Мода готичного стилю

Про матеріал
Матеріал для цікавого проведення уроку з мистецтва для учнів 8 класу за підручником Л. М. Масол .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мода готичного середньовіччя

Номер слайду 2

Загальне поняття «готика» з’явилося в епоху Відродження і означало течія в мистецтві європейських країн кінця XI – XIII століть. Готична напрямок, трансформувала романський стиль, торкнулося архітектури, скульптури і, звичайно ж, моди, яку відрізняли:похмура велич;заворожлива холодність;красива строгість. І воно буквально пронизувало все навколо. Люди мистецтва та мистецтвознавці Відродження називали цей період і все що до нього належало «варварським».

Номер слайду 3

Як і багато чого, що пов’язано з мистецтвом і модою, готичний стиль зародився у Франції, а піку свого розвитку досяг в історичній області цієї країни – Бургундії.

Номер слайду 4

Готична мода, на відміну від попередньої вільної тунікоподібної романської, проявилася в складному і облягаючому крої одягу

Номер слайду 5

Коротшає чоловічий одяг: тепер довгий одяг носять тільки літні люди, лікарі, судді. Облягаючая куртка, вузькі шосси, короткий плащ - одяг втілює естетичний ідеал епохи - образ стрункого парубка, галантного кавалера.

Номер слайду 6

У жіночій моді готичного стилю ідеальним вважався s-подібний силует костюма. Верхня частина сукні візуально вкорочувалася за рахунок завищеної лінії талії і низького декольте. При цьому залишати декольте відкритим було недозволено.

Номер слайду 7

Ширина спідниці збільшується додатковими вставками тканини. Верхня частина костюма - вузький ліф з вузькими довгими рукавами, трикутним вирізом на грудях і спині.

Номер слайду 8

Подібно архітектурі того періоду, готичний одяг отримав вертикальну спрямованість: прямовисні кінці верхніх рукавів, гострі манжети, складні каркасні головні убори, витягнуті догори (атур) і гостроносі черевики цю тенденцію підкреслювали. Найбільш популярним і дорогим кольором був жовтий, який вважався чоловічим

Номер слайду 9

У період готики з'являються і перші корсети. Корсети були з металевими конструкціями і їх метою було надати жіночій фігурі s-подібний силует з животом, немов у вагітної жінки. У ті часи існувала мода на вагітність. Також, слідуючи даній моді, під плаття на живіт жінки могли підкладати і невеликі подушечки, щоб надати животу більш округлу форму.

Номер слайду 10

У моду входять довгі плащі для чоловіків і шлейфи для жінок. Одежу виготовляли з оксамиту, переважали яскраві кольори і рослинні орнаменти. Чоловіки пізнього середньовіччя носили штани-шосси -це своєрідні штани-панчохи, що складаються з двох половинок, які прив'язуються до поясу. Спереду до них кріпили за допомогою шпильок або ж мотузочок шматок тканини, який називався гульфик або ж браггет. Пурпуен (пурпуан) - одяг, щільно обтягує тіло з опуклим вигином на грудях. Візуально пурпуен робить плечі широкими, а талію тонкою. Рукава пурпуена вузькі.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Також одним з елементів готичного стилю одягу в епоху середньовіччя був головний убір.

Номер слайду 13

Серед головних уборів переважали капелюхи, берети, чепчики і високі шапки, виготовлені з повсті, матерії або соломи. Поширеним був головний убір у вигляді тюрбана з вільно спадаючими кінцями.

Номер слайду 14

Через деякий час, на зміну готиці прийшли інші стилі. Здавалося, що вона віджила своє і пішла в історію. Але через кілька століть – на рубежі XVIII–XIX століть вона ненадовго відродилася, ввібравши в себе нові правила і тенденції. Черговий виток популярності «добре забутого старого» припав вже на новітню історію.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, Презентації
Додано
10 січня
Переглядів
145
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку