Методична розробка заняття гуртка «Економ – практик» за темою: «Уроки економії в побуті»

Про матеріал

Формування предметних компетенцій учнів в позаурочний час через створення «економічної парасольки» на заняттях гуртка «Економ – практик»

Дана методична розробка стане в нагоді викладачам предметів економічного циклу для формування предметних компетенцій учнів в позаурочний час.

Мета розробки: закріплення теоретичних знань та набуття практичних навичок за темою «Потреби та ресурси», дати учням уявлення про економію в побуті; навчати застосовувати в житті знання про планування доходів та видатків родини, збереження ресурсів в побуті, навчати досліджувати, як зменшити втрати ресурсів в оселях; привернути увагу учнів до проблем використання ресурсів.

Перегляд файлу

C:\Documents and Settings\1\Рабочий стол\26.02.14\герб МПТУ.JPG

ДПТНЗ «МПТУ»

 

Формування предметних  компетенцій учнів в позаурочний час через створення «економічної парасольки» на заняттях гуртка «Економ – практик»

http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/0/118/931/118931420_VISAProtection_family.jpg

Методична розробка заняття гуртка «Економ – практик» за темою:

«Уроки економії в побуті»

 

Автор: Соловйова І.П.  

 

Межова 2017

 

Зміст

Вступ

1. Методична розробка заняття гуртка «Економ – практик»

2. Висновки

Джерела інформації

Додаток «Пам’ятка ощадливості  «Економічна парасолька»

ВСТУП

Економіка - це цікавий світ, в якому ми живемо, вчимося і працюємо. Розуміння законів світу економіки допомагає людям приймати важливі в їх житті рішення. Знання законів економіки необхідні будь-якій людині, незалежно від віку. Чим раніше ми почнемо вивчати і розуміти закономірності економічного життя, тим успішніше ми можемо побудувати своє майбутнє. Економіка - це одночасно господарство і країни, і кожної родини. Сучасний стан економіки України – криза, яка торкнулася кожного з нас в тій чи іншій мірі. Шляхів виходу з кризи багато. Одним з них, на мою думку, є підвищення значення економічної освіти, економічного виховання усіх громадян України. Економічне виховання розпочинається з дому, з сім’ї. Той, хто не вміє і не  бажає рахувати грами, вати, хвилини, той мов би заражений мікробом безгосподарності.  Нераціонально використані продукти, не вимкнені лампочки, нерозумно спалений літр бензину – всі ці побутові дрібниці обертаються в кінці кінців величезними збитками і для суспільства в цілому, і для кожного з нас. Про те, як скоротити такі втрати, і поінформує дана розробка позаурочного заходу.

Дана методична розробка стане в нагоді викладачам предметів економічного циклу для формування предметних  компетенцій учнів в позаурочний час.

Мета розробки: учні зможуть застосувати  набуті економічні знання на практиці.

 

http://images.ua.prom.st/359087393_w0_h120_6fd79fbd13bf7c__8cf4_89061.jpg

Методична розробка заняття гуртка «Економ – практик»

Ощадливість - це ділова якість маленької людини.

Автор Вільгельм Швебель

Ощадливість полягає не в тому, щоб зменшити ложку, а в тому, щоб не пролити суп.

Автор Леонід Лиходеев

Тема програми: Уроки економії в побуті

Тема заняття: Наш дім – ми в ньому господарі. Вчимося рахувати.

Мета: закріплення теоретичних знань та набуття практичних навичок за темою «Потреби та ресурси», дати учням уявлення про економію в побуті; навчати застосовувати в житті знання про планування доходів та видатків родини, збереження ресурсів в побуті, навчати досліджувати, як зменшити втрати ресурсів в оселях; привернути увагу учнів до проблем використання ресурсів.

Розвивати пізнавальний інтерес, творчу активність, допитливість, логічне мислення учнів.

Виховувати бережливе ставлення до навколишнього середовища.

Обладнання: картки, папір, маркери, план проведення уроку, комп’ютери, мережа Internet.

Хід заняття

1. Організаційний момент

1.1. Привітання.


Концентрація уваги учнів та перевірка їх наявності. 
Домовленість про правила:
- Не порушувати дисципліну.

- Бути толерантними, поважати думку один одного.

- Вміти слухати співрозмовника до кінця.

- Дотримуватись правила піднятої руки. 

- Дотримуватись правил з охорони праці та техніки безпеки під час практичної роботи за комп’ютером.

 


1.2. Перевірка готовності учнів до заняття, створення позитивної емоційної атмосфери.

 

2. Мотивація навчальної діяльності учнів 

2.1. Повідомлення теми заняття, навчальної мети.
Слово вчителя:

  • http://donprinton.ru/i/D0T00001F1825/Devushka-pod-zontom.jpgСучасній людині необхідно мати уявлення про економічну теорію і практику. Наше життя залежить від економічних законів не менше, ніж від законів природи. І економічна освіта – не данина моді, а нагальна необхідність. У наш час економіка грає величезну роль в житті кожної людини. Ви навчаєтеся в нашому училищі за різними професіями: кухар, ветеринар, бухгалтер. Знання за професією вам допомагають здобути різні навчальні предмети, але економіку вивчаєте ви всі. Після предметів економічного циклу ви тепер знаєте, що економіка необхідна для задоволення різних потреб людини, познайомилися з такими поняттями, як фактори виробництва і факторні доходи, типи економічних систем, власність і конкуренція, витрати і продуктивність праці, економіка фірми. Це дуже цікава наука, яку можна розглядати з різних сторін. Так, як вона зачіпає всі сфери життя суспільства. Гадаю вам цікаво було дізнатися, чому ростуть ціни в магазині, що таке інфляція, види і форми заробітної плати. Що кредит це найбільше відкриття людства, а інфляція це хвороба грошей. Україна зараз перебуває в новому періоді своєї історії. І повернення до планової економіки вже неможливе. Але, незважаючи на це, в Україні не все благополучно: є безробіття, різний рівень життя в регіонах, низькі зарплати і пенсії, незахищеність дітей і старшого покоління, кримінал, корупція, наркотики, банкрутство підприємств. У Дніпропетровській області, нашої малої Батьківщини, не на повну потужність працюють провідні підприємства області, люди в пошуках кращої долі виїжджають на заробітки.

Сумна вийшла картина. Як знайти вихід з положення, що         створилося? Як навчитися заробляти гроші? Як почати жити по-новому?

Давайте подумаємо разом. Щоб уникнути або зменшити вплив негативних явищ необхідно стійке бажання навчитися планувати та заощаджувати. Це бажання повинно бути підкріплено діями. Сьогодні на занятті ми спробуємо створити пам’ятки господаркам «Економічна парасолька». Парасолька, як відомо, захищає нас в негоду, дає затишок та зберігає наше здоров’я. Наша «Економічна парасолька» буде захищати наші родини від кризових явищ, допомагати ефективно вести домашнє господарство, навчить ощадності та пошуку резервів.

З чого ж ми почнемо? Раджу скласти економічну мозаїку з основних напрямів економії в побуті.

 

Економічна мозаїка в побуті

 

Я пропоную обговорити кожен з напрямів ефективного господарювання та сформувати комплекс порад для внесення їх до нашої пам’ятки ощадності.

 

http://lys-eco.com/wp-content/uploads/2011/11/39budjet-300x226.jpg

  • Планування

 

Гадаю, багато хто погодиться з приказкою, що грошики люблять рахунок. Це вже доведено і діє. У будь-якому бізнесі облік надходжень та витрат коштів ретельно планується. Для цього є спеціальні посади і програми. А ось з сімейними фінансами планування поки ще не дуже прийнято. І щомісяця нам доводиться вигадувати: з чого і скільки заплатити, наприклад, за кредит, з яких коштів оплатити школу або садок, скільки виділити коштів з зарплати на харчування, чи є можливість у цей період купити побутову техніку, яку потребуємо, або відкласти цю покупку на потім. Тримати в голові всі ці витрати, а тим більше самостійно їх розраховувати, досить складно. Адже без точного обліку доходів і витрат важко спланувати сімейний бюджет. Можна сказати, що все життя справлялися з цим завданням і далі впораємося. Але якщо підійти до цієї справи серйозно, то з'ясується, що існує вже практично звичка залазити в борги, багато чого, про що мріялося, так і не збулося через брак коштів, а правильніше сказати: через неправильне витрачання фінансів.

Тому для зростання сімейного добробуту першочергове значення мають: хороша фізична форма, додаткові навички та освіта. Додатковими ж ресурсами для фінансової стабільності та достатку є економія і розумні витрати.

http://tips-ua.com/img/thumb/7/8/78d5e69ac73d48c128ebab1cfd54897b.jpegІснують такі правила ефективного планування

Для того, щоб сімейний план був корисним і ефективним, необхідно дотримуватися кількох головних принципів і правил ефективного планування:

·  З метою уникнення "криз" у сімейних фінансах, потрібно вміти себе вчасно сказати "ні". Це стосується багатьох непланових покупок, які ми здійснюємо. Живучи за принципом: "Купувати все, що хочу і коли захочу", - ви цим самим руйнуєте стабільність ваших сімейних фінансів.

·  Регулярність ведення "сімейного гаманця" - запорука порядку в самому гаманці.

·  Приділяйте особливу увагу питанню заощаджень, без них ніяк не можна. Мінімум, але він повинен бути.

·  Регулярно обумовлюйте фінансові питання сім'ї зі своїм чоловіком або партнером.

·  Головне правило ведення сімейних фінансів - створення власної моделі ведення сімейного бюджету. Це особливо стосується молодих сімей. Найбільша помилка - це спроби внести в сім'ю правила і засади, які були щеплені в сім'ях батьків. Заздалегідь обговорення цього питання - запорука безконфліктно відносин у майбутньому.

·  Вчіться проводити регулярний аналіз цін і шукати джерела дешевших закупівель.

Головний закон сімейної економіки

·  Ведення сімейних фінансів - питання сімейний і узгоджений, тобто всі статті витрат потрібно обговорювати разом зі своєю другою половинкою. І в усьому має бути чесність! Приховування істинної вартості ваших покупок, реальних доходів або боргів можуть подіяти руйнівно не тільки в плані фінансового довіри, але й на сам шлюб як такої.

Навіщо потрібні заощадження

·"Нашої спільної зарплати вистачає лише на їжу та на оплату комунальних послуг. Про які заощадження за таких умов може йти мова?!", - часто скаржаться люди. Так, справді, зарплати багатьох сімей часто не вистачає, щоб ще щось заощадити і відкласти. Тим не менш, як я говорила вже вище, що якщо проаналізувати всі статті витрат, то можна знайти велику частку непотрібних сімейних витрат.

·  При досить низьких доходах важливо знайти додаткові джерела доходів. Проаналізуйте все, що ви вмієте робити. Можливо, шити, в'язати, виконувати контрольні чи курсові роботи, підробляти репетитором англійської, - існує ціла безліч можливих варіантів додаткового заробітку. Головне тільки захотіти! У будь-якому випадку, 1% з усіх сімейних доходів завжди можна відкласти "на день прийдешній".

·  Ще одним додатковим моментом питання заощадження і накопичення сімейних фінансів є правило відкладання грошей на щось. Хочете купити телевізор або автомобіль - відкладіть гроші. Наявність сімейних грошових заощаджень завжди вас врятує в разі будь-яких кризових чи непередбачених обставин.

На чому заощадити?

·  Додатковим джерелом доходів і, як наслідок, джерелом заощаджень може послужити ефективна економія сімейних фінансів. Проаналізуйте всі статті витрат і подумайте, на чому можна заощадити. Наприклад, якщо ви харчуєтеся в їдальні або кафе, то набагато дешевше буде коштувати їжа, взята із собою з дому. Якщо ви їздите на власному авто або таксі, то проїзд у громадському транспорті обійдеться набагато дешевше. Проаналізуйте витрати на воду і електрику, вартість купленої косметики або засобів побутової хімії. Напевно, ви знайдете джерела додаткових фінансових ресурсів для сімейного бюджету.

Як можна вести облік сімейного бюджету?

За допомогою електронної домашньої бухгалтерії можна: - вести повний облік доходів і витрат сім'ї; - підраховувати прибуток і витрати кожного члена сім'ї окремо (по необхідності); - підводити фінансові підсумки за певний час (звіт); - контролювати борги; - планувати придбання дорогих товарів; - планувати витрати за кредитами. Втім, перерахування всіх можливостей такої програми займе не одну сторінку і зовсім не мало часу. Найголовніше, що за допомогою домашньої бухгалтерії ви приведете в порядок сімейні фінанси та будете використовувати зароблені гроші більш осмислено, а також планувати покупки не залазячи в борги. Щоб почати користуватися настільки корисною програмою, вам не доведеться купувати дорогі програмні продукти. Не менш ефективно планувати сімейний бюджет цілком здатні і безкоштовні програми, які з легкістю і без витрат можна скачати в Інтернеті. Також можна на форумах почитати відгуки бувалих користувачів про тієї або іншої домашньої бухгалтерії і вибрати ту, яка найбільш за все вам підійде. В Інтернеті існує безліч різних програм «Домашня бухгалтерія», а яку саме програму вибрати, вирішувати тільки вам.

Переваги планування та обліку сімейного бюджету

Завдяки фінансовому планування сімейного бюджету можна набагато швидше й ефективніше досягти поставлених цілей. Завдяки правильно складеним сімейному бюджету ви економите свої гроші. Крім того, завдяки сімейному бюджету ви завжди будете готові до непередбачених ситуацій. І пам'ятайте, що упорядкований і узгоджений між подружжям сімейний бюджет - важливий фактор, що робить позитивний вплив на сімейні відносини. Вдалого вам фінансового планування та обліку!

 

  • Енергозбереження

http://saee.gov.ua/documents/images/energo-01.jpgУсі заходи, які може здійснити громадянин для покращення власного побуту за нових умов, можна розділити на чотири напрями:

  1.               Заощадження ресурсів: води, газу, тепла тощо. Для цього потрібно просто відкоригувати побутові звички та здійснити прості заходи, наприклад, налагодити крани та встановити тепловідбивні екрани за радіаторами.
  2.               Утеплення приміщення. Наприклад, заміна чи заклеювання вікон, проведення теплоізоляції даху, модернізація системи вентиляції тощо.
  3.               Встановлення приладів обліку. Це дозволить платити лише за спожиті ресурси.
  4.               Перехід на більш сучасні, енергозберігаючі та альтернативні джерела енергії та системи комунікацій. Наприклад, заміна газового котла твердопаливним за допомогою програми державного кредитування, і встановлення вітрогенераторів.

http://saee.gov.ua/documents/images/energo-02.jpgЗаощаджуємо гарячу воду

 

  1.              Закривати воду, якщо не користуєтеся водою тут і зараз. Немає нічого складного в тому, щоб закрити кран під час гоління, чищення зубів, зняття шкірки з овочів і фруктів. Якщо простіше не думати про це – варто встановити електронний змішувач. Тоді вода литиметься лише тоді, коли хтось підноситимете руки або посуд.
  2.              http://ua.badgood.info/photos/notes/1/60/59084/b1026a01c2.jpgОщадливіше користуватися змішувачем у вигляді ручки, ніж стандартними двома кранами. Можна встановити комфортну температуру, вмикати та вимикати кран одним рухом, а не крутити крани щоразу, марно витрачаючи воду та гаючи час.
  3.              Необхідно стежити за станом сантехніки та вчасно ремонтувати її. З крану, що протікає, щомісяця виливаються сотні та тисячі літрів води. Це дорівнює кільком ваннам.
  4.              Якщо в будинку центральне водопостачання, то варто встановити лічильники на воду, як гарячу, так і холодну. Інакше людина сплачуватиме з власної кишені за кожен прорив на трасі або за сусіда, який не відремонтував свій кран.
  5.              Приймати душ економніше, ніж ванну. Через насадки, які розпилюють воду, витратиться у кілька разів менше води.
  6.              Для заощадження води під час миття посуду варто встановити подвійну раковину. Тоді можна мити посуд в одній частині, а полоскати – в іншій.
  7.              Не рекомендується розморожувати продукти – м’ясо, рибу - під струменем. Це не лише марне витрачання води та тепла, але й знищення корисних речовин продуктів.
  8.              Слід використовувати побутові прилади, які заощаджують працю, час та ресурси. Наприклад, автоматичні пральні машини, посудомийні машини тощо.
  9.              Необхідно перекривати вентиль для води, якщо приміщення залишають на кілька днів.

Заощаджуємо електроенергію

http://saee.gov.ua/documents/images/energo-03.jpg

  1.   Вимикати світло, якщо ніхто не знаходиться у кімнаті.
  2.   http://saee.gov.ua/documents/images/energo-06.jpgВикористовувати енергоефективні лампочки. Варто встановити світлодіодні (LED) енергозберігаючі лампочки, які не містять шкідливих речовин.
  3.   Датчики руху – можливість заощаджувати електроенергію, коли вона не потрібна. У багатоквартирних будинках їх варто встановити у коридорах, під’їзді, на сходах та інших місцях спільного користування. У приватному будинку – біля дверей та на подвір’ї.
  4.   Енергозберігаючі побутові прилади мають маркування «А» чи «А+». Холодильник такого класу споживатиме на 30-50% менше електроенергії, ніж пристрій такого ж об’єму марки «В».
  5.   Режим очікування для комп’ютера доречний, якщо залишати його на кілька хвилин, а не на всю ніч. Слід вимикати пристрої, якими ніхто не користується. А ще краще – вимикати взагалі штекер з розетки. Це не лише дозволить заощадити електроенергію, але й вбереже пристрої від впливу можливих перепадів електроенергії. Можна також встановити автоматичні вимикачі.
  6.   Не можна залишати прилади, що працюють від акумулятора (наприклад, мобільні телефони), увімкненими довше, ніж потрібно для повної зарядки акумулятора.
  7.              http://saee.gov.ua/documents/images/energo-05.jpgХолодильник та морозильник варто тримати в чистоті, без льоду та снігу, регулярно розморожуйте ці прилади. Треба стежити за тим, щоб дверцята були щільно закритими.
  8.              Охолоджуйте їжу перед тим, як поставити її в холодильник. По-перше, гаряча каструля змусить холодильник працювати інтенсивніше, а по-друге, вона нагріє інші продукти, і вони можуть зіпсуватися.
  9.              Оптимальна температура в холодильнику – від нуля до п’яти градусів тепла. Регулюйте її відповідно до температури на кухні та кількості продуктів.
  10.         Прості побутові речі часто зберігають значну кількість газу та електроенергії. Наприклад, холодильник повинен розташовуватися подалі від плити, нагрівача, колонки чи бойлера, батареї та прямих сонячних променів, а сучасні пристрої для приготування їжі, наприклад, мультиварки, дають змогу готувати 2-3 страви одночасно , що зберігає як газ, так і електроенергію.
  11.         Використовуйте НВЧ-печі, МХ-печі та індукційні плити – вони працюють швидко та економічно.

Заощаджуємо тепло і газ

http://saee.gov.ua/documents/images/energo-04.jpg

  1.               Тепловий лічильник в квартирі, що підключена до центрального опалення, дає змогу відслідкувати скільки тепла ви отримали та платити тільки за цю кількість.
  2.               Термостатичний вентиль на радіатор дозволить контролювати температуру в будинку, квартирі чи окремій кімнаті.
  3.               Розмір опалювального приладу повинен відповідати розміру приміщення, що отоплюється і його слід вимикати, якщо нікого немає в будинку.
  4.               Опалювальні прилади та радіатори будуть більш ефективними, якщо їх не затуляти меблями, важкими шторами, одягом чи декоративними панелями.
  5.              Система “тепла підлога” – спосіб підвести тепло саме туди, де воно найбільше потрібно. Наприклад, під робочий стіл або на ділянку підлоги, де ходять мешканці.
  6.              Перед початком кожного опалювального сезону слід перевіряти систему. Варто усунути повітряні пробки, відремонтувати місця можливого протікання, звертаючи особливу увагу на місця з’єднань частин системи. Це дозволить уникнути проривів  під час експлуатації системи у холодний період.
  7.              Газову колонку або бойлер, які відпрацювали 15-20 років, варто замінити, бо з часом ці пристрої втрачають ефективність.
  8.              Більша частина тепла з будинку втрачається трьома шляхами: через двері та вікна, через дах та через зовнішні стіни. Відповідно, їх слід утеплювати. Найбільш доступний варіант, який може обрати кожен - утеплити вікна поролоновими смужками, підтягнути дверні петлі та додатково оббити самі двері, задути монтажною піною місця виходу та входу труб з оселі.
  9.              Вікна з подвійним або потрійним заскленням у кілька разів зменшують втрати тепла.
  10.         Необхідно підвищити теплоізоляцію вхідних дверей, звертаючи увагу на низ, верх та бічні стики між дверима і стіною.
  11.         Щільні штори допомагають утримувати тепло в оселі, але заважають надходженню тепла з радіаторів.
  12.         Товстий килим знижує тепловитрати, які йдуть через підлогу.
  13.         http://saee.gov.ua/documents/images/energo-07.jpgМодернізація системи вентиляції, а саме рекуперація тепла, – це реальний спосіб економії.

Зменшення втрат тепла шляхом утеплення

http://saee.gov.ua/documents/images/energo-08.jpgУтеплення огороджувальних конструкцій. Огороджувальні конструкції – це стіни, фундаменти, стелі, горища, підвали тощо. Використовуйте для їхнього утеплення такі матеріали, як пінополістирол, екструзійний пінополістирол, мінераловатні плити, базальтові плити, енергозберігаючі фарби. Непоганий варіант – спеціальні кількашарові системи утеплення.

Утеплення конструкцій, які відкриваються. Це вікна, кватирки, двері, балкони. Встановлюйте двокамерні склопакети у вікна та на балконах. Коли будете замінювати вхідні двері, підганяйте їх за розміром та утеплюйте усі стики. Старі двері можна використати як додаткові (подвійні двері), якщо це конструктивно можливо.

Встановлення індивідуальних (модульних) теплових пунктів з регулюванням кількості теплоносія, який подається. Після якісних утеплювальних робіт може виявитися, що вам просто не потрібна та кількість тепла, яку постачає централізована мережа. І тому ви знову будете випускати тепло назовні, але тепер не через протяги, а через відкриті вікна. Цю проблему допоможе вирішити встановлення термостатичного вентиля на радіатор, який дозволить контролювати температуру в будинку, квартирі або окремій кімнаті Як його поставити ­– читайте у відповідному розділі.

 

  • http://www.rasprodaga.ua/upload/image/site_vert.pngЕкономна кухня

На жаль, люди влаштовані так, що їм необхідно кожен день щось їсти. Що й казати, це неабияк підриває бюджет сім'ї. Однак, деяка вправність, фантазія і знання принципів економної кухні допоможуть нам відмінно і різноманітно харчуватися, не витрачаючи на це шаленної кількості грошей.

Відомо, що вміння з нічого зробити щось - одне з найважливіших якостей будь-якої жінки. Повною мірою це відноситься і до готування. Економна кухня зажадає від нас вміння нестандартно мислити, дотримуватися певних принципів і бути достатньо гнучкими для того, щоб впроваджувати в своє меню нові страви.

Однак, жертви стоять результату. І це не тільки нові чоботи, чудесним чином перетворилися з мрії в реальність, але і впевненість у собі, почуття контролю над ситуацією і зрослий рівень креативності.

Отже, вперед на барикади!

Що слід враховувати для того, що б менше витрачати грошей на їжу? 


Планування.

Планування - наріжний камінь економії. Отримавши зарплату, розпишіть своє меню хоча б на тиждень вперед. Зрозуміло, потім в нього можна буде внести корективи.

Маючи чіткий план дій, ви вже не будете протягом робочого дня ламати голову над тим, що приготувати на вечерю. Як відомо, такі думи зазвичай закінчуються тим, що ми купуємо які-небудь напівфабрикати, які при приблизному підрахунку виявляються в кілька разів дорожче домашньої їжі.

 

Складання меню.

http://vflint.ru/sites/default/files/images/men.jpgМабуть, найголовніша умова економною кухні - мати у своєму арсеналі великий запас рецептів недорогих і смачних страв.

Заведіть собі чарівний блокнотик, куди ви будете записувати рецепти. Їх можна згрупувати за темами: "Супи", "М'ясні страви", "Десерти" і так далі. Наш народ дивно винахідливий, тому вам не складе труднощів зібрати цілу купу рецептів, які дозволять готувати по-справжньому смачні речі без особливого збитку для бюджету.

 http://domna.ucoz.com/pictures/kulinar/Ivyshkina_ekonom11.jpg          https://www.litres.ru/static/bookimages/15/21/76/15217659.bin.dir/15217659.cover_200.jpg         http://www.100book.ru/b199983.jpg      

   Найпростіший спосіб поповнення такого блокнота - набрати в пошуковику "недорогі і смачні страви ". Ви будете вражені тим, яку смакоту можна приготувати з самих звичайних продуктів. А якщо при цьому вибрати те, що готується досить швидко, то  отримаємо економію не тільки грошей, але й часу.

Зрозуміло, можна скористатися досвідом знайомих і родичів.
Та й у вас самих напевно є в запасі пара-трійка страв "з нічого".

Уміло комбінуючи рецепти,  можна так урізноманітнити меню, що ваша сім'я і не помітить режиму економії.

Покупки.

Доведеться кардинально трансформувати процес покупок. Ніякої спонтанності і імпульсивності. (Звичайно, ви можете час від часу купити шоколадку - в якості нагороди за економію.)

Озброївшись меню на тиждень, ви будете купувати відповідно до списку. Часи, коли ви викидали неміряну кількість грошей на похід до супермаркету, а потім з тією ж інтенсивністю викидали зіпсовані продукти, повинні піти в минуле.

До речі, про супермаркети. Можливо, вам доведеться подумати про те, де краще купувати продукти. Проведіть порівняльний аналіз цін в тому чи іншому магазині. Може бути, щось потрібно буде закуповувати на ринку у вихідний день.

Заслуговує найпильнішої уваги питання про затоварення в дрібнооптових магазинах.

Здійснюючи покупки, слід звертати увагу на термін придатності. Пам'ятайте про те, що не варто купувати багато швидкопсувних продуктів. І, нарешті, старе добре правило: не ходіть по магазинах на голодний шлунок. Практика показує, що в цьому випадку небезпека зробити зайві покупки зростає в кілька разів.

 

Процес  готування.

 

Економити можна і в процесі приготування. Подумайте, чи раціонально ви  витрачаєте продукти?

Наприклад, картоплю краще варити в мундирі. Це не тільки корисно, але й економно: чи не зрізається товста шкірка.

Готуючи відбивні, робіть їх меншого розміру і подавайте більше гарніру. Ще краще, якщо в вашому арсеналі буде багато страв типу гуляшу, макаронів по-флотськи або лазаньї, де м'ясо "розбавлене" менш дорогими інгредієнтами.

Дуже розумно використовувати шматок м'яса для приготування цілого обіду: м'ясний бульйон для першого блюда, а відварене м'ясо - для другого.

http://images.aif.ru/010/788/ef6c2a935227639e40e4415d77191e72.jpgДомашня випічка. Випікати можна і потрібно не тільки хліб (по можливості), але і печиво, торти, кекси, пироги і пиріжки. Домашня випічка і дешевше, і корисніше. Але на це потрібен час і бажання.

 

Домашній майонез. Майонез, зроблений удома, теж заощадить ваші витрати, особливо, якщо ви його дуже любите. Готувати його буквально пару хвилин, але тут потрібен блендер.

 

http://img-fotki.yandex.ru/get/3613/irin-munin.b/0_18769_5ffbe1f4_XLОвочеві закрутки влітку. Овочеві закрутки влітку — відмінний вихід заощадити взимку на покупках їжі. Солити-маринувати-варити можна і овочі, і фрукти, і ягоди. Солоні і мариновані огірки і помідори, аджика, салат з рисом, мариновані перці. А як порадіють солодощів ласуни: варення та джеми з малини, абрикосів, вишні, полуниці, персиків, черешні.

Зрозуміло, це тільки базові принципи економною готування. Ваш послідовний і творчий підхід дозволить вам за короткий час обзавестися своїми "ноу-хау" і уславитися винахідливою і майстерною господинею.

 

  • Зроби сам

http://3.bp.blogspot.com/-4yauc5gMhFY/TdDBl59pb6I/AAAAAAAABEo/oCojZzrRSng/s1600/blog.jpg

Зробити що-небудь своїми руками - це одночасно і праця, і спосіб висловити свою майстерність в якій-небудь справі, і спосіб поповнити доходну частину власного бюджету.

Взагалі можна дуже сильно здивуватися тому, що можна зробити самому в домашніх умовах. Від якої небудь маленької саморобки,  до цілого автомобіля або навіть будинку. А також переробити звичайні речі в незвичайні, красиві й оригінальні, а також в корисні і функціональні конструкції, про які всі будуть вам заздрити. Найголовніше не боятися і вірити в те, що ви все зможете.

http://www.robysam.com/wp-content/themes/twentytwelve/images/top.jpg

 

Найпростіший спосіб поповнення блокнота ідей саморобок - набрати в пошуковику " Зроби сам". Переглянувши сторінки  сайту «Зроби сам – все своїми руками» ви взагалі можете дуже здивуватись тому, наскільки самі зможете зробити в домашніх умовах різні види ремонту та облаштування своєї оселі.

 

3. Практична робота. Створення пам’ятки ощадності «Економічна парасолька для родини» (Додаток 1)

4. Підведення підсумків

Знання матеріалу, який було розглянуто на сьогоднішньому занятті, дозволили вам успішно закріпити теоретичні знання та набути практичних навичок за темою «Потреби та ресурси». Сформували  уявлення про те, що економія в побуті не має нічого спільного с скупістю. Навчилися застосовувати в житті знання про планування доходів та видатків родини, про збереження ресурсів в побуті. В процесі заняття ви дізналися, що за допомогою електронної домашньої бухгалтерії можна: - вести повний облік доходів і витрат сім'ї; - підраховувати прибуток і витрати кожного члена сім'ї окремо (по необхідності); - підводити фінансові підсумки за певний час (звіт); - контролювати борги; - планувати придбання дорогих товарів; - планувати витрати за кредитами. Цікавим був процесс під час якого ви набули уміння досліджувати, як зменшити втрати ресурсів в оселях. Під час заняття ви в черговий раз пересвідчилися в важливості бережливого ставлення до навколишнього середовища.

 

5. Домашнє завдання.

Провести акцію на вулицях селища «Розумну економію в кожен дім» роздавши пам’ятки-буклети жителям смт. Межова. Ознайомити своїх близьких, рідних, сусідів з уроками економії в побуті. Щоб дізнатися думку людей про корисність даного заходу під час акції провести опитування та результати занести в Листок-опитування.

 

Листок-опитування

 

Чи корисною була для Вас інформація з пам’ятки « Економічна парасолька для родини»?

так

ні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всього респондентів

 

 

 

Джерела інформації

http://fincon.etov.com.ua/

http://saee.gov.ua/

http://ecotown.com.ua/

svoeteplo.org(Портал “Своє тепло” Практичні поради для громадян про енергозбереження в побуті. Відповіді на найбільш поширені запитання)

https://olympica.com.ua

 http://sdelai-sam.pp.ua

 

ВИСНОВКИ

Тема економії має багато спільного з темою погоди: всі про неї говорять, але мало хто що робить. Слід, відповідно до ситуації, приділяти значно більшу увагу організації пропаганди ресурсозбереження в нашому регіоні. Це пропаганда ефективних методів економії ресурсів серед населення, запровадження курсу «Ресурсозбереження» у  навчальних планах і програмах закладів освіти, робота з радіо, телебаченням, журналами та газетами.

Дана розробка дозволяє нам підвести гуртківців до важливого висновку, що економія в побуті це не означає жадібність або бідність, це показує розсудливість людини і його показник високої культури. Економія запорука успіху в нашому житті, в якому людина завдяки їй все більше вдосконалюється.

 

 

 

 

 


http://lys-eco.com/wp-content/uploads/2011/11/39budjet-300x226.jpg

ПЛАНУВАННЯ

Для того, щоб сімейний план був корисним і ефективним, необхідно дотримуватися кількох головних принципів і правил ефективного планування:

- З метою уникнення "криз" у сімейних фінансах, потрібно вміти себе вчасно сказати "ні". Це стосується багатьох непланових покупок, які ми здійснюємо. Живучи за принципом: "Купувати все, що хочу і коли захочу", - ви цим самим руйнуєте стабільність ваших сімейних фінансів.

- Регулярність ведення "сімейного гаманця" - запорука порядку в самому гаманці.

- Приділяйте особливу увагу питанню заощаджень, без них ніяк не можна. Мінімум, але він повинен бути.

- Регулярно обумовлюйте фінансові питання сім'ї зі своїм чоловіком або партнером.

- Головне правило ведення сімейних фінансів - створення власної моделі ведення сімейного бюджету. Це особливо стосується молодих сімей. Найбільша помилка - це спроби внести в сім'ю правила і засади, які були щеплені в сім'ях батьків. Заздалегідь обговорення цього питання - запорука безконфліктно відносин у майбутньому.

- Вчіться проводити регулярний аналіз цін і шукати джерела дешевших закупівель.

- За допомогою електронної домашньої бухгалтерії можна: - вести повний облік доходів і витрат сім'ї.

ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ

http://saee.gov.ua/documents/images/energo-01.jpgУсі заходи, які можна здійснити для покращення власного побуту за нових умов, можна розділити на чотири напрями:

 

1. Заощадження ресурсів: води, газу, тепла тощо. Для цього потрібно просто відкоригувати побутові звички та здійснити прості заходи, наприклад, налагодити крани та встановити тепловідбивні екрани за радіаторами.

 

2. Утеплення приміщення. Наприклад, заміна чи заклеювання вікон, проведення теплоізоляції даху, модернізація системи вентиляції тощо.

 

3. Встановлення приладів обліку. Це дозволить платити лише за спожиті ресурси.

4. Перехід на більш сучасні, енергозберігаючі та альтернативні джерела енергії та системи комунікацій. Наприклад, заміна газового котла твердопаливним за допомогою програми державного кредитування, і встановлення вітрогенераторів.

 

  • Економна кухня

http://www.rasprodaga.ua/upload/image/site_vert.pngДеяка вправність, фантазія і знання принципів економної кухні допоможуть  відмінно і різноманітно харчуватися, не витрачаючи на це шаленної кількості грошей.

Економна кухня зажадає від нас вміння нестандартно мислити, дотримуватися певних принципів і бути достатньо гнучкими для того, щоб впроваджувати в своє меню нові страви.

1. Складання меню.

2. Створення блокнота економних рецептів.

3. Купівля продуктів – суворо за списком.

4. Процес готування ( Наприклад: Дуже розумно використовувати шматок м'яса для приготування цілого обіду: м'ясний бульйон для першого блюда, а відварене м'ясо - для другого).

5. Домашня випічка.

6. Овочеві закрутки влітку.

Зрозуміло, це тільки базові принципи економного готування. Ваш послідовний і творчий підхід дозволить вам за короткий час обзавестися своїми "ноу-хау" і уславитися винахідливою і майстерною господинею.

Зроби сам

http://www.robysam.com/wp-content/themes/twentytwelve/images/top.jpg

 

Зробити що-небудь своїми руками - це одночасно і праця, і спосіб висловити свою майстерність в якій-небудь справі, і спосіб поповнити доходну частину власного бюджету.

Взагалі можна дуже здивуватися тому, що можна зробити самому в домашніх умовах. Від якої небудь маленької саморобки,  до цілого автомобіля або навіть будинку. А також переробити звичайні речі в незвичайні, красиві й оригінальні, а також в корисні і функціональні конструкції, про які всі будуть вам заздрити. Найголовніше не боятися і вірити в те, що ви все зможете.

Найпростіший спосіб поповнення блокнота ідей саморобок - набрати в пошуковику "Зроби сам". Переглянувши сторінки  сайту «Зроби сам – все своїми руками» ви взагалі можете дуже здивуватись тому, наскільки самі зможете зробити в домашніх умовах різні види ремонту та облаштування своєї оселі.

 

 

Кілька кроків до успіху

 

http://cs623826.vk.me/v623826603/34abe/u5tamGu4Z_Q.jpgПлануйте свої доходи і витрати

http://cs623826.vk.me/v623826603/34abe/u5tamGu4Z_Q.jpgЕкономте воду

http://cs623826.vk.me/v623826603/34abe/u5tamGu4Z_Q.jpgЕкономте газ

http://cs623826.vk.me/v623826603/34abe/u5tamGu4Z_Q.jpgЕкономте енергію

http://cs623826.vk.me/v623826603/34abe/u5tamGu4Z_Q.jpgЕкономте тепло

http://cs623826.vk.me/v623826603/34abe/u5tamGu4Z_Q.jpgЕкономте на кухні

http://cs623826.vk.me/v623826603/34abe/u5tamGu4Z_Q.jpgЗроби сам

 

І головне, бережіть СЕБЕ!

 

http://images.ua.prom.st/359087393_w0_h120_6fd79fbd13bf7c__8cf4_89061.jpg

для родини

http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/0/118/931/118931420_VISAProtection_family.jpg

  1. Дослід – задача

depositphotos_13981849-Dripping-faucet-sketchВстановити на досліді, скільки води в добу втрачається при несправності крану. Дізнатися скільки грошей витрачається марно за 1 місяць? За 1 рік? (1 кубометр води  ≈ 15грн).

           Хід досліду:

1) Відкриваємо кран так, щоб за 1 секунду крапала одна крапля.

2) Підставляємо під кран мірну склянку.

3) Заповнюємо склянку водою впродовж 15 хвилин.

4) Фіксуємо, скільки мл води опинилося в склянці за цей час.

5) Порахуємо, скільки мл води витече з крапаючого крану за 30 хвилин, вираховуємо втрати води за добу.

Висновок: Через 15 хвилин склянка заповнюється водою на половину, за 30 хвилин повністю. Значить, при несправності крану витікає за 1 годину - 400 мл води, за добу - 9600 мл (400 х 24 = 9600 мл = 9,6л). Отже за місяць марно витрачаються (9,6л * 30 = 288(л) = 0,288(кубометрів); 0,288 * 15 = 4,32(грн.). ) 4грн. 32 коп., а за рік (4,32 *12 = 51,84(грн.).)

Відповідь: 51 грн. 84 коп.

 

docx
Додано
19 листопада 2018
Переглядів
1921
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку