта – 2011. -№

11.- С.11-15

5.     Сайт «Iron-Stars» «Створюємо оригінальні металоконструкції для індивідуальних дизайн-проектів»: URL:  https://iron-stars.com.ua/ (дата звернення: 06.02.2023р.)

6.     URL: 400 винаходів Бориса Патона: історія життя та успіху https://www.youtube.com/watch?v=X8EBKF1bOEY (дата звернення:

06.02.2023р.)

           

image

Захід був проведений 23.12.2022 року  (Інформація розміщена на училищній сторінці Фейсбук) 
pdf
Додав(-ла)
Griban Valentina
Додано
19 березня 2023
Переглядів
194
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку