Мідно-кам’яна доба. Трипільці

Про матеріал
Презентація до інтегрованого курсу "Досліджуємо історію і суспільство" 6 клас. Розроблена згідно календарно-тематичного планування за модельною навчальною програмою «Досліджуємо історію і суспільство. 5-6 класи (інтегрований курс)» для закладів загальної середньої освіти на 2022-2023 н.р., автори Васильків І.Д., Димій І.С., Шеремета Р.В.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мідно-кам’яна доба. ТрипільціТермін енеоліт або мідно-кам’яний вік позначає назву періоду, в якому людина починає виготовляти перші відомі вироби з металу (міді), при цьому все ще використовує знаряддя з каменю. Хронологічно енеоліт охоплює V—III або IV—ІІІ тис. до н. е. Подібно до інших періодів, ця доба почалася на різних теренах у різний час, і, більш того, її виділяють навіть не для всіх регіонів.

Номер слайду 2

Початково для обробки мідних самородків використовували холодне кування (без нагрівання металу). Найдавніші у світі металеві речі знайдені під час. Початки ранньої обробки металів розкопок в Анатолії (Мала Азія), деосвоїли технологію вилучення міді з руди. Ймовірно, маючи досвід випалювання кераміки, люди змогли створити піч для плавлення міді. З неї можна було виготовляти різноманітні вироби, поламані ― повторно використовувати. А ливарство дозволяло легко тиражувати однотипні знаряддя.

Номер слайду 3

Для більшості територій, де все-таки виділяють енеоліт, характерними є: наявність землеробсько- тваринницького господарства; поява мідних знарядь за переваги кам’яних; великі, зазвичай глиняні, будинки;наявність мальованої кераміки. Мірилом належності певної спільноти до енеолітичних культур є сукупність цих ознак, а не лише наявність мідних знарядь.

Номер слайду 4

В енеоліті поглибилася спеціалізація господарства. Відбулося виокремлення людей, які займалися певною конкретною діяльністю, що могла бути пов’язаною з обробкою глини і гончарством, або ж з обробкою металу. Формувалися усталені торговельні шляхи. Метали, зокрема золото та мідь, обмінювали та експортували.

Номер слайду 5

На території України більшість здобутків енеоліту пов’язані з приходом племен трипільської культури. Максимальне поширенняпоселень культури Кукутені-Трипілля протягом усіх періодів на теренах України, Румунії, Молдавії, мапа Томаса Харпера

Номер слайду 6

Характерною рисою цієї культури є наявність мальованої кераміки. Трипільські поселення на теренах України мали відмінні від румунських риси. Носії культури Кукутені постійно мешкали на одному місці впродовж століть, натомість у трипільців типовими були ситуації, коли після 50—70 років проживання та виснаження природних ресурсів певної території поселення покидали і навіть спалювали (можли- во, з ритуальною метою).

Номер слайду 7

Будинки трипільских протоміст споруджувалися впритул один до одного, утворюючи до двох ліній укріплень. Перша лінія оточувала центр, а друга знаходилася на віддалі, яка відповідає польоту стріли з першої. Масштаби укріплень вражають – еліптична в плані цитадель поселення біля Майданецького була 1 км в довжину, така ж в Тальянках – 3,5 км! Відкриття трипільських протоміст стало однією з найбільших археологічних сенсацій у історії досліджень цивілізації Старої Європи

Номер слайду 8

Трипільське житло та інтер'єр. Трипільські житла мали каркасно-стовпову конструкцію, серед них були: одноповерхові, двоповерхові і навіть триповерхові. Міжповерхові та горищні перекриття обмазували глиною. Вивчаючи майданчики в поселенні Тальянки, фахівці дійшли висновку, що стіни першого поверху споруд були у вигляді дерев’яного зрубу. Що стосується стін другого поверху, то вони були полегшеними – стовпова конструкція, обплетена лозою або тріскою та обмащена з двох боків глиною. Судячи по знахідках моделей жител (Коломийщина ІІ, Рассохуватка, Ворошилівка), дахи трипільських будинків були двосхилими. За даними розкопок, вхід у житло розташовувався з торцевого боку. На рівні другого поверху входу в житлову кімнату передували сіни, що займали 1/4 або 1/3 об’єму поверху. У протилежній стіні входу розміщувалося кругле вікно, що служило для освітлення приміщення і виведення диму (якщо топилося „по-орному“).

Номер слайду 9

На теренах України носії трипільської культури споруджували масивні поселення, де житла (ймовірно, навіть двоповерхові) часто розташовували концентричними колами (зі спільним центром). На середньому етапі розвитку культури розмір деяких з них сягав сотень гектарів (Тальянки, Майданецьке, Володимирівка). Дослідники обереж- но називають їх протомістами. В окремих поселеннях (як-от Небелівка) виявлено споруди, які могли виконувати релігійні функції (можливо, були храмами).

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Сьогодні найдавніші ранньотрипільські пам’ятки датують кінцем VI тис. до н. е. Апогею (максимально високого розвитку) культура досягла упродовж V-IV тис. до н. е. Згодом вона втратила більшість зі своїх характерних рис. Унаслідок зміни кліматичних умов зменшилися розміри поселень, зникли поселення-гіганти й поступово трипільська культура змінилася й переросла в інші культури бронзової доби.

Номер слайду 14

Знайдено багато жіночих статуе- ток (чи жінок з немовлям) та фігурок тварин. Зустрічаються глиняні модельки будинків, печей, саней. Особливо красивим є трипільський посуд. У мальованій кераміці трипільців переважали рослинно-геометричні орнаменти, виконані чорною, білою та червоною мінеральними фарбами. Поряд зі столовим та кухонним посудом, трапляються вироби, призначення яких незрозуміле (біноклеподібні посудини). Зображення-символи на трипільській кераміці складали певну знакову систему, яка так і не перетворилася на повноцінну писемність.

Номер слайду 15

Онлайн-цікавинка:Інтерактивна програма з історії України«Трипільська культура» https://cutt.ly/s0q. JF5n. Корисна гра:«Модель житла трипільців» https://cutt.ly/P0q. J98h

pptx
Додано
9 березня
Переглядів
50
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку