Мій сонячний дім - моя Україна.Презентація

Про матеріал
Дана презентація може бути використана вчителями початкових класів для виховної роботи на патріотичну тему, для уроків літературного читання, образотворчого мистецтва. В ній відомі філософи та письменники розкривають важливе значення нашої рідної землі для кожного громадянина України. Легенда пояснює процес створення неньки, шанобливе ставлення до неї навіть всевишніх сил. Державна символіка у картинках з поясненнями розкриє учням важливість та значущість, як і для кожного громадянина України. Розповіді про народні символи-рослини, вишиті рушники та головні убори – віночки, покажуть дітям особливість та неповторність нашого народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мій сонячний дім – моя Україна Підготувала вчитель початкових класів Бацманівського НВК Холод Валентина Павлівна

Номер слайду 2

Україна - єдина країна

Номер слайду 3

Легенда«Наша земля» Колись давно Бог створив народи і кожному наділив землю. Наші ж предки кинулись пізніше, але землі їм уже не дісталося. От вони й прийшли до Бога, а він у цей час молився, і вони не сміли йому щось сказати. Стали чекати. По якійсь хвилі Бог обернувся, сказавши, що вони чемні діти, хороші. Дізнавшись, чому прийшли до нього, запропонував їм чорну землю. «Ні,- відповіли наші предки, - там уже живуть німці, французи, іспанці, італійці. «Тоді я вам дам землю ту, що залишив для раю, там усе: річки, озера, ліси, степи. Але пам'ятайте, якщо будете її берегти, то вона буде ваша, а ні - ворога». Пішли наші предки на ту землю, оселилися і живуть до сьогоднішнього дня. А країну назвали Україною.

Номер слайду 4

Карта Європи

Номер слайду 5

Державний прапор України

Номер слайду 6

Державні символи України

Номер слайду 7

Державний герб України

Номер слайду 8

Державний гімн України Гімн – це урочиста пісня, символ патріотизму і національного єднання. «Гімн» - грецького походження – похвальна пісня. Національний прапор України синьо – жовтого кольору. Він має давнє походження. Поєднання цих кольорів зустрічалось не лише за часів козацької вольниці, а й за часів княжої влади. Жовтий колір – колір сонця, синій колір – колір ясного, чистого, мирного неба.

Номер слайду 9

Конституція України

Номер слайду 10

Кожен має право…

Номер слайду 11

Головна вулиця Києва - Хрещатик

Номер слайду 12

Моя Україна Україна — це отча земля, рiдний край, де ми народилися. Столиця України – Київ. Широкi i чарiвнi простори, прекраснi села i мiста. Могутньо котить до Чорного моря сивi хвилi найбiльша рiчка України — Днiпро. Буйною зеленню шумлять на його берегах сади, лiси. Золотистим морем розливається безкраїми нивами жито-пшениця. Погляньте на карту України. На нiй позначено кордони української землi. На півдні нашу державу омивають теплі моря – Чорне й Азовське, є в нас гори, і найбільші з них – Карпатські й Кримські. Україна — одна з найбiльших держав Європи. Оскiльки це велика країна, то живуть у нiй люди рiзних нацiональностей. Поряд з українцями в Українi живуть росiяни, бiлоруси, поляки, чехи, молдовани, болгари, євреї, поляки, греки. Усi вони в нашій державі мають однакові права.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Народні символи – це наші святині

Номер слайду 15

Без верби й калини немає України

Номер слайду 16

Розповіді дітей Росте калина у тінистих лісах, гаях і дібровах, на скелях, на узліссі, на лісових галявинах. Садять калину і біля хат, щоб навесні білим цвітом милувала, а взимку від хвороб лікувала. Калина любить рости у лузі, біля верби. Навесні калина розквітає і стає гарною, мов дівчина в білому вбранні. Ягоди калини люблять і птахи, і люди. На смак вони кислі й трохи гіркуваті, але дуже корисні, адже лікують і надають бадьорості. Колись давно, проводжаючи сина в далеку дорогу, мати напувала його калиновим чаєм, а з собою давала хліб із калиною. Коли в домі свято, на стіл поряд із хлібом кладуть калину.    

Номер слайду 17

Український рушник

Номер слайду 18

Незвичайні рушники

Номер слайду 19

Хліб – святиня кожного народу

Номер слайду 20

Незвичайний хліб

Номер слайду 21

Український віночок Віночок, сплетений з квіточок і трав, оздоблений яскравими стрічками, — один з найдавніших українських символів. Образ української дівчини неможливий без гарно увінчаної квітами голови. Та мало хто сьогодні знає, що це не тільки чудова прикраса, яка формує естетичний зовнішній вигляд юної українки, а перш за все — важливий елемент — символ українського життя. Все ще простежується багато теорій у вивченні традицій українського вінкоплетення, застосуванні цієї національної прикраси у різноманітних народних обрядах, трактуванні символічно-оберегового значення усього вінка та окремих його складових; невігластва у підборі квітів, стрічок та інших матеріалів для вінків, ігнорування вікових традицій у створенні вінків для різних вікових категорій та обрядів.

Номер слайду 22

Чарівні віночки

Номер слайду 23

Калинова Україна

Номер слайду 24

Дякую за увагу!

ppt
До підручника
Літературне читання 4 клас (Богданець-Білоскаленко Н. І, Зоряна М. І .)
Додано
6 лютого 2022
Переглядів
620
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку