Населення. Політична карта Північної Америки.

Про матеріал
Повторити і узагальнити матеріал з теми, розвивати пізнавальний інтерес до географії, , використовуючи нестандартні методи та прийоми, виховувати почуття колективізму, любові до природи.
Перегляд файлу

Урок – знайомство

Тема:                Населення. Політична карта Північної Америки

 

Мета:               Сформувати  в учнів знання про заселеність материка, його

                          національний етнічний склад, ознайомити з особливостями 

                          заселення Північної Америки, з’ясувати зв’язки України з                 

                          країни   Північної Америки.

Обладнання: Політична карта Північної Америки, фізична карта Північної

                           Америки; таблиці, ілюстрації, слайди, мультимедійні

                          презентації.

Тип уроку:       засвоєння нових знань, вмінь і навичок.

Хід   уроку

I   Організаційний момент

II  Вивчення нового матеріалу

    Вчитель Увага!  Увага!  Розпочинаємо розширене засідання 

   Північноамериканського туристичного агентства. На засідання прибули

   представники

                                                                                                              із США

                                                                                                              з Канади

                                                                                                              з Мексики

(Представники сидять за окремими столами, одягнуті в одяг, що символізує країну, яку вони представляють. На столах – прапори країн і в вазах рослини, що є символами держав.)

Демонструється фільм про відкриття Америки.

Вчитель . В складі ваших турагенств є менеджери.  Ваше завдання – максимально зацікавити агентів.

        Увага !  Починаємо пряме включення з засідання. Слово надається менеджерам з турагенств з Канади.

        Менеджер – історик ( з червоною емблемою).

Розповідь ведеться з використанням таблиць, карт, своїх рекламних плакатів, супроводжується мультимедійною презентацією.

        Перші американці!  Упродовж мільйонів років Північну Америку відділяли від світу глибокі океани. Під час останнього льодовикового періоду вони  замерзли, виник перешийок, що  з‘єднує Америку з Північно – Східною Азією. Цим мостом рушили на нові землі стада тварин, а за ними – племена первісних мисливців. Нині припускають , що відбулось це приблизно 18000 років тому.

Вчитель . Слово надається менеджеру – кліматологу.

                                                                                                         (Жовта емблема)

        Пані та панове ! Хто з вас зібрався в мандрівку на північ Канади, мусить бути знайомий з особливостями її клімату. На півночі протягом року панують холодні і сухі арктичні повітряні маси. Тому навіть влітку температура повітря не піднімається вище +50С , а взимку морози мають -400С.  Опадів тут випадає мало. Звичним явищем є тривалий сніговий покрив.

        На південному заході Канади клімат помірний морський. Тут відносно тепла зима і нежарке літо з рясними дощами. На південному сході , де область помірно – континентального клімату зима холодна, а літо жарке. Опадів випадає до 1000мм. Хто захоче мандрувати в південній частині врахуйте, що тут тепле літо з температурами +240С змінюється зимовими морозами до -200 С.

        Вчитель. Слово менеджеру – гідрологу .

                                                                                                              (Голуба емблема)

Вельмишановне панство!  Пропонуємо вам туристичний маршрут.           «Води Канади» на сучасному пароплаві. (Мультимедійна презентація).

        Найбільшою річкою Канади є річка Маккензі, що носить назву її першовідкривача і бере початок в Великому Невільничому озері.

        Дуже мальовничими є великі озера, що є найвеличнішою озерною системою, яка у вигляді величезних сходинок спускається до Атлантики і віддає свою воду через р. Святого Лаврентія. За об»ємом води ці озера перевищують Балтійське море. Саме тут знаходиться найбільша за площею прісноводна водойма на Землі – озеро Верхнє. Озеро Ері і Онтаріо з»єднаються між собою річкою Ніагарою. На ній знаходиться всесвітньо відомий Ніагарський водоспад, по якому проходить кордон із США.  До речі, слово  «Ніагара»  означає цуркітлива вода. І дійсно, шум падаючої води можна почути на відстані 25 км. Водяний пил піднімається на висоту 100м. Острів Козячий ділить водоспад на 2 частини. Ліва, Канадська має ширину 800м. Через неї проходить 95% всього об»єму води Ніагари.

        ІІ.Менеджер ( на французькій мові)

                 Канада найбільш багатонаціональна країна ПівнічноїАмерики. Основу населення становить дві нації – англо-канадці і франко-канадці. Офіційні мови – англійська і французька. Це найбільш слабо заселена країна світу. 80% населення живе на півдні в 300-кілометровій зоні вздовж кордону з США.

        ІІІ.Менеджер- в українському костюмі.

                  В Канаді досить багато українська діаспора в ХІХ – ХХ ст.. сюди переселилось 170 тисяч українців. Центром української еміграції став м. Вінніпег. На площі міста є пам»ятник  Т.Шевченка і І.Франку. Дуже приємно, що губернатором Канади є  ваш земляк Роман Гнати шин. (Звучить пісня Видиш, брате мій).

Вчитель. Дякуємо менеджерам з турагенства.

        Запрошую до столу тур агентів з США. Слово має менеджер – історик (червона емблема).

        Крім золота, культових прикрас європейці заволоділи і багатством надр Нового світу. Тільки в 1650 році було вивезено 226 тон срібла. З 1607 року по 1732 рік в Північній Америці було засновано 13 англійських колоній. Війна за незалежність в США почалася в 1775 році,  а 1787 році  було створено федеральну республіку. Першим президентом США був Дж. Вашингтон.

        На початку ХІХ століття великі простори заходу США були не досліджені. Тут оселились колоністи зі сходу, які вирощували худобу. Емігранти з Європи ніколи не заглиблювались на захід.  Після віднайдення в Каліфорнії золота в 1848 році на Заході починається «золота лихоманка». Американці швидко освоювали нові території і вже в 1900 році США  стають наймогутнішою промисловою державою світу.

Вчитель. Дякую. Слово менеджеру-кліматологу (жовта емблема).

        Якщо ви плануєте подорож до США, то повинні знати, що частина країни на північному заході материка лежить в арктичному і субарктичному поясах з сніговим покривом та зледенінням.

        Материкова частина знаходиться в субтропічному кліматичному поясі, де зима є лише прохолодною порою року, адже температура тут стійко тримається вище 00 С , сніг рідкісне явище. Взимку  панують циклони, що несуть вологу, а влітку сухі тропічні вітри.

        Ми змушені вас попередити, що на півдні Великих рівнин бувають торнадо. Це короткочасні руйнівні вихори діаметром в сотні метрів. Фантастичний випадок був зареєстрований під час смерчу 1896 року. Тоді соснова палиця пробила залізний лист, завтовшки 1 см.  Найважчі серед предметів, які  піднімав смерч – залізний підвісний міст масою 108 тонн.

        Не забувайте про парасольки, тому, що найсильніша злива, коли за одну хвилину випало 32 мм. опадів пройшла в штаті Монтана 4 липня 1956 року.

        Якщо ви плануєте мандрівку взимку, то пам»ятайте, що найбільш снігові місця Землі на тихоокеанському узбережжі. Тут в середньому за рік випадає 15 метрів снігу, а за зиму 1952-1953 років випало 25 метрів!

Вчитель. Слово надається менеджеру-гідрологу   (голуба емблема). Мультимедійна презентація.

        Леді та джентльмени ! пропонуємо вам цікаву мандрівку по водних просторах США. Головною річковою системою є Міссурі – Міссісіпі, загальна довжина якої 6420 км . на сьогоднішній день це важливий транспортний шлях. Якось лоцман Само ель. Клемент про неї говорив : «Перші в світі обманщиця». До цих пір річка має непостійний характер. Біда приходить , коли вона розливається , при цьому ширина її становить 130 км.

        Дивовижним є Каньйон Колорадо, який простягається на 320 км, сягаючи в глибину 1800 м. це одне з семи чудес Америки. Схили Каньйону прикрашають колони, піраміди.  Важливо повірити, що ця скульптура – результат руйнівної дії природи. Пласти вапняку і пісковику нагадують аркуші сторінки історії Землі, одне тут раніше було глибоке море.

        Хоча лише частина Ніагарського водоспаду належить США. Це друге чудо Америки. Ми вас запрошуємо в музей, який зберігає пам»ять про смертників, які  проходили над ним по канату  чи  скакали в нього. Серед них 43 літня вчителька , яка 4.10.1901 року першою успішно зіскочила з водоспаду в дерев»яній бочці. Сотні років падає з уступу водоспад, але мало хто знає, що більш як 100  років тому він зупинився на 30 годин. 29.03.1848 року сильний вітер зсунув лід на озері Ері з якого витікає Ніагара і тонни льоду забили стік річки.

        Цікавими для вас будуть солоні озера з заходу США. З них не лише видобувають сіль. Тверді , мов бетон і гладкі, як дзеркало днища залишкових озер використовують як аеродром для надзвукових літаків і космічних апаратів. Саме тут встановлено світові рекорди швидкості автомобілів і мотоциклів.

Вчитель. Слово надається менеджеру-біологу (зелена емблема). Мультимедійна презентація.

        Оскільки в межах США є багато природних зон, хочеться вас ознайомити з найцікавішими екземплярами. Запрошую вас в йо семітський національний парк , де збереглись ліси секвої двох видів – вічнозеленої і гігантської. Високі 100 метрові стовбури  мають діаметри 6-10метрів. Висота окремих екземплярів буває 150-160 метрів, а діаметр 15 метрів. Відомі випадки , коли на пеньку гігантської секвої вміщалась танцювальна площадка з оркестром. Живуть вони 3-4 тисячі років.

        В США  ви зможете зустріти найвище дерево в світі – каліфорнійське мамонтове, його висота 112 метрів, а також рослину, що росте найдовше – креозотовий кущ, його деяким екземплярам 11700 років.

        Великі простори США зайняті зеленим океаном трав. Тут ви зможете зустріти бізонів, джейранів, лугових собак, койотів. В повітрі ширяють білі журавлі ,соколи, глухарі.

Вчитель .  Слово має етнограф.

        США – федеративна держава, що складається з 50 штатів. За площею посідає 4 місце в світі, одна з найбільш багатих на  природні ресурси  країн світу.

       (На англійській мові)

        Американська нація утворена представниками багатьох народів Землі. Сьогодні в США мешкають більше ста  різних народів, кількість яких в містах перевищує їх чисельність на батьківщині.

        Так в Нью-Йорку пуерторіканців більше , ніж в столиці Пуерто-Ріко місті Сан-Хуан, євреїв в Нью-Йорку більше , ніж в Тель-Авіві.

        Американці міські жителі. Міста в країні молоді. Для них характерне прямокутне планування вулиць, діловий центр – даунтаун. Центри великих міст забудовані хмарочосами. 1/5 американців проживає в поза міський місцевості. Це благополучна Америка.

        Поряд з білою більшістю важливою складовою американської нації є 30 млн.негрів. до численних меншин належить також іспаномовне населення. Населення розміщене нерівномірно. Найбільша його густота 350-400 чоловік/км2 в  приморських і приозерних районах. На фермах проживає 5 млн. чоловік.

        ІІ етнограф – представник діаспори.

        В США досить велика українська діаспора – близько 1 млн. чоловік. Більш компактно  ми проживаємо в північно-східних промислових штатах. Перші українці з»явились тут ще в ХVІІ-ХVІІІ столітті. В громадянській війні брав участь генерал Василь Турчин.  В 20 роки ХХ століття почали виникати перші організації , що об»єднували українців, вихідців з певних районів : «Бойківщина», «Волинь», «Тернопільщина». Серед американських українців високий процент людей з  вищою освітою.

Вчитель. Дякую тур агентам з США.

                  Запрошую тур агентів-менеджерів з Мексики.

                  Слово має менеджер-історик (червона емблема).

        До приходу європейців в Мексиці існували величезні цивілізації індіанців. Однією з них  була цивілізація Майя, яка досягла розквіту між ІV та ХІІ століттям. Вони жили окремими незалежними містами , поклонялися багатьом богам, приносили їм у жертву тварин. Храми вони зводили на вершинах пірамід. Майя – хлібороби, вони знали іригацію, вирощували кукурудзу або маїс, звідки і назва Майя. Вони вміли писати, добре знали математику, розробили точний календар.

        Ацтеки прийшли з півночі в ХІ ст.  Це був-12-дуже войовничий народ. Вони приносили в жертву своїх полонених, щоб боги не розгнівались. Їх столиця Теночтітлан побудована на висоті 2000 метрів. Свого часу це було одне з найбільших міст у світі, мало базари, підвісні сади, жертовні піраміди.

        На східному узбережжі є ще один водоспад, який  спадає проти течії. Тут в затоку Канді через каньйон впадає річка Сент-Джон.  Тут ви зможете спостерігати найвищі припливи в Світовому океані(до 200м). Коли приплив , на річці утворюється водоспад, що спрямований проти течії .  При відпливі вода  спадає у зворотному напрямі.

Вчитель. Слово менеджеру-біологу (зелена емблема). Мультимедійна презентація.

        Я змушений повідомити вас , що північ Канади бідна на органічний світ. Тут ростуть мохи, лишайники. Карликові берези та вільха мають 5 см. Така рослинність задовольняє  оленя та вівцебика. Решту території займає великий канадський ліс , що простягнувся на 2000км. На заході  ростуть кедри, сріблясті сосни і терни. Символом Канади є клен. Він зайняв почесне місце на нашому прапорі. Зацукрований кленовий сік з області Сент-Лоран провінції Квебек дає славнозвісний сироп. Інші види використовують задля міцної деревини. Я дарую нашим колегам з сусідніх турагенств по пляшечці чудодійного сиропу. Господарями канадського лісу є лось, чорний ведмідь, грізлі, вовк, вірджинський пугач.

Вчитель. Надаємо слово менеджеру-етнографу.

                 Менеджер-ескімоc (в шубі).

        Я запрошую вас ознайомитись з етносом північних жителів Канади – ескімосів. Ви зможете провести кілька чудових днів в чудовому витворі ескімосів –іглу, будинку із снігових цеглин. Правда , доведеться вам , як це роблять ескімоси вповзати в хижу через вузький лаз, це ми запозичили у білих ведмедів. Від них ми також перебрали тактику полювання на тюленів. Любуватись навколишньою природою з середини іглу ви зможете через льодяне віконце. І не хвилюйтесь, про міцність такої будівлі. Вона витримує навіть масу білого ведмедя , який вибереться на її дах. Хижа меблюється з допомогою снігу з якого роблять лежанку, застеляють її шкурами і це стає самим улюбленим місцем хатинки. Основним матеріалом для виготовлення одягу  у нас слугують шкіри і сухожилля оленів.

Вчитель. Слово менеджеру-кліматологу.

        Нам дивовижно поталановило, якщо ви вибрали для подорожі  Мексику. Адже вся країна лежить в тропічному поясі . протягом року тут панує жарке тропічне повітря, тому клімат  поясу називають вічним літом. На північному заході країни континентальний тропічний клімат. Опади тут відсутні майже цілий рік. Решта території характеризується вологим кліматом. Не радимо вам мандрувати в кінці літа, тому, що тут в цей час бувають урагани. Шквальний вітер зі швидкістю 100м/сек. Гонить суцільну стіну дощу і здіймає 15 метрову хвилю. Енергія , яку зосереджує ураган, могла б задовольнити такої країни, як нашого сусіда США, впродовж 600 років.

Вчитель. Надаємо слово менеджеру-гідрологу.

        Порівняно з сусідніми державами Мексика є біднішою на всі водні  ресурси, але ми теж пропонуємо міні-тур по ріках Мексики. Мабуть однією з  найнезвичніших можна назвати річку , що витікає з озера і через 16 км впадає в Мексиканську затоку. Незважаючи на таку малу довжину її ширина місцями сягає 8 км , а середня глибина становить лише 15 сантиметрів. Течії  в річці майже непомітні, тому, що її падіння від витоку до гирла становить 4,5 метра. Коливання рівня води в ній спричиняється, як недивно, насамперед випаровуванням. Місцевість якою тече річка  називають Еверглейдс. Тут засновано всесвітньо відомий національний парк.

Вчитель. Слово має менеджер-біолог. Мультимедійна презентація.

        Запрошую вас завітати  сам е до Мексики, оскільки за прогнозами вчених сюди повинні прилетіти на зимівлю 700 млн. метеликів-монархів з Канади і США. Тут є спеціальні заповідники , де за ними спостерігають вчені.

        У нас на заході ви зможете побачити багато кактусів. Це дуже корисна рослина. Найбільшим кактусом є  сегуаро, який досягає 20метрів за ввишки і 60 см завтовшки. Його маса може досягати 12 тонн, а живуть вони 200 років. В перекладі  сегуаро  означає «свічка» і ця назва невипадкова. Адже суха рослина добре горить і ви зможете використати її як факел для освітлення шляху вночі.

        Здавна в Мексиці з кактуса роблять міцні мости, дорожні стовпи. Багато видів кактусів є традиційним продуктом харчування  місцевих жителів. З окремих видів виготовляють компот, смажать, варять, виготовляють 40 страв. Деякі види використовують як ліки. Отож, не випадково , на нашому гербі зображено кактус.

        А чи чули ви про рослину жолоба?  Плоди її багаті на маслянистий віск, тому з них виготовляють шампуні, лосьйони, друкарські фарби.

 Вчитель. Слово має менеджер-етногаф.

І. На іспанській мові .

        До початку ХVІ століття Мексику населяла велика кількість племен і народів. Іспанське завоювання змінило її етнічний склад. Мексиканці – нація , що сформулювалась в результаті змішання індіанців і іспанців.

ІІ.Країна заселена нерівномірно. Більшість населення живе в центральній частині . ядром країни є Мехіко. Тут проживає 40% жителів. Це найбільша в світі агломерація, що охоплює 18 млн. чоловік.

        Мексика – індустріально-аграрна країна. Її швидке зростання дістало назву «мексиканське диво». За рівнем розвитку сільське господарство поступається промисловості. Більшість продукції припадає на рослинництво. Мексика відома бавовником,кукурудзою, квасолею.

Вчитель. Дякую всім менеджерам за цікаву інформацію. Ми обов»язково скористаємось нею, а особливо наші телеглядачі.

 

Оцінювання.

 

Д/з  - підготуватися до підсумкового уроку по Північній Америці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

10

 

 

 

а

в

с

т

р

а

л

і

я

 

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гра   «Третій зайвий»

З трьох географічних назв треба вибрати зайве слово, пояснити, чому воно зайве.

І група                     Тиморське                  Арафурське                         Ейр

ІІгрупа                      Йорк                            Тасманія                               Байрон

ІІІгрупа                     Коала                           Муррей                                 Дарлінг

                                                     Практична  робота

Учні виконують її у «Практикумах»

  • Оцінювання
  • Домашнє завдання                                      Повторити тему Австралія.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
До підручника
Географія 7 клас (Гілецький Й.Р., Чобан Р.Д., Сеньків М.І.)
Додано
15 лютого 2022
Переглядів
302
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку