Моральні цінності та моральний вибір в історії. Забобони.

Про матеріал
Презентація розроблена на основі матеріалів підручника Вступ до історії України та громадянської освіти. 5 клас. Гісем О. В. і може бути використана для проведення уроку на тему: "Моральні цінності та моральний вибір в історії. Забобони." в 5 класі НУШ, як під час дистанційного так і під час очного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Моральні цінності та моральний вибір в історії. Забобони.

Номер слайду 2

Важливою складовою людських цінностей є моральні цінності. Це своєрідні цеглинки, із яких будується особистість людини. Вони є орієнтирами людської поведінки. Завдяки ним людина розвиває раціональне мислення та об’єктивне судження про навколишній світ. Головну роль у формуванні моральних цінностей відіграє сім’я. Серед моральних цінностей виділяють такі: вдячність, чесність, співчуття і співпереживання, співпраця, повага, рівність, вірність, справедливість, відповідальність, наполегливість, самоконтроль тощо. Моральні цінності

Номер слайду 3

Чому моральні цінності є важливими?1. Моральні цінності допомагають сформувати позитивні риси характеру: співчуття, повагу, доброту тощо.2. Моральні цінності формують точку зору, систему відносин і переконань щодо різних сторін життя.3. Моральні цінності дозволяють людям спрямовувати свою енергію в правильний бік.4. Моральні цінності працюють як орієнтир, який допомагає уникнути негативного впливу людей з оточення, окремих явищ суспільного життя.5. Моральні цінності допомагають установити високі стандарти соціального життя, що сприяє розвитку суспільства загалом.

Номер слайду 4

Варто знати Мораль — уявлення, норми та оцінки, що існують у суспільстві та впливають на поведінку людей. Моральні цінності — стандарти, які допомагають людині визначати правильне й неправильне, добре й погане. Це розуміння необхідне для того, щоб приймати чесні й справедливі рішення в повсякденному житті.

Номер слайду 5

Забобони. Мораль — не єдине, що впливає на поведінку людей. Деякі з нас остерігаються, коли на п’ятницю припадає 13-те число місяця, вдома розсипалася сіль, а дорогу перейшла чорна кішка, уникають передавати щось через поріг тощо. Ці та інші прикмети, перестороги, повір’я є забобонами. За допомогою забобонних звичаїв люди боролися зі страхами, але також прагнули подбати про власне щастя та вдачу, адже людина — єдина жива істота, яка свідомо намагається вплинути на власну долю. Забобони — упередження, віра в існування надприродних сил, у долю, ворожіння, віщування тощо. Які забобони зображено на фотографії?

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Забобони виникають і закріплюються через нездатність людей зрозуміти існування (або відсутність) причинно-наслідкових зв’язків між власною поведінкою й наступними подіями у світі. А віра в прикмети — не що інше, як механізм психологічного захисту для тих, хто важко переносить стан невизначеності. Натомість деякі забобони переростають у звичаї та традиції. Звичай — усталене правило поведінки, що протягом тривалого часу існує в певному суспільстві, соціальній групі тощо. Традиція — елементи культури, стереотипний спосіб поведінки, що відтворюються та передаються з покоління в покоління й зберігаються протягом тривалого часу.

Номер слайду 8

Розгляньте фотографії. Які забобони вони відображають?

Номер слайду 9

Домашнє завдання: Опрацювати параграф 5. пункт 5, 6. Усно пігдотувати відповідь на питання: Чи можна позбутися забобонів? Чи потрібно їх позбавлятися?

pptx
Додано
15 жовтня
Переглядів
48
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку