Надзвичайні ситуації (Презентація)

Про матеріал

Одна з основних проблем держави — це створення гарантій безпечного проживання населення на всій його території.

Для виконання цього завдання існують різні аварійно-рятувальні служби. Вони забезпечують попередження та ліквідацію НС, пошук і виведення людей за межі зон дії небезпечних і шкідливих для їхнього життя та здоров'я факторів.

Аварійно-рятувальні служби працюють постійно, а не тільки під час НС.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Рятувальні служби. Права та обов’язки людини під час надзвичайної ситуації. Приклади поведінки під час надзвичайної ситуації.

Номер слайду 2

Рятувальні служби та їхні дії під час надзвичайних ситуацій. Одна з основних проблем держави — це створення гарантій безпечного проживання населення на всій його території. Для виконання цього завдання існують різні аварійно-рятувальні служби. Вони забезпечують попередження та ліквідацію НС, пошук і виведення людей за межі зон дії небезпечних і шкідливих для їхнього життя та здоров'я факторів. Аварійно-рятувальні служби працюють постійно, а не тільки під час НС. Існує Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та в справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Воно керує діяльністю єдиної державної системи захисту населення.

Номер слайду 3

Державна система захисту населення забезпечує:- навчання населення способів захисту від небезпек, що виникають при НС;- інформування населення про ті небезпеки, що виникають при НС;- евакуацію населення, матеріальних і культурних цінностей у безпечні райони;- надання населенню сховищ і засобів індивідуального захисту;- проведення аварійно-рятувальних робіт;- надання першої медичної допомоги;- боротьбу з пожежами, що виникли при НС;- виявлення радіоактивно, хімічно й біологічно заражених районів; знезараження населення, техніки, будівель, територій; відновлення й підтримку порядку в районах, постраждалих при НС.

Номер слайду 4

Засоби ведення рятувальних та інших невідкладних робіт Гідравлічне обладнання. Механізований інструмент. Пневматичне обладнання. Пневматичні подушки . Призначені для переміщення та підйому великогабаритних предметів при проведенні аварійно-рятувальних робіт. Використовується на будь-якій непідготовленій поверхні (нерівній, м'якій, вологій). Вантажопідйомність однієї пневмоподушки – 68 тон.

Номер слайду 5

123 Надання першої медичної допомоги. Засоби енергозабезпечення та освітлення. Робочий інструмент1213143154316431 Конус сигнальний використовується для огородження місця проведення аварійних робіт. Сигнальна стрічка поліпропіленова використовується в якості тимчасового огородження аварійних робіт та інших небезпечних участків. Вогнегасник ВП-6 призначений для гасіння різних речовин та матеріалів, горючих рідин, газів (пожеж класів А,В,С), електроустаткування під напругою не більше 1000 В12131 Засоби захисту. Допоміжне обладнання

Номер слайду 6

Права та обов'язки людини під час надзвичайних ситуацій і в період ліквідації їхніх наслідків. Закони України визначають права та обов'язки громадян у сфері захисту населення при надзвичайних ситуаціях. Громадянин України має право на захист під час НС, але він має також і певні обов'язки. Громадяни України мають право:- на захист життя, здоров'я й особистого майна в разі виникнення НС;- на використання засобів колективного та індивідуального захисту, призначених для захисту населення від надзвичайних ситуацій;- на отримання інформації про ризик, на який вони наражаються, перебуваючи на певних територіях країни, та про необхідні заходи безпеки;на відшкодування збитків, заподіяних їхньому здоров'ю та майну внаслідок надзвичайних ситуацій;на медичне обслуговування, компенсації та соціальні гарантії за проживання й роботу в зонах надзвичайних ситуацій.

Номер слайду 7

Громадяни України зобов'язані:- дотримуватися законів у сфері захисту населення та територій від НС;- дотримуватися заходів безпеки в побуті та трудовій діяльності, не робити порушень, які можуть призвести до виникнення надзвичайних ситуацій;- вивчати основні способи захисту населення та територій від НС;- знати прийоми надання першої медичної допомоги постраждалим;- знати правила користування колективними та груповими засобами захисту;- знати й дотримуватися правил дій при загрозі та виникненні НС;- знати й дотримуватися правил поведінки при евакуації з небезпечної зони;- знати й дотримуватись правил безпечної поведінки з вибу­хонебезпечними предметами;- у разі потреби сприяти проведенню аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт.

Номер слайду 8

Поведінка населення під час землетрусу При коливанні ґрунту або споруди, залишайтесь спокійними, дійте негайно. При знаходженні на 1-му та 2-му поверхах: швидко залишить будинок відійдіть від споруди на безпечне місце При находженні вище 2-го поверху: залишить кутові кімнати стати в отворі внутрішніх дверей або у кутку кімнати, подалі від важких предметів Остерігайтесь уламків та предметів, що падають, електричних дротів та інших джерел небезпеки.

Номер слайду 9

По можливості негайно залишіть зону затоплення. Підніміться на верхні поверхи. Якщо будинок одноповерховий займіть горішні приміщення. Під час затоплення, повені, паводка. Швидко зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти та інші необхідні речі. Надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу. Перевірте чи немає поблизу постраждалих, надайте їм, по можливості, допомогу. Перед виходом з будинку вимкніть електро- та газопостачання, загасіть вогонь у грубах. Зачиніть вікна та двері, якщо є час - закрийте вікна та двері першого поверху дошками (щитами)Правила поведінки під час затоплення, повені, паводка

Номер слайду 10

Під час вітру, шквалу, смерчу. Зберігайте спокій, уникайте паніки. На вулиціВ будівліВ автомобіліОбминайте хиткі будівлі та будинки з хитким дахом. Закрийте вікна та відійдіть від них подалі. Зупиніть автомобіль. На відкритій місцевості – притисніться до землі на дні будь-якого заглиблення, захищаючи голову одягом чи гілками дерев. Загасіть вогонь в грубах, вимкніть електро- та газо- постачання. Вийдіть з автомобіля. Зберіть документи, одяг, необхідні та цінні речі, продукти харчування на декілька днів, медикаменти, ліхтарик, приймач на батарейках. Сховайтесь у міцній будівлі або на дні будь-якого заглиблення. Перейдіть у безпечне місце. Сховайтеся у внутрішніх приміщеннях. Ввімкніть приймач, щоб отримувати інформацію. Уникайте різноманітних споруд підвищеного ризику, мостів, естакад, трубопроводів, ліній електромереж, водойм, потенційно небезпечних промислових об'єктів та дерев. Правила поведінки під час вітру, шквалу, смерчу

pptx
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
7 грудня 2018
Переглядів
3288
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку