Мистецтво спілкування українців. Моє мовлення як презентація мене

Про матеріал
Презентація містить методичний матеріал для проведення виховної роботи, уроків українознавства, уроків української мови
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтво спілкування українців. Моє мовлення як презентація мене. Учитель українознавства. Строїнецької філії Новоселицького ліцею № 3 Нікітіна Анджела Миколаївна

Номер слайду 2

З'ясування емоційної готовності Виразити свій настрій за допомогою дієслів: хвилююся, радію, чекаю, сподіваюся, тривожуся тощо

Номер слайду 3

Завдання уроку навчитись стежити за своїм мовленням,- набути навичок роботи в парах; - поважати сказане слово; - уживати слова ввічливості; - глибше усвідомити роль мови у житті людини; - щоденно дбати про свій мовний етикет; - втілювати в життя народну практику спілкування; - слідкувати за чистотою своєї мови виховувати почуття гордості за свою мову.днолітків.

Номер слайду 4

Епіграф: Мов поганих не існує в світі, Є лише погані язики. А. Бортняк

Номер слайду 5

Мовний етикет українців є унікальною, універсальною моделлю їх мовної діяльності. Основне призначення етикету, в тому числі й мовленнєвого, - встановлення сприятливого контакту між людьми, регулювання їх взаємин на основі принципу ввічливості. Адже мета спілкування - вплив однієї людини на іншу, вираження ввічливих взаємин між людьми, встановлення різноманітних контактів з оточуючими. Український мовленнєвий етикет - це національний кодекс словесної добропристойності, правила ввічливості.

Номер слайду 6

«Він сформувався історично в культурних верствах нашого народу й передається від покоління до покоління як еталон порядної мовленнєвої поведінки українця, виразник людської гідності й честі, української шляхетності й аристократизму духу... Українське виховання застерігає дітей і молодь від вживання грубих, лайливих, образливих слів». М. Стельмахович

Номер слайду 7

Збагачуймо мову. Мовний етикет - це сукупність мовних засобів, які регулюють нашу поведінку в процесі мовлення. Термін етикет походить від французького слова еtiguette, що означає ярлик, етикетка. Культура мови - це духовне обличчя людини. Вона свідчить про загальний розвиток особистості, про ступінь прилучення її до духовних багатств рідного народу й надбань усього людства Спілкування означає діловий або дружній зв’язок. Спілкування здійснюється у двох формах, усній і письмовій.

Номер слайду 8

Сенкан Мовлення. Багате, правильне. Допомагає, об'єднує, інформує. Безцінний скарб для людини. Багатство.

Номер слайду 9

Блакитний - небесний, божественний Жовтий - радість, сонце Фіолетовий - містичний. Червоний - колір любові. Синій - колір води, неба. Зелений - символ, радості життя, щастя. Білий - символ чистоти й радості.мовенлня

Номер слайду 10

Інтерактивна вправа " Незакінчене речення" Краще недоговорити, ніж переговорити. Що маєш казати, що наперед обміркуй. Всякому слову свій час. Бережи хліб на обід, а слово – на відповідь. Погане слово проковтни. Одне погане слово скажеш – почуєш десять. Краще мовчати, ніж брехати. Коли дурень мовчить, він схожий на розумного. Довга балачка більше докучає, ніж довга мовчанка. 

Номер слайду 11

Формули успішного мовлення. Треба : - вдумливо добирати слова; послідовно викладати думки; - чітко, виразно вимовляти кожне слово; - передавати голосом запитання, здивування, різні почуття; - доводити свою думку до кінця. - Починаючи розмову, подумай, чи є у тебе що сказати. Не можна:- пропускати слова; викрикувати; розмахувати руками; - вживати зайві та грубі слова; - неуважно слухати співрозмовника та перебивати його, не вибачившись; - залишати розповідь незакінченою.

Номер слайду 12

Вітання. Доброго дня!Добридень!Вітаю вас!Радий вітати вас!Доброго вечора!Здрастуйте!Яким вітром!Здоров був!Здоровеньки були!Радий вас бачити!Доброго здоров”я!Моє шанування!

Номер слайду 13

Поради • Вітаючись, привітно посміхайтеся. Дивіться людині у вічі. • Вітаючись, добирайте ту вітальну формулу, яка підходить для даної ситуації. Вітаючись, не тримайте руки в кишенях. Зніміть рукавички (у рукавичках може дозволити собі вітатися лише жінка). 

Номер слайду 14

Якщо ви молодший, вітайтеся першим. Якщо ви кудись зайшли ( до установи , до квартири чи будинку друзів), вітайтеся першим( першою)Жінку має вітати чоловік( руку для вітання першою подає жінка) Підлеглий має привітати свого керівника( а руку може подати першим керівник)Незалежно від віку , статі посади тощо першим ( першою) вітатися той( та), хто заходить до кімнати(кабінету)Ідучи в гості , не забудьте, що першою маєте привітати господиню, потім гостей( у тому порядку, як вони сидять)

Номер слайду 15

Cловничок знайомств: Можна з вами познайомитися?... Взаємно. Мене звати... Привіт, як тебе звати? Познайомтесь... Дозвольте представити.. Як справи, радий (а) тебе бачити... Маю честь познаймитися.... Дозвольте звернутися, я... Познайомтесь зі... Привіт я... Я була б дуже рада дізнатися, як Вас звати... Привіт, як справи, настрій?... Познайомтесь..., це мій новий товариш. Хто ти? Де навчаєшся, живеш? Рада(ий) познаймитися з- вами... Можна вас запитати? Дозвольте звернутися... Можна вас не хвилинку... Я перепрошую...

Номер слайду 16

Формули із зазначення прощання. Прощайте! Прощавайте! До зустрічі! До побачення! Щасливо! Дозвольте попрощатись! Бувай ( бувайте) здорові! Дозвольте відкланятись! На добраніч! Щасливої дороги! Будь щасливий (-а, -і)! Я з Вами не прощаюсь! Ми ще побачимось! Ми ще зустрінемось!

Номер слайду 17

Вислови вибачення Вибачте, пробачте, даруйте, прошу вибачення, я дуже жалкую, мені дуже шкода, прийміть мої вибачення, винуватий (-а), приношу свої вибачення, перепрошую, не гнівайтесь на мене, я не можу не вибачитись перед Вами; якщо можеш, вибач мені; не сердься на мене; вибач (-те), будь ласка; дозвольте просити вибачення, я не можу не просити у Вас пробачення.

Номер слайду 18

Мовленнєві одиниці, що супроводжують прохання Будь ласка, будьте ласкаві, будьте люб'язні, прошу Вас, чи не змогли б Ви чи можу я попрохати Вас..., маю до Вас прохання..., чи можу звернутися до Вас із проханням..., дозвольте Вас попросити..., якщо Ваша ласка..., ласкаво просимо..., якщо Вам не важко..., не відмовте, будь ласка, у проханні..., можливо, Ви мені допоможете...

Номер слайду 19

Формули подяки. Спасибі! Дякую! Прийміть мою найсердечнішу (найщирішу) подяку! Не знаю, як і дякувати вам (тобі)!Конструкції побажальної модальностіБудь(-те) щасливий (-а, і)! Щасливої дороги! Успіхів тобі (Вам)! Хай щастить! Зичу радості (гараздів, успіхів)! 3 роси і води!

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Змістовністьпослідовність. Правильнісьбагатство. Доречністьдоцільність. Точністьвиразність Ознаки мовлення

Номер слайду 22

Результати тесту                                    Запитання. Відповідіабв1501020105305104105055010610057510081050

Номер слайду 23

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}0-25 БАЛІВ30-60 БАЛІВ65-80 БАЛІВТобі треба щось поміняти у своєму житті! У спілкуванні ти скидаєшся на відлюдькуватого Герасима, який був здатен виражати свої почуття тільки бідоласі Муму. Чому ти соромишся усміхатися, малоспілкуєшся з людьми? У тебе класна усмішка йнепогане почуття гумору, тільки ж про це ніхто навіть не здогадується! Ти недаєш нікому жодного шансу познайомитися з тобою ближче... Ти занадтозаглиблений(а) у себе. Дай шанс людям , які дивляться на тебе з цікавістю. У тебе непроста вдача, можна сказати - двоїста. Часом ти поводишся сором'язливо, але інколи й сам(а) дивуєшся, як легко й природно вписуєшся в малознайому Компанію. Та це буває далеко не завжди, і , на жаль, дуже рідко – на твоє бажання. Ти не завжди почуваєшся у «своїй тарілці» - як правило, тобі потрібно щось, що підштовхнуло б до розкутого спілкування. Тобою можна захоплюватись — ти примудряєшся бути своїм(єю) серед своїх і таким(ою) же своїм(єю) серед чужих. Ти з легкістю розважаєш людей навколо, ти товариський(а), багатьом подобаєшся, набагатьох справляєшприємне враження. А найкраще те, що це виходить у тебе легко і просто – ти надзвичайно природно і доброзичливо спілкуєшся з людьми, і через це вони тягнуться до тебе.

Номер слайду 24

Доповніть рубрику “Хто має вітатися першим”Першим вітається: Молодший зі ....;Чоловік, із....;Підлеглий з....;Учень з....;Дитина з....;Жінка зі....;Ветерана праці....;Гості з.....;Студентка з....; 

Номер слайду 25

. Знайдіть і виправте порушення лексичних і граматичних норм у словах і словосполученнях Справка, спасти, обнаружити, виздоровлення, прийом ліків, прививка, осанка, поступлення речовини в кров, заключеніе експертизи, впасти в обморок, являтися студентом, приймати участь у роботі, брєд, ікота, язва, виносливий, десна, висок, стовбняк, протікання хвороби, заболів грипом, малочисельний, в значній мірі, на протязі хвороби, каплі, учбовий програма, любий лікар, сердечний напад.

Номер слайду 26

Перевір себе. Що ми називаємо культурою мовлення?Що таке мовленнєвий етикет?Які вимоги ставляться до мовлення?Мова – це ...засіб мовлення. Спілкування означає... діловий або дружній зв’язок). Спілкування здійснюється... у двох формах, усній і письмовій. Мовленнєва діяльність – це... (говоріння, слухання, читання і письмо). Діалог відбувається завдяки... (говорінню і слуханню). Починаючи розмову, подумай, чи є у тебе що сказати. Не допускай зловживання вмінням говорити. Мова – засіб встановлення добрих стосунків між людьми.

Номер слайду 27

Доповніть рубрику “Хто має вітатися першим”Першим вітається: Молодший зі ....;Чоловік, із....;Підлеглий з....;Учень з....;Дитина з....;Жінка зі....;Ветерана праці....;Гості з.....;Студентка з....;

Номер слайду 28

Найвище щастя і радість для кожного з нас — спілкуватися з людьми. Ми говоримо один одному: «Здрастуйте!», «Доброго Вам здоров'я!» Цим ми висловлюємо своє ставлення до людей. Ми говоримо один одному: «Дякую!», «Спасибі!» У словах подяки виражається наше ставлення до зробленого нам добра. Звертаючись один до одного з проханням, ми говоримо: «Будь ласка». Цим простим, але таким чудовим висловом ми виражаємо нашу повагу до співрозмовника. За Василем Сухомлинським

Номер слайду 29

VII. Домашнє завдання ( на вибір) 1. Побудуйте діалог за ситуацією. Ви лікар чи інспектор і вам потрібно представитися незнайомим людям.2. Скласти діалог або твір - мініатюру на тему «Чи справді мовлення є дзеркалом загальної культури людини?» 3. Подумай і запиши: скільки ти вжив у своїй мові за один день слів увічливості, прислів’їв, приказок, фразеологізмів. Запиши їх у відповідних мовленнєвих ситуаціях.   

pptx
Додано
24 січня
Переглядів
154
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку