Мультимедійна презентація з астрономії „Видатні постаті в галузі космонавтики”

Про матеріал
Мультимедійна презентація з астрономії „Видатні постаті в галузі космонавтики” розроблена для здобувачів освіти професійно-технічних навчальних закладів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Видатні постаті в галузі космонавтики

Номер слайду 2

В другій половині ХХ століття людство стало на поріг Всесвіту: вийшло в космічний простір. Було запущено перший штучний супутник Землі, що відкрив космічну еру, здійснено перший політ людини в космос, зроблено перший крок на Місяці.

Номер слайду 3

Олександр Дмитрович Засядько Перші у світі бойові ракети (після китайських дослідів до н.е.) створив нащадок українських козаків генерал-лейтенант Олександр Дмитрович Засядько (1779-1837), він же організував першу ракетну роту.

Номер слайду 4

Будова ракет Засядько

Номер слайду 5

Микола Іванович Кибальчич Особливе місце серед проектів застосування реактивного принципу польоту займає проект Миколи Івановича Кибальчича (1853-1881). Літальний апарат Кибальчича повинен був функціонувати за принципом ракети.

Номер слайду 6

Літальний апарат Кибальчича

Номер слайду 7

Костянтин Едуардович Ціолковський Першим хто приклав багато плідних зусиль для досліджень реактивних літальних апаратів був видатний учений Костянтин Едуардович Ціолковський (1857-1935). Уже 1883 році він описав корабель з реактивним двигуном. В 1903 році вперше в світі описав конструкцію рідинної ракети.

Номер слайду 8

Конструкція рідинної ракети Ціолковського

Номер слайду 9

Модель аероплана за кресленнями К.Е.Ціолковського (проект 1895р.)

Номер слайду 10

Великий макет міжпланетної ракети Ціолковського.

Номер слайду 11

Юрій Васильович Кондратюк (справжнє ім’я Шаргей Олександр Гнатович; 1897-1941) – український вчений винахідник, один з піонерів ракетної техніки й теорії космічних польотів, так званою „трасою Кондратюка” подорожували на Місяць космічні кораблі „Аполлон”.

Номер слайду 12

Траса Кондратюка

Номер слайду 13

Сергій Павлович Корольов Блискучий продовжувач справи Ціолковського -Сергій Павлович Корольов (1907 -1966) за місяць до запуску першого штучного супутника Землі говорив, що ідеї і труди Ціолковського будуть все більше і більше привертати до себе увагу по мірі розвитку ракетної техніки.

Номер слайду 14

Початок космічної ери 4 жовтня 1957 року було здійснено перший запуск штучного супутника Землі. Супутник був сконструйований у вигляді алюмінієвої сфери діаметром 58 см і вагою 83,6 кг з чотирма штировими антенами 2,4-2,9 м. В герметичному корпусі розміщувалась дослідницька апаратура і джерела електроживлення

Номер слайду 15

Людина в космосі. 12 квітня 1961 року о 9 год. 07 хв. за кілька десятків кілометрів на північ від селища Тюратам в Казахстані на космодромі Байконур відбувся запуск міжконтинентальної балістичної ракети Р-7, в носовому відсікові якої розміщувався пілотований космічний корабель „Восток” зі старшим лейтенантом ВВС Юрієм Олексійовичем Гагаріним на борту.

Номер слайду 16

12 квітня 1961року Юрій Гагарін на одномісному космічному кораблі „Восток“ облетів земну кулю за 1 годину 48 хвилин і приземлився неподалік від села Смєловки Терновського району Саратовської області.

Номер слайду 17

Людина за бортом. 18 березня 1965 р. Був виведений на орбіту КК „ Восход” з двома космонавтами на борту – командиром корабля полковником Павлом Івановичем Бєляєвим і другим пілотом підполковником Олексієм Архиповичем Леоновим. Леонов вперше у світі здійснив вихід в космічний простір. Космонавт з автономною системою життєзабезпечення знаходився поза кабіною КК на протязі 20 хв., віддаляючись від корабля на відстань до 5 м.

Номер слайду 18

Людина на Місяці У відповідності до програми „Аполлон” в період з 1969 р. по 1972 р. до Місяця було відправлено дев’ять експедицій. Шість із них закінчились висадкою дванадцяти астронавтів на поверхню Місяця від Океану Бур на заході до хребта Тавр на сході. Перше місце посадки було вибране на базальтовому підніжжі Моря Спокою, розташованому на схід від центра області місячних рівнин. Ніл Армстронг (командир корабля) і полковник Едвін Олдрін (пілот місячної кабіни) здійснили посадку в місячній кабіні „Орел” 20 липня 1969 р. о 20 год. 17 хв. 43 сек. За Гринвічем.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Космічні станції Станція «Салют» 19 квітня 1971 р. на орбіту ракетоносієм „Протон” була виведена перша у світі орбітальна КС „ Салют-1”. На КС „Салют-1 відпрацював один екіпаж у складі Г.Добровольського, В.Пацаєва, і В.Волкова, який загинув при поверненні на Землю. Через 175 діб після запуску по команді з Землі спрацювали гальмівні двигуни і КС „Салют-1” упала в Тихий океан. Всього успішно відпрацювали на орбіті сім станцій серії „Салют”.

Номер слайду 21

Станція “Мир” В лютому 1986 р. була виведена на орбіту станція нового покоління „Мир” - базовий блок, тобто та ланка, навколо якої групуються спеціалізовані космічні апарати – наукові модулі. Станція „Мир” виконувала роль центра, з якого екіпаж керує всім орбітальним комплексом.

Номер слайду 22

Міжнародна космічна станція (МКС). МКС – пілотована орбітальна станція, що використовується як багатоцільовий космічний дослідницький комплекс на висоті 390 км над Землею з міжнародним екіпажем на борту. Це спільний міжнародний проект, в якому приймає участь 16 країн : Бельгія, Бразилія, Великобританія, Німеччина, Данія, Іспанія, Італія, Канада, Нідерланди, Норвегія, Росія, США, Франція, Швейцарія, Швеція, Японія.

Номер слайду 23

Перший запуск української ракети-носія «Зеніт» згідно з проектом конструкторського бюро «Південне» відбувся 13 квітня 1985 року

Номер слайду 24

У 1995 році з космодрому Плесецьк за допомогою ракети-носія «Циклон-3» на орбіту виведено перший супутник незалежної України «Січ-1», що став основою космічної системи «Січ», призначеної для спостереження за Землею. А 27 грудня 2000 року цей космічний носій уперше здійснив запуск одночасно шести космічних апаратів. Завдяки досягненням Дніпровського ракетно-космічного центру Україна гідно підтримує у світі авторитет космічної держави .

Номер слайду 25

Перший супутник незалежної України «Січ-1»

Номер слайду 26

Перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк здійснив свій політ у 1997-му році, у складі спільного екіпажу на американському космічному кораблі “Columbia”

Номер слайду 27

Під час польоту виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського досліду з трьома видами рослин: ріпа, соя і мох.

Номер слайду 28

Фундатор теорії космонавтики Костянтин Ціолковський писав, що «не можна вічно залишатися в колисці..., людство не залишиться вічно на Землі, але ... завоює собі весь навколосонячний простір...». Його слова здійснилися. Після Юрія Гагаріна на орбіті побувало 500 космонавтів та астронавтів, і серед них 20 — українці. Нині в Україні успішно працює Дніпровський ракетно-космічний центр, де створено декілька поколінь ракетних комплексів. Світове визнання отримали різнофункціональні супутники, космічні апарати «Космос», «Метеор», «Аріадна», «Січ», «Океан», ракети-носії «Космос», «Зеніт», «Дніпро» та інші.

Номер слайду 29

Сьогодні для людства, мабуть, важливіше за все навести лад у своєму земному домі, про що писав теоретик космонавтики Юрій Кондратюк: «Саме у можливості в найближчому ж майбутньому розпочати по-справжньому господарювати на нашій планеті й слід вбачати основне завдання для нас у завоюванні Сонячної системи»

ppt
Додано
16 жовтня 2020
Переглядів
1161
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку