Населення. Громадяни України. Правила, звичаї, закони. Конституція України – Основний Закон держави. Права та обов’язки громадянина.

Про матеріал
Презентація створена на основі підручника "Досліджуємо історію і суспільство" (Васильків) 5 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Населення. Громадяни України. Правила, звичаї,закони. Конституція України.5 клас

Номер слайду 2

Як ви розумієте вислів?«Найдорожче в країні — народ, потім уже — влада, а найменшу цінність має правитель». Мен-Цзи, китайський філософ

Номер слайду 3

Хто ми?Ми — українці, бо живемо в державі, яка має назву Україна. Всі люди, які мешкають на території певної держави, є її населенням. Більшість населення є громадянами держави.

Номер слайду 4

Чим, на вашу думку, відрізняється поняття “особа” від “громадянина”?

Номер слайду 5

У суспільстві ми не можемо жити хто як захоче. Є певні права та обов'язки. Їх потрібно дотримуватися. Ми ж не стадо первісних людей ?

Номер слайду 6

Які права має людина в країні? Природні (особисті) природні права)Право на життя, на повагу до честі й гідності, особисту недоторканність, вільний вибір місця проживання та інші. Чому вони природні? Бо людина їх отримує «від природи», народившись людиною, незалежно від того, знає вона про ці права чи ні. Цих прав за жодних обставин ніхто не може позбавити людину. Людство пройшло довгий і важкий шлях, перш ніж це усвідомити. Переглянемо мультик про права дитини за цим посиланням:https://youtu.be/BWUx. Zk-hqq0?si=Obf. BWse. X3i. Tyc6lk

Номер слайду 7

Розрізняють ще такі права:1. Соціально-економічні права (вони дають змогу забезпечувати своє матеріальне життя)..... Наведіть приклади.2. Культурні (уможливлюють розвиток і самореалізацію людини)... Наведіть приклади.3. Екологічні (забезпечують належний стан довкілля як умову життя)... Наведіть приклади. 4. Політичні права, як-от: право обирати і бути обраними до органів влади чи місцевого самоврядування. Іноземці таких прав в Україні не мають. А громадяни України набувають більшість політичних прав із досягненням 18 років. Важливо запам’ятати, що цей вік ще називають повноліттям, і пов’язують його з отриманням «права голосу» на виборах. Це одне з найважливіших політичних прав громадян — обирати тих, кому довіряєте управляти державою!

Номер слайду 8

Права плюс обов'язки. Окрім прав, кожен/кожна з нас має ще й обов’язки. Ви вже знаєте, що громадяни України зобов’язані захищати нашу Батьківщину, її незалежність і територіальну цілісність. Усі особи, які проживають на території України, мусять поважати державні символи, не заподіювати шкоди природі і культурно-історичним пам’яткам, відшкодовувати завдані їм збитки, сплачувати податки. А також дотримуватися законів України, поважати права, честь і гідність інших людей.

Номер слайду 9

Конституція. Конституція для дітей. Перейдімо за посиланням:https://youtu.be/SPBOmew. K6i4?si=5l. Lfg. W49 Im. QFZECN

pptx
Додано
26 вересня
Переглядів
2
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку