Методика вивченя таблиці множення.

Про матеріал
Методика вивчення таблиці множення,матеріал підібран для вчителів початкової школи.
Перегляд файлу

Сьогодні ми поділимося порадами та лайфхаками, як легко вивчити таблицю множення. Існують різні методики та способи, що дозволяють зробити це швидко, при цьому заощадивши нерви батьків та дітей. Деякі настільки дієві, що з успіхом використовуються протягом багатьох десятиліть.

Перш ніж приступати безпосередньо до вивчення, необхідно пояснити дитині такі поняття, як:

  • перший множник — число, яке буде додаватися певну кількість разів;
  • другий множник — число, що показує, скільки разів потрібно додавати перший множник для отримання добутку;
  • добуток — значення, яке одержується в результаті багаторазового додавання.

 Рекомендуємо також пояснити зв'язок між додаванням та множенням. Розкажіть учневі, що друга дія — це перша, повторена певну кількість разів. Це допоможе зрозуміти суть арифметичної дії і, як наслідок, вивчити таблицю множення.

Також слід пояснити учню, що від зміни місць множників добуток не змінюється.

ЗОРОВЕ ЗАПАМ'ЯТОВУВАННЯ ЧИСЕЛ

Цей спосіб вважається найбанальнішим і водночас дуже дієвим. Він передбачає використання квадрата Піфагора. У ньому по горизонталі та по вертикалі розташовані числа натурального ряду, а на перетині двох значень їхні добутки. Цей квадрат існує понад чотири тисячі років і сприяє візуальному запам'ятовуванню чисел. Його використання є однією з найшвидших методик вивчення. Це зумовлено тим, що сприймати квадрат Піфагора для більшості дітей простіше, ніж приклади зі стовпців.

C:\Users\Sonya\Desktop\tablica.png

ВІРШОВАНА ФОРМА ЗАПАМ'ЯТОВУВАННЯ

Деякі учні мають гуманітарний склад розуму, і це стає помітно з перших тижнів навчання у школі. Таким дітям буває складно вивчити всю таблицю множення попереднім чи будь-яким іншим способом. Тому слід застосовувати особливий підхід. Наприклад, вивчати піфагорову табличку за допомогою невеликих віршиків. Існують оригінальні чотиривірші українською для всіх виразів. Рекомендуємо всією сім'єю завчити їх напам'ять та використовувати навіть у побутовому спілкуванні. Зверніть увагу на книгу автора Галини Матвєєвої, в якій представлені віршики, що запам'ятовуються, і яскраві ілюстрації.

C:\Users\Sonya\Desktop\matveeva2.jpg

ВИВЧЕННЯ ТАБЛИЦІ ПО СТОВПЧИКАМ

Ще один варіант, вивчити з дитиною таблицю множення, робити це по стовпчикам. Цей спосіб передбачає поступове запам'ятовування. Наприклад, щодня нова цифра. Після засвоєння кожного наступного стовпчика необхідно повторювати все спочатку. Припустимо, школяр дійшов до цифри 4 і запам'ятав усі значення. Попросіть його продемонструвати нові знання починаючи з одиниці.

C:\Users\Sonya\Desktop\tablica_umnozenija.png

Перевагою цієї методики є поступове освоєння матеріалу. Дозоване здобуття знань позитивно позначається на засвоєнні. Також поступово підвищується складність матеріалу. Тому дуже важливим є регулярне повторення всіх стовпчиків після вивчення нових. Такий підхід дозволяє добре закріпити пройдений матеріал.

Проте назвати даний метод швидким неможливо. Щоб запам'ятати один стовпчик, може знадобитися 1-2 дні. Якщо ви шукаєте спосіб швидкого вивчення таблиці множення, рекомендуємо вибрати інший. Найефективнішим в такому разі буде квадрат Піфагора.

СПРОЩЕННЯ СИСТЕМИ ОБЧИСЛЕННЯ

Зазвичай діти губляться, побачивши перед собою 10 стовпчиків по 9 прикладів. Табличка здається їм величезною та складною у вивченні. Завдання батьків — постаратися максимально спростити процес відкладення у пам'яті. Зробити це можна за допомогою певних хитрощів.

C:\Users\Sonya\Desktop\stolbik.png

Зокрема, існують певні логічні зв'язки та закономірності:

  1. Якщо у якості одного з множників виступає двійка, до другого числа необхідно додати аналогічне. Наприклад, 6*2 = 6 + 6 = 12.
  2. Множачи будь-яке число на одиницю, ми отримуємо його ж (5*1 = 5).
  3. Якщо множником є ​​цифра п'ять, добуток закінчуватиметься або п'ять, або нуль. У парних чисел наприкінці стоятиме нуль, а в непарних — п'ять.
  4. Ще один лайфхак по п'ятірці: щоб помножити парне число на п'ять треба взяти його половину і додати 0. Візьмемо приклад 8*5. Потрібно поділити навпіл 8 і 4 до приставити 0. Виходить, що 5*8 = 40. З непарними цифрами цей варіант не працює, тому їх краще не розглядати у якості прикладу.
  5. Якщо множником виступає 10, твір завжди закінчується на 0, а починається з другої цифри в прикладі: 10*3 = 30, 10*7 = 70.
  6. Вивчити таблицю множення дітям на п'ять простіше, знаючи, що результати у ній у половину менші, ніж у стовпчику на 10: 5*6 = 30, 10*6 = 60.
  7. Якщо потрібно виконати арифметичну дію з 9, необхідно до початкового числа додати 0 і відняти таке саме число. У виразі 7*9 рішення буде аналогічним, якщо 70 - 7. 70 - 7 = 63, отже 7*9 = 63.

Завдяки таким правилам та хитрощам процес навчання відбуватиметься не лише легко, а й цікаво. Особливо це стосується дітей, які володіють логічним мисленням та мають схильність до точних наук.

Яких помилок не варто припускатися вивчаючи таблицю множення

Складнощі у навчанні не повинні ставати причиною покарань. Адже учні лише починають пізнавати цей світ і потребують нашої підтримки та допомоги.

Щоб у школяра була мотивація вчитися, дотримуйтесь наступних правил:

  • жодних негативних порівнянь із однолітками;
  • не варто лаяти та карати за погані оцінки та низьку успішність;
  • приступати до домашніх занять слід лише гарному настрої;
  • використовуйте метод поступового вивчення.

 

docx
Пов’язані теми
Математика, 3 клас, Інші матеріали
НУШ
Додано
17 листопада 2023
Переглядів
350
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку