Монгольська навала на українській землі.

Про матеріал
Розробка уроку з теми "Монгольська навала на українські землі" містить ігрові форми та методи. А викоритсання візуалізації ( іллюстрації, відео, карти) дає змогу більш детально учням уявити події, які вивчаються на уроці, що підвищує не тільки інтерес до предмету та рівень якості отриманих знань, але й інтерес до минулого своє країни. Оскільки матеріал теми винонано, у програмі PowerPoint вчитель може розмістити його в інтернет ресурсах, таким чином учні у ручний для них час можуть допрацювати матеріал уроку. Домашнє завдання також виконано у формі онлайн тестів (на сайті "На урок")
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Монгольська навала на українській землі.«Монголи промайнули над Руссю подібно до хмари сарани, подібно до урагану що руйнує усе, що зустрічалося на своєму шляху…». О. І. Герцена

Номер слайду 2

«Страшний був вік, коли монголи. На Русь лавиною пішли,В осінній день по степу,Топтали сухі ковили. Так йшли вона жахливим тім потоком. На Русь монгольська орда. В одному прагненні жорстокому. Спалювати і грабувати міста».

Номер слайду 3

Проблемне запитання: як відбувалось захоплення українських земель м\т, причини та наслідки цього явища на українській історії. ПЛАН ЗАНЯТТЯ:1) Перша зустріч руських князів і м / т.2) Навала Батия на Русь.3) Встановлення м / т ярма.

Номер слайду 4

Перша зустріч українських князів з м\т відбулась у травні 1223р. в битві на річці Калці. Уявний план битви на Калці за Іпатіївським літописом [11] (31 травня 1223):1) Кияни Мстислава Романовича; 2) Чернігівці Мстислава Святославича; 3) Курчани Олега Святославича; 4) Галичани Мстислава Вдалого; 5) Волинці Данила Романовича; 6) Половці Яруна; 7) Монголи Субедея та Джебе; 8) Бродники Плоскіні.

Номер слайду 5

Навала Батия на Русь. У 1236р. хан Батий зібравши в своїй столиці м. Сарай всіх м\т ханів проголошує – «похід на Русь». В 1239р. Батий захопив Чернігівське, Переяславське;В зимку 1240р. опинився під стінами столиці нашої Батьківщини м. Києві. Оборона Києва

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Баскак - представник монгольського хана в завойованих землях, збирач податків. Ярлик – дозвіл монгольського хана на княжіння.

Номер слайду 8

https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=7169552 ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯСообщите учащимся. Код доступа 7169552 Попросите учащихся использовать этот код,открыв ссылкуjoin.naurok.ua

pptx
Додано
21 липня 2022
Переглядів
439
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку