Науково - дослідницька робота на тему:"Проблема якості питної води міста Новоукраїнки"

Про матеріал

Науково - дослідницька робота на тему:"Проблема якості питної води міста Новоукраїнки"

Мета роботи : теоретично обґрунтувати та експериментально дослідити стан якості питної води децентралізованого водопостачання за епідеміологічним показником міста Новоукраїнки.Зробити висновки про якість питної води в місті Новоукраїнці.

вчитель біології

Новоукраїнського НВК № 8

Новоукраїнської міської ради

Кіровоградської області

Соколенко Єлизавети Михайлівни

Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ВІДДІЛ ОСВІТИ НОВОУКРАЇНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

КІРОВОГРАДСЬКЕ ТЕРИТОРІАЛЬНЕ ВІДДІЛЕННЯ

 МАЛОЇ АКАДЕМІЇ НАУК УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ

 

 

Науково-дослідницька робота

на тему:

 

Проблема якості питної води

міста Новоукраїнки

 

 

 

 

Керівник:

вчитель біології вищої категорії

учитель - методист

Соколенко Єлизавета Михайлівна

 

 

 

 

Новоукраїнка – 2017

 

 

 

 

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………...……

РОЗДІЛ 1.Нестача питної води як екологічна проблема сучасності

            1.1.Глобальна проблема

            1.2. Проблема води в  Україні

             1.3.Проблема питної води в Кіровоградській області та     Новоукраїнському районі

РОЗДІЛ 2. ШЛЯХИ ТА ВИДИ ЗАБРУДЕННЯ ВОДИ

       2.1.Джерела та види забруднення питної води

       2.2.ГРАНИЧНО ДОПУСТИМА КОНЦЕНТРАЦІЯ ЕЛЕМЕНТІВ

          В ПИТТЄВІЙ ВОДІ

             2.4..Методи очищення води  -  досліди Емото Масару

РОЗДІЛ 3. ЯКІСТЬ ПИТНОЇ ВОДИ В МІСТІ НОВОУКРАЇНКИ ТА     ШЛЯХИ ЇХ ПОКРАЩЕННЯ,

       3.1. Шляхи вирішення проблеми якості питної води міста

                    Новоукраїнки.

                  3.2. Основні методи знезараження води

       3.3.. Фільтрування – як один із основних видів очищення води

        3.4. РЕКОМЕНДАЦІЇ.РЕЦЕПТИ ДЛЯ ОЧИЩЕННЯ ВОДИ…....

ВИСНОВОК……………………………………………………………..

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ………………………………………………………………….

 

ВСТУП

Після повітря, вода другий за значенням компонент, необхідний для людського життя. Наскільки важлива вода, свідчить той факт, що її зміст у різних органах складає 70 – 90 %. Вода необхідна для підтримки всіх обмінних процесів, вона бере участь у засвоєнні клітками живильних речовин. Одним з основних факторів, що впливає на рівень здоров’я людей, є вода, яку вони споживають. Ще у ХІХ ст. відомий хімік Луї Пастер зазначав, що 80% хвороб людина випиває з водою.

В Україні питне водопостачання на 75% побудовано на поверхневих водах. Й основна проблема полягає в тому, що з кожним роком завдяки людській діяльності вони все більше й більше забруднюються, а очисні споруди не модернізувалися вже кілька десятиліть. Особливо напружена ситуація навесні під час повеней, коли якість води в річках значно погіршується.

  Україна за якістю питної води займає у світі 95-е із 122 місць, згідно з доповіддю ООН. Екологи заявляють, що майже в усіх українських регіонах у воді підвищена концентрація хлору, заліза, марганцю, органічних сполучень і навіть висока мінералізація. 95% питної води в Україні непридатні для вживання, заявив 22 березня голова Всеукраїнської громадської організації «За право громадян на екологічну безпечність» Володимир Гончаренко.

Найбільш забруднена питна вода в Одеській, Донецькій, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській і Миколаївській області. Кращою за якістю називають воду в Західній Україні.

Вода є теплоносієм і терморегулятором. Вона поглинає надлишки тепла і виділяє його, випаровуючи крізь шкіру і дихальні шляхи. Вода воложить слизуваті оболонки, очне яблуко і забезпечує рухливість суглобів.

Доросла людина може прожити без їжі більше місяця, без води – кілька днів. Зневоднювання організму на 10 % приводить до фізичної і психічної недієздатності. Утрата 20 % води приводить до смерті. Протягом доби від 3 до 6% води, що міститься в організмі, піддається обміну.

Кількість води, необхідної для підтримки водяного балансу, залежить від віку, фізичної активності, температури і вологості. Добова потреба дорослої людини складає близько 2,5 літрів.

Вода торкає майже всі сфери життя і господарської діяльності людини. Як стрімко розвивається індустріальна цивілізація, настільки ж стрімко забруднюються ґрунт, ріки і водойми промисловими відходами. Вода зберігає смак і запах рослинності, мінералів, органічних речовин і газів, що містяться в ґрунті та у повітрі.

Висновок очевидний: при такому великому значенні води для людини, вода повинна бути відповідної якості, якщо ж вода містить які-небудь шкідливі речовини, то вони будуть неминуче поширені по всьому організму.

Ризик для здоров'я населення від споживання питної води нестандартної якості є дуже високим, оскільки стан питного водопостачання і якість питної води як систем централізованого, так і особливо децентралізованого водопостачання в Україні залишається незадовільним, а в окремих регіонах - критичним. Моніторинг інфекційної захворюваності свідчить, що кожний другий-третій спалах кишкових інфекцій пов'язаний із вживанням неякісної питної води. Чисельними спостереженнями і дослідженнями встановлено значення питної води в розповсюдженні кишкових інфекційних (холера, черевний тиф, дизентерія), вірусних (інфекційний гепатит, аденовірусні захворювання, поліомієліт) та інших захворювань [6]. Зростаючий дефіцит питної води зумовлює необхідність розглядати цю проблему, як одну з найважливіших не тільки в техногенному, але й в санітарному аспектах.

Впродовж останніх десяти років XX століття в Україні офіційно зареєстровано понад 60 спалахів гострих кишкових інфекцій, пов'язаних з водним фактором передачі збудника. Однією з причин, що спонукає до виникнення таких ситуацій є незадовільний санітарно-технічний стан систем водопостачання та водовідведення [8].

Дмитро Скрильніков зауважує, що в Україні немає контролю за питною водою, яку продають у пляшках чи привозять у цистернах. Постійний моніторинг якості води мав би проводитись за вісімдесятьма показниками, як цього вимагають стандарти, але така перевірка не ведеться. У більшості українських міст водогони та водоочисні споруди застарілі й потребують заміни. Не знають і селяни, яку воду вони вживають зі своїх колодязів.

Експерти зазначають, що якість води можна визначити за її смаком: чим солодша і приємніша на смак вода, тим більше у ній нітратів.

Відтак в Україні ніхто не застрахований від отруєнь водою. Навіть французька супермодель Джи Дієнг днями отруїлась водою з-під крана в Києві. Втім, зауважила, що проблема питної води в Україні і в світі потребує не реклами, а людської уваги.

   Тут дуже важливо ще раз сказати про значну роль води для людського організму. Наш організм на 70-80% складається з води у так званому зв'язаному стані. Плазма крові складається на 93% з води і всього на 7% з білків і ліпідів. Вода входить до складу всіх тканин людського тіла: у м'язах її 75%, в кістках - близько 20%, в легенях, серці та нирках - 80%, в шкірі і печінці - 70%, в жирової тканини - 10%. Найбільш багате водою склоподібне тіло очі - 99%, а найменше її в емалі зубів - 0,2%.

Багато води міститься в речовині головного мозку, де вона з її дуже рухливими молекулами залучена у формування інформації. Будь біохімічна реакція протікає оптимально тільки при достатній кількості молекул води. При її дефіциті в клітинах і тканинах концентрація кінцевих продуктів обміну речовин, в першу чергу мінеральних солей і сечовини, досить швидко переходить допустимі межі. З 1 літром сечі з організму виводиться не більше 30 г солей, в той час як за добу в організмі утворюється значно більше розчинних шлаків.

Основним джерелом бактеріального забруднення є побутові стічні води, стоки лікарень, лазень, пральних і деяких видів підприємств харчової промисловості, а також стічні води тваринницьких комплексів і птахофабрик. Разом з екскрементами людини і тварин стічні води скидають у водні об'єкти збудників захворювань - бактерії та віруси [5].

Як правило, у підземних водах дуже слабо представлені мікроорганізми, а хвороботворних збудників там практично немає. Проте бактерицидна стерильність підземних вод приховує, як тепер припускають, і чималу потенційну небезпеку [4].

У зв'язку з нераціональною діяльністю людей спостерігається значне забруднення не тільки ґрунтів, які є фільтром для підземних вод, але й самих підземних вод. У випадку забруднення артезіанська або колодязна вода, не маючи власних «сил опору», надовго залишається небезпечною для здоров'я людини.

Метою роботи було теоретично обґрунтувати та експериментально дослідити стан якості питної води децентралізованого водопостачання за епідеміологічним показником міста Новоукраїнка.

Методи дослідження. Спостереження, експериментальний, аналіз отриманої інформації, статистичний метод, дослідницький, моніторинг, описовий. Під час дослідження проби води відбирали з криниць міста Новоукраїнки. Відбір, зберігання та доставку зразків здійснювали за офіційно затвердженими методиками, які регламентують відбір і підготовку води (ДЄСТ 17.1.5.01-80). Аналіз води здійснювала Новоукраїнська Санітарно-епідеміологічна станція.

На основі отриманих результатів визначали ступень забрудненості води за епідеміологічним критерієм, який враховує небезпеку мікробного забруднення та придатність до споживання води із місцевих колодязів.Зразки  води з річки  Чорний Ташлик та природних джерел.

Об'єкт дослідження: Питт'єва вода Новоукраїнки та виявлення її якості. Джерельна вода та вода з річки Чорний Ташлик.

Актуальність теми: На сьогоднішній день серед  жителів Новоукраїнки  найпоширеніші захворювання: Карієс зубів,вірусний гепатит А, серцево-судинні захворювання, жовчнокам’яна та сечокам’яна хвороби, виразка шлунка, холецистит, токсичний ціаноз. Встановити причини цих захворювань та попередити їх.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 1. НЕСТАЧА ПИТНОЇ ВОДИ ЯК ЕКОЛОГІЧНА      ПРОБЛЕМА СУЧАСНОСТІ

  1.        ГЛОБАЛЬНА  ПРОБЛЕМА  НЕСТАЧІ  ПИТНОЇ ВОДИ

      Запаси прісної води у світі не нескінченні. Більше того, вони не такі й великі. Не більше трьох відсотків від загальної кількості води на планеті складає прісна вода. А світові запаси прісної води, придатної для пиття, і того менше - всього лише 0.3% від загальної кількості.Прісна вода в світі знаходиться не тільки в озерах і річках. Значна кількість її зосереджено в льодовиках і водоймах, розташованих глибоко в землі, під товщею морських вод. Отримати доступ до цих ресурсів досить складно.Вода покриває більше 70% населення планети, але тільки 3% прісної води.Більшість природних прісної води в лід формі; менше 1% легко доступні для споживання людиною. Це означає, що менш 0,007% води на землі готовий для пиття.

            Більше 1,4 млрд. людей не мають доступу до чистої, безпечної води в усьому світі.Розрив між водопостачанням і попит на них постійно зростає, як очікується, досягне 40% до 2030 року. До 2025 року третина населення світу буде залежати від браку води. До 2050 року більше 70% населення планети буде жити в містах. У багатьох країнах, що розвиваються, відсоток втрат води складає більше 30%, досягнувши навіть 80% в деяких крайніх випадках.У глобальному масштабі близько 2/3 всіх опадів повертається в атмосферу. За запасами водних ресурсів найбільш забезпеченим є регіон Латинської Америки, на частку якого припадає третина світового водостоку, за нею слідує Азія з її чвертю світового водостоку. Потім йдуть країни ОЕСР (20%), країни Африки на південь від Сахари і країни колишнього Радянського Союзу, на них припадає по 10%. Найбільш обмежені водні ресурси країн Близького Сходу та Північної Америки (по 1%).Більше 32 млрд. кубометрів питної води - витік води з міських систем водопостачання в усьому світі, тільки 10% витоку видима, решта витоку непомітно і безшумно зникають під землею. Обсяг прісної води у світі нараховує приблизно 30-35 мільйонів км2.

    Проблема прісної води у світі обумовлена її нераціональним споживанням, коли витрати водних ресурсів значно перевищують реальні потреби. Споживання прісної води в світі відбувається з такою інтенсивністю, як ніби вода ніколи не вичерпається. Це надзвичайно небезпечна тенденція.Іншою дуже важливою проблемою, окрім підвищеної витрати прісної води, є її забруднення шкідливими і токсичними відходами. В результаті погіршення екологічної ситуації з водними ресурсами стає реальною загрозою зникнення певних водойм - річок, озер і навіть морів.Вода є необхідним джерелом нормального функціонування всіх екосистем Землі. На жаль, вже сьогодні її не вистачає в багатьох частинах світу. За даними експертів ООН, приблизно одна шоста частина населення землі не має доступу до чистої питної води, а одна третина - до води для побутових потреб. Кожні вісім секунд від хвороб, пов'язаних з водою, гине дитина, а 2,4 мільярда людей не мають адекватних санітарних умов. Глобальна зміна клімату може ще ускладнити ситуацію з водопостачанням. У прийнятій резолюції підкреслюється, що мета Десятиліття - подальший розвиток міжнародного співробітництва з метою розв'язання актуальних проблем, пов'язаних з водою і сприяння досягненню узгоджених цілей в галузі водних ресурсів, що містяться в Декларації тисячоліття.

Поступово розширюється список країн, в яких виникає дефіцит прісної води. За деякими прогнозами, до 2025 року таких країн налічуватиметься більше п'ятдесяти. Відносна нестача водних ресурсів вже сьогодні налічується приблизно у сорока відсотків жителів планети.

І зі зростанням чисельності населення актуальність проблеми браку прісної води буде лише збільшуватися, тому що споживання буде з кожним роком зростатиме, а запаси - зменшуватися.

Гострота ситуації викликана спільною дією трьох основних причин:

Зростання народонаселення. Щорічно населення Планети збільшується на 85 мільйонів чоловік, причому одночасно зростає і споживання води на душу населення - в розвинених країнах воно подвоюється кожні двадцять років.

Забруднення покидьками навколишнього середовища, в першу чергу стічних вод, яке росте в геометричній прогресії, і вже нинішнє покоління зіткнеться з ситуацією, коли світові потреби в чистій прісній воді перевищать її абсолютні запаси.

Глобальне потепління викликає все більш інтенсивне танення льодовиків, які зберігають близько 70% світових запасів прісної води. Так, наприклад, танення льодовиків на Алясці за останні 5-7 років відбувалося вдвічі швидше, ніж раніше. В Альпах льодовики втратили до 20% своїх територій за останні двадцять років, то ж стосується Еквадору, Перу і Болівії, де льодовики - єдине джерело води, а також гімалайських країн, де живе третина населення Землі.Становище ускладнюється тим, що прискорюване танення арктичних льодів, також викликане глобальним потеплінням, призведе до підвищення рівня Світового океану. За оцінками ряду вчених льодовики на півночі Америки можуть розтанути до 2030 року і ще до кінця століття на дні морів виявляться Берлін, Париж, Лондон, Петербург, Нью-Йорк та багато інших міста.

Щоб зменшити ризик екологічної катастрофи і запобігти «водна криза», потрібно об'єднати зусилля всіх країн і народів, налагодивши глобальне співробітництво і раціональне використання природних ресурсів. # justify gt; У розпорядження британської газети «Обсервер» потрапив текст секретного звіту аналітиків Пентагону про перспективи наслідків глобального потепління. У звіті говориться, що розвиваються кліматичні процеси найближчим часом призведуть до великих повеней, серйозним військовим конфліктам і гуманітарних катастроф світового масштабу. Запаси енергоносіїв, продовольства та питної води скоротяться настільки, що уряди багатьох країн можуть вдатися до допомоги зброї масового знищення для їх захисту. Брак ресурсів, який найближчим часом тільки посилиться, призведе до того, що по всьому світу почнуться війни за їх володіння. Складається ситуацію автори звіту порівняли з тим, що відбувалося на Землі близько 8 200 років тому, коли Планета піддалася неврожаїв, голоду, епідемій і масових міграцій населення. Така, от, сумна картина. Чиста питна вода стає стратегічним товаром. Так, наприклад, індустрія продажу бутильованої питної води - одна з найбільш швидко в світі. Щорічно продається понад сто мільярдів літрів води, в основному, в пластиковій розфасовці. Прибутки в цій галузі вже досягають одного трильйона доларів на рік - це 40% прибутку нафтових компаній і більше прибутку фармацевтичних фірм. Торгувати водою скоро буде прибутковіше, ніж нафтою. А де була ця галузь всього 15-20 років тому, коли нафтова промисловість вже закатувала світові кризи? І де вона буде через 15-20 років? Адже жити то кожному хочеться не менше, ніж їздити на автомобілі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.        ПРОБЛЕМА ПИТНОЇ ВОДИ  В УКРАЇНІ

Водні ресурси, що формуються в межах України, надзвичайно обмежені. Їхній обсяг складає 52 км3/рік, у тому числі поверхневі – до 39км3/рік, підземні – до 13 км3/рік. Величина водоспоживання в країні неухильно наближається до межі ресурсів і досягає 30-36 км3/рік. При цьому 88 % основних рік мають екологічний стан басейнів, що оцінюються як "погане", "дуже погане" і "катастрофічне". У 61 % основних рік України вода оцінюється як "сильно забруднена", і тільки 3% рік мають воду задовільної чистоти [3].

Україні загрожує нестача питної води Держава має змінити водну політику.Україна – єдина держава в Європі, яка використовує поверхневі води для питного водопостачання, але рівень їхнього забруднення настільки високий, що чиста вода може стати дефіцитом.Україні загрожує нестача питної води.Про це сказала голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко в інтерв’ю виданню ГолосUA.За словами еколога, через неефективну водну політику держави Україна ризикує не тільки залишитись без водойм, у багатьох з яких купатись вже заборонено, але й без питної води."Цей рік став кризовим для українських водойм. Сильне забруднення води під впливом високих температур призвело до зниження рівня кисню та цвітіння водоростей. Цей рік продемонстрував, що продовження такої водної політики призведе не тільки до знищення водних об’єктів, але й до нестачі питної води", - зазначила Тетяна Тимочко.Нові заборони та збільшення штрафівТетяна Тимочко сказала, що зараз ситуація з українськими водоймами критична, а способів для локального очищення води не існує. Оскільки Україна використовує для питного водопостачання поверхневі води, то забруднення водоймі загрожує якості питної води, достатнього очищення якої не можна очікувати.На думку еколога, для того, аби вирішити проблему, потрібно внести кардинальні зміни до водної політики держави. Перш за все, зазначила Тетяна Тимочко, необхідно збільшити ставку платежів за використання водних об’єктів для усіх підприємств.

 

Також, вважає фахівець, потрібно ухвалити закон про заборону використання мийних засобів на основі фосфатів та змінити систему керування водними ресурсами. Нагадаємо, на узбережжі Чорного та Азовського морів СЕС закрила низку пляжів. Також заборонено купатись у половині водойм у столиці. На всій території України СЕС періодично проводить перевірки води на наявність бактерій та шкідливих речовин і забороняє купання у водоймах. Як повідомляла раніше прес-служба Міністерства регіонального розвитку та будівництва, найбільше від проблем з питною водою потерпають мешканці промислових районів України.Україна поетапно відмовиться від фосфатів у мийних засобах.Брудна вода і загазованість повітря допомогли Києву стати найбруднішим європейським містом.

80% води, яку п’ють українці, постачається з річок, 20% − із підземних вод. Центральним водозабезпеченням користуються більше 70% населення України. Причина поганої якості української питної води − зношеність водопровідних та насосних станцій, очисних споруд, застарілі технологічні процеси та недбале ставлення до очищення вод після використання.

http://s019.radikal.ru/i606/1609/56/e8b6b76397d4.jpg

Якість води в Україні контролює Державна санітарна служба. За даними аналітиків Інформаційної кампанії «Сильніші разом!», кількість водопроводів, які не відповідають нормам, постійно збільшується. За 9 місяців 2015 року під контроль потрапили 198 водопровідних споруд (з 11774 джерел централізованого водопостачання), з них не відповідали нормативам щонайменше 42 (21%). Із понад 127 тисяч досліджень питної води за бактеріологічними показниками відхилення встановлено у 6,4% досліджень. Зі 151432 санітарно-хімічних досліджень відхилення були у 9,3%. У питній воді децентралізованого водопостачання ці цифри виявилися більшими в 2-3 рази. Майже кожна 4 проба мала перевищений вміст нітратів, а ці елементи сприяють утворенню злоякісних пухлин.

 

Попри запевнення водоканалів у тому, що після очистки українська вода відповідає стандартам ЄС, дуже часто з наших кранів тече рідина, яку важко назвати питною водою. Причина цього − катастрофічний стан водопровідних систем, яким часто виповнюється понад півсотні років, а то й більше.

http://i023.radikal.ru/1609/34/df9ac3676d8d.jpg

 

Згідно з опитуванням, яке в рамках проекту «Забезпечення рівного права на воду та санітарію» Шведського агентства розвитку провели КМО ВЕГО «Мама-86», тільки 25% кропивничанвикористовують

для пиття та приготування їжі водопровідну воду.

Інші додатково очищують або користуються бутильованою водою. Найякісніша вода  – у Франції та Німеччині

 

 

 

 

 

1.3. ПРОБЛЕМИ ПИТНОЇ ВОДИ В КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОБЛАСТІ ТА НОВОУКРАЇНЦІ

Територією Кіровоградщини протікають дві великі річки: Дніпро і Південний Буг та 438 малих річок. Для забезпечення питною водою кропивничан використовуються підземні, поверхневі та змішані води.

Про те, що якість підземних вод та їхні запаси не задовольняють потреби міста, що стрімко розвивається, стало відомо вже у повоєнні роки. Тоді відповідно до завдання Держплану було прийнято рішення розпочати будівництво водогону «Дніпро–Кіровоград», який би забезпечував жителів міста водою з Кременчуцького водосховища. Першу чергу водогону здали в експлуатацію в 1973 році. Через три роки місцеві водозабори, які діяли до початку 70-х років (Озерний, Річний, Биківський та Злодійський), виключили зі схеми міста через незадовільну якість води. На сьогодні середньодобова подача води на місто становить 55-60 тис. м3/добу. Місцеві джерела забезпечують місто водою лише у 10 тис. м3/добу. Отже, комфортне проживання в Кропивницькому залежить від функціонування водної магістралі «Дніпро–Кіровоград».

Як стає чистою наша вода

Після того, як воду забирають із Кременчуцького водосховища, її очищають у кілька етапів. Сьогодні це роблять на базі сучасної хлораторної станції, відкритої у Світловодську в червні минулого року. Станція обладнана хлораторними дозаторами німецької фірми «Siemens», такі дозатори (до речі, активно використовуються у багатьох країнах світу) дозволяють в автоматичному режимі керувати технологічним процесом хлорування. На хлораторній встановлена автоматична система виявлення перевищення граничнодопустимої концентрації хлору в робочих приміщеннях.

Нове обладнання забезпечує надходження рідкого хлору в воду в такій кількості, щоб отримати тривалий знезаражувальний ефект, але без утворення надлишкової кількості «вільного» хлору, який може вступати в реакцію з іншими речовинами та утворювати небезпечні сполуки. Детально про якість питної води, яку постачає ОКВП «Дніпро – Кіровоград», можна дізнатися на офіційному сайті dnipro-kirovograd.com.ua.

Зокрема, там можна ознайомитися з результатами лабораторних вимірювань за 2013–2016 роки та з результатами досліджень якості води із водозаборів Лелеківський та Холодні Ключі. Аналіз роблять за 21 хімічним показником та чотирма мікробіологічними. Серед основних хімічних показників якості – колір, каламутність, вміст загального заліза, рН, загальна жорсткість та інші. Серед мікробіологічних: загальне мікробне число і загальні бактерії. (Правда, у таблиці, представленій на сайті, важко розібратися не спеціалісту – якщо пересічний кропивничанин захоче з’ясувати інформацію про якість води, яка тече з його крана, це буде дуже важко зробити, навіть маючи на руках результати аналізів).

До речі, у водоканалізаційному господарстві нас запевнили, що вживати воду з-під крана безпечно. (Правда, називати свої прізвища нашому кореспонденту вони відмовилися…)

Європейські інвестиції у кропивницьку воду

У рамках співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку у Кропивницькому реалізовують проект «Розвиток міської інфраструктури-2». Одним із заходів цього проекту є реконструкція 20 каналізаційних насосних станцій ОКВП «Дніпро–Кіровоград». Реконструкція передбачає встановлення автоматизованої системи управління на каналізаційних насосних станціях, що дозволить скоротити споживання енергії насосних агрегатів на 20-25%. Також системи автоконтролю підвищать термін експлуатації обладнання. Впровадження автоматичної системи управління дозволить організувати роботу на насосних станціях в нічні зміни без необхідності нагляду з боку оператора. Таким чином, очікується зменшення витрат на експлуатацію та ремонт (передбачається, що експлуатаційні витрати знизяться на 50-70 %).

 

Крім того, змонтують нові економні насосні агрегати. Перед насосами встановлять технологічне обладнання з видалення твердих домішок. Планується заміна запірної арматури, буде зроблений капітальних ремонт будівель та вентиляційних систем. Також планують придбати три дизельні електростанції на випадки аварійного знеструмлення. В результаті зменшиться кількість аварійних відключень водовідведення.

У всього вищеперерахованого обладнання давно вийшов термін експлуатації, тому після ремонту робота насосних станцій вийде на значно якісніший рівень, упевнені на підприємстві.

Більше половини проб води не відповідають нормативам

Щоб дослідити реальний стан питної води у Кропивницькому, члени «МАМА-86» протягом січня–лютого 2015 року провели лабораторні дослідження води з централізованих джерел водопроводу «Дніпро–Кіровоград» та нецентралізованих джерел. Вивчення проводилися за вісьмома санітарно-хімічними показниками, мікробіологічними показниками та на вміст радіонуклідів у лабораторіях Кіровоградського обласного лабораторного центру Держсан-епідемслужби України».

 

Із централізованих джерел та мереж було відібрано 472 проби води для досліджень за санітарно-хімічними показниками, з яких 21 проба (4,4%) не відповідала нормативам. Із джерел нецентралізованого водопостачання (колодязі, каптажі, артезіанські свердловини) відібрано та досліджено 540 проб води за санітарно-хімічними показниками, з них не відповідало нормативам 315 проб (58,3%).

− Як показали наші дослідження, вода з місцевих джерел недостатньо чиста для того, щоб уживати її в їжу. Єдине місце, де можна брати питну воду – забір Холодні Ключі. Там більш-менш чиста вода. А криниці і підземні джерела у нас дуже брудні. Одне з найбрудніших, але чомусь і досі популярних місць – джерело святого Даниїла на вулиці Полтавській. Рівень сульфатів і хлоридів там значно перевищує норму. Крім цього, вода має високий рівень вмісту радону. Все це через те, що поряд розташовані садиби приватного сектору, в яких є вигрібні ями. Стічні води потрапляють у підземні, от і маємо такі результати. Тому, звичайно, кропивничанам не обійтися без додаткових індивідуальних фільтрів, навіть попри запевнення водоканалу в тому, що вода з кранів тече придатною для вживання, − розповідає голова КМО ВЕГО «Мама-86» Людмила Шестакова.

 Вода може містити 13 тисяч токсичних речовин, водою передається до 80% усіх захворювань, від яких у світі щорічно вмирає 25 млн осіб.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 2.ШЛЯХИ ТА ВИДИ ЗАБРУДНЕННЯ ПИТНОЇ ВОДИ

 2.1.Джерела та види забруднення питної води

Серед основних джерел забруднення питної води можна виділити такі:

1. Населені пункти

Найбільш відомим джерелом забруднення води, якому традиційно приділяється головна увага, є побутові (або комунальні) стічні води. Водоспоживання міст зазвичай оцінюють на основі середньої добової витрати води на одну людину, яка в США рівна приблизно 750 л і включає воду питну, для приготування їжі і особистої гігієни, для роботи побутових сантехнічних пристроїв, а також для поливу галявин і газонів, гасіння пожеж, миття вулиць і інших міських потреб. Майже вся використана вода поступає в каналізацію. Оскільки щодня в стічні води потрапляє величезний об'єм фекалій, головним завданням міських служб при переробці побутових стоків в колекторах очисних установок є видалення патогенних мікроорганізмів. При повторному використанні недостатньо очищених фекальних стоків бактерії і віруси, що містяться в них, можуть викликати кишкові захворювання (тиф, холеру і дизентерію), а також гепатит і поліомієліт [1].

У розчиненому вигляді в стічних водах присутні мило, синтетичні пральні порошки, дезінфікуючі засоби, відбілювачі та інші речовини побутової хімії. З житлових будинків надходить паперове сміття, включаючи туалетний папір і дитячі підгузники, відходи рослинної і тваринної їжі. З вулиць в каналізацію стікає дощова і тала вода, часто, з піском або сіллю, які використовуються для прискорення танення снігу і льоду на проїжджій частині вулиць і тротуарах [7]..

Нерідко на території водозбірного басейну створюють звалища сміття.

D:\Навчання\Школа\11 клас екологія\Екопроект\проект\Фото\DSC01233.JPG

Рис. 1. Купа сміття неподалік громадської криниці «Баби Луньки» .

  1. Промисловість

В індустріально розвинених країнах головним споживачем води і найбільшим джерелом стоків є промисловість. Промислові стоки в річки за об’ємом в 3 рази перевищують комунально-побутові.

Вода виконує різні функції, наприклад служить сировиною, обігрівачем і охолоджувачем в технологічних процесах, крім того, транспортує, сортує і промиває різні матеріали. Вода також виводить відходи на всіх стадіях виробництва - від видобутку сировини, підготовки напівфабрикатів до випуску кінцевої продукції та її розфасовки. Оскільки набагато дешевше викидати відходи різних виробничих циклів, ніж переробляти їх і утилізувати, з промисловими стоками скидається величезна кількість різноманітних органічних і неорганічних речовин. Більше половини стоків, що надходять у водойми, дають чотири основні галузі промисловості: целюлозно-паперова, нафтопереробна, промисловість органічного синтезу і чорна металургія (доменне і сталеплавильне виробництва). Через зростаючий обсяг промислових відходів порушується екологічна рівновага багатьох озер і річок, хоча більша частина стоків нетоксична і несмертельна для людини [5].

C:\Users\коля\Desktop\Новая папка\images (1).jpg

Рис. 2. Промислові стоки.

  1. Теплове забруднення води

Найбільш масштабне одноразове вживання води - виробництво електроенергії, де вона використовується головним чином для охолодження та конденсації пари, що виробляється турбінами теплових електростанцій. При цьому вода нагрівається в середньому на 7 °С, після чого скидається безпосередньо у ріки й озера, будучи основним джерелом додаткового тепла, яке називають "тепловим забрудненням". Проти вживання цього терміну є заперечення, оскільки підвищення температури води іноді призводить до сприятливих екологічних наслідків[4].

C:\Users\коля\Desktop\Новая папка\images (7).jpg

Рис. 3. Робота конденсаційної теплової електростанції.

  1. Сільське господарство.

Другим основним споживачем води є сільське господарство, що використовує її для зрошення полів. Вода, що стікає з них, насичена розчинами солей і ґрунтовими частинками, а також залишками хімічних речовин, що сприяють підвищенню врожайності. До них відносяться інсектициди, фунгіциди, які розпилюють над фруктовими садами і посівами, гербіциди, знаменитий засіб боротьби з бур'янами, а решта пестициди, а також органічні й неорганічні добрива, що містять азот, фосфор, калій і інші хімічні елементи.

Крім хімічних сполук, в річки потрапляє великий об'єм фекалій та інших органічних залишків з ферм, де вирощуються м'ясо-молочна велика рогата худоба, свині або домашня птиця. Багато органічних відходів також надходить в процесі переробки продукції сільського господарства (при обробленні м'ясних туш, обробці шкір, виробництві харчових продуктів та консервів і т.д.) [3]..

До основних видів забруднень води відносяться:

  • Біологічне (мікробне, гідрофлорне);
  • Фізичне(теплове та радіаційне);
  • Хімічне(неорганічне та органічне) [8].


2.2.ГРАНИЧНО ДОПУСТИМА КОНЦЕНТРАЦІЯ МІНЕРАЛЬНОГО СКЛАДУ ПИТНОЇ ВОДИ ( згідно норми)

 Державні санітарні норми :"Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною"
(ДСанПіН 2.2.4-171-10) 

Показники фізіологічної повноцінності мінерального складу питної води

N
з/п 

Найменування показників 

Одиниці виміру 

Нормативи 

Методики визначення згідно з додатком 5 

1 

Загальна жорсткість 

ммоль/дм3 

1,5 - 7,0 

п. 4 

2 

Загальна лужність 

ммоль/дм3 

0,5 - 6,5 

п. 41 

3 

Йод 

мкг/дм3 

20 - 30 

п. 43 

4 

Калій 

мг/дм3 

2 - 20 

п. 26 

5 

Кальцій 

мг/дм3 

25 - 75 

п. 45 

6 

Магній 

мг/дм3 

10 - 50 

п. 45 

7 

Натрій 

мг/дм3 

2 - 20 

п. 45 

8 

Сухий залишок 

мг/дм3 

200 - 500 

п. 12 

9 

Фториди 

мг/дм3 

0,7 - 1,2 

п. 8 

 

 

 

 

 

 

 

2.4.МЕТОДИ ОЧИЩЕННЯ ВОДИ -ДОСЛІДИ ЕМОТО МАСАРУ

Досліди японського дослідника Емото Масару показали, що форма кристалів, що утворюються при замерзанні води, залежить не тільки від її чистоти, але і змінюється в залежності від того, яку над цією водою виконують музику, які вимовляють слова, і навіть від того, думають люди про ній або не звертають на неї уваги.  Доктор Емото провів ряд дослідів

ДОСЛІД №1. Він залив рис в 3-х банках водою і протягом місяця першою говорить «дякую», другий: «ти дурень», а третю просто не помічав. Через місяць рис в першій банку став бродити, видаючи приємний запах, у другій - почорнів, а в третій - почав загнивати. Доктор Емото зробив висновок, що найбільшої шкоди завдає світу саме байдужість. Вода показала, якими мають бути стосунки між людьми.

 

 

ДОСЛІД №2. Доктор Емото встановив ємність з водою між динаміками і програвав музичні твори, а потім заморожував воду і фотографував структуру льоду. Сніжинки на фотографіях виходили різної форми: симфонії Бетховена, Моцарта, етюди Шопена приводили до утворення прекрасних, правильно сформованих кристалів з чітко вираженими характерними рисами. Вода ж, на яку діяли шаленством важкого року, замерзала у вигляді страшних рваних осколків.

ДОСЛІД №3. Папірцями, з написаними на них добрими і злими словами, обертали скляні ємкості так, щоб слова були звернені до води. Здавалося неймовірним, щоб вода могла прочитати написане, зрозуміти його значення і відповідно до цього змінити свою структуру. Але це сталося. Вода, якою показували слова любові і подяки, утворила красиві шестикутні кристали, а вода, яку лаяли, перетворилася на купу потворних крижаних уламків.

 

ВИСНОВОК. Досліди японського дослідника Масару Емото, показали, що на фотографії кристалів замороженої води після впливу на неї різними факторами їх різноманітність наводиться підтвердженням інформаційних властивостей води. Вода, якою показували слова любові і подяки, утворила красиві шестикутні кристали, а вода, яку лаяли, перетворилася на купу потворних крижаних уламків.

Отже, людина може змінювати структуру води впливаючи на неї добрим словом, музикою. І вода стає структурованою та придатною для споживання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 3. ЯКІСТЬ ПИТНОЇ ВОДИ В МІСТІ НОВОУКРАЇНКИ ТА     ШЛЯХИ ЇХ ПОКРАЩЕННЯ,

       3.1. Шляхи вирішення проблеми якості питної води міста

                    Новоукраїнки.

На території міста Новоукраїнка існує два способи подачі води:

  1. Централізований спосіб. Використовується в районі Цукрового заводу та районі Районної Центральної лікарні. Основною проблемою централізованого водопостачання є зношеність обладнання і як наслідок потрапляння різних типів забруднювачів у воду.
  2. Нецентралізований (підвізний) спосіб.

Більша частина міста користується саме таким способом. На території міста існує 12 джерел (Додаток А), звідки беруть воду та розвозять по місту.

Санітарно-епідеміологічною станцією було проведено аналіз всих джерел водопостачання. Під час аналізу використовували показники, за якими оцінюють не тільки якість води але й непридатність до споживання:

- Окисленість. Величини окисленості більше 5 – 8 мг/л кисню вказує на можливе забруднення води стічними водами; викликає піну води у парових котлах; вказує на можливість розвитку органічних речовин в охолоджуючих теплообмінних апаратах;

- Жорсткість – це властивість, зумовлена наявністю солей кальцію й магнію вигляді сульфатів, хлоридів  і бікарбонатів. Підвищена жорсткість спричиняє до перевикористання мила, утруднення варіння м'яса та овочів; жорстокість води господарсько – питного значення повинна бути не більше 7 мг – екв/л в окремих випадках – до 14 мг/ л. Більшість вчених вважає, що чим м’якша вода тим більша ймовірність серцево – судинних захворювань. 

Вміст заліза – підвищення вмісту заліза у воді господарсько – питного водопроводу впливає на  смак води, може викликати старіння білизни і появу ржавчини; вміст заліза у питній воді не повинен перевищувати 0,3 мг/ л;

Вміст сульфатів та хлоридів – викликають агресивність води по відношенню до бетону на силікатному цементі; Ці речовини негативно впливають на функції системи травлення. Мінералізація негативно впливає також на вагітність, на плід і новонароджених, збільшує ймовірність гінекологічних захворювань;

Вміст фторидів – підвищення їх вмісту викликає мінералізацію води, що перешкоджає її використанню у питних цілях; недостача фтору у питній воді менше 0,5 мг/ л, а також його залишок – більше 1,5 мг/ л – при довготривалому вживанню такої води викликає захворювання зубів – ендемічний флюороз;

Вміст аміаку, нітратів, нітритів – вміст їх є сигналом, що вода забруднення стічними водами; Ці речовини спричиняють до захворювання крові, особливо у дітей (дитячий ціаноз), зв’язування у крові форм гемоглобіну.

Основними джерелами забруднення води в місті є:

  1. Спосіб ведення сільського господарства (неправильне та нераціональне внесення різноманітних добрив, гербіцидів…);
  2. Побутові відходи (сміттєві звалища…).
  3. Промисловість (Залишки від цукрового заводу).
  4. Транспорт (нафтові плями…).

D:\Навчання\Школа\11 клас екологія\Екопроект\проект\Фото\DSC01226.JPG

 

З точки зору геронтологів, відсоток вмісту води в організмі є одним з головних показників старіння. Вважається, що процесам виродження схильні не самі клітини, а лише рідина, в якій вони плавають. У тілі немовляти обсяг води близький до 80% від загальної маси, до 18 років він зменшується на 10-15%, у літніх людей рідини залишається всього 30-40% від загальної ваги. Втрата більше чверті водних запасів смертельно небезпечна. Брак всього лише 1-1,5 літра рідини викликає спрагу, слабкість, сонливість, загальмованість реакцій, нудоту, часом почервоніння шкіри.

Дефіцит в 3-5 літрів супроводжується головним болем, задишкою, сухістю в роті, підвищенням температури, порушенням логічного мислення, непритомністю. Подальше зневоднення викликає м'язові спазми, притуплення слуху і зору, галюцинації. Часто холестеринові бляшки на стінках кровоносних судин утворюються як захисна реакція на дефіцит води - щоб вона не випаровувалася через кровоносні судини. В результаті погіршується кровотік, виникають серцево-судинні захворювання, може розвинутися артеріальний тромбоз і т.зв. головний біль і запаморочення - частий сигнал про водному дефіциті.

Страждає і дихальна система. При дефіциті води організм виробляє статевий гормон гістамін, який сприяє скороченню бронхів, запобігаючи випаровування води через дихальні шляхи, паралельно провокуючи розвиток астми. Крім того, надлишки гістаміну є причиною алергії і безлічі інших захворювань.

Артритні болю в суглобах - теж наслідок дегідратації. У нормі клітки хряща оточені структурою, основним компонентом якої є вода. Вона утримується між хрящовими поверхнями кісток у суглобах, дозволяючи їм вільно ковзати відносно один одного під час руху. Коли вологи недостатньо, ковзання перетворюється на тертя і заподіює біль.

 

Практична частина
Порівняльний аналіз хімічного складу питної води
міста Новоукраїнки досліджений в Новоукраїнській санепідемстанції
та власними методами відповідно встановленим нормам

Власні дослідження питної води

Щоб визначити реакцію середовища питної води : лужне, нейтральне чи кисле я використала індикаторний папірець та шкалу  за якою встановлюють дане середовище. По шкалі  в ліву сторону показник кислого середовища по середині нейтральне, а по шкалі в праву сторону показник лужного середовища.. У стакан з питною водою  опускаю індикаторний папірець і спостерігаю. Папірець змінив колір визначивши на основі порівняння з попереднім зразком. Порівнюємо зразки. Визначаємо середовище за шкалою рН. В нормі кислотно-лужний показник дорівнює від 6 до 9.Наша питна вода має показник-7 він означає, що наша питна вода за  рН в нормі. Якщо лужне середовище, то мікроорганізми не розвиваються, якщо кисле середовище , то мікроорганізми швидко розмножуються і люди часто хворіють.

           

 

        

 

Під впливом вище зазначених чинників на території міста Новоукраїнка сформувалася наступна ситуація, що пов’язана із питною водою:

  1. Згідно проведеного аналізу Новоукраїнською районною санітарно-епідеміологічною станцією виявлено, що вода не відповідає вимогам ДержСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до питної води, призначеною для споживання людиною» по хімічних та бактеріологічних показниках, що може призвести до виникнення захворювання дітей до 3-х років на різноманітні захворювання. (Додаток Б). 
  2. Всі місця набирання води не є вірно облаштованими (Додаток В);

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2. Основні методи знезараження води в Новоукраїнці

У зв’язку з невідповідністю якості питної води на території Новоукраїнки постає нагальне питання створення відповідних проектів та рішень влади міста про невідповідність питної води до споживання. Новоукраїнська міська рада прийняла поступову та впроваджує проект «Питна вода Новоукраїнського району».

На нашу думку для місцевої влади потрібно вжити таких першочергових заходів як:

  1. В обов’язковому порядку населення повинне бути проінформоване із питання якості води;
  2. Місця набору води, які категорично не відповідають нормам, повинні бути повністю закритими;
  3. Потрібно здійснити перевірку наявності відповідних дозволів, документів та обладнання тих осіб що займаються безпосередньою доставкою води до населення;
  4.     Негайно вжити заходів щодо доведення показників якості води до належних норм.

В свою чергу населення міста повинне також здійснити ряд заходів:

  1. Відповідно облаштувати місця відбору води;
  2. Звільнити територію, що розташована навколо колодязів, від побутових сміттєзвалищ;
  3. Вжити «місцеві» заходи очищення питної води – кип’ятіння, фільтрування.

Знезаражуванням води називають процес знищення мікроорганізмів, що там знаходяться. До 98 % бактерій затримується в процесі очищення води. Але серед бактерій, що залишилися, а також серед вірусів можуть знаходитися патогенні мікроби, для знищення яких потрібна спеціальна обробка води.

Для знезараження води застосовують хімічні (хлорування, озонування, використання олігодинамічної дії срібла) і фізичні (кип’ятіння, УФ - опромінення) методи.

Найбільш простим, надійним і широко розповсюдженим методом знезаражування води є її хлорування, у нашій країні хлорування води почали застосовувати з 1908 року.

Основними знезаражуючими речовинами є Cl2, HCl, Cl-, NH2Cl і NHCl2, їх називають активним хлором. Бактерицидний ефект хлорування визначається в основному впливом на протоплазму бактерій недиссоційованої молекули хлорноватістой кислоти. Однак, незважаючи на ефективність у відношенні патогенних бактерій, хлорування не забезпечує епідемічної безпеки у відношенні вірусів. Також негативною властивістю даного методу є утворення хлорорганичних сполучень і хлорамінів.

Однієї з альтернатив процесу хлорування води є її знезаражування за допомогою озону.

Озон є універсальним реагентом, оскільки може бути використаний для знезаражування, знебарвлення, дезодорації води, для видалення заліза і марганцю. Озон руйнує з’єднання, що не підкоряються впливу хлору (феноли), не додає воді запаху і присмаку. Але в даного методу також існують мінуси: побічні продукти озонування – альдегіди (формальдегіди) і кетони, а також складність і дорожнеча виробництва озону і постійний контроль з боку людини за виробництвом озону.

Одним з найбільш ефективних методів знезаражування (мікробіологічного очищення) води є ультрафіолетове (УФ) опромінення.

Дія УФ – випромінювання на різні типи мікроорганізмів має однакову природу, основний механізм якої полягає в руйнуванні структур ДНК і РНК мікроорганізмів при впливі випромінювання в області 220-280 нм, причому максимум бактерицидної дії відповідає довжині хвилі 260 нм, при цьому зовнішня структура мікроорганізму впливає на ефективність.

Ультрафіолетове опромінення діє миттєво, у той же час випромінювання не додає воді залишкових бактерицидних властивостей, а також запаху і присмаку. Обробка води УФ – випромінюванням не приводить до утворення шкідливих побічних хімічних сполук (на відміну від обробки хімічними реагентами, у т.ч. хлором, хлораміном, озоном). УФ – знезаражування високоефективне протягом усіх періодів року, у т.ч. у паводок і, особливо, узимку, коли ефективність хлорування різко знижується. Бактерицидна установка не має потреби в реагентах.

Дані великого числа досліджень показують, що дози УФ для знищення бактерій і вірусів відрізняються незначно, у той час як при знезаражуванні хлором ці дози розрізняються до 50 разів, а фільтри для вірусів, як правило, просто "прозорі"[5]. Як вже говорилося, вода є найважливішою ланкою енергоінформаційного обміну. Водневі зв'язки між молекулами створюють сітчасту структуру води, здатну брати, акумулювати і передавати як позитивні, так і негативні впливи навколишнього середовища.

  З точки зору геронтологів, відсоток вмісту води в організмі є одним з головних показників старіння. Вважається, що процесам виродження схильні не самі клітини, а лише рідина, в якій вони плавають. У тілі немовляти обсяг води близький до 80% від загальної маси, до 18 років він зменшується на 10-15%, у літніх людей рідини залишається всього 30-40% від загальної ваги. Втрата більше чверті водних запасів смертельно небезпечна. Брак всього лише 1-1,5 літра рідини викликає спрагу, слабкість, сонливість, загальмованість реакцій, нудоту, часом почервоніння шкіри.

Дефіцит в 3-5 літрів супроводжується головним болем, задишкою, сухістю в роті, підвищенням температури, порушенням логічного мислення, непритомністю. Подальше зневоднення викликає м'язові спазми, притуплення слуху і зору, галюцинації. Часто холестеринові бляшки на стінках кровоносних судин утворюються як захисна реакція на дефіцит води - щоб вона не випаровувалася через кровоносні судини. В результаті погіршується кровотік, виникають серцево-судинні захворювання, може розвинутися артеріальний тромбоз і т.зв. головний біль і запаморочення - частий сигнал про водному дефіциті.

Страждає і дихальна система. При дефіциті води організм виробляє статевий гормон гістамін, який сприяє скороченню бронхів, запобігаючи випаровування води через дихальні шляхи, паралельно провокуючи розвиток астми. Крім того, надлишки гістаміну є причиною алергії і безлічі інших захворювань.

Артритні болю в суглобах - теж наслідок дегідратації. У нормі клітки хряща оточені структурою, основним компонентом якої є вода. Вона утримується між хрящовими поверхнями кісток у суглобах, дозволяючи їм вільно ковзати відносно один одного під час руху. Коли вологи недостатньо, ковзання перетворюється на тертя і заподіює біль.

Гастрит, печія, запори - часті симптоми водного голодування: підшлункова залоза виробляє інсулін для регулювання рівня цукру в крові і нейтралізує надлишок кислот, що потрапляють в кишечник, а через нестачу води ці процеси пригнічуються, звідси і виникають проблеми з травленням.

З тієї ж причини в нирках і жовчному міхурі часто утворюються камені.Нестача води - це шлаки, зайва вага, целюліт ...

Більшість людей звикає недоотримувати воду. Вони не відчувають спрагу. У них як би зникає потреба у воді. Але зневоднений організм дає про це знати загальною слабкістю, млявістю, неуважністю, підвищеним тиском, ломота в тілі, сухістю шкіри і т.п. Тому, якщо ви стали на шлях очищення і зміцнення свого тіла, то в першу чергу важливо навчитися дотримуватися раціональний питний режим.

Кип'ятіння, звичайно, дезінфікує воду, вбиваючи мікроби і бактерії, але не позбавляє від інших шкідливих речовин, а іноді навіть додаючи такі. Наприклад, при нагріванні деякі сполуки хлору перетворюються на діоксини - канцерогенні речовини, що викликають онкологічні за-болевания. Крім того, вміст солей важких металів і органічних забруднювачів нітрохи не зменшується, по-цього водопровідну воду краще очищати побутовим фільтром.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       3.3.. Фільтрування – як один із основних видів очищення води

 Розумно перевагу віддати апаратів з триступеневої системою очищення. Змінний картридж (термін його служби зазвичай 5-6 місяців) повинен включати в себе вугільний передфільтр, що затримує механічні та частково хімічні домішки; бактеріологічний фільтр, що знищує шкідливі мікроорганізми, і гранульований вугілля, яке на виході видаляє залишкові забруднення. Зараз вже є фільтри, які не тільки очищають, але і збагачують воду сріблом, магнієм, кремнієм, кальцієм, перетворюючи її на справжній бальзам для організму.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        3.4. РЕКОМЕНДАЦІЇ.РЕЦЕПТИ ДЛЯ ОЧИЩЕННЯ ВОДИ

Рецепти для очищення води

№ 1. В 1 літр води додати 1-2 чайні ложки яблучного оцту і меду, а також 3-5 крапель 5 -% йоду. У такому середовищі мікроби гинуть всього за кілька хвилин.

№ 2. У 3-літрову банку води покласти кілька листочків горобини або гілочку. Навіть дуже каламутна вода через кілька годин стає прозорою.

№ 3. У 3-літрову банку води опустити срібну ложку або шматочок шунгита і залишити на ніч. Кількість шкідливих домішок значно зменшиться.

№ 4. Заморозити воду на ¾. У четвертій частині води, яка не замерзне, залишаться всі шкідливі домішки. Злив її, ви отримаєте чистий лід, який потрібно буде розтопити.

Очищення організму водою:

Очищення організму окропом сприяє налагодженню регулярного стільця, звільнення від закрепів, виведенню солей з суглобів та інших місць, піску і камінчиків з печінки і нирок і т.п. Болі, що виникають у цей період в суглобах, печінці, нирках, свідчать про успішно протікає процесі, що підтверджує змінився вигляд сечі. Спосіб очищення:

За 30 хвилин до сніданку випити маленькими ковтками склянку окропу. Рекомендується продовжувати цю просту очищення організму протягом 6 місяців. За цей час йде надлишок жирів, з'являється стрункість, зникають болі в хребті, він набуває гнучкість.

Очищення водою з лимонним соком В 1 літрі води розчинити сік одного лимона. Випити протягом дня.

Очищення глиняної водою 1 дес. ложку очищеної глини (вона продається в крамницях здоров'я) розмішати в 150 мл води і швидко випити приблизно третину, поки глина не осіла. Взагалі пити глиняну воду потрібно тільки натщесерце курсами по 3 тижні з тижневою перервою. При сильному остеопорозі замість десертної потрібно брати столову ложку глини і пити 2-3 рази на день.

Застосування роботи. Ця робота є екологічною пропагандою – це вплив на світогляд, орієнтацію, поведінку, настрій та розум людини з метою посилення дій, спрямованих на збереження здоров'я. Вона включає формування природоохоронних знань, навичок, соціальної активності населення.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВКИ

  1. Питна вода міста Новоукраїнки надзвичайно забруднена та потребує негайного очищення та приведення до норми.
  2. Всі джерела (12) децентралізованого водопостачання невідповідають санітарно-епідологічним нормам про що свідчать зроблені відповідні аналізи.
  3. Місцева влада проводить окремі заходи з питань якості питної води.
  4. Основними джерелами забруднення води міста є сільське господарство та побутові відходи.
  5. На території Новоукраїнки потрібно увести систему заходів по поліпшенню якості води придатної для споживання. Дана система заходів повинна включати наступні методи - ультрафіолетове (УФ) опромінення та озонування.
  6. Найбільш дієвішими методами на даний час є фільтрування та кипятіння.
  7. Питна вода являє собою продукт харчування людини, а необхідний ступінь її очищення і знезаражування є гарантією здоров’я і довголіття. Однак придатної для використання не так багато, і її кількість увесь час зменшується.
  8. Прийшов час, коли людина зобов’язана взяти на себе турботу про дбайливу витрату ресурсу, а також по його очищенню, яку вірніше було б назвати водопідготовкою. При цьому варто дотримувати вимоги екології, тобто щоб процес якнайменше порушав природну рівновагу.

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток А

Список місць відбору питної води міста Новоукраїнка

  1. громадська криниця вул. Воровського, 92( біля церкви);
  2. громадська криниця вул. Леніна, 114;
  3. громадська криниця вул. 50 Дивізії, 2 ;
  4. громадська криниця вул. 50 Дивізії, 17;
  5.  громадська криниця вул. Леніна (біля магазину «Модная деточка )
  6. громадська криниця « Баби Луньки»;
  7. громадська криниця вул. Конева, 1;
  8. громадська криниця вул. Красноармійська, 1;
  9. громадська криниця вул. Железнодорожна ;
  10. громадська криниця вул. Гагаріна.51;  
  11. громадська криниця вул. Кірова,83;
  12. громадська криниця вул. Кірова,23.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток В

D:\Навчання\Школа\11 клас екологія\Екопроект\проект\Фото\DSC01227.JPG

D:\Навчання\Школа\11 клас екологія\Екопроект\проект\Фото\DSC01230.JPG

 

 

 

Природні джерела

 

Річка Чорний Ташлик

 

 

Річка Чорний Ташлик

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Білявський Г. Основи екології: Підручник для студентів вищих навчальних закладів/ Георгій Білявський, Ростислав Фурдуй, Ігор Костіков. - К.: Либідь, 2004. – 406 с.

2. Заверуха Н. Основи екології: Навчальний посібник для вищих навчальних закладів/ Нелі Заверуха, Валентин Серебряков, Юрій Скиба,. - К.: Каравела, 2006. - 365 с.

3. Запольський А. Основи екології: Підручник для студентів техніко-технологічних спеціальностей вищих навчальних закладів/ Анатолій Запольський, Анатолій Салюк,; Ред. К. М. Ситник. - К.: Вища школа, 2003. - 357 с.

4. Корсак К. Основи екології: Навчальний посібник/ Костянтин Корсак, Ольга Плахотнік; МАУП. - 3-тє вид., перероб. і доп.. - К.: МАУП, 2002.

- 294 с.

 5. Основи екології: Навчальний посібник для вищих навчальних закладів/ О. М. Адаменко, Я. В. Коденко, Л. М. Консевич; Ін-т менеджменту та економіки "Галицька академія". - 2-е вид.. - К.: Центр навчальної літератури, 2005. - 314 с.

6. Основи екології та екологічного права: Навчальний посібник/ Юрій Бойчук, Михайло Шульга, Дмитро Цалін, Валерій Дем’яненко,; За ред. Юрія Бойчука, Михайла Шульги,. - Суми: Університетська книга, 2004. - 351 с.

7. Сухарев С. Основи екології та охорони довкілля: Навчальний посібник/ Мін-во освіти і науки України, Ужгородський нац. ун-т. - К.: Центр навчальної літератури, 2006. - 391 с.

8. Царенко О. Основи екології та економіка природокористування: Навч. посібн. для студ. вузів/ Олександр Царенко, Олександр Нєсвєтов, Микола Кадацький,. - 2-е вид., стереотипне. - Суми: Університетська книга, 2004. - 399 с.

9. Посилання :http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/RE17747.html

10.Посилання: http://ukrbukva.net/page,4,103087-Problema-nehvatki-presnoiy-vody.html

11.Посилання: http://ukrbukva.net/page,3,103087-Problema-nehvatki-presnoiy-vody.html

12.Посилання: http://ukrbukva.net/page,2,103087-Problema-nehvatki-presnoiy-vody.html

13.Посилання:  svitppt.com.ua/.../problema-prisnoi-vodi-v-ukraini-ta-sviti.ht

14. Посилання:  www.npblog.com.ua/index.../problemi-prisnoyi-vodi.html

15.Моніторинг оточуючого середовища.

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. ЕКОСВІТ УСВІДОМЛЕНИЙ
    Цікава робота. Багато фактів зібрано. Відчувається, що керівник проекту людина відповідальна. Вивчаємо і ознайомлюємося з роботою...
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Екологія, Позакласні заходи
Додано
24 жовтня 2018
Переглядів
7075
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку