Національно-визвольна війна

Про матеріал
Під час узагальнення учні зможуть: - повторити і узагальнити вивчену тему; - підвищити пізнавальну активність ; - розвивати навички групової роботи; - розвивати вміння аналізувати та зіставляти історичні явища і факти; - виховувати почуття патріотизму, толерантності, поваги до історичного минулого.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історична гра «Стежками Національно-визвольної війни»

Номер слайду 2

Мета: - повторити і узагальнити вивчену тему; - підвищити пізнавальну активність учнів; розвивати навички групової роботи;розвивати вміння аналізувати та зіставляти історичні явища і факти; виховувати почуття патріотизму, толерантності, поваги до історичного минулого

Номер слайду 3

Епоха козацька Козацька доба – то є світла епоха, Коли українці орлами літали. Нікого вони не боялись нітрохи, Від них вороги у бою відступали. Козацтво – то світла сторінка у книзі, Що наші діди написали шаблями. Хоч кров’ю скропилась, полита сльозами, Та світлом Христа засіяла над нами. Було козакам воювати за віщо – За ними стояла кохана Вкраїна.

Номер слайду 4

1.Історична розминка1. Як козаки голили собі голову? 2. Повна назва козацької держави, яку очолив Б. Хмельницький? 3. Старший серед козаків, головний начальник? 4. Якого кольору був прапор у Запорозькій Січі? 5. Що чекало на козака, який приводив на Січ матір, дружину або сестру? 6. На якому острові було збудовано першу Запорозьку Січ? 7. Чому українських козаків називали запорозькими? 8. Хто з козаків мав право голосу на козацькій раді?9. Які ви знаєте козацькі клейноди? 10. Що було символом гетьманської влади? 11. Козак в перекладі з тюркської означає? 12. Яке місто було за часів Б. Хмельницького столицею козацької держави?

Номер слайду 5

2. «Із глибини віків»Командам на парти роздаються картки з текстом документів. Учні повинні проаналізувати документ, визначити, про яку причину Національно-визвольної війни у ньому йдеться, й коротко схарактеризувати її. Максимальна оцінка цього конкурсу — 5 балів.

Номер слайду 6

Документ 1. Зі скарги волинської шляхти на сеймі«Православ’я в Речі Посполитій зазнає таких утисків, яких не терплять і греки в турецькій неволі: забрано у православних церкви, монастирі й кафедри, заборонено вільне впровадження відправ, бідні православні вмирають без причастя, не можуть прилюдно відправити похоронів: у Любліні, Сокалі, Белзі та інших містах через відібрання церков православні мусять потайки ховати своїх померлих у підвалах і домах».2-а команда. Документ 2. Зі скарги Б. Хмельницького до польського короля«Пани, державці та старости на втіху собі нестерпно кривдять нас і тяжко ображають, позбавляючи не тільки вбогого майна, а й свободи, посягаючи на наші хутори, луки, сіножаті, ниви, зорані поля, ставки, млини, бджоляні десятини... І що тільки комусь із них у нас, козаків, сподобається, силою відбирають, а нас самих, безневинних, обдирають, б’ють, мордують, до в’язниць кидають, на смерть за наші маєтності вбивають...»3-я команда. Документ 3. Із «Літопису Самійла Величка»«... Коли переможцям у завойованих землях волю велику дати, то вони мимохідь підданих та завойованих починають озлобляти і їх права з діда-прадіда топтати. І заради цього, коли яка земля, що підлегла королівству (коли терпіти несила), виявить непокору у чомусь, то нужду розглянути нетрібно, хоч вона й заслуговує кари, треба милосердя мати і карою не переборщити, в страху невільницькому не тримати та, довівши до розпачу, дощенту не ламати; бо ж хіба може бути твердою присяга, ґвалтом вирвана, хіба той не зрадить, хто вічно під страхом проживає?»

Номер слайду 7

3. Хронологічні задачі1. На який рік Національно-визвольної війни під проводом Б. Хмельницького припадає підписання Березневих статей? 2. Скільки років минуло від Берестецької битви до сьогодення?3. Скільки років минуло від Переяславської ради до сьогодення?

Номер слайду 8

4. «Правда чи ні?»Завдання: визначити правильність тверджень . Правильна відповідь – 1 бал. 1. Національно-визвольна війна почалася у травні 1648 року 2. очолив Визвольну війну Богдан Хмельницький 3. битва під Жовтими Водами завершилася поразкою поляків 4. Землі Війська Запорозького поділялись на 16 полків 5. згідно умов Зборівського договору Річ Посполита визнавала Україну у межах Київського, Чернігівського, Подільського воєводств 6. на 1649 рік непримиренним ворогом козаків залишалася Річ Посполита 7. під Зборовом помер від чуми полковник Б. Хмельницького Максим Кривоніс 8. польське військо у битві під Пилявцями очолювали «перина», «латина» і «дитина» 9. українські селяни не підтримали виступ Б. Хмельницького та козаків рішення Переяславської ради були оформлені під назвою Березневі статті

Номер слайду 9

5. «Перекладач»Завдання: пояснити історичні терміни. Кожна правильна відповідь – 1 бал1. Універсал 2. Чигирин 3. Гетьманщинна 4. Автономія 5. Випищики 6. Протекторат7. Клейноди 8. Національно-визвольна війна9. Чайка 10. Реєстр11. Полк12. Республіка

Номер слайду 10

6. Конкурс акторів. За допомогою пантоміми показати слова: «гетьман», «історичний бій», «козацька чайка». За кожне розгадане слово команда отримує 2 бали.

Номер слайду 11

7. Вправа «Упізнай подію» Коли поляки вистрілили з гармат у напрямку Іслам-Гірея, він зі своїм військом кинувся навтьоки. Хмельницький вночі помчався за Іслам-Гіреєм, щоб умовити його повернутися назад. Але хан не став відступати на південь, силою утримуючи при собі Хмельницького. Страшенна січа почалася. Трохи не все військо польське загинуло або потопилося у річці… Самого Калиновського було вбито, відтяли йому голову і послали Хмельницькому. Одплатили козаки за Берестечко. Гетьман зі старшиною домагався, щоб посли московські присягали за царя, що він вольності й порядки України порушати не буде й ворогам її не оддасть на поталу.

Номер слайду 12

8. «Хто кого»Кожна із команд дає 5 запитань

Номер слайду 13

9. Музична пауза

Номер слайду 14

10 « Розташуйте події у хронологічній послідовності» Битва під Батогом. Віленське перемир’я Перший похід козаків до Молдови. Битва під Пилявцями. Переяславська рада. Укладення Зборівського мирного договору. Битва під Берестечком. Битва на Жовтих Водах та під Корсунем. Укладення Білоцерківського договору. Облога Жванця на Поділлі

Номер слайду 15

11. «Розшифруй фразу»1. Кизако ликрирепе гуродо камтур.2. Кийницьхмель нявпід надро ниїраук. Украськаїн закокаць важадер ськовій позазьроке

Номер слайду 16

Дякую! Ви-найкращі!

pptx
Додано
28 лютого 2023
Переглядів
354
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку