«Ми українці: честь і слава незламним!» Перший урок 2022/2023 н. р.

Про матеріал
Запропонований матеріал презентації допоможе виховувати почуття гордості й приналежності до незламного українського народу, який героїчно боронить власну державу, і як наслідок – готовності до посильної участі у справі захисту суверенітету України та відновлення її територіальної цілісності; долучення до волонтерського руху, допомога армії; глибокої пошани до загиблих героїв і вшанування їх світлої пам’яті; поваги до Збройних Сил України й усіх причетних до справи захисту нашої Вітчизни і вдячності їм; співчуття до людей, скалічених війною, до родичів тих, хто загинув на війні, тих, хто втратив житло або був змушений його покинути.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

29.08.20221 Вже минуло літо променисте,Й дзвоник знов до школи кличе нас...

Номер слайду 2

Сьогодні на першому уроці ми зустрічаємось у незвичному форматі.

Номер слайду 3

Новий 2022 - 2023 н. р. розпочинається в умовах війни, у часи, коли Україна вистояла у протистоянні з однією із найпотужніших армій світу, заплативши за це тисячами людських життів, втративши частину своєї території.

Номер слайду 4

Вже півроку ми живемо в умовах найжорстокішої війни, яка була розв’язана росією. Для нашої країни вона стала народною війною за незалежність і суверенітет, за цивілізаційний вибір і приналежність до європейської цивілізації.

Номер слайду 5

Отже, тема уроку«Ми українці: честь і слава незламним!»

Номер слайду 6

А девіз нашого уроку: Може, десь земля є краща й вища, А над нею – небо золоте, Та мені найкраща та, де вишня, Та, де вишня мамина цвіте!

Номер слайду 7

Стійкість та незламність українців на шляху до Перемоги сьогодні захоплюють весь світ. Ми – українці, наша любов до України за останній час зросла до неймовірних розмірів. А що ж для вас є Україна?

Номер слайду 8

Вправа «Незакінчене речення – Для мене Україна це …»

Номер слайду 9

Як сталося так, що у глобалізованому світі XXI століття, коли пам’ять про дві криваві світові війни ще жива, коли на міжнародному рівні цінності гуманізму і визнання життя людини проголошуються найвищою цінністю, стала можливою  агресія небачених масштабів?

Номер слайду 10

24 лютого 2022 року рф напала на Україну по всій довжині спільного кордону і з території Білорусі. Широкомасштабне російське вторгнення в Україну, відкритий воєнний напад – частина російсько-української війни, розв’язаної рф 2014 року, участь у якій вона постійно заперечувала. Армія ворога обстріляла прикордонні застави, завдала удари з повітря по понад 40 об’єктах військової інфраструктури майже усіх регіонів України. Одночасно розпочався рух танкових колон і живої сили ворога.

Номер слайду 11

Російський масштабний напад на Україну став найбільшим випробуванням для нашої країни за весь час її незалежності. Йдеться про саме існування не тільки незалежної української держави, а й самої української нації. Для українців боротьба проти російської навали – це боротьба за майбутнє самого українського народу.

Номер слайду 12

Окупанти, посягнувши на українські землі, сподівались захопити Вільний Народ за декілька днів, забувши про те, що століттями чужинці дивувалися неповторній Звитязі Українського воїна. Так і сьогодні, коли за короткий термін, за підтримки потужного всеохоплюючого волонтерського руху, Збройні Сили України перетворилися на одну з найбільш боєздатних та дієвих армій, а український народ не припиняє дивувати світову спільноту своєю злагодженістю та звитягою. Дякуючи незламному духу наших воїнів, ми з вами маємо змогу розпочати навчання, проводити вільний час із користю, спілкуватись та інше. ВЙІНА

Номер слайду 13

Довідкатермін, який використовується науковцями, політиками і публіцистами для позначення  політичної ідеології та соціальної практики  владного режиму  росії  кінця XX – початку XXI століття, що базується на ідеях «особливої цивілізаційної місії» росіян,  «старшості братнього народу»,  нетерпимості до елементів культури інших народів; на тоталітаризмі й імперіалізмі радянського типу, використанні російського православ’я як моральної доктрини, на геополітичних інструментах впливу, насамперед енергоносіях для європейських країн, військовій силі, стосовно країн, що входять до сфери впливу російської федерації. Раши́зм – Згідно з цією ідеологією українці мають бути «денацифіковані», тобто знищені або розпорошені у «русскому мірі». Саме це і спонукало російських військових до військових злочинів і звірств. Це було визнано Верховною Радою України актами геноциду українського народу.

Номер слайду 14

Війна торкнулася кожної української родини, стала частиною нашого життя, а перемога у ній стала спільною метою всього українського народу. Кожний українець має свій рахунок війні та свою історію боротьби, що у сукупності складають нашу спільну історію спротиву.

Номер слайду 15

Війна змушує дітей щодня ховатися Від обстрілів. Війна змушує матерів народжувати У бомбосховищах. Війна знищує дитинство українських дітей. ВІЙНА

Номер слайду 16

Більше ніж 1110 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації. Зокрема, з початку війни 377 дітей  загинули та щонайменше 733 зазнали поранень. Прес-служба Офісу генпрокурора повідомляє:  «Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 388, Харківській – 202, Київській – 116, Чернігівській – 68, Миколаївській – 67, Луганській – 61, Херсонській – 55, Запорізькій – 42». Станом на 27.08.2022

Номер слайду 17

Проте, як зазначається, й ці цифри, найімовірніше, не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Номер слайду 18

Крім того через бомбардування та обстріли збройними силами рф пошкоджено 2328 закладів освіти. Із них 289 зруйновано повністю. Через повномасштабну війну рф в Україні загинуло 5237 цивільних. Також відомо, що  росія незаконно вивезла з України вже понад 238 тис. дітей.

Номер слайду 19

Обстріли Черкащини: що відомо про жертви та руйнування?

Номер слайду 20

- Хто став на захист держави?- Яка роль кожного у цій війні?- Які найкращі риси проявили українці?- У чому наша сила, як ви гадаєте?- Чому інші країни захоплюються нами?

Номер слайду 21

Україна перемагає завдяки героїзму. Це героїзм Збройних Сил України, Національної гвардії, прикордонників, формувань територіальної оборони, добровольчих формувань, які з перших хвилин ціною власних життів стримували натиск ворога. Український народ опинився перед вибором: перемога або смерть.

Номер слайду 22

Чорнобаївська громада в жалобі:21 травня – Лукашівка. Олег Кравцов1 липня – Веселий Хутір. Олександр Темчишини 1 липня - Хрестителеве. Руслан Підплета 15 червня - Хрестителеве. Олександр Грасько4 травня – Богодухівка. Микола Швед18 серпня – Привітне (Комінтерн)Василь Лопата22 липня – Великі КанівціРоман Ведмеденко

Номер слайду 23

Пропоную вшанувати хвилиною мовчання усіх героїв, які заплатили своїм життям за нашу свободу.https://www.youtube.com/watch?v=b. MPebg. VZq. Ls

Номер слайду 24

Єдність і здатність до згуртованості всього українського суспільства виявляється в кількох площинах:волонтерський рух (технічна, фінансова, медична, гуманітарна допомога військовим і цивільним);єдність політичних сил (здатність поставити загальнодержавні інтереси вище партійних, позбавлення політичного впливу проросійських сил);допомога і надання прихистку мешканцям з окупованих територій та місць бойових дій.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

https://www.youtube.com/watch?v=sv. PITv. D2r. Hc15-річна Валерія Мерза із Золотоноші продає свої картини, а виручені гроші передає на потреби українських бійців. До того ж, розповідає дівчина, творчість відволікає від поганих думок. Наближення перемоги на культурному фронті

Номер слайду 27

Наприклад, сучасне звучання «Червоної Калини» з перших днів війни - є консолідуючою складовою нації; сучасна творчість митців стоїть на захисті нашої культури, самобутності, і несе у світ мессендж: «Україна – це незалежна, вільна країна, яка бореться за себе і за увесь світ зі злом – рашизмом, та обов’язково переможе у цій битві».https://www.youtube.com/watch?v=EV_v. T0 Vud5 QУкраїна має героїчне історичне коріння незламності, і культура, зокрема, є транслятором незламності.

Номер слайду 28

Україна зараз потребує не лише військових, а й тих, хто своїм прикладом і працею готовий змінювати управління державою на кожному етапі: від президента до клерка початкової ланки. Нам потрібні сильні політичні партії, щоб формувати якісну політичну еліту. Нам більше, ніж будь-коли потрібні кваліфіковані чиновники, щоб позитивні зміни доходили на місця, а не залишались у Києві. А ще треба, щоб окремі позитивні приклади поширювались настільки, аби спочатку стати закономірністю, а потім звич-кою. Щоб, окрім древньої історичної традиції державності, у нас була жива управлінська традиція державності сучасної. Пишаємось тим, що ми, українці, – незламні і нескорені.

Номер слайду 29

…Коли нас нищать, а ми ще живем,Коли нас палять, а ми квіти сієм, Це значить, що міцнієм з кожним днемІ не втрачаєм світлої надії!Коли нас хочуть запрягти в ярмі,А ми свій дух гартуємо у герці,Це означає, що ми все ж живі, Живем з міцною вірою у серці!Коли врожайні ниви у вогні, А ми стрічаєм осінь короваєм,Це значить не спіткнулись на стерні,Тугий вінок достатку заплітаєм! Коли сирена серце в нас вийма І тугою проноситься над краєм,Гуртуємося силами всіма І славень свій натхненно заспіваєм!Коли кровавлять, зранені серця, Кругом болючі втрати та руїни, Не зійдем з поля бою до кінця. В ім'я прийдешнього та України! …Хай синьо-жовтий прапор майорить!Помимо болю, смутку та тривоги. Ми віримо: настане світла мить, Мить нашої святої Перемоги! А. Перехрест

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Війна має цивілізаційний вимір, позаяк йдеться про захист демократичних цінностей Західного світу, збереження встановленої після Другої світової війни системи міжнародного права й устрою Європи. Доктрина «русского міра» поставила під загрозу безпеку низки європейських держав. Тому демократичними країнами війна була сприйнята саме як війна проти демократії в цілому. Це зумовило їх активну військову, фінансову, гуманітарну підтримку. Нас підтримує весь цивільний світ. Акція на підтримку України в Берліні, 27 лютого 2022 року

Номер слайду 34

На будинку у чеській столиці Празі з'явився мурал на підтримку України в її боротьбі проти росії. На ньому зображено маленьку українську дівчинку.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Вся історія України та козацтва свідчить тільки про одне — волю не дарують, а здобувають. Наші предки завжди нас надихали і застерігали, щоб ми завершили розпочату ними справу по відродженню національної держави. Віки стерли цілі сторінки минувшини українського народу, але не стерли його споконвічного бажання жити в мирі між собою і зі своїми сусідами, бажання бути господарем у своєму домі, на своїй землі і бути самим собою.

Номер слайду 37

Жорстока війна підступно спопеляє все, що трапляється на шляху. Проте Україна незламна! Наша держава стоїть і дає гідну відсіч ворогу. І вистоїть! У тебе воля, мов граніт! …Уже й сади відквітували,Святкує ластівка політ. А ти стоїш, моя державо,Відвагою дивуєш світ! Яка тяжка пекельна ноша. На плечі зранені лягла!Ти вистоїш, моя хороша, Супроти нелюдів і зла! Хоча громи гримлять сердито,У тебе ж воля, мов граніт!Тож буде ворога розбито,І знищено рашистський гніт! Відважна будь, моя державо!Тримайсь, як кажуть, на плаву!В бою гартують міць і славу. Відважні наші ЗСУ! Повір, кохана! Зникне зграя!І згинуть варвари – кати! І знову крила ти розправиш,Піднімеш МРІЮ у світи! А. Перехрест

Номер слайду 38

Ця війна стала війною за існування не лише держави, але й українського народу в цілому, позаяк є практичним втіленням імперської тоталітарної ідеології путінського режиму – рашизму. Ми переможемо і на нашій землі запанує мир і добробут!

Номер слайду 39

Молюсь за тебе, Україно! Скільки в тебе сили, Україно! Скільки в тебе гарту, моя нене!Я стаю побожно на колінаІ цілую трепетне знамено!Ти крилатих соколів зростила,Що готові землю боронити. Ти дала їм мужні, сильні крилаІ навчила волю їх любити. Вірю: не здригнуться твої плечі! Знаю: ти не скорчишся від болю!Ще почуєм сміх дзвінкий малечі, Шепіт колосків пшеничних в полі. Ще побачим синє-синє небоІ хмаринок лебедині крила…Пригорни діток своїх до себе,Наділи наснаги їм і сили! …І злітають соколи у небо! Падають грудьми в гаряче лоно. Україно! Я молюсь за тебе! Голову схиляю у поклоні! А. Перехрест

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Зі святом!Бажаю всім віри і впевненості у завтрашньому дні, міцного здоров’я, успіхів і злагоди у новому 2022/2023 навчальному році!

Номер слайду 42

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСІВ: Google картинки. Режим доступу: http://images.google.uа -URL: https://uk.wikipedia.org/wiki. URL: http://dovidka.biz.ua/vislovi-pro-kotsyubinskogo/URL: https://www.google.com/search?q. URL: https://naurok.com.ua/urok-mi-ukra-nci-chest-i-slava-nezlamnim-2022-2023-navchalniy-rik-298340.html. URL: https://erudyt.net/vixovni-zaxodi/konspekti-do-1-veresnya/pershyy-urok-2022-my-ukraintsi-chest-i-slava-nezlamnym-5-8-klas-konspekt-prezentatsiia.html. URL:https://www.radiosvoboda.org/a/informatsiyna-viyna-rosiyskyy-vplyv/31811302.html. URL:https://erudyt.net/vixovni-zaxodi/konspekti-do-1-veresnya/lyst-mon-pro-metodychni-rekomendatsii-do-provedennia-pershoho-uroku-my-ukraintsi-chest-i-slava-nezlamnym-2022-2023-navchalnyy-rik-ofitsiyno.html -URL: https://poglyad.tv/vnaslidok-povnomasshtabnogo-rosiyskogo-vtorgnennya-zaginuli-377-ditey-article-URL: https://sostav.ua/publication/pl-ch-o-pl-ch-pro-kt-pro-dn-st-ta-vza-modopomogu-pereselents-v-zhitel-v-zakhodu-ukra-92020.html

Номер слайду 43

Ратушна Наталія Миколаївна -вчитель української мови та літератури Лукашівського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів» Чорнобаївської селищної ради Черкаської областіАвтор ресурсу

pptx
Додав(-ла)
Ратушна Наташа
Додано
29 серпня 2022
Переглядів
2500
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку