" Мова моя калинова"

Про матеріал
Поданий матеріал виховує почуття гордості й любові до української мови, прагнення збагачувати рідну мову; допомагає розширити знання про красу і багатство української мови; пробуджує почуття національної гідності; бажання розмовляти рідною мовою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виховний захід «Мова моя калинова»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Як довго ждали ми своєї волі слова, І ось воно співа, бринить, Бринить, співає наша мова, Чарує, тішить і п'янить.

Номер слайду 4

Моя мово! Мово невмируща! Нездоланна в просторі віків, Ти потрібна нам, як хліб насущний, Як дарунок вічний прабатьків.

Номер слайду 5

Державною в Україні є українська мова

Номер слайду 6

Мова! А що таке мова? У народі кажуть, що «слово до слова - зложиться мова». Найбільше добро в кожного народу - це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподівання, і розум, і досвід, і почуття. Скільки слів, поетичних рядків, написано про мову, про слово!

Номер слайду 7

2 Мова... Як багато злилося в цьому слові. Мова –це батько і ненька, це рідна домівка. Це кохання і сподівання, віра і надія. Мова-це найцінніший духовний скарб,який створило людство за всю свою історію. Це сонячна чарівна квітка в Божому саду. Для кожного народу мова - це його душа. Втрачаючи мову, народ втрачає себе.

Номер слайду 8

У листопаді 1997 р. був виданий указ Президента України "Про День української писемності та мови". В ньому сказано про те, що за ініціативою громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства встановлено в Україні День української писемності та мови, який відзначається щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця.

Номер слайду 9

Свято рідної мови Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого. А серце б'ється - ожива, Як їх почує!.. (Тарас Шевченко)

Номер слайду 10

Мова - краса спілкування, Мова - як сонце ясне, Мова - то предків надбання, Мова - багатство моє. Мова - то чиста криниця, Де б'є, мов сльоза, джерело, Мова - це наша світлиця, Вона - як добірне зерно. Мова - державна перлина, Нею завжди дорожіть: Без мови нема країни – Мову, як матір, любіть

Номер слайду 11

Свято рідної мови Мова — державна перлина, Нею завжди дорожіть: Без мови немає країни — Мову, як матір, любіть. (Ф. Пантов)

Номер слайду 12

Пам'ятай рідну мову Коли забув ти рідну мову, Яка б та мова не була - Ти втратив корінь і основу Ти обчухрав себе дотла. (А.Білоус).

Номер слайду 13

Свято рідної мови В землі віки лежала мова І врешті вибилась на світ. О мово, ночі колискова! Прийми мій радісний привіт. Навік пройшла пора безславна... Цвіти і сяй, моя державна... (Олександр Олесь)

Номер слайду 14

Шануй мову свого народу

Номер слайду 15

Свято рідної мови Любіть Україну у сні й наяву, вишневу свою Україну, красу її, вічно живу і нову, і мову її солов'їну. (Володимир Сосюра)

Номер слайду 16

Моя мова - українська

Номер слайду 17

Свято рідної мови Та в мене є надія, що наша літературна мова, як молоде вино, очиститься з часом од шумовиння і стане прозорою і міцною» (Михайло Коцюбинський)

Номер слайду 18

Я ЛЮБЛЮ РІДНУ МОВУ

Номер слайду 19

Свято рідної мови «Той, хто зневажливо ставиться до рідної мови, не може й сам викликати поваги до себе» (Олесь Гончар)

Номер слайду 20

Свято рідної мови Слова летять у душу, як лебідки, О Боже, це неждане щастя звідки?! Чи ненькою дароване, весною, Чи сивих предків піснею дзвінкою? (І. Редчиць)

Номер слайду 21

Свято рідної мови Мова така ж жива істота, як і народ, що її витворив, коли він кине свою мову, то вже буде смерть задля його душі, смерть задля всього того, чим він відрізнявся від других людей...» (Панас Мирний)

Номер слайду 22

Я ЛЮБЛЮ І ВИВЧАЮ РІДНУ МОВУ

Номер слайду 23

Свято рідної мови Мова кожного народу неповторна і — своя; в ній гримлять громи в негоду, в тиші — трелі солов'я. (Оксана Забужко)

Номер слайду 24

Хай же життєдайний вогонь любові до рідного слова не згасне в наших серцях. Ми - великий народ. І ми з вами громадяни України. Погодьтеся: знання державної мови - святий обов'язок кожного. Тож збагачуймо її скарбницю, вкладаючи до неї часточку своєї душі. Хай коштовним добром вона буде у нас, Щоб і сам здивувався в могилі Тарас, Щоб, поглянувши сам на створіння своє, Він побожно сказав: «Відкіля нам сіє?»

ppt
Додано
16 вересня 2023
Переглядів
305
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку