Міжнародний поділ праці та спеціалізація території. Світове господарство та світовий ринок

Про матеріал
Презентація до уроку географії у 9 класу на тему "Міжнародний поділ праці та спеціалізація території. Світове господарство та світовий ринок". Підручник авторів Надтоки О.Ф., Тапузова О.М. з використанням матеріалів підручника автора Коберніка С.Г.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міжнародний поділ праці та спеціалізація території. Світове господарство та світовий ринок

Номер слайду 2

Природа наділила країни світу ресурсами по-різному

Номер слайду 3

Жодна з країн світу, навіть найбільша, не може повністю забезпечити себе всіма необхідними товарами та послугами

Номер слайду 4

Греки вели торгівлю зі скіфами. Відомий шлях «із варяг у греки»Європейці привозили спеції з Індії

Номер слайду 5

Світ в моєму домі

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Міжнародний поділ праці є найвищою формоюсуспільного поділу праціЗважаючи на це, кожна країна світу відзначається власною господарською спеціалізацією, спрямованою на потреби світового ринку. Алжир спеціалізується на нафтовидобуванні, Україна — на видобуванні залізної та марганцевої руд, виробництві електроенергії, металів, продукції сільського господарства. Японія — на розробці технологій робототехніки, випуску електроніки, транспортних засобів і морських суден. Тобто кожна країна має свою економічну нішу, ємність якої свідчить про рівень розвитку країни.

Номер слайду 8

Чинники міжнародного поділу працігеографічне положення країн (наприклад, приморські країни спеціалізуються на морському рибальстві, обслуговуванні світової морської торгівлі (Сингапур, Кіпр, Панама, Греція), внутрішньоконтинентальні країни (Австрія, Угорщина, Чехія, Казахстан) — на міжнародних транзитних перевезеннях сухопутним транспортом)Експортери риби

Номер слайду 9

Чинники міжнародного поділу праціприродно-ресурсна база, яка визначає спеціалізацію країн на добувній промисловості, сільському, лісовому та лікувально-санаторному господарствах, відпочинку й туризміПоказники виробництва пшениці

Номер слайду 10

Чинники міжнародного поділу працісоціально-економічні умови (коли різноманітні види спеціалізації формуються під впливом історичних особливостей розвитку країн, національних і релігійних традицій населення, наявності значних або висококваліфікованих трудових ресурсів, нагромадження капіталів, науково-технічного прогресу, впровадження новітніх технологій тощо).

Номер слайду 11

Спеціалізація території (населеного пункту, району, країни) — це виробництво на ній певних видів продукції, призначеної для обміну, тобто в обсягах, що значно перевищують власні потреби. Міжнародною спеціалізацією визначається господарська діяльність багатьох країн. Німеччина, Японія, Республіка Корея, наприклад, стали потужними експортерами автомобілів, морських суден, продукції радіоелектроніки та робототехніки.

Номер слайду 12

Китай відзначається промисловою спеціалізацією широкого профілю. Завдяки великим обсягам виробництва він експортує безліч товарів. Дуже розмаїта міжнародна спеціалізація в Канади та Австралії, це обумовлено їхнім значним ресурсним потенціалом. Аргентина, Бангладеш, Болгарія спеціалізуються на виробництві сільськогосподарської продукції. Замбія — відомий експортер мідної руди та рафінованої міді.

Номер слайду 13

Україна посідає одне з перших місць у світі за видобуванням марганцевих, залізних, титанових, уранових руд, експортом зернових культур, соняшникової олії та меду. Ці напрямки й окреслюють її міжнародну спеціалізацію.

Номер слайду 14

Світове господарство (світова економіка) - історично сформована сукупність національних господарств усіх країн світу, пов’язаних між собою економічними та політичними відносинами.

Номер слайду 15

Структура світового господарства

Номер слайду 16

Етапи розвитку світового господарства{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Час Етап формування. Стадія розвитку. Преважна сфера розвитку. До середини ХІХ ст. Зародження. Аграрна. Сільське господарство. Друга половина ХІХ ст. – середина ХХ ст. Становлення Індустріальна Обробна промисловість та будівництво. З кінця ХХ ст. Розквіт Постіндустріальна. Сфера послуг

Номер слайду 17

Умови формування світового господарства:утворення світового ринку (системи обміну товарами та послугами між національними господарствами);розвиток великої індустрії (заміна ручної праці на машинну призвела до підвищення продуктивності праці і збільшення обсягів виготовленої продукції);розвиток транспорту та сучасних засобів комунікації.

Номер слайду 18

Світовий ринок – це сфера обміну товарами та послугами між національними економіками. Цей обмін почав складатися після переходу від феодалізму (з його натуральним споживчим господарюванням) до капіталістичних відносин. З формуванням колоніальних імперій світовий ринок розширився. До нього були залучені багаті на сировину колонії, з яких ресурси вивозяться для переробки до країн-метрополій. Особливо прискорився процес формування світового ринку під час переходу до машинного виробництва.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Ядро – найбагатші та впливові країни, що виробляють якісні високотехнологічні товари. Свою продукцію країни ядра експортують на напівпериферію та периферію світового господарства

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Периферія – найбільш відсталі країни Африки, Азії, Океанії, Латинської Америки, постачальники на світовий ринок дешевої сировини та робочої сили. В цих країнах панують диктаторські та авторитарні політичні режими, лютує політична нестабільність.

Номер слайду 24

Домашнє завдання§6-7, питання для самоперевірки – усно. Доробити практичну роботу №1

pptx
До підручника
Географія 9 клас (Кобернік С. Г.,Коваленко Р. Р.)
Додано
22 жовтня 2021
Переглядів
5728
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку