Мультимедійна презентація до уроку Пісні Марусі Чурай. «Засвіт встали козаченьки», «Віють вітри, віють буйні», «Ой не ходи, Грицю...»

Про матеріал

Дана мультимедійна презентація підготована до розробки уроку Пісні Марусі Чурай. «Засвіт встали козаченьки», «Віють вітри, віють буйні», «Ой не ходи, Грицю...». Вона дає змогу краще сприймати інформацію, уявно перенестися в часи автора.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛЕГЕНДАРНА ДІВЧИНА З ПОЛТАВИ

Номер слайду 2

Тема. Пісні Марусі Чурай. «За світ встали козаченьки», «Віють вітри, віють буйні», «Ой не ходи, Грицю...» Мета: ознайомити учнів із постаттю легендарної поетеси Марусі Чурай, її пісенною спадщиною; розвивати уміння виразно читати, коментувати пісні, пояснювати в них художні засоби, створювати уявний словесний портрет піснетворки; формувати усвідомлення того, що добра слава про обдаровану людину живе у віках, що поет — активний творець духовності.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Епіграф. Ця дівчина не просто так, Маруся. Це — голос наш, це — пісня, це — душа. Її пісні — як перло многоцінне, як дивен скарб серед земних марнот. Ліна Костенко

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Пам'ятник Марусі Чурай (Полтава)

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Заповнення таблиці «Пісні Марусі Чурай»{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назватвору«Засвіт всталикозаченьки»«Віють вітри,віють буйні»«Ой не ходи,Грицю…»Жанр. Суспільно-побутовапісня. Родинно-побутова пісня. Пісня-балада Мотив. Прощання козака зкоханою і матір’ю. Стражданнядівчини черезрозлуку зкоханим. Отруєннядівчиноюкоханого череззрадуІдея. Уславлення нашихпредків, які зарадисвоїх родин бралиучасть у козацькихпоходах; возвеличенняпочуттів їхніх ріднихта близьких людей. Оспівуваннядуховної величізакоханоїдівчини,поетизація їїстраждань Утвердженнядумки про те,що зло породжуєще більше зло 

Номер слайду 11

Пісні Марусі Чурай мають велике значення у житті народу як у минулому, так і в наш час. Адже недарма в одному з українських прислів'їв говориться: "Пісня ні в добру, ні в злу годину не покидає людину". У спадщину ми дістали величезну кількість пісень Марусі Чурай. ЇЇ пісні полегшують працю, виражають і радісні, і сумні настрої,, навчають любити Батьківщину, бути їй вірним, відданим. Адже саме пісні Марусі Чурай допомагали козакам у походах боронити свій рідний край. Тому ми з впевненістю можемо сказати, що її пісні – перло многоцінне, як дивен скарб серед земних марнот. І цей скарб ми зобов’язані берегти. Пісні Марусі Чурай будуть в повазі у нас і житимуть між нами від роду і до роду. Бережіть цей коштовний скарб!

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Вивчіть напам'ять пісню «Засвіт встали козаченьки» (обов'язково). Для допитливих — виконання проекту. Проект «Наша казка про українську пісню»Мета: вигадувати сюжет невеликої казки, яка розповідає про українську народну пісню. Очікуваний результат: казка з ілюстраціями. План створення: Цей проект пропонуємо виконати в парі з найкращим другом. Пригадайте ваші улюблені українські народні казки. Уявіть себе народними казкарями. Ваша казка розкаже про українську пісню. Виготовте з паперу книжечку, зробіть обкладинку, запишіть прізвища авторів. А далі — найпростіше! Вигадайте казку, запишіть її та додайте власні ілюстрації до неї. Підказка: зверніть увагу на стиль розповіді в народних казках. Розпочніть свою оповідь словами: «Жили собі...». У кожній казці є цікавий захоплюючий сюжет. Не забудьте про щасливий кінець розповіді.

Номер слайду 13

Список використаних джерел1. Дівчина з легенди. Маруся Чурай/ Вступне слово М. Стельмаха. – К.: Дніпро, 1974. – 81 с.2. Лановик М. Українська усна народна творчість: Підручник/ Мар’яна Лановик, Зоряна Лановик. – 4-те вид., стер. – К.: Знання-Прес, 2006. – 591 с.3. Пометун О. Сучасний урок. Інтерактивні технології навчання: Наук.-метод.посібн./ О. Пометун, Л. Пироженко. – К.: А. С. К., 2004. – 192 с.4. Бондаренко Л. Г. Методична модель уроку за піснями Марусі Чурай//Українська література в загальноосвітній школі. – 2011. - № 6. – С.22-255. Яковець А. Маруся Чурай: Міф чи втрач. реальність // Слово і час.- 1997.- № 10.- С.44-46. Інтернет ресурси :www.testsoch.net/marusya-churaj-legendarna-poetesa-z-poltavi/

pptx
Додано
2 липня 2018
Переглядів
11279
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку