"Місце для дракона" Юрія Винничука - повість-казка про сучасний світ

Про матеріал
Презентація для уроку із української літератури. Підходить для дистанційного навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Місце для дракона» Юрія Винничука – повість-казка про сучасний світ, у якому й досі живуть «драконячі закони»Підготувала:вчителька української мови і літератури. Філія Білозірська ЗОШ І-ІІ ступенів. Стрижак Віталіна Миколаївна

Номер слайду 2

Знайомство з Юрієм Винничуком«Мій улюблений жанр – казка, і як для читача, і як для письменника. Я маю вдома величезну колекцію казок різними мовами світу. І все, що я пишу – це в тій чи іншій формі казки.»«Я пишу тільки такі твори, які сам люблю читати. Тому й ніколи не напишу такого, що мені було б неприємно читати»

Номер слайду 3

За освітою Юрій вчитель української мови та літератури. Письменник рік служив у лавах Збройних сил України. Сам скромно називає себе кабінетним журналістом. З 20 до 30 років встиг попрацювати і вантажником і художником-оформлювачем. Перші вірші почав друкувати в 19 років У 1987 році організував естрадний театр «Не журись!», для якого писав сценарії, пісні, виступав на сцені, як комедійний актор. У 1987-1991 роках був також режисером цього театру.

Номер слайду 4

Одружений. Дружина молодша на 20 років. Разом виховують двох дітей. Живе і працює у Львові. У власній бібліотеці має понад 2000 збірок казок різними мовами світу. Визнаний Послом галицької кухні за визначний внесок у популяризацію галицької кулінарії, нагороджений відповідною відзнакою Клубу галицької кухні (2013) Улюблений журнал – “Literatura na swiecie” (польське видання). За казками знято мультфільми «Історія одного Поросятка» та «Як метелик вивчав життя». Майже ніколи не працював на постійній роботі з 9 до 6. Не любить режиму дня. Встає та лягає спати коли хоче. Роман «Весняні ігри в осінніх садах» перекладений на англійську, болгарську та польську мови. Письменник любить готувати. У їжі невибагливай, любить деруни, палюшки… Палюшки – це по-східняцьки картопляні галушки.

Номер слайду 5

Повість «Місце для дракона». Довідка. Дракон (грецьк. δράκων) — збірна назва, що об'єднує ряд міфологічних і фантастичних істот. Слово «дракон» використовується в найменуваннях деяких реальних видів хребетних, переважно рептилій і риб. Образ дракона знайшов широке поширення в фентезі, а також використовується в феншуй, в гороскопах(рік Дракона) і астрології. Це змієподібна істота великих розмірів, котра, у деяких розповідях, харчується людьми, має кілька голів, може літати та вміє видихати полум'я зі своєї пащі, володіє чарівними здібностями.

Номер слайду 6

Драконівські закони. Надзвичайно суворі закони, встановлені першим законодавцем Афінської республіки Драконом (VII ст. до н. е.). Старогрецький історик Плутарх розповідає, що за цими законами карали смертю майже за всі злочини (причому страчували не лише людей, але й предмети, "причетні" до злочину). Грецький оратор Діомед говорив, що драконівські закони писані не чорнилом, а кров'ю.

Номер слайду 7

Теорія літератури. Повість – це епічний прозовий твір (рідше віршований), який характеризується однолінійним сюжетом, а за широтою охоплення життєвих явищ і глибиною їх розкриття посідає проміжне місце між романом та оповіданням. Казка — жанр народної творчості, епічний, повістувальний, сюжетний художній твір усного походження. В основі К. — захоплююча розповідь про вигадані події і явища, які сприймаються і переживаються як реальні. Для них характерні традиційність структури і композиційних елементів (зачини, кінцівки та ін.), контрастне групування дійових осіб, відсутність розгорнутих описів природи і побуту. Сюжет К. багатоепізодний, з драматичним розвитком подій, зосередженням дії на героєві і щасливим закінченням. К. відзначається «замкнутим часом» і завершеністю, співвідносними з досягненням героєм своєї мети і перемогою добра над злом.

Номер слайду 8

Теорія літератури. Повість-казка на прикладі вигаданих ситуацій пропонує вам розібратися в стосунках людей, вчитися відрізняти погане від хорошого, оцінювати вчинки персонажів. Повість-казка створює вигадані світи, але при цьому дає можливість знайомитися зі світом реальним, його правилами та особливостями. Крім того, в повісті-казці діють вигадані герої, відбуваються чарівні події. Персонажі повісті-казки найчастіше діляться на дві групи – тут є звичайні люди (як правило, діти), які живуть за звичайними законами і їх життя не віщує нічого особливого або незвичайного. Крім того, в повісті-казці діють також і чарівні персонажі, яких зустрічають головні герої, потрапляючи в казковий світ.

Номер слайду 9

Переглянути буктрейлерhttps://www.youtube.com/watch?v=9 HK1 SAm. V96o

Номер слайду 10

Інтерв’ю з письменникомhttps://www.youtube.com/watch?v=F93 S8haoh44

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Біндюк Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 квітня 2020
Переглядів
3127
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку