"Міжнародний день полярного ведмедя"

Про матеріал
Інформація для екологічного кутка школи, яка ведеться за екологічним календарем. Інформація допоможе знайти корисні поради та рекомендації щодо відзначення екологічних свят та подій в Україні й світі, пов'язаних з охороною та збереженням довкілля.
Перегляд файлу

Міжнародний день полярного ведмедя

Похожее изображение

  

Цей День з’явився в наших календарях порівняно недавно, в 2014-му році. Це насамперед акція, спрямована на вирішення нагальних екологічних проблем. Міжнародний день полярного ведмедя виник за підтримки організації Polar Bears International.

Метою цього Дня є підвищення обізнаності широкої громадськості про катастрофічні впливи глобального потепління на площу льодового покриття вод, де знаходиться природне середовище проживання полярного ведмедя.

Якщо не вжити заходів зі скорочення шкідливих викидів вуглецю, які викликають глобальне потепління, то вже в найближчому майбутньому ми можемо стати свідками загрози зникнення цих прекрасних тварин з нашої планети.

 

 

 

 

 

 

Полярний ведмідь - типовий мешканець Арктики.

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/92/Arctic_%28orthographic_projection%29.svg/200px-Arctic_%28orthographic_projection%29.svg.pnghttp://www.zoolog.com.ua/ssavci/ved4.gif

 

А́рктика — північний полярний регіон Землі, що включає околиці материків Євразії та Північної Америки, майже весь Північний Льодовитий океан з островами (окрім прибережних островів Норвегії), а також прилеглі частини Атлантичного й Тихого океанів.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0d/NASA_seaice_1979_lg.jpg/800px-NASA_seaice_1979_lg.jpg

 

 

 

 

Білий (полярний) ведмідь - найбільший наземний хижак.

Живе в Арктиці за полярним колом. 

У білого ведмедя є все необхідне для того щоб нормально себе почувати в суворих умовах Арктики. Шар підшкірного жиру становить товщину до 10 см. Волоски шерстяного покрову білого ведмедя всередині порожні, тобто заповнені повітрям, що в рази збільшує теплоізоляцію. Між пальцями є перетинки. Білий ведмідь без зусиль пропливає 80 км у крижаній воді. Вага білого ведмедя може досягати 1 тонни, хоча зазвичай самець важить 400-450 кг і має довжину до 3х метрів, самки дрібніші — 250-300 кг.

Улюблена їжа полярного ведмедя — це тюлені. В середньому кожен ведмідь їх з’їдає близько 50 штук на рік.  Медведю доводиться годинами підстерігати тюленя біля ополонки, поки той не вирине ковтнути повітря. В цей момент білий ведмідь повинен приловчитися і вдарити тюленя лапою по голові, щоб оглушити, а потім викинути його на лід. Окрім як тюленем  білий ведмідь не відмовиться поласувати і нерпою.  Цікаво те, що в першу чергу білий ведмідь з’їдає не м’ясо, як це роблять інші хижаки, а сало і шкуру вбитої тварини. І вже тільки після того як шкура і сало будуть з’їдені, а голод залишиться білий ведмідь може з’їсти якусь частину м’яса. Втім, в скрутний час ведмеді не гребують і падаллю. Влітку, коли білі ведмеді перебираються на сушу, вони й взагалі стають вегетаріанцями, тривалий час, харчуючись тільки ягодами.

білий ведмідь

 

Значення льодовиків.

У льодовиках зосереджено багато прісної води. Якби всі льодовики розтанули, то рівень Світового океану піднявся б на 60 м. Талими водами гірських льодовиків живляться великі річки планети. Улітку, коли танення льодовиків стає інтенсивним, ці річки стають повноводними й судноплавними, їх воду люди використовують для зрошування полів, садів і виноградників. Багато річок, що течуть через пустелі, існують завдяки таненню високогірних льодовиків і снігів.

Поверхня сучасного льодового покриву землі відбиває значну частину сонячної енергії, цим самим регулюючи клімат планети. Морські льоди сприяють додатковому охолодженню вод Світового океану, що теж регулює їх температуру.

Нині льодовики забруднюються, як і все навколишнє середовище. У них є шкідливі хімічні речовини, що потрапили туди з промислових районів Землі.

Потепління клімату зумовлює швидке танення льодового покриву планети, а це загрожує підняттю рівня води у Світовому океані.

Похожее изображение

 

docx
Пов’язані теми
Екологія, Інші матеріали
Додано
12 листопада 2019
Переглядів
1324
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку