Мультимедійна презентація на тему: "Життя і творчість Т.Г. Шевченка"

Про матеріал
Мультимедійна презентація знайомить учнів із життєвим і творчим шляхом відомого українського поета, твори якого увійшли до діючих читанок для початкової школи. У презентації наводяться цікаві факти, пов’язані з особистим життям майстра слова та основними віхами його літературної діяльності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Т.Г. Шевченко 9 березня 1814 – 10 березня 1861 український поет, письменник, художник, графік, громадський діяч.

Номер слайду 3

В похилій хаті край села, Над ставом, чистим і прозорим, Життя Тарасику дала Кріпачка-мати, вбита горем.

Номер слайду 4

Ріс Тарас розумною, допитливою дитиною. Перші скупі знання він отримав з церковнослов’янських релігійних книг у школі сільського дяка. У дев’ять років малий Тарас залишився без матері. В одинадцять років став хлопець круглим сиротою. Доля привела юного Тараса до Петербурга, де він прожив 17 років, де сталися важливі події його життя, де він став художником і вільною людиною.

Номер слайду 5

Життя відкривало перед Шевченком нові перспективи, але як кріпак, він не міг потрапити до Академії мистецтв. 22 квітня 1838 року пан підписав вільну своєму кріпаку Т.Шевченку. Це сталося завдяки відомим діячам живопису і літератури того часу: В.Жуковському, К.Брюллову, Є.Гребінці, В.Григоровичу, які зібрали і заплатили за поета 2500 карбованців. Шевченко стає студентом Академії мистецтв.

Номер слайду 6

Спадщина Шевченка художника нараховує близько 1200 робіт. Циганка-ворожка. 1841. Папір, акварель Селянська родина. 1843. Полотно, олія

Номер слайду 7

Укріплення Раїм. Вид з верфі Сирдар’ї. 1848. Папір, акварель

Номер слайду 8

Портрет княгині Кейкуатової. 1847. Полотно, олія Автопортрет у світлому костюмі. 1860. Папір, офорт

Номер слайду 9

Молитва за померлими. 1856-1857. Папір, сепія Благословення дітей. 1856. Папір, сепія

Номер слайду 10

Сила і безсмертя поета у його чудових і неповторних віршах. Його перу належать тисячі творів. У 1840 році побачила світ його перша збірка поезій „Кобзар”.

Номер слайду 11

Одним з найкращих подарунків для дітей була остання його книжка – “Буквар” (1861) – посібник для початкового навчання . ” Буквар” було видано тиражем 10 000 примірників, ціною 3 копійки кожний. Це був перший підручник для навчання грамоти в школах України, написаний літературною мовою.

Номер слайду 12

Садок вишневий коло хати, Хрущі над вишнями гудуть, Плугатарі з плугами йдуть, Співають ідучи дівчата, А матері вечерять ждуть. Сім'я вечеря коло хати, Вечірня зіронька встає. Дочка вечерять подає, А мати хоче научати, Так соловейко не дає. Поклала мати коло хати Маленьких діточок своїх; Сама заснула коло їх. Затихло все, тілько дівчата Та соловейко не затих. Садок вишневий коло хати.

Номер слайду 13

1. «Вітер з гаєм розмовляє, ... з осокою». 2. «Поплив човен в синє ...» 3. «Пливе човен по Дунаю один за ... » 4. «Пливе,..., води повен». 5. «Садок ... коло хати». , 6. «Сім'я вечеря коло хати, ... зіронька встає». 7. «А мати хоче научати, так ... не дає». 8. «Поклала мати коло хати маленьких ... своїх». Кросворд 1. Ш 2. Е 3. В 4. Ч 5. Е 6. Н 7. К 8. О

Номер слайду 14

Своєю простотою, прозорістю вірші Шевченка привернули увагу багатьох композиторів. Української пісні ми не уявляємо без його поезії. Адже багато пісень цього поета стали народними. Реве та стогне Дніпр широкий І блідий місяць на ту пору Із хмари де-де виглядав, Неначе човен в синім морі, То виринав, то потопав. Реве та стогне Дніпр широкий, Сердитий вітер завива, Додолу верби гне високі, Горами хвилю підійма. Ще треті півні не співали, Ніхто ніде не гомонів, Сичі в гаю перекликались, Та ясен раз у раз скрипів.

Номер слайду 15

За участь у таємній політичній організації – Кирило – Мефодіївському товаристві – Т.Шевченка було заарештовано і заслано рядовим солдатом у далекі степи із забороною писати і малювати. Трагічним було життя Шевченка: з 47 років життя 24 він пробув у кріпацтві, 10 – на засланні, а решту – під наглядом жандармів. Самотність чекала Шевченка до кінця життя. Мрії повернутись на Україну і там доживати віку теж не судилось збутись.

Номер слайду 16

10 березня 1861 року - перестає битися серце Т.Г.Шевченка. Спочатку його поховали в Петербурзі, й лише згодом, після довгих і наполегливих клопотань, прах поета вдалось перевезти на Україну, в Канів, на Чернечу гору, як заповідав ще задовго до смерті сам Шевченко. Пам'ятник на могилі Тараса Шевченка

Номер слайду 17

ppt
Додав(-ла)
Ярошик Оксана
Додано
15 березня 2022
Переглядів
787
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку