Листівки "Птахи - вісники весни". "Збережемо ліс від пожежі"

Про матеріал

За порушення вимог природоохоронного законодавства, «Правил пожежної безпеки в лісах України», до адміністративної відповідальності притягують правопорушників за ст.. 77 КУпАП, з накладанням штрафу на громадян від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – від трьох до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Перегляд файлу

Народні прикмети та прислів’я:

  • Снігурі туляться до оселі – на снігопад.
  • Голуби туркочуть – тепло віщують.
  • Якщо ворона вранці сидить на верхівці дерева і каркає – буде хурделиця.
  • Галки збираються зграями і кричать – на мороз.
  • Рання пташка дзьобика чистить, а пізня - очиці жмурить.
  • Нарядилася як пава, а кричить як ґава.
  • Ластівка день починає, а соловей кінчає.
  • Ластівки низько літають - дощ обіцяють.
  • Чайка сіла у воду - чекай на добру погоду.

 

                               http://ua.inter-pix.com/db/animals/birds/bird_illustration/b-591093.jpg

 

 

Екологічна листівка

Топорищенський НВК

2018

Птахи – вісники весни

 

 

http://www.wz.lviv.ua/image/4346/articles/87505-178x122.jpeg

 

Скільки б не було у тебе різних справ, забав та веселощів, не забувай про своїх крилатих друзів. Допоможи їм, і вони стануть тобі у пригоді, сторицею віддячать своєю невтомною працею та піснями.  

               Зимова синичка

До нас у вікно зазирнула Зима,

Сказала: «Даруйте, що снігу нема!»

За нею з’явилась Синичка мала,

Цвірінькнула: «Скоро не буде й тепла!

Пора майструвати нову годівничку

На крихти смачненькі, пшоно і пшеничку!

  Щоб птиці щоранку могли прилітати

  І співом веселим весну зустрічати!»

                                       Сергій Пантюк

           Любі друзі!

   На початку весни з вирію до нас на батьківщину повертаються наші птахи.

Вони  привертають увагу жвавою поведінкою, характерною для всіх птахів весняної пори.  Приліт йде  не абияк,  а в  чіткому порядку: першими до нас  весною прилітають ті птахи, які  відлетіли від нас останніми восени; останніми – ті, що  відлетіли  першими.

    Одними з перших повертаються з півдня граки. Ще сніг не зійшов, ще можливі заморозки, а граки вже тут. Вони –  перші вісники весни.

    Слідом за граками прибувають шпаки і жайворонки. Це буває в кінці березня – на початку квітня. В середині квітня прилітають  білі лелеки, гуси, зозулі, в травні – іволги, стрижі, солов’ї та багато інших птахів.

 

 

        http://vkuchuriv.at.ua/Pictures/Bird_01.jpg

 

 

                                                                http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTt_GN0BBs6e5gcnFrZlpXxMTPCnBwnmyBA8bTOKaEPavwVEh01

 

Раціон птахів

  • Насіння соняшника
  •   Насіння гарбуза
  • Різні крупи
  • Свіже несолоне сало
  • Насіння бур’янів
  • Крихти білого хліба
  • Плоди червоної горобини

 

    Будьте дуже обережними з вогнем у межах будь-якої природної території, щоб ваша необережність не стала причиною лісової пожежі:

  •                  Ніколи не підпалюйте суху траву на галявинах у лісі.
  •                  Вогнища  найкраще розпалювати на березі річок або озер, неподалік від води і, звичайно, подалі від хвойних насаджень, торфовищ, сухостою. Якщо вогнище розкладаєте у лісі, то вибирайте ретельно очищену від спалимих матеріалів ділянку, оточену з усіх сторін піщаним чи земляним валом. Обов`язково слід мати запас води, щоб надійно залити вогнище в разі  його неконтрольованого поширення або коли його час загасити.
  •                  Також небезпечною може бути просякнута мастилом, бензином, гасом чи іншою пально-мастильною речовиною ганчірка. Пожежу може спричинити навіть заправка паливного баку автомобіля при працюючому двигуні.
  •                  Залишена на сонячній галявині пляшка чи уламок скла, фокусуючи сонячне проміння, здатні спрацювати як запалювальні лінзи. Це часто призводить до самозагоряння лісових масивів.

    Якщо ж ви помітили пожежу, що починається, наприклад, невелике загоряння трави або тліючу лісову підстилку від покинутого багаття, намагайтеся загасити його самі. Іноді досить просто затоптати полум’я. А найпоширеніший засіб гасіння пожежі – нахльостування полум’я віником з гілок листяних дерев. Потрібно рухатись по вогнищу і наносити удари всклизь, начебто замітаючи полум’я вбік, на вигорівшу площу.

    Збивши основне вогнище, при наступному ударі по цьому місцю, віник затримують, прижимаючи до палаючої кромки, і повертають, що дає охолонути горючим матеріалам. Також, для гасіння лісових пожеж використовують спосіб, при якому закидають крайки пожежі рихлим ґрунтом, яке викопують штиковими лопатами. Для цього ґрунт, який забирається лопатою поблизу кромки пожежі, кидають удовж неї.

    Ґрунт попадає на горючі матеріали, охолоджує їх та ізолює від повітря. Під час гасіння спочатку збивають полум’я, а потім, зупинивши пожежу, насипають на кромку шар ґрунту товщиною 6-8 см. Якщо поблизу є водоймище – вогонь заливають водою. При цьому починають наступ на вогонь з того боку, куди він рухається, і намагаються оточити район пожежі з усіх боків.

    Якщо ж пожежа досить сильна, і ви не можете загасити її самотужки –якнайшвидше сповістіть тих, хто повинен цим займатися. Зателефонуйте до пожежно-рятувальної служби за телефоном «101» і повідомте про місце загоряння та як туди доїхати.

 

http://zik.ua/gallery/full/p/l/plakat_dbd5b.jpg

     P.S. За порушення вимог природоохоронного законодавства, «Правил пожежної безпеки в лісах України», до адміністративної відповідальності притягують правопорушників за ст.. 77 КУпАП, з накладанням штрафу на громадян від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – від трьох до десяти неоподаткованих  мінімумів доходів громадян. Також за порушення правил пожежної безпеки у лісах України передбачено кримінальну відповідальність згідно з ст. 245, якщо дії правопорушника спричинили значні знищення чи пошкодження лісових масиві, зелених та інших насаджень.

 

 

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQpeEidX2M_NZ9dr_rfKMS8VDYUZ2BhAWshibhZKoJLlyR4ucIa

 

Топорище - 2018

ЗБЕРЕЖЕМО ЛІС ВІД

ПОЖЕЖІ РАЗОМ

В літку коли суха та спекотна погода  різко зростає кількість пожеж у лісових масивах та паркових зонах.   

Причини цих пожеж різні, проте «корінь зла» криється у людській халатності та безвідповідальності, що виявляється у кинутому недопалку, залишеному без догляду чи погано загашеному багатті. А тому  у першу чергу треба боротися не тільки із самими пожежами, а з їхньою першопричиною – необережністю людей.

           Лісову пожежу легко загасити тільки на початковій стадії розвитку. Але коли вогонь уже набрав силу і загоряються дерева, загасити пожежу

 дуже складно.

                             http://mikolaivlis.mk.ua/img/news/2011/mini/foto_87mini.jpg

doc
Пов’язані теми
Екологія, Інші матеріали
Додано
30 жовтня 2018
Переглядів
1246
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку