Мультимедійна презентація "Місяць-супутник Землі"

Про матеріал
Мета презентації: поглибити знання учнів про Місяць, формувати й розвивати наукові знання та вміння, які необхідні й достатні для розуміння процесів, що відбуваються у Всесвіті, вчити здійснювати аналітично - синтетичні операції, озброювати учнів раціональним методологічним підходом до пізнавальної й практичної діяльності, розвивати уміння проводити наукові дослідження; виховувати екологічне мислення й поведінку, працелюбність, наполегливість.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мі́сяць — єдиний природний супутник планети Земля. Другий за яскравістю об'єкт на земному небосхилі після Сонця і п'ятий за величиною супутник планет Сонячної системи. Станом на 2018 перший і єдиний позаземний об'єкт природного походження, на якому побувала людина. Середня відстань між центрами Землі і Місяця — 384 400 км

Номер слайду 2

Як і Земля, Місяць має кулясту форму. Він також обертається навколо своєї осі, тільки значно повільніше за Землю. Тому доба на Місяці триває 710 год (майже 30 земних діб). Наш супутник обертається ще й навколо Землі. Один оберт він здійснює за 27 діб 8 год.

Номер слайду 3

Цікаво, що Місяць завжди повернений до Землі одним боком . Другого боку землянам ніколи не видно. Невидимий бік супутника нашої планети люди побачили тільки в 1959 р. на знімках, їх зробив автоматичний апарат, запущений на Місяць.

Номер слайду 4

Дослідження поверхні Місяця. Поверхню супутника нашої планети можна роздивитися в телескоп. Вона нагадує кам’янисту пустелю. На Місяці є гори і кратери — чашоподібні заглиблення. Але немає повітря, тому немає й життя. Місяць — поки що єдине, крім Землі, небесне тіло, на яке ступала нога людини. Космонавти, які висаджувалися на Місяць, та автоматичні станції проводили дослідження й доставили на Землю зразки місячного ґрунту.

Номер слайду 5

Люди на МісяціПершими, хто побував на Місяці, були учасники місії «Аполлон-11» – Ніл Армстронг та Базз Олдрін. Протягом наступних місій ще десятеро людей висадилися на Місяці. Усі вони є американцями за національністю.Існує думка, що політ і висадка на Місяць людини не відбулася, а всі досягнення НАСА – всього лиш вдалий монтаж. НАСА в свою чергу всіляко спростовує такі судження.

Номер слайду 6

Гравітаційні сили між Землею і Місяцем викликають деякі цікаві ефекти. Найвідоміший з них — морські припливи й відпливи. Гравітаційне тяжіння Місяця сильніше на тому боці Землі, який звернено до Місяця, і слабше — на протилежному боці. Тому поверхня Землі, особливо океани, витягнута в напрямку до Місяця. Іншими словами, на Землі виникають дві опуклості, одна з яких спрямована у бік Місяця, а інша — у протилежний бік. Цей ефект набагато сильніший в океанській воді, ніж у твердій корі, тож опуклість води більша. А оскільки Земля обертається набагато швидше, ніж Місяць пересувається своєю орбітою, рух опуклостей навколо Землі створює два припливи на день.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Затемнення Сонця відбувається, коли Місяць знаходиться між Сонцем і Землею і тим самим затьмарює сонячне світло.

Номер слайду 9

Мі́сячне зате́мнення — астрономічне явище, яке відбувається, коли Земля перебуває між Сонцем і Місяцем і Місяць потрапляє в тінь чи напівтінь Землі.

pptx
Додано
29 січня 2020
Переглядів
1181
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку