Музичне мистецтво 7 клас. Презентація до уроку №13 (Етнічна музика)

Про матеріал
Презентація до уроку музичне мистецтво 7 клас до підручника Л.Г. Кондратова. Виконав вчитель музичного мистецтва Одесскої спеціалізованої школи №111 I- III ступені Ковач Іван Миколайович
Зміст слайдів
Номер слайду 1

7 клас урок №13 «Етнічна музика»Сьогодні ми вирушимо у віртуальну музичну ман-дрівку країнами світу. Кожна держава має свої музичні особливості,національні інструменти та неповторну етнічну музику.

Номер слайду 2

1 зупинка — історія етнічної музики. Термін етнічна музика —музика народів світу (world music)— з’явився у 1980-х роках вангломовних країнах для класи-фікації певних музичних явищ. Етнічній музиці властиві вико-ристання ладо-гармонічних і ме-лодичних особливостей народноїмузики та запозичення народнихінструментів або манери виконав-ства. У той же час етнічна музика не є поняттям, тотожнимнародній музиці, — вирізняючим для етнічної музики є на-лежність до масової культури. В Україні для позначення цього типу музики широко послу-говуються терміном фолк-рок або його відповідником етно-рок.

Номер слайду 3

Етнічна музика — термін, що є аналогом англійського «world music» і відноситься до тієї частинипопулярної музики, що бере свій початок у музич-ному фольклорі різних країн.

Номер слайду 4

Музичний калейдоскоп: уривки з творів арабської,індійської, грецької, іспанської, африканської, япон-ської, австралійської, чукотської етнічної музики.

Номер слайду 5

Ознайомся із незвичними етнічними інструментами наро-дів світу та особливостями їхнього звучання. Діджеріду — музичний духовий інструмент аборигенів Ав-стралії. Його роблять зі шматка стовбура евкаліпта завдовжки1-3 метри, серцевина якого виїдена термітами.

Номер слайду 6

Сякухаті — японський музич-ний духовий інструмент у виглядібамбукової флейти.

Номер слайду 7

Віна — стародавній ін-дійський щипковий (плек-торний) музичний інстру-мент, який має форму лютні.

Номер слайду 8

Віуела — іспанський щипко-вий інструмент, схожий на гітаруз опуклим дном.

Номер слайду 9

Варган — старовинний язичковий інструмент, схожий на дримбу.

Номер слайду 10

Кпанлоґо — бара-бан, поширений у Гані(Західна Африка). Йогокорпус зроблено з твер-дого дерева, а мембра-на — зі шкіри антилопи.

Номер слайду 11

Бузукі — грецький музичний ін-струмент групи струнно-щипкових. Входить до класичного грецького ор-кестру або сольно супроводжує танціта популярні пісні.

Номер слайду 12

3 зупинка — етнічна музика у творах композиторів. В. Зубицький. Сюїта «Українські танці», 1 частина.

Номер слайду 13

Володимир Данилович Зубицький. Сучасний український композитор тавиконавець (баяніст). Серед його тво-рів — опери «Палата №6» за А. Чехо-вим і «Чумацький шлях» тощо; балет«Задунайські розваги», кантати-сим-фонії «Чумацькі пісні», «Океан долі»,твори для оркестру українських народних інстру-ментів та інші.

Номер слайду 14

Інтерес західної культури до екзотичної для неї народної музики існував давно і проявлявся у численних творах, починаючи з другої половини XIX століття. Так, наприклад,А. Дворжак написав «Слов’янські танці» під впливом музи-ки центральної Європи, інтересдо японської музики проявився вопері Дж. Пуччіні «Чіо-Чіо-Сан». На сцені ХХ століття етнічна му-зика переросла в напрямок нео-фольклоризму, в якому працю-вали І. Стравінський, Р. Щедрін,Е. Вілла-Лобос, К. Чавес, М. Ско-рик, Є. Станкович. Сцена з опери «Чіо-чіо-Сан»

Номер слайду 15

У поп-культурі інтерес до етнічної музики почав проявля-тися у 1960-х роках. Наприклад, у творчості гурт«The Beatles»з’являються індійські мотиви. Тоді ж завойовує популярністьстиль реггі, що опирається на традиційну музику Ямайки.Із 1980-х років на Заході зростає інтерес до фольклору. З одного боку музиканти шукали нових звучань і відкрива-ли для себе народні мотиви, з іншого — етнічна музика сталаперспективною з погляду маркетингу й музичної індустрії. Серед етнічної музики доволі розповсюдженою є кельтськамузика — термін, що використовується для позначення су-купності музичних традицій народів, які є потомками кельтіві проживають на території Ірландії, Шотландії та Британії. Цямузика об’єдналася з жанрами популярної музики й утворилацілий напрямок — кельтик-ф’южн.

Номер слайду 16

4 зупинка — українська етнічна музикаІнтерес до українського музичного фольклору проявляли багато українських композиторів. У їхньому творчому доробку є обробки українських пісень для хору, голосу або вокально-інструментальних ансамблів. Так, у 1940-х роках був розроблений новий тип виконавського колективу — народний хор, що не мав аналогіву західній культурі. Пізніше адаптація фольклору домасової культури спостерігалася у творчості численних самоді-яльних і професійних колективів, ансамблів пісні і танцю тощо. У наш час етнічне звучаннямають композиції Тоні Мат-вієнко, Злати Огневич, Лами,гуртів «Kozak System», «ВВ»,«Воанергес» тощо.

Номер слайду 17

Гурт «Kozak System»

Номер слайду 18

Фрагменти української етнічної музики: «Аркан»(цимбали, скрипка, дводенцівка, бубен),

Номер слайду 19

Цимбали — старовинний струннийударний інструментіз дерев’яним корпусом у формітрапеції та комплектом спеціальнорозташованих струн. Верхня декавиробляється із ялини або сме-реки, нижня — із явора. Звук ви-добувають, вдаряючи по струнахдерев’яними паличками-молоточками або гнучким вербовимпрутиком. В Україні цей музичний інструмент відомий із XVIIстоліття. Сучасне виробництво цимбалів побутує на Гуцульщині.

Номер слайду 20

Дримба — народний щипковийінструмент, схожий за формою на маленьку підкову з тоненьким сталевим язичком усередині. Найчастіше використовується в гуцульсько-му музичному побуті.

Номер слайду 21

Заспівай пісню Л. Квінт «Здрастуй, світ!» під фонограму.

Номер слайду 22

Рефлексія Яка музика називається етнічною? Що ти про неї знаєш? Розкажи про давні етнічні інструменти. Звуки яких інстру-ментів ти зможеш упізнати на слух? У творчості яких композиторів та сучасних виконавців зу-стрічаються етнічні мотиви?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сушко Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 квітня 2021
Переглядів
9412
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку