"Над прірвою у житі" Селінджер

Про матеріал
Пропоную Вам матеріал з зарубіжної літератури для учнів 10-х класів. План який допоможе працювати над заняттям.
Перегляд файлу

………………………………………………………..Головченко К.С-3УА;

………………Дж.Д.Селінджер «Над прірвою в житі»

1.Проаналізуйте всі інтерпретації поняття «гра» в романі (спортивна гра , «гра за правилами»,гра як лицемірство ,удавання ,обман ,гра в кіно та театрі) у контексті сприйнятя їх Холденом Колфілдом.

2. Розкрийте сенс назви твору.

3.Те ,що Холден Колфілд не іде на компроміс з оточуючим світом,його провина чи біда?

1.Проаналізуйте всі інтерпретації поняття «гра» в романі (спортивна гра , «гра за правилами»,гра як лицемірство ,удавання ,обман ,гра в кіно та театрі) у контексті сприйнятя їх Холденом Колфілдом.

Спортивна гра –на мою думку –це своєрідний поділ дітей на слабших і сильніших ,це ми  бачимо у творі .В школі захоплювались спортивними іграми.І саме по цьому принципу можна було зрозуміти ,хто із дітей був слабким а хто сильним.Це поділ суспільства так званий.

Гра за правилами-на мою думку коли світ погоджується жити з тими нормами які існують .Але для Холдена такі правила гри неприйнятні .Він не любить коли люди ведуть себе неприродньо,він бунтує проти цих людей «Життя – це гра, і в неї свої правила». Хтось намагається пристосуватися до них, а хтось – розробити власні. Але завжди потрібно пам’ятати, що ми частинка одного цілого – суспільства, для успішного існування якого потрібні взаєморозуміння та повага.»

Холден розуміє ,що потрібно жити самому по собі несучи в маси своє бачення життя ,а не грати за правилами ,як його просять у редакціях .Видавництву Нью-Йоркес не сподобались твори письменника ,і вони лише згодні його лише тоді надрукувати ,коли письменник зробе так як вони того хочуть ,переправе ,підправить ,тобто по суті вони заставляють людину грати по їхніх правилах.

Гра як лицемірство-ну це удаваність у світі.Холдена ще з дитинства можна сказати –це бісить .Йому не подобається як себе ведуть однолітки ,більш старшим він розуміє наскільки складний і світ і люди що нас оточують ,які брешуть.Які видають свою захопленість.І коли він був на прийомі і дівчина сказала ,що їй не подобається його роман ,герой він зацікавився нею ,він був радий почути ,що дійсно є люди які говорять правду.І не лицемірять йому в лице.

Гра в кіно та театрі-ну взагалі потрібно сказати ,що для Холдена будь яка гра неприйнятна І його похід в театр це підтвердження цього.Навіть найкраща гра акторів на сцені не радує нашого героя ,тому що вони брешуть видають емоції.

Він не любить Голівуд який видає фільми для маси.О ,як його бісить кіно .Є навіть цитата ,що слугує підтвердженням цього: « Кляте кіно!Занапастити може людину .Чесно кажу».І далі : « Я ще розумію ,коли людина йде в кіно через те ,що їй нема чого робити.Та коли тобі справді хочеться в кіно й ти біжиш у нього мов на пожежу-тоді мене це просто убиває».

Він ненавидить цей непотріб ,саме через ці театри ,фільми людина перестає нормально мислити ,не читає книг ,а це апогей для героя.Люди які створюють кінематограф просто виводять з себе Холдена «Коли не хочете ,щоб вас цілий тиждень нудило ,не йдіть на цей фільм»Він не розуміє цього мистецтва.

Для нього гра в житті –це лицемірність ,використання моральних норм з корисливою метою,нещирість ,обман ,схильність до самопохвали.

Взагалі своєю присутністю він  неначебто закликає  підлітків ,юних хлопців та дівчат ,щоб вони не попали у тенета гри так як попав він сам!!!

І він хоче їх охороняти ,він є уособленням рятівника дитячих невинних душ ,для мене Холден –це інтелектуально-розвинений ,з чутливим сприйняттям хлопець ,який є справжнім бунтівником проти тієї фальші яка накопилась у суспільстві та усталених норм суспільного життя.

2. Розкрийте сенс назви твору.

Сенс назви «Над прірвою життя»  говорить нам про глибокий зміст,філософію твору,яка закарбується в нашу пам’ять назавжди.Сенс в тому ,що головний герой Холден Колфілд хотів залишитися невинним як діти які знаходяться в полі в житі.Він хоче щоб діти ніколи не побачили прірви в своєму житті  ,яка чекає їх у дорослому житті .

Думаю ,що жахи війни не залишили його ,він не зміг відпустити себе від війни .Головний герой знаходиться  в прірві .

Ця назва твору –своєрідна сповідь героя який відчаївся в собі,який відчув в собі момент зламу ,внутрішньої боротьби самого себе .переходу від дитинства до дорослості.Цей герой дорослішає і разом з цим він все більше розуміє скільки перешкод стає на заваді нормально жити

3. Те ,що Холден Колфілд не іде на компроміс з оточуючим світом,його провина чи біда?.

На мою думку це його біда.Адже атмосфера в якій ріс Холден зробила переровот у його свідомості.Мені навіть здається , що Холден розуміє ,що Америка  -це країна лицемірства ,самовдоволення ,аморальності.Саме Америка,це суспільсто руйнує людину.

Герой не то щоб не йде на компроміс з оточуючим світом він просто не може змиритись з цією лицемірністю ,фальшифістю людей ,які оточують його з школи.Головний герой  Холден Колфілд не бачить свого життя без болі,ніщо в житті йому не дається легко.На мою думку таке життя творчої людини,важке…

Навчався він у Пенсі .Він був капітаном фехтувальної команди.Брат його помер,залишилась одна сестра –Фібі.Його виганяють зі шкіл ,це вже була 4,5 школа.Він самокритичний.Пацифіст.Спочатку ми бачимо постать егоїста ,певного хлопчачого максималізму. Сам дає вагомі підстави для складних стосунків із товаришами:  він сором'язливий, іноді грубий, образливий на інших  .Він бреше людям ,навіть була ситуація коли його виключили зі школи і він їхав у потязі з мамою  одного з однокласників .Він набрехав ,що їде видаляти опухоль мозку.А коли мати запитала про свого сина ,як він? То той всередині себе подумав ,що який же ж він негідник ,але їй сказав що соромязливий хлопчик .

Уже коли Холден переїєджає до Нью-Йорка  він стикається з  лицемірством, проституцією, насильством, шахрайством. Вітчим Джейн Таллахер належить до тих суб'єктів, які до вас не заговорять, якщо ви їм не потрібні. «Люди завжди плескають не тому, чому треба». Картає себе за те, що боягуз. «У цьому Нью-Йорку все роблять гроші». Хочеться заговорити з розумною людиною (тепла розповідь про Фібі)

Холден страждає через безвихідь, приреченість своїх спроб будувати життя на справедливості і щирості в людських стосунках, від неможливою ті зробити його осмисленим і змістовним. Звідси  і його бунт

Юнак мріє про життя у мирі, злагоді, але  він не спроможний поки що побудувати власний спокій, гармонію і щастя. Учитель підкреслює: "У мене таке враження, ніби ти падаєш у якусь страшну-страшну прірву… Ця прірва,що в неї ти, як я вже сказав,падаєш,особлива, дуже небезпечна. Той, хто в неї падає, ніколи не відчує і не почує дна. Просто він усе падає і падає..." Так, незаперечно, незріла людина прагне благородно вмерти за свою справу, а зріла прагне покірно жити задля своєї справи. З Холденом відбувається повільне, психологічно переконливе звільнення від нігілізму. Його покликання - нести в жорстокий, недобрий світ добро, радість, щирість дитинства.

Сам герой хоче бути письменником ,ось ця творчість –це рятівна соломинка ,порятунок від негараздів.

Поступово Холден усвідомлює своє покликання, твердо переконавшись у тому, що людина не може жити одна. Для кожної молодої людини дуже важливо віднайти свої життєві орієнтири, своєрідні символи віри,після війни ,після тих катастроф,що живуть у його голові він розуміє наскільки важливо у щось вірити він подається в будизм.Він його рятує навіть певною мірою.Наш герой багато медитує ,проводить уроки дітям . Відмова від усього світу, вперта конфронтація -це джерело розчарувань не менш значиме, ніж усвідомлення нікчемності цього світу.

 

Бунт Холдена має логічне завершення: замість втечі на Захід, Голден і Фібі залишаються в Нью-Йорку. Адже тепер він упевнений, що втекти завжди легше, ніж залишитися і відстоювати свої ідеали.

Він ще не знає, яка особистість з нього вийде, але вже твердо переконаний, що людина не повинна бути самотньою.. («Шкода, що я розказав про це стільком людям. Я знаю тільки одне: мені бракує всіх тих, про кого я розповів». Життя - це і отрута, і ліки. Не можна вилікуватись від життя.)

На певний час він забув біль після війни ,в нього булакохана дружина ,він оселився далеченько від людей ,вів уроки дітям.Але коли його знову зрадили ,та ще й хто дівчинка яка написала інтерв’ю місцевій газеті він взагалі перестав контактувати з людьми.

На мою думку –це біда творчої особистості. Якщо людина хоче займатись творчістю ,то сім’я ,навколишні обставини гнітять цю людину.Відбувається розлад в психіці.

Таке відчуття ,що такі особистості щасливі лише в світі творчості і не потрібно їм заважати,тільки підбадьорувати і допомагати Так для багатьох він незрозуміла особистість,можливо дивакуватий ,але чесно йогосможна зрозуміти зрада коханої дівчини Уни О’Ніл ,можливо якби вона була з ним він би зміг пережити усю важкість війни,але….його зрадила  людина якій він довіряв ,його майже всі зраджують ,він розуміє наскільки важко повернутись в цей світ який тоне в своїй лицемірності та фальші!!!

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Holovchenko Kristina Serhiivna
Додано
19 травня 2020
Переглядів
2753
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку