Мультимедійна презентація для учнів 10 класу на тему "Одеські поети про Т.Шевченка"

Про матеріал
Дана презентація може використовуватися під час вивчення теми "Література рідного краю"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Образ Т. Шевченка в поезіяхпоетів Одещини. Виконавець – викладач української мови та літератури, викладач-методист Плютенко Людмила Василівна. ДНЗ «Одеський професійний ліцей морського транспорту»

Номер слайду 2

«Я не можу назвати імені жодного українського поета, який би не відчував на своєму чолі дотику гарячої долоні Тараса Григоровича» М. Рильський

Номер слайду 3

Україна — унікальна країна, а українці — унікальний народ, бо створив свого великого та непідсудного митця — Т. Шевченка. Україна — це Шевченко, Шевченко — це Україна. Ця людина із сироти-кріпака перетворилася на високоосвічену людину, яка закінчила один з найелітарніших вузів імперії, багато років провела в колі столичної еліти, а після здобуття звання академіка потрапила до вищої аристократії. Людина, яка викликає щире захоплення. Здавалося б, роки й віки віддаляють поета від нас, а він щодня стає дедалі ближчим, дорожчим, зрозумілішим, а головне — кожен у ньому має потребу. До нього так часто звертаються поети багатьох поколінь, різних країн, звернулися до Тараса і поети Одещини.

Номер слайду 4

Людмила Олександрівна Красицька — праправнучка Великого Кобзаря. Мешкає в Києві. Президент Всеукраїнського культурно-наукового фонду Тараса Шевченка. Людмила Красицька — талановита поетеса, авторка двох поетичних книг «Причастя» та «Листопад тисячоліть»У спадщину від прадіда мого. Ні слави, ні вигод мені не треба... Благаю в Бога лише одного —Малий куточок зоряного неба. Його душіНад прірвою життя,Аби й свої шляхи здолать без каяття.

Номер слайду 5

Молитва до Тарасового слова. Канів. Чернеча гора Лунай-брини, святеє слово, На цьому місці, на святому, Над Україною злітай — Дітей Тарасових шукай. Шукай-знайди в терновім полі. Прости їмїхнє безголов'я. Пробач їм розбрат, манівці,Пиху, зневіру, гаманці,Великих зрад великі муки. Не дай їм впасти до розпуки, Ти відігрій їх та зведи З колінІ знову поведи «У люде», Як колись бувало. Благослови на добру славу, На злагоду, на вірність, злуку. Тверду пророчу дай їм руку І від лукавого спаси. Навчи любити Україну,Як Він любив —Аж до загину... Спаси,Помилуй,Воскреси.

Номер слайду 6

Безцінна спадщина Шевченка давно вже стала джерелом натхнення для багатьох поколінь митців слова.1943 рік. Велика Вітчизняна війна. У ці грізні, вирішальні роки для України, Європи Євген Бандуренко звертається до Т. Шевченка, написавши поезію «Якими буть пісням». 1919 – 1972 Український поет, письменник, сатирик. ОдеситЄвген Бандуренко

Номер слайду 7

Якими буть пісням. Крізь дощ і темінь в партизанський гай Бреде співець по чебрецевім полю, А серце сповнене гіркого болю — Плюндрують гітлерівці рідний край.Іде на бій він за Вітчизни долю. О рідна земле, сили йому дай! Якими буть пісням його, порай,Щоб кликали боротися за волю.І крізь віки в раптовій тишиніТарасів голос проказав співцеві: Хай будуть повсякчас твої пісніП'янкі, як зела в полі чебрецеві, Як струни кобзи — голосні, гучні, І грізні й гострі, як мечі крицеві.1943

Номер слайду 8

Поет і суспільство. Вічна тема. Т. Шевченко в цій поезії вчить співця, яким має бути слово у грізні дні змагання з ворогом. Але у серці поета має жити не тільки ненависть, а й любов до життя, яке треба відстояти в бою. До геніальної постаті Кобзаря не раз звертався Володимир Гетьман. Володимир Петрович Гетьман (1921-2003)Родом із с. Маяки на ОдещиніВідвідавши Мангишлак (тепер Шевченко) В. Гетьман посадив там вербу на честь перебування Кобзаря в цім краю.

Номер слайду 9

Володимир Гетьман. Якщо і судилось боротися, нехай нас чекає вогненне, Освячене пошуком творчості життя в непідробній красі. Щороку, дев'ятого березня, забудьмо брудне та буденне,Наповнимось величчю, подивом, урочими станемо всі. У друга, товариша вірного, ми знову і знову повірим; Соратнику ми побажаємо пізнати всесилля весни. Щороку, дев'ятого березня, самі ми себе перевірим — Чи варті торкатися Кобзи, народної тої струни?

Номер слайду 10

Для наших сучасників ім'я Шевченка стоїть в одному ряду з іменами багатьох поетів-борців, людей трагічної й героїчної долі. Так Мурат Базоєв, казах за національністю, що багато років живе в Одесі й пише російською мовою, згадує Тарасове ім'я поруч з іменами Пушкіна, Лєрмонтова, Гарсія Лорки. В 60-е годы прошлого века Мурат Михайлович Базоев работал в управлении ЧМП, был первым помощником капитана на судах дальнего плавания.

Номер слайду 11

Мурат Базоев. Поэт. Кровь Пушкина течет на белый снег, На грудь Машука Лермонтов упал, Гренада погасила в окнах свет — Палач Гарсию в землю закопал. И стон Тараса в Каспия прибое, И в криках птиц, и в плаче кобзарей. Страданье за народ — поэта доля, Поэта жизнь, как сполохи в заре. О сколько раз смолчали вы, народы, Когда на плахе корчились поэты, Воспевшие отвагу и свободу, Любовь и честь и росные рассветы. Пусть каждый в мире, наконец, поймет; Поэт всегда в ответе за народ, Но и народ в ответе за поэта.

Номер слайду 12

Імена Пушкіна й Шевченка, їхні долі йдуть поруч у вірші Олекси Різниченка «Два поети»

Номер слайду 13

Два поети. Пушкіна — в Одесу,В Петербург — Тараса. Виривали з коренем — Без наркозу —їх. Серця пересадка — Ще тоді! — вдалася: Серце прижилося До країв чужих. Бо поет — це серце. Роду і народу,Коренем вкорінений У єство його. Всепланетне сонце живить його крону. На півнеба сяєвічний той вогонь,радощі і болі всіх народів світу кидали поетів на земну орбіту. Ген ізнов тужавіє Між зірками траса... Пушкіна — в Молдавію, В Оренбург — Тараса.

Номер слайду 14

А мене схвилював, викликав в мені бурю почуттів, образу за нас, нащадків Тараса, вірш Миколи Палієнка «Послання з Чернечої гори». В епіграфі красномовно говориться, чому? Влітку 1992 р. якісь нелюди спалили батьківську хату Т. Г. Шевченка

Номер слайду 15

Послання з Чернечої гори. Влітку 1992 р. якісь нелюди спалили батьківську хату Т. Г. Шевченка. Чиясь задимілася хата,З Чернечої видно гори: Пала серед ночі багаття —То ж батьківська хата горить!Та чим же вона завинила, Мозолила очі кому, Кріпацька хатина зсивіла, Ізліплена з глини і мук?То що ж ви, безрідні онуки, Замало жилося в димах? І як вам не скорчило руки?Немає на вас гайдамак... Пасуть на тім світі ягнята, Трави наросло від століть. …Горить моя батьківська хата І попіл на мене летить. Світає... Дідів уже будять,У небі нема ні зорі. Зійшлося там люду та люду, Нехай би прийшли й кобзарі. Нехай би на спомин заграли, Насипали вузлик золи. Не раз і Вкраїна згорала,Та діти у неї росли. Одні головешки, череп'я,А я ж сподівавсь на добро. Можливо, і краще, Чернечо, Що хату не звів над Дніпром.

Номер слайду 16

Дякуймо доліІ казарми уральські,Де солдатом служив,І пустелі аральські — Все пройшов. Пережив. Переміг! Не загинув... Геніальним пером Оспівав Україну Із широким Дніпром. Пам'ятав звідки родом, Не забув чий він син. Нашу мову народну Він у серці носив.І збагачував словом, Захищав від хули... Ми Тарасову мову Попри все зберегли. Тож подякуймо долі,  Що сьогодні у нас Є країна і воля,І наш світоч — Тарас!Віктор Дзюба

Номер слайду 17

Завжди живий Шевченко в пам'яті народній, у численних віршах, книгах, які поети-одесити присвячують великому Кобзареві. Це не просто данина пошани до великого Кобзаря. Постійно звертаючись до його поезій, ми черпаємо з них невгасиму любов до своєї мови, свого народу, до рідної землі. Розповідаючи нам про великого сина України, одеські поети вчать самовіддано служити українському народові виборювати правду, ненавидіти несправедливість, вони виховують в нас патріотизм, особливо необхідний сьогодні, в дні боротьби за утвердження тієї України, яка буде вже для нас нашою землею, на якій українець почуватиме себе вільним і щасливим громадянином, хазяїном своєї Вітчизни.

pptx
Додано
10 січня 2022
Переглядів
417
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку