Молочний шлях. Будова Галактики. Місце Сонячної системи в Галактиці. Зоряні скупчення та асоціації.

Про матеріал
Молочний шлях. Будова Галактики. Місце Сонячної системи в Галактиці. Зоряні скупчення та асоціації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Молочний шлях. Будова Галактики. Місце Сонячної системи в Галактиці. Зоряні скупчення та асоціації. Вчитель: Курчинська Д. В.

Номер слайду 2

Гала́ктика  — гравітаційно зв’язана  система із зір і зоряних скупчень, міжзоряного газу, пилу й темної матерії. Усі об'єкти в складі галактик беруть участь в обертанні навколо спільного центру мас.

Номер слайду 3

Молочний шлях. Нашу Галактику — Молочний шлях — можна спостерігати на небосхилі у вигляді довгої витягнутої смуги, густо вкритої зорями. Усі інші галактики дуже віддалені. Відстань до найближчих із них вимірюється в  мегапарсеках, а до далеких — в одиницях космологічного червоного зміщення.

Номер слайду 4

Молочний Шлях — власна назва галактики, у якій розташована наша Сонячна система, а також усі зорі, які ми бачимо неозброєним оком.

Номер слайду 5

Походження назви: «Молочний Шлях» : ця назва пов'язана з давньогрецьким міфом, у якому богиня Гера пролила молоко, коли годувала грудьми маленького Геракла. Звідси ж і найменування «Галактика»: від грец. γαλακτικός («молочний»).

Номер слайду 6

Структура: Маса Чумацького Шляху становить близько 5,8×1011 M☉ в ньому налічується від 200 до 400 мільярдів зір (якщо вважати, що зорі малої маси домінують). Тільки 0,0001 % всіх зір Галактики перелічено і занесено до каталогів. Кількість чорних дір масою більше тридцяти мас нашого Сонця дорівнює декільком мільйонам

Номер слайду 7

Класифікація галактик еліптичні (E) спіральні (S) неправильні (Ir)

Номер слайду 8

Розташування Сонця в ГалактиціЗгідно з останніми науковими оцінками, відстань від Сонця до галактичного центру, становить 26 000 ± 1 400 світлових років, у той час як згідно з попередніми оцінками наша зоря мала перебувати на відстані близько 35 000 світових років. Це означає, що Сонце розташоване ближче до краю диску, ніж до його центру. Разом з іншими зорями Сонце обертається навколо центра Галактики зі швидкістю 220—240 км/с, роблячи один оберт приблизно за 200 млн років. Таким чином, за весь час існування Земля облетіла навколо центра Галактики не більше 30 разів

Номер слайду 9

Розташування Сонця в Галактиці

Номер слайду 10

Зо́ряне ску́пчення — гравітаційно зв'язана група зірок, що має загальне походження і рухома в гравітаційному полі галактики як єдине ціле. За морфологією зоряні скупчення історично поділяють на два типи — кулясті й розсіяні. Групи гравітаційно незв'язаних або слабкопов'язаних молодих зір, об'єднаних загальним походженням, називають зоряними асоціаціями.

Номер слайду 11

Зо́ряна асоціа́ція — угрупування гравітаційно непов'язаних або слабопов'язаних між собою молодих зір(віком до декількох мільйонів років), об'єднаних спільним походженням.

Номер слайду 12

Молочний шлях

Номер слайду 13

Інформація: Понад сто років назад, астрономи вважали, що Чумацький Шлях це весь Всесвіт. В нашій галактиці близько ста мільярдів зірок і приблизно в двічі більше планет, тому навіть не дивно, що вчені допустили таку помилку. Чумацький Шлях є лише однією з мільярдів галактик у Всесвіті.

Номер слайду 14

За легендою, колись чумаки їздили по сіль в Крим, а орієнтувались по нічному небу, так і з'явилась найпопулярніша в Україні назва нашої галактики — Чумацький Шлях. Також популярною є назва Молочний шлях.

Номер слайду 15

Найкраще спостерігати за Чумацьким Шляхом знаходячись далеко від штучних джерел світла. Через мізерну кількість людей на території Антарктиди, тут дуже не значне світлове забруднення і тому це одне з кращих місць, де можливо сповна насолодитись виглядом нашої галактики, навіть неозброєним оком.

Номер слайду 16

 Якщо Земля оберталася б навколо Сонця з тією ж швидкістю, що зірки обертаються навколо центру Чумацького Шляху, то рік тривав би на нашій планеті 3 дні, а не 365.

Номер слайду 17

Дякую за увагу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гнатюк Вадим
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Астрономія (рівень стандарту) 11 клас (Головко М.В., Коваль В.С., Крячко І.П.)
Додано
20 березня 2020
Переглядів
12522
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку