Методичні рекомендації до уроку географії у 6 класу за програмою "Інтелект України"

Про матеріал
Методичні рекомендації до уроку географії у 6 класу за програмою "Інтелект України". У рамках авторського проєкту "Щаслива географія".
Перегляд файлу

Як ввести свою ініціативу на урок географії в рамках науковопедагогічного проєкту «Інтелект України».

 

Розробка вчительки географії Європейського колегіуму м. Києва : Іщенко Ольги.

 Не одноразово доводилось чути від колег, що заняття за програмою «Інтелект Україна», для вчителя є занадто сухими та не дають змоги розкривати власну педагогічну майстерність. Хочу показати вам, що це не так, на власному прикладі та невеличких педагогічних хитрощах, які я втілюю на своїх заняттях. Інколи учням досить важко запам’ятовувати складні географічні назви та об’єкти. Ми з учнями ввели власну систему аналогій та порівнянь, які надовго зберігаються у пам’яті та є цікавими для запам’ятовування. Отже, весело вчимо і запам’ятовуємо п'ятнадцять  наших географічних родзинок.  

Запам’ятовуємо країни та їх столиці легко.

1.       Республіка Хорватія - країна на перехресті центральної та південно-східної Європи на заході Балканського півострова та її столиця місто Загреб. Варто просто запам’ятати вислів: « Ховрашок, що загрібає», і більше ніколи не забудетеся цю мальовничу країну.

image 

2.       Боснія і Герцеговина - держава у північно-західній частині Балканського півострова та її столиця Сараєво. Учні запропонували такий варіант запам’ятовування: « Бос і герцог, а живуть у сараї».  

image 

3.       Словаччина - держава на сході центральної Європи. Не має виходу до моря. У північній частині країни розташовані Західні Карпати (Словацькі Рудні гори, Татри й Бескиди). Столицею та найбільшим містом є Братислава. Для того, щоб  запам’ятати ми вигадали: «Слава має брата Славу».  

image 

4.       Республіка Кот-д’Івуар - держава в західній Африці омивається Гвінейською затокою Атлантичного океану. До 1986 року назва країни офіційно перекладалася на різні мови як Республіка Берег Слонової Кістки. Столиця – Ямусукро. А ні країну, а ні її столицю ми запам’ятати не могли до того, поки не вигадали фразу: «Дивний кіт, що сидить у ямі з цукром».

image 

5.       М’янма (Бірма) - країна на південному сході Азії, що омивається водами Андаманського моря і Бенгальської затоки. Столиця країни - місто Найп’їдо. Щоб ефективно запам’ятати: « Місто і столиця з апострофами».

image 

6.       Чорногорія - країна у Південно-східній Європі. Розташована на узбережжі Адріатичного моря і є частиною Балканського півострова. Столиця та найбільше місто – Подгориця. Для запам’ятовування столиці проста аналогія: « Чорна гора під горою».

image 

7.       Албанія - держава у Південно-Східній Європі, на заході Балканського півострова, на узбережжі Іонічного та Адріатичного морів. Столиця та найбільше місто - Тирана. Довгий час країною правив «тиран» Енвер Ходжа, який вивів албанців на шлях гніту та десятиліття ізоляції. Тож запам’ятовуємо: «Албанський тиран».

 image 

8.       Мальдіви -  маленька країна у північній частині Індійського океану приблизно за 700 км від Шрі-Ланки, розташована на архіпелазі з 1196 коралових островів, що згруповано в 12 атолів і до якої всі хочуть потрапити на відпочинок.  Столиця та найбільше місто - Мале. Що ж запам’ятали ми так: «Маленькі, гарненькі  Мальдіви».

image 

9.       Румунія - держава на перехресті східної, центральної та південно-східної Європи. Є припущення, що під час«Різдвяної революції» 1989 року, яка призвела до скинення режиму Чаушеску, при кожному гучному вибуху будь хто міг потрапити за грати. 

Столиця і найбільше місто - Бухарест. Отже запам’ятовуємо: « Бух! Арешт!»

image 

Запам’ятовуємо країни та їх місце знаходження на карті світу. 

10.   Італія - держава на півдні Європи, що складається з півострова, відмежованого Альпами та оточеного кількома островами. Країна розташована у південно-центральній Європі і вважається частиною західної Європи. Столиця -  місто Рим. Найбільшими островами є острови Сицилія і Сардинія. Щоб швидко і легко запам’ятати уявляємо:

«Чобіток на підборі, що штовхає камінчик».

image 

11.   Шрі-Ланка́   (Цейлон) - країна і острів у північній частині Індійського , океану за 31 км від південно-східного узбережжя Індії. Шрі-Джаяварденепура-Котте - офіційна столиця Шрі-Ланки (з 1982 року). Коломбо - комерційна столиця та найбільше місто Шрі-Ланки. Щоб пам’ятати на карті цю країну ми Назвали її: «Краплинка, або сльозинка Індії».

image 

12.   Скандинавія - регіон у Північній Європі. Термін «Скандинавія» в місцевому застосуванні охоплює три королівства Данії, Норвегії та Швеції. На карті легко буде зайти Скандинавський півострів, якщо уявити собі великого, кудлатого собаку.

image 

Запам’ятовуємо прапори країн.  

13.   Прапори Польщі, Індонезії та Мальти. Прапор Польщі є прямокутним розділеним на дві рівні горизонтальні половини: верхня - білого, а нижня - червоного кольору. Поляки кажуть, що це поле з маками під біло-хмарним небом. Полотно прапора Індонезії має пропорції 2:3. Верхню половину прапора займає червоний колір, який означає мужність та людське тіло. Нижню половину займає білий колір, що означає душу людини. Прапор Монако - полотнище з двома рівновеликими смугами, розміщеними горизонтально. Зверху - смуга червоного кольору, знизу - білого. Пропорції прапора 4:5 (або 2:3).

Польща.

Індонезія.

Монако.

image 

image 

image 

14.   Прапори Румунії і Чаду. Прапор Румунії - один із символів держави Румунія. Є синьожовто-червоним: 3 вертикальних лінії рівної ширини. Прапор Чаду складається з трьох вертикальних смуг: синьої, жовтої і червоної. Він є комбінацією Таким чином прапор фактично збігається з прапором Румунії відрізняючись лише відтінками кольорів. Запам’ятовуємо: «Два однакові прапори на двох різних континентах».

image 

15.   Прапор Об’єднаного Королівства поєднує у собі три прапори- прямий червоний хрест святого Георгія позначає на прапорі Англію, косий білий хрест святого Андрія позначає Шотландію, косий червоний хрест святого Патрика позначає Північну Ірландію. В результаті ми отримуємо один яскравий прапор.

image 

Вчимо географію цікаво.

pdf
Додав(-ла)
Іщенко Ольга
Додано
18 грудня 2023
Переглядів
126
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку