Інтегрований урок. Модифікаційна мінливість.

Про матеріал

іНтегрований урок: біологія і математика.Узагальнити поняття мінливість і спадковість організмів; ознайомити здобувачів освіти з явищем модифікаційної мінливості, мутаційна мінливість. Звернути увагу на те, що межі цієї мінливості задаються генотипом, побудувати варіаційний ряд, варіаційну криву, охарактеризувати норму реакції та проаналізувати отримані результати. Повторити поняття вибірки, варіаційного ряду, варіаційної кривої та середнього значення вибірки; розвивати аналітичне мислення, виховувати відчуття єдності з природою.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИВЧЕННЯ ЗАКОНОМІРНОСТЕЙ МОДИФІКАЦІЙНОЇ МІНЛИВОСТІ. ПОБУДОВА ВАРІАЦІЙНОГО РЯДУ І ВАРІАЦІЙНОЇ КРИВОЇ.

Номер слайду 2

Мета уроку: узагальнити поняття мінливість і спадковість організмів; ознайомити здобувачів освіти з явищем модифікаційної мінливості, мутаційна мінливість. Звернути увагу на те, що межі цієї мінливості задаються генотипом, побудувати варіаційний ряд, варіаційну криву, охарактеризувати норму реакції та проаналізувати отримані результати. Повторити поняття вибірки, варіаційного ряду, варіаційної кривої та середнього значення вибірки; розвивати аналітичне мислення, виховувати відчуття єдності з природою.

Номер слайду 3

Пригадайте!Що таке гени і де вони розташовуються?Поясніть поняття мінливість і спадковість?Яка різниця між генотипом і фенотипом?Чим відрізняється спадкова і неспадкова мінливість?

Номер слайду 4

МІНЛИВІСТЬ — здатність організмів набувати нових ознак, що спричиняють відмінності між особинами в межах виду.

Номер слайду 5

Комбінативна мінливість — це форма спадкової мінливості, яка виникає завдяки перерозподілу генетичного матеріалу в нащадків.

Номер слайду 6

Мутаційна мінливість — це форма спадкової мінливості, що пов'язана зі змінами генотипу внаслідок мутацій.

Номер слайду 7

Модифікаційна мінливість — це форма неспадкової мінливості, що пов'язана зі змінами фенотипу внаслідок впливу умов існування.

Номер слайду 8

Математична статистика розділ математики, що вивчає математичні методи систематизації, обробки та дослідження статистичних даних для наукових і практичних висновків.

Номер слайду 9

Історична довідка!Математичну статистику широко застосовують соціально-економічні дисципліни та інші галузі, а саме: астрономія (розподіл і рух зірок у небесному просторі),фізика (термодинаміка), біологія (закони спадковості), гідрологія (прогноз погоди), індустрія (контроль якості виробів) тощо.

Номер слайду 10

Статистика виникла з практичних потреб людини, її господарської діяльності, необхідністю обліку земельних угідь, майна, кількості населення, вивчення його занять, вікового складу тощо. Цікаво, що в Англії в XVII ст.. людей, які займалися цими питаннями, називали “політичними арифметиками”. Математична статистика виникла (XVII ст.) та почала розвиватись паралельно з теорією ймовірностей. Подальшим розвитком (кінець XIX – початок XX ст.) математична статистика зобов’язана П. Л. Чебишову, А. А. Маркову, О. М. Ляпунову, а також К. Гауссу, Ф. Гальтону, К. Пірсону

Номер слайду 11

У XX ст. найбільший вклад у математичну статистику зробили В.І. Романовський, Е. Е. Слуцький, А. Н. Колмогоров, Стьюдент (псевдонім У. Госсета), Е. Пірсон, Ю. Нейман, А. Вальд, А. В. Скороход, B. C. Королюк та інші вчені

Номер слайду 12

Генеральна сукупність - це сукупність усіх об’єктів, що підлягають вивченню. Вибіркою називають сукупність об’єктів, вибраних випадковим чином з генеральної сукупності. Вибірка репрезентативна — відібрана за принципами випадковості частина сукупності, яка з певною точністю відтворює всю генеральну сукупність.

Номер слайду 13

Метод математичного дослідження . який полягає у тому, що на основі дослідження вибірки роблять висновок про всю генеральну сукупність називають вибірковим методом. Зауваження! Обсяг вибірки зазвичай істотно менший за генеральну сукупність

Номер слайду 14

Систематизація отриманих даних(вибірки) -це подання даних(вибірки) у зручному для подальших дій(обробки) вигляді. Операція розташування випадкових величин вибірки за принципом неспадання називають ранжуванням вибірки. Зауваження! Після ранжування кожне наступне число вибірки не менше за попереднє.

Номер слайду 15

Варіаційні ряди складаються з наступних елементів:варіант — окремих значень варіаційної ознаки, що їх приймає ця ознака в ряді розподілу. частота — чисельностей окремих варіант або кожної з груп варіаційного ряду. Зауваження! Варіаційні ряди залежно від характеру варіації підрозділяються на дискретні й інтервальні.

Номер слайду 16

Завдання 1 Виміряйте довжину листкової пластинки кожного листка лавровишні з однієї гілки у запропонованому наборі та запишіть у таблицю дані у порядку зростання (варіаційний ряд)

Номер слайду 17

Завдання 2 Побудуйте варіаційну криву

Номер слайду 18

Варіаційна крива – Графічне зображення дискретного варіаційного ряду в двовимірній декартовій системі координат називається полігоном.

Номер слайду 19

на осі абсцис (OV) відкладіть варіанти ознаки від найменшого числа до найбільшого;- на осі ординат (OP) відкладіть частоту зустрічальності ознаки;- з’єднайте точки перетину та побудуйте графік. 0 PV

Номер слайду 20

Завдання 3 Обчисліть середнє значення довжини листка М за формулою 𝑴=(𝑽∙𝑷)𝒏 , де∑ - знак суми. V – довжина листка даної варіанти. P - кількість листків даної варіантиn – загальне число варіант.  

Номер слайду 21

Середнє значення вибірки - це середнє арифметичне всіх її значень. Зауваження! Для позначення суми членів послідовності використовується символ , (лат. summa) — результат операції  додавання Наприклад : 𝑖=1𝑛𝑎𝑖=𝑎1+𝑎2+𝑎3+...+𝑎𝑛. 

Номер слайду 22

Завдання 4 Визначте норму реакції: min – max -

Номер слайду 23

Завдання 5 Зробіть висновок про характер виявленої вами мінливості. Чому на одній гілці лавровишні листки мають різні розміри?

pptx
Додано
21 березня 2023
Переглядів
3841
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку