Мінеральні добрива. Поняття про кислотні та лужні грунти

Про матеріал
Мінеральні добрива. Поняття про кислотні та лужні грунти. Класифікація грунтів. Вимоги до добрив. Розрахунок масової частки добрива.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мінеральні добрива. Поняття про кислотні та лужні грунти11 Клас

Номер слайду 2

Живлення грунту. Рослини постійно поглинають з грунту мінеральні речовини. Юстус Лібіх. Агрохімія – наука, яка вивчає взаємозв’язні хімічні та біологічні процеси в рослинах та грунті, виявляє шляхи підвищення врожайності сільськогосподарських культур. На основі досліджень вчені довели, що рослини в основному живуть у двох середовищах – ґрунті і нижньому шарі атмосфери. Із цих двох середовищ здійснюється живлення рослин:листками з повітря 𝐶𝑂2 і 𝐻2𝑂з ґрунту за допомогою кореневої системи рослини отримують решту необхідних хімічних елементів. 

Номер слайду 3

Нітроген. Нітроген надходить до рослини з ґрунту в найбільшій кількості і нестача їх помітно гальмує розвиток рослин. Нітроген входить до складу білків, хлорофілу, вітамінів. При нестачі Нітрогену затримується утворення зеленої маси, рослини погано ростуть, утворюються дрібні листочки, послаблене утворення бокових пагонів і коренів. Листки набувають блідо-зеленого забарвлення, жовтіють і відмирають. Нітрогені добрива особливо потрібні рослинам навесні.

Номер слайду 4

Фосфор. Фосфор – один з елементів росту, розвитку і плодоношення культур. Він бере участь у фотосинтезі, диханні рослин, в утворенні білків і жирів. Він міститься в нуклеїнових кислотах, які беруть участь в окисно-відновних процесах, що відбуваються в рослинах. Фосфор особливо необхідний при рості й розвитку репродуктивних органів (квітки, плоди). Нестача Фосфору проявляється у зміні забарвлення листків – із зеленого на синьо-зелене з бронзовим відтінком. Листки стають вузькими та дрібними. Гальмується ріст рослин та дозрівання врожаю.

Номер слайду 5

Калій. Необхідно враховувати також велику потребу рослин в Калії. Калій пришвидшує фотосинтез, поліпшує накопичення сахарози в цукрових буряках, крохмалю в картоплі, зміцнюються стебла злакових культур тощо.

Номер слайду 6

Класифікація добрив. Багато мінеральних добрив (𝐾𝐶𝑙, 𝑁𝑎𝑁𝑂3, 𝑁𝐻4𝑁𝑂3) містять тільки один поживний елемент. Такі добрива називаються простими. Ціннішими є такі мінеральні добрива, які містять два, або всі три поживні хімічні елементи (Нітроген, фосфор, Калій). Такі добрива називаються комплексними. 

Номер слайду 7

Поживна цінність. Поживну цінність добрив виражають через масову частку в них Нітрогену (𝑁), Фосфору (через 𝑃2𝑂5), Калію (через 𝐾2𝑂). Масову частку Нітрогену в добриві обчислюють так само як і масову частку елемента в будь-якій сполуці з відомою молекулярною формулою. Наприклад: 𝑁𝑎𝑁𝑂3 – натрієва селітра Наприклад: 𝐶𝑎𝐻2𝑃𝑂42 – подвійний суперфосфат. 

Номер слайду 8

Вимоги до добрив: Вміст поживного елемента повинен бути якнайбільшим. Добра розчинність у воді (бо тільки у розчині кореневі волоски всмоктують йони 𝑁𝐻4+, 𝑁𝑂3−, 𝐾+,   𝐻2𝑃𝑂4− та інші). Гранульовані (не злежуються)Комплексні (містять два і більше поживних елементів), (щоб не перевозити баласту). Потрібно дотримуватись і норм внесення добрив, про які можна довідатись із агродовідників. Наприклад, під цукрові буряки норма внесення добрив на гектар: 75кг 𝑁, 80кг 𝑃2𝑂5, 80кг 𝐾2𝑂. 

Номер слайду 9

Види добрив

Номер слайду 10

Кислотні та лужні грунтиҐрунт – це верхній родючий шар землі, який складається із суміші твердих речовин, розчинів і газоподібних речовин. Ґрунтові розчини можуть мати різні значення водневого показника p. H. Кислі ґрунти – p. H 5,4 - 5,7 Нейтральні – p. H 6,3 - 7,3 Лужні – p. H > 7,3 Кислотність ґрунту дуже важлива для рослин. Різні рослини потребують різних за властивостями ґрунтів. Одні рослини краще ростуть на нейтральних ґрунтах, інші – на кислих чи лужних. Щоб позбутися надлишкової кислотності ґрунту, в них вносять вапняк, або гашене вапно, які нейтралізують кислоти, що містяться в ґрунті. На присадибних ділянках можна використати рослинний попіл, що містить калій карбонат. За переважанням певних диких рослин на ділянці можна визначити тип ґрунту за кислотністю.

Номер слайду 11

Домашнє завдання: Вивчити параграф 30 Розрахувати задачі11

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Розробки уроків
Додано
12 квітня 2023
Переглядів
663
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку