Мультимедійна презинтація на тему: "Клітинна теорія та сучасне уявлення про будову клітини"

Про матеріал
Мультимедійна презинтація на тему: "Клітинна теорія та сучасне уявлення про будову клітини"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Клітинна теорія та сучасне уявлення про будову клітини, розміри, форму рослинної клітини

Номер слайду 2

План. Клітинна теорія. Будова рослинної клітини. Форма клітини і її розміри

Номер слайду 3

Клітинна теорія. Кліти́нна тео́рія — це фундаментальне узагальнення біології, яке визначає взаємозв'язок усіх проявів життя на Землі з клітиною, характеризує клітину одночасно як цілісну самостійну живу систему та як складову частину багатоклітинних організмів рослин і тварин.

Номер слайду 4

Рудольф Вірхов. У 1859 р., Рудольф Вірхов сформулював одне з найважливіших положень клітинної теорії: «Будь-яка клітина походить з іншої клітини… Там, де виникає клітина, їй повинна передувати клітина, подібно до того, як тварина походить тільки від тварин, а рослина – тільки від рослини». Рудольф Вірхов Клітинна теорія

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Будова рослинної клітини. Комплекс Ґольджі — одномембранна органела, що є переважно в еукаріотів. Лізосома -одномембранна органела, що містить гідролітичні ферменти і виконує функцію внутрішньоклітинного розщеплення макромолекул. Плазмоде́сма — цитоплазматичний канал вистелений плазматичною мембраною, що пронизує клітинні стінки сусідніх рослинних клітин, сполучаючи їх між собою.

Номер слайду 7

Рибосоми – невеликі гранули, що не мають мембран і складаються з двох нерівних частин: меншої і більшої. Вони містять РНК і білок. Мітохондрії – органели всіх еукаріотних клітин. Вони вириті подвійною мембраною, не з’єднаною з ЕПС. Мікротрубочки – органели всіх еукаріотних клітин. У вищих рослин входять до складу веретена поділу і регулюють розходження хромосом, а також беруть участь у різних внутріклітинних процесах, переміщенні та впорядкування руху ін. Ендоплазматична сітка (ЕПС) – складна система мембран, що пронизують цитоплазму. Хлоропласти – пластиди зелених органів рослин. Здебільшого вони мають форму зерен, тому їх називають хлорофіловими зернами. Ядро регулює всі життєві процеси клітини, несе в собі генетичну інформацію, що знаходиться в ДНК. Вакуолі – порожнини в протопласті, заповнені розчином різних речовин, що відокремлені від цитоплазми одинарною мембраною – тонопластом.

Номер слайду 8

Форма клітини та її розміри. Клітини мають різноманітну форму та розміри, залежно від функції, яку виконують:- овальну,- яйцеподібну,- спіральну,- призматичну,- веретеноподібну,- циліндричну

Номер слайду 9

Форма клітин

Номер слайду 10

Розміри клітини рослини. Усі клітини за формою поділяються на паренхімні і прозенхімні. Паренхімні клітини мають однакові розміри у всіх напрямках у просторі: довжина їх не перевищує товщину більше ніж у 3 рази. Розміри їх варіюють від 10 до 500 мкм і більше. Прозенкімні клітини – видовжені. Довжина їх перевищує товщину більше ніж у 3 рази. Часто ці клітини мають загострену кінці, товсті, переважно здерев’янілі оболонки. З них переважно формуються провідні і механічні тканини рослини. Довжина їх варіює приблизно від 1 до 100 мм.

Номер слайду 11

Дякую за увагу !

pptx
Додано
6 листопада 2022
Переглядів
483
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку