Музичне мистецтво 5 клас Урок №2 "Як виникла музика?"

Про матеріал
На цьому уроці ми дізнаємося, як виникла музика, на яких первісних музичних інструментах грали наші предки, пограємо в гру "вгадай мелодфю за 15 секунд", розучимо "Веселкову пісню" та насолодимося мелодією флейти Пана.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Розспівка

Номер слайду 3

Гра вгадай мелодію

Номер слайду 4

Тема уроку: № 1 « Як виникла музика? Люди первинного суспільства захоплювалися величчю і багатогранністю довкілля. Милуючись красою природи, зокрема ритмами звуків, котрі ринуть звідусіль вони відчували, що навкруги звідусіль лине ГАРМОНІЯ. З окриків і інтонацій, які полегшували працю, або полювання народилися ритми танцю. На стінах печери можна побачити танці древніх мисливців. Виконавці імітували рухи звірів. Уживалися в їхній характер, як актори - в ролі. З такої примітивної гри виникло театральне дійство.

Номер слайду 5

Існує чимало суперечок щодо того, як виникла музика. Можливо, з емоційно виразних вигуків, що полегшували працю і спілкування людей, супроводжували магічні дії в обрядах. Деякі вчені вважають витоками всіх мистецтв – гру, інші до джерел музичного мистецтва відносять спів пташок.

Номер слайду 6

Як створювали музичні інструменти?Деякі дослідники стверджують, що перші музичні інструменти створили діти, адже виконання музики на інструменті називають «грою». Із чого тільки людина не видобувала музичні звуки, імітувала спів пташок, дзюрчання струмка, плескіт хвиль!Камінці та палички спочатку використовували, як ударні інструменти, згодом цю музику змінили «прадідусі» барабанів – глиняні горщики, обтягнули шкірою тварин для посилення звуку. Зародження струнних інструментів відбувалося таким чином,випускаючи стрілу з мисливського лука, людина почула чарівний звук і …звучала струна. Праобразом духових інструментів можна вважати мушлю, мисливський ріг, виточений із бивнів слона, або ін природніх матеріалів. «Музичний вітер» добували з бамбука чи очерету (для цього робили спеціальні отвори). Поєднання кількох трубочок різного розміру привело до народження флейти. Лео Рохас. Самотній пастух

Номер слайду 7

Слухання. Флейта Пана

Номер слайду 8

Первісні музичні інструменти. Уявіть, як наші пращури грали на музичних інструментах? Визначте з-поміж зображень ударні, духові і струнні інструменти.

Номер слайду 9

Мистецька скарбничка. Гармонія. Співзвуччя елементів музичної мовиЄдність частин цілого у художньому творіПоєднання художніх засобів у мистецтвіВ обрядах спів був невіддільним від музикування і танців,А театралізовані дії виконували в костюмах і масках. Отже у зародку всі мистецтва існували у нерозривній єдності – у ГАРМОНІЇ.

Номер слайду 10

І все ж першим музичним інструментом був людський голос. Усі барви навколишнього світу переливаються у звучанні голосів як кольори веселки, які грають на семи нотах. Зараз ми з вами спробуємо виконати пісню Веселкову пісню «За веселковим за небокраєм»

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Самостійне дослідження, медіа пошук. Ознайомтесь із грецьким міфом про Пана і Сирінгу, у якому йдеться про виникнення флейти із очерету. Дякую за урок, разом із вами!

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, Презентації
Додано
9 березня 2023
Переглядів
858
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку