Мотивація на уроках біології, формування і розвиток пізнавально активності школярів на уроках біології.

Про матеріал
Мотивація на уроках біології, формування і розвиток пізнавально активності школярів на уроках біології. Значення мотивації на уроках біології. Формування в сучасних учнів стійкого інтересу до навчання .Приклади мотивацій на уроках біології
Перегляд файлу

Мотивація на уроках біології .
«Без мотиву будь-яка діяльність, в тому числі і навчальна, ніколи не буде ефективною.»

Е.М.Браверман.

На жаль, останнім часом доводиться все частіше відзначати, що у більшості сучасних учнів немає стійкого інтересу до навчання. Причини тут різні, і для нас, педагогів, все більш актуальним стає питання: як вчити дітей?

Головним завданням вчителя стає мотивувати учнів на прояв ініціативи і самостійності. Він повинен організувати самостійну діяльність учнів, в якій кожен міг би реалізувати свої здібності та інтереси. Фактично він створює умови, «розвиваюче середовище», в якій стає можливою вироблення кожним учнем на рівні розвитку його інтелектуальних та інших здібностей певних компетенцій, в процесі реалізації ним своїх інтересів і бажань, докладених зусиль, взяття на себе відповідальності і здійснення дій в напрямку поставлених цілей. До створення умов відноситься і організація діяльності учня, а діяльність не можлива без мотиву. Створення мотиву уроку, зацікавленості в ньому, бажання активно працювати я вважаю, що це один з найважливіших компонентів уроку.

І для цього на своїх уроках використовую пізнавальні (спонукання до пошуку альтернативних рішень, гра, виконання нешаблонних завдань); емоційні (заохочення створення ситуації успіху, вільний вибір завдань); вольові (інформування про обов'язкові результати навчання, самооцінка і корекція діяльності, рефлексія поведінки) і соціальні (створення ситуації взаємодопомоги, самоперевірки) методи.

Мотиваційні прийоми на уроках біології.
1. Евристичний прийом. Сутність цього прийому полягає в тому, що вчитель задає учням важке запитання (на кмітливість) з додатковими навідними питаннями, ніж спонукає їх до здогаду, т. Е. В значній мірі до інтуїтивного розв'язання пізнавального завдання.

2.Епіграф до уроку. Перед початком уроку можна застосувати висловлювання великих людей - афоризми. Наприклад: «Дві голови краще однієї - але тільки якщо вони не на одному тілі."

Гаррі Хершфілд.

3. Прийом новизни. Наприклад, при вивченні теми «Тваринна клітина» можна розповісти про те, що мураха вважається твариною з найбільшим мозком по відношенню до розміру тіла.

4. Проблемні завдання і питання. Наприклад: «Рослини дихають вдень і вночі киснем, але як же відбувається збагачення киснем повітря?». В даний питання включене елемент протиріч, пов'язаний з з'ясуванням найважливішого біологічного процесу дихання і фотосинтезу).

5. Виявлення неповноти знань учнів. Наприклад, вірш:
Чому черв'як повзе,

А не біжить і не йде?

Швидко рухатися не хоче -

Може, він ледачий дуже?
Як ви думаєте: чому черв'яки повільно повзають?).
Всьому в школі навчити не можна, тому важливо навчити мислити. Самостійно діяти, орієнтуватися в ситуаціях, знати підходи до вирішення проблеми. Біологія відкриває для цього багато можливостей; важливо не упустити їх і використовувати.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.3
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.4
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Хан-Ака Лариса
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ярош Юрій Миколайович
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Рицарева Антоніна Володимирівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
8 вересня 2019
Переглядів
1394
Оцінка розробки
4.4 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку