Методичний інструментарій щодо усунення прогалин на уроках математики в учнів початкової школи

Про матеріал
Презентація містить найефективніші інтерактивні форми та методи роботи на уроках математики з учнями початкової школи. Ці методи можна використати щодо усунення прогалин з математии. Кожна структурна одиниця уроку містить свої форми
Зміст слайдів
Номер слайду 1

"Методичний інструментарій на уроках математики у початковій школі для усунення прогалин у навчанні"ПІДГОТУВАЛА : вчитель початкових класів. Одеського ліцею № 84 Стиценко Н. В.

Номер слайду 2

“Потрібно знати дитину, знати її силу і слабкості, розуміти її думки, переживання, бережно доторкнутися до її серця”. В. О. Сухомлинський

Номер слайду 3

Завдання перед сучасною освітою: Формування ініціативної особистості Підвищення ефективності навчання Психологічна підтримка та усунення прогалин у начанні

Номер слайду 4

4. Виховний вплив. 3. Педагогічна терапія – заходи для усунення прогалин у навчанні. У сучасній школі- це додаткові заняття.1. Педагогічна профілактика – пошуки оптимальних педагогічних систем. Основні шляхи подолання прогалин у навчанні2. Педагогічна діагностика – . систематичний контроль і оцінка результатів навчання, своєчасне виявлення прогалин.

Номер слайду 5

Всебічне підвищення ефективності кожного уроку. Формування пізнавального інтересу до навчання та позитивних мотивів.Індивідуальний підхід до учня. Спеціальна система домашніх завдань. Посилення роботи з батьками. Залучення учнівського активу для підвищення індивідуальної відповідальності кожного учня за своє навчання. Заходи щодо запобігання усунення прогалин у навчанні:

Номер слайду 6

CONCEPTS Сформулюємо 6 кроків, щоб «підтягнути математику»!1. Починаємо з виявлення прогалин.2. Аналізуємо отримані результати.3. Розділяємо класне та самостійне опрацювання.4. Спостерігаємо за динамікою.5. Виділяємо 5хв кожного уроку на повторення.6. Використовуємо сучасні технології.

Номер слайду 7

Метод «Скринька мудрості»«Усяка школа славна не числом, а славою своїх учнів» М. Пирогов. Урок розпочинається відкриттям «Скриньки мудрості» (в якій знаходиться девіз уроку, або вислови відомих людей): Головна мета – створення сприятливого мікроклімату для творчості, яка дозволяє активізувати спілкування вчителя з учнями. «Інтелектуальна розминка»Хвилинка каліграфії супроводжується «Інтелектуальною розминкою». Учні не тільки каліграфічно прописують числа, а ще й виконують різні завдання. Також каліграфічна хвилинка заповнюється «Хвилинкою – цікавинкою» (при цьому використовуються індивідуальні завдання).

Номер слайду 8

Прийом «Лови помилку»Зміст гри: заповнити магічний квадрат так, щоб суми чисел, які стоять у будь – якому горизонтальному або вертикальному ряду, а також на будь – якій діагоналі квадрата, дорівнювали одному й тому ж числу. Гра «Магічний квадрат»На картках учні отримують приклади з відповідями, серед яких є помилково обчислені. Діти їх відшукують та виправляють помилки.

Номер слайду 9

Гра «Пастка»На склад завезли чотири рази по 9 ц моркви. За зиму продали 28 ц капусти. Скільки центнерів моркви залишилося?При перевірці домашнього завдання використовуємо гру «Пастка» (подається текстова задача з неправильною умовою. Учні повинні знайти «Пастку». Прийом «Взаємні запитання»?Підбираються приклади та задачі вказаного типу. Учні працюють в парах. Один запитує, а інший – відповідає, потім – навпаки. Бліц – опитування «Учень – учень», «Запитай друзів» можна проводити на різних етапах уроку.

Номер слайду 10

Технологія «Коло ідей» Можна запропонувати дітям при вивченні нового матеріалу! Перша група, яка знаходить шлях розв'язання у підручнику, вигукує «Ідея!». Ідею дітей обговорюємо колективно, коментуємо, доповнюємо. Кубик «Блума» Зміст запитань можна змінювати, в залежності від теми вивчення!

Номер слайду 11

Прийом «Так – ні»Ця гра навчає школярів слухати один одного, складати розрізнені факти у єдину картину, систематизувати наявну інформацію. Прийом «Написання математичних творів»

Номер слайду 12

Така дісталась вже нам робота, є в ній і радість, є і турбота, є вічний пошук, безсонні ночі, та гріють душу дитячі очі. Творчість учителя – запорука успіхів учнів!Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Математика, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
14 січня
Переглядів
376
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку