Методичні рекомендації до написання рефератів

Про матеріал
Методичні рекомендації до написання реферативних робіт. За допомогою даних рекомендацій ви маєте змогу правильно створювати та оформлювати реферативні роботи.
Перегляд файлу

1

 

ЗЗСО «Прилиманський ліцей» Авангардівської селищної ради

 

 

 

 

Методичні вказівки

до написання реферативних робіт

 

 

 

 

 

 

Вчитель    Іванова Н.В.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2021 р.
Зміст

Пояснювальна записка

1. Вимоги до написання реферативної роботи

2. Вимоги до змісту структурних частин

2.1 Оформлення титульного аркушу

2.2 Правила оформлення тексту

2.3 Правила оформлення ілюстративних матеріалів

2.4 Нумерація сторінок

2.5 Оформлення змісту

2.6 Правила оформлення списку використаної джерел та літератури

3. Критерії оцінювання реферативної роботи

Рекомендована література

Додатки


Пояснювальна записка

 

У даних методичних вказівках наявні такі матеріали, як вимоги що до написання реферативної роботи.

Реферат - слово латинське, на українську дослівно перекладається як написання повідомлення або публічної доповіді. Найчастіше це слово вживається для визначення послідовного, переконливого й короткого викладу або написання сутності якого-небудь питання або теми науково-практичного характеру.

Метою реферативної роботи є виявлення рівня розуміння навчальної дисципліни, оволодіння термінами та основними поняттями.


1. Вимоги до написання реферативної роботи

 

При написанні реферату необхідно дотримуватись вимог Державного стандарту України ДСТУ 3008-95.

Загальні вимоги:

  •                 чіткість та логічна послідовність викладення матеріалу;
  •                 стислість і точність формулювань, які виключають можливість неоднозначного тлумачення;
  •                 конкретність викладення матеріалу;
  •                 обґрунтованість рекомендацій та пропозицій.
  •                 актуальність матеріалу та відповідність до сучасного стану науки, техніки і питань виробництва;
  •                 аналіз та узагальнення існуючих результатів;
  •                 оцінка достовірності отриманих результатів, їх порівняння з аналогічними результатами;
  •                 наукова та практична цінність виконаної роботи.

Реферат — це науково-технічний документ, який містить вичерпну систематизовану інформацію за вибраною темою (приблизно на 4-7 сторінках формату А4), передбачає виклад матеріалу на основі спеціально підібраної літератури та самостійно проведеного дослідження, та аналізу джерел.

Реферат необхідно оформлювати відповідно до Державного стандарту України. Необхідно неухильно дотримуватися порядку подання окремих видів текстового матеріалу, таблиць, формул та ілюстрацій.


2. Вимоги до змісту структурних частин

 

Реферативна робота складається з: титульного листа, змісту, основної частини яка складається з пунктів та підпунктів,  списку використаних літератури та джерел. Сторінки роботи повинні мати поля: ліве — 30 мм, зверху — 20 мм, праве — 15 мм, знизу — 20 мм. Реферат виконується обсягом 4-7 друкованих сторінок (не включаючи титулу, зміст та літературу)

2.1 Оформлення титульного аркушу

 

Реферативна робота розпочинається титульним ар­кушем.  На ньому вказуються міністерство освіти і науки України, назва навчального закладу, в якому виконувалася реферативна робота, навчальна дисципліна з якої виконувалась робота, повна назва теми роботи, прізвище та ініціали студента, курс, гру­па, де він навчається, прізвище, ініціали, вчене зван­ня наукового керівника, місце і рік виконання роботи. (Зразок та правила оформлення див. додаток А).

2.2 Правила оформлення тексту

 

Тексту у рефераті повинен бути поділений на пункти, які пронумеровані по порядку і крапочка в кінці не ставиться, а також для потреби на підпункти, які відносяться до пунктів, і нумеруються відносно пункту, наприклад пункт 1, тоді підпункт буде 1.1. Ці підпункти пишуться на початку тексту з вирівнюванням по ширині, тип тексту Times New Roman, відступ повинен бути з абзацу (1,25), напівжирного накреслення, розмір тексту пунктів 14. Кожний пункт пишеться з нової  сторінки, а підпункти не пишуться з нової сторінки. Пункти та підпункти повинні бути не менше однієї, або половини сторінки

Текст реферату повинен дотримуватись таким правилам по оформленню: тип шрифту Times New Roman, розмір тексту 14, міжрядковий інтервал 1,5 , одступ першої строки абзацу 1,25 см., вирівнювання тексту по ширенні. Наприклад Див. додаток Б.

2.3 Правила оформлення ілюстративних матеріалів

 

Таблиці, малюнки, схеми, графіки та інші ілюстративні матеріали  розміщуються у додатках. У тексті де повинне бути ілюстративний матеріал  потрібно писати Див. додаток А,  (використовуючи послідовно великі літери української абетки, за винятком літер Ґ, Є, З, І, Ї, Й, О, Ч, Ь), а потім у кінці реферативної роботи на чистому аркуші пишемо з права Додаток А., вставляємо ілюстративний матеріал  і вказуємо його назву. Нові ілюстративні матеріали  вставляються на наступних сторінках із продовженням алфавіту.

2.4 Нумерація сторінок

 

Усі сторінки роботи нумеруються від титульної до остан­ньої без пропусків або літерних додатків. Першою сторінкою вважається титульний аркуш, на ній цифра 1 не ставиться, другою вважається сторінка, що містить "зміст", на ній циф­ра 2 ставиться, на наступній сторінці проставляється циф­ра 3 і далі згідно з порядком. Порядковий номер сторінки проставляється з права верхнього поля. Додатки розміщуються після списку використаної літератури і не враховуються в обсяг реферативної роботи.

2.5 Оформлення змісту

 

На другій сторінці реферативної роботи розміщується зміст із позначенням сторінок, на яких кожний з елементів змісту викладений у роботі.

Для створення змісту використовуємо автозміст, а саме до пунктів застосовуємо стиль заголовку 1, який знаходиться на пункті меню Главная→Стили ,  а до підпунктів вибираємо стиль заголовку 2, і потім пункт меню Ссылка → Оглавление (Див. додаток В)

2.6 Правила оформлення списку використаної джерел та літератури

 

Список використаної джерел та літератури складається на основі робочої картотеки і відображає обсяг використаних джерел та ступінь вивченості досліджуваної теми. "Спи­сок..." повинен містити бібліографічний опис джерел, викори­станих студентом під час роботи над темою. Укладаючи його, необхідно додержуватися вимог державного стандарту. Кож­ний бібліографічний запис треба починати з нового рядка, літе­ратуру слід розташовувати за порядком використання у роботі з зазначенням авторів та назв праць, місто, рік видання, та кількість сторінок. Наприклад:  Гаєвський. О. Ю. Інформатика. 7–11 класи. Навчальний посібник (2-е вид.). К.: А.С.К., 2008. – 512 с.

Якщо було використано нормативно-правовий акт – зазначається орган, що його видав, тип та назва акта, дата прийняття та номер. Наприклад: Закон України «Про майнову відповідальність за порушення умов договору підряду (контракту) про виконання робіт на будівництві об’єктів» № 1641-ІІІ від 6 квітня 2000 р. // Відомості Верховної Ради України. - 2000. - № 27. – С. 480-483.

Бібліографічні записи в "Списку..." повинні мати порядкову нумерацію. У тексті роботи слід давати у квадратних дужках посилання на номери списку. Якщо необхідно вказати номер сторінки, її ставлять через кому після номера видання. Наприклад: [2, C.45-49]. Якщо використовуються декілька джерел, їх відокремлюють крапкою з комою. Наприклад: [8, С.5; 15, С.4,8]


3. Критерії оцінювання реферативної роботи

 

Якість виконаної роботи оцінюється за низкою показників:

  • структура й логіка побудови плану;
  • наявність критичного огляду літературних джерел і наукової полеміки;
  • системність і глибина аналізу практики на матеріалах організації, наявність і переконливість узагальнень і висновків з аналізу;
  • дотримання вимог до оформлення;
  • наявність і інформаційна змістовність ілюстративного матеріалу;
  • правильність і чіткість відповідей на запитання викладача;

Оцінка «Відмінно» (10-12 бала).

Реферативна робота є бездоганною; містить елементи наукової новизни, захист відбувся чітко, конкретно та зрозуміло. Дано правильно відповіді на запитання викладача;

Оцінка «Добре» (7-9 бала).

Тема роботи розкрита, але мають місце недоліки непринципового характеру: в теоретичній частині дещо поверхово проаналізовані літературні джерела; елементи новизни значення не представлені чітко; недостатньо використані інформаційні матеріали організації; доповідь логічна, викладена вільно, відповіді на запитання в основному правильні; робота оформлена в межах вимог.

Оцінка «Задовільно» (4-6 бала).

Тема роботи в основному розкрита, але мають місце недоліки змістовного характеру: нечітко сформульована зміст роботи; теоретичний розділ має виражений компілятивний характер; не всі відповіді на запитання правильні або повні; є зауваження щодо оформлення роботи.

Оцінка «Незадовільно» (1-3 бала).

Зміст нелогічно пов'язаний між собою; відсутній критичний огляд сучасних літературних джерел; аналіз зроблено поверхово. Мають місце суттєві недоліки щодо оформлення роботи. Доповідь прочитана за текстом, відповіді на запитання неточні і неповні.


Рекомендована література

 

  1. Глинський Я. М. Інформатика: 10 – 11 класи: Навч. посіб.: У2 ч. – Ч.1. Алгоритмізація та програмування. – 6-те вид. - Львів: СПД Глиський, 2006. – 256 с.
  2. Глинський Я. М. Інформатика: 10 – 11 класи: Навч. посіб.: У2 ч. – Ч.2. Інформаційні технології. – 6-те вид. - Львів: СПД Глиський, 2006. – 264 с.
  3. Глинський Я.М. Практикум з інформатики: Навч. Посібник. – 9-те вид., оновл. - Львів:  СПД Глиський, 2006. – 296 с.
  4.  Дибкова Л. М. Інформатика та комп’ютерна техніка., 2007.
  5. Зарецька І. Т. Інформатика: Підручник для 10-11 класів. – Х.: Факт, 2004. – 392 с.
  6. Коваленко М. М. Комп’ютерні віруси і захист інформації К. : Наукова думка, 1999.
  7. Макарова Н., Матвеев Л.В. и др. Информатика. Учебник.-3-е перераб. изд.,-М.: Финансы и статистика,2000.-768 с.
  8. Морзе Н. В., Вембер В. П., Кузмінська О. Г. Інформатика: експерим. Підручник для 10 кл. – К.: Вид. Корбуш, 2008. – 592 с.
  9. О.І. Пушкарь. Інформатика. Комп'ютерна техніка - Київ: Видавничий центр «Академія», 2001.
  10. Ривкінд Й. А., Лисенко Т.І., Чернікова Л. А., Шакотько В. В. Інформатика: 10-11 кл. : підруч.  для загальноосвіт. навч. закл.: академ. рівень, профільн. рівень. – К. : Генеза, 2010. – 304 с.
  11. Руденко В.Д. Практичний курс інформатики К.: Фенікс, 2000.


Додаток  А

ЗЗСО Прилиманський ліцей

 

 

 

 

 

Реферат

з предмету: «Інформатика»

на тему: «Назва вашого теми реферату»

 

 

 

 

 

Виконав(ла):

Учень(ця)  ___ класу

ПІБ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Додаток  Б

 

1. Назва пункту

 

Текст який буде відноситись до пункту. Наприклад: Загальні відомості текстового редактора. Його призначення. Основні можливості програми. Завантаження програми. Структура вікна. Вихід з програми. 

Основні прийоми роботи з панелями інструментів. Призначення панелі інструментів. Розташування панелі інструментів.

Додавання кнопок на панель.  Створення нової панелі інструментів. Режими перегляду документів. Редагування тексту в документах Word. Визначення редагування


Додаток  В

 

Зміст

1. Назва пункту...........................................3

1.1 Назва підпункту

1.2 Назва підпункту.......................................6

2. Назва пункту

Список використаних джерел та літератури

Додатки



Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Павленко Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
18 лютого 2021
Переглядів
2088
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку