Науково - пізнавальне свято "Про перелітних та зимуючих птахів"!

Про матеріал
Позакласний захід: "Свято про перелітних та зимуючих птахів"! Захід розрахований на учнів 4-6 класів. В розробці використано пісні та вірші про природу та птахів. Має нуаково - пізнавальний характер.
Перегляд файлу

 

Свято перелітних та зимуючих птахів.

Мета: вчити учнів вести власні спостереження за змінами, що відбуваються в природі; поглиблювати знання учнів про ознаки осені. Викликати естетичні переживання і захоплення красою природи. Формувати різностороннє уявлення про складову тваринного світу – птахів. Розвивати пізнавальний інтерес, дитячу творчість, допитливість, поетичні та музично – хореографічні навички. Виховувати любов до природи.

1д. Задощило. Захлюпало. Серпень випустив серпень

Цвіркуни й перепілочки припинили концерт.

Чорногуз поклонився лугам і садам

Де ж ти літо поділось? Куди подалось?

Осінь,ось вона, осінь!

Осінь, ось вона, ось!

Осінь брами свої замикає в ночі

Погубила у небі журавлині ключі!

Птахи. Осінь! Осінь золота!

Збираємося ми в зграї відлітаємо в теплий край,

Кажемо тобі: «Прощай».

(Птахи відлітають, осінь махає їм у слід)

2д. Йде осінь золота

На зміну їй іде інша:

Срібна осінь.

З сумним шумом сосен,

З чорними стежками.

З голими осиками

З першими сніжинками

З нічним холодком

Та з хрустким льодком.

 

Осінь. Я осінь золота і ваша мрія,

Хто в добрий час фантазувати вміє,

До того я прийшла на гарне свято,

 Щоб принести вам радості багато.

3д. Завітала осінь до нас на Україну

Одягла в червоне намисто калину,

Бо ж вкраїнська осінь-

Це пишні жоржини, айстри різнобарвні,

Горішки ,ліщини,буряки цукрові,

Кукурудза стигла,гарбузи медові,

 Різні повидла, варення, соління

Гриби в маринаді…

Тобі, осене щедра, усі у нас раді!

(Пісня про осінь)

4.д. Осінь – це місяці, коли більшість наших птахів стає мандрівниками.

Вони летять у теплі краї, вирій. ЦІ перельоти тривають вже тисячі років, і кожен птах мандрує своїм шляхом.

Багато з них спокійнісінько пережили б холодну зиму та їм немає  чого їсти: зникають різні комахи, зелені стеблинки рослин, кучугуру снігу заносять смачне насіння.

 Чи звертали ви увагу на те, що пташки,які прилітають до нас першими, відлітають останніми? Зозуля, соловейко, іволга, а також і ластівки зникають, ледве відчувши першу прохолоду осінніх ночей, а жайворонки, перепілки,зяблики, шпаки-цих можна  в нас зустріти ще й тоді, коли вже біла паморозь падає на луг. В Україні налічується понад 300видів птахів та не всі птахи летять у теплі краї.

Так правда, так правда є й такі , що мандрують пішки, а інші пливуть.

Танок птахів

Живе й у нас чудовий, невтомний пішохід. Ви чули його крик, хоч насправді це його спів, улітку на луках, біля боліт і річок. Він «дере» свою пісню майже увесь день, вечір і всю ніч. Навіть дивуєшся- коли ж відпочиває дивак?

А зветься цей птах-величенький завбільшки з перепілку, тільки на довгих ногах – деркач.

Деркач вирушає в свою довгу путь пішки, а зустрічає на шляху воду, тоді летить. Проте, деркач часто зимує в далекій Африці – значить і через море перелітає.

Жайворонок – маленька пташка,  що живе на землі. По землі жайворонки не стрибають, а бігають. На землі вони також і гніздяться, відкладаючи у гніздо плямисті яйця. Їдять жайворонки насіння рослин і комах.

Качка- птах середнього розміру з відносно короткою шиєю. Забарвлення оперення буває різна. У період розмноження самці відрізняються від самок, яскравим забарвленням. Більшість качок линяють двічі на рік.

Грач - пірꞌя у грача чорне з фіолетовим відливом. В дорослих птахів підстава дзьоба лиса. Живляться граки червꞌяками та личинками комах, яких вони знаходять , копаючись в землі своїм міцним дзьобом. Люблять великими зграями слідувати за трактором , який оре землю.

Журавлі – великі , довгоногі і довгошиї птахи. Журавлині сімейні пари зберігаються протягом всього життя.

Зозуля – розмір у різних видів зозуль різний але у всіх у них тонкий тулуб, довгий хвіст і шия.

Шпак – співочий птах. У шпака чорне пірꞌя з металевим блиском, іноді з фіолетовим, зеленкуватим або синюватими відтінками.. У зимовий час на тілі зꞌявляються численні білі цяточки. Має широкий діапазон звуків, які можуть включати в себе свисти, скрипи, нявкання, різні шуми і деренчання. Здатний наслідувати спів інших птахів.

Соловей – непримітний сірий, червоний птах. Зимує в Африці. Мешкає у чагарниках,долинах річок. Гнізда будує на землі або дуже низько в кущах. Яйця зеленуваті або голубуваті у цяточку.

Чаплі – живуть на мілководді у заболочених або повільно текучих водоймах. Вони нерухомо стоять у воді і вдивляються у воду, шукаючи собі здобич.

В якому ж порядку відлітають комахоїдні птахи.

Плиска. Потім зерноїдні-ті , які живляться плодами і насінням рослин(вівсянка, чиж, зяблик). А пізніше всіх летять качки і гуси, вони збираються в дорогу, коли замерзають водойми, тому що це водоплавні птахи.

Чим відрізняються журавлі від чапель? Журавлі на відміну від чапель, в польоті витягають ноги і шию. Це робить їх схожими на лелек, але на відміну від них, журавлі ніколи не сідають на дерева. Якщо візуально порівняти журавлі з іншими болотними птахами, то порівняно з чаплями, їх ноги ,як правило довші,а шия більш витягнута, тіло витонченіше,ноги довші, а дзьоб пропорційно менший.

Птахи діляться на :

зимуючих;

-осілі(ніколи не покидають обжиті території);

-кочуючі (постійно в русі: переміщяються з місця на місце,бажаючи добути корм);
-перелітні(здійснюють постійні переміщення, що залежать від пори року).

Птахи- частіше теплолюбні, тіло їх відрізняється підвищеною температурою(найчастіше вона перевищує 40С). Проте пірꞌя непогано захищає від холоднечі. Ось чому жити в холодних умовах суворої зими вони, звичайно, зможуть. Але ж для цього мають потребу в більшій кількості корму. Ось чому птахам доводиться залишати насиджені місця і летіти в далекі країни, багаті їжею,

 Як правило , більш схильні до перельотів мешканці тундри й тайги, де природні умови більш суворі, а корму в зимовий час вкрай мало. Також виявлено закономірність :найчастіше мігрують , комахоїдні і хижі птахи, рідше –зерноядні. Причина цього очевидна, зерно в зимовий час можна знайти, а от комах з – під снігу не дістане навіть самий гострий дзьоб. Велика кількість перелітних і серед мешканців середньої смуги.

Перелітні птахи:

Ластівка,жайворонок,деркач,дрізд співочий, плиска, горобинник, чи біс, соловей, іволга, малинівка, зозуля,зяблик, чапля,вальдшнеп та інші. Саме вони ближче до осені зриваються з місць, аби навесні повернутися для розмноження.
Інтерес  представляють вівсянки:раніше вони були, осілими і всю зиму харчувались на стайнях. Однак у звꞌязку з розвитком міського життя і поступовим згасанням села, стаєнь стає все менше, тому птахам довелося прийти на перелітний спосіб життя. З качками ситуація протилежна.

У міських водоймах завдяки людині тепер достатньо корму,тому вони можуть проводити там всю зиму, тобто стають зимуючими.

Серед мігруючих пернатих, можна виділити 2 основних типи:

інстинктивні :вівчарик,ластівки,славки, мухоловки

погодні:дрозди, шпаки,вівсянки.

Інстиктивні – це, як правило, комахоїдні птахи, що залишаютьсь свої гнізда заздалегідь, не чекаючи приходу холодів. Вони немов інстинктом відчувають наближення осені, хоча ще стоять теплі дні. Зрозуміти , що пора вирушати в дорогу,їм дозволяє скорочення довжини світлого дня.

А от шишкар – є представником кочового вигляду. Він , як і кедровик і омелюхи доводять наступні ознаки:

-він здійснює переміщення, не повꞌязані з сезонністю, а  в пошуках їжі;

-міграці відбуваються не в повному маршруту, а в хаотичному порядку;

-район гніздування залежить від кількості їжі.

Тетерів, незважаючи на найсуворіші холоднечі і брак корму,залишається на місці свого проживання і не здійснює  міграції. Особливі пристосування допомагають його не загинути в морозі: вони з головою зариваються мꞌякий сніг і гріються,оскільки в отриманій лунці повітря від дихання нагрівається. А для  живлення- використовують заздалегідь приховані в зоб ягоди і насіння.

Ворони – птахи зимуючі. Живуть в міському середовищі, харчуються падаллю або смітниках,Ю розорюють чужі гнізда, полюють на дрібних гризунів. Завдяки своєму щільному оперенні і невибагливості до їжі, ворони досить легко переживають зимову холоднечу.

Цікаво спостерігати за зимівлею дятла. Дятли можуть, як відлітати у теплі краї, так і зимувати у рідних лісах. Зимують вони у дуплах, які самі і видовбують. Зазвичай дятли харчуються комахами, ягодами і насінням , але взимку раціон звужується. Їх рятує насіння ялинових шишок і попри невелику кількість їжі дятли є дуже щедрими птахами в з легкістю можуть поділитися з іншими птахами

Шпаки , дрозди та інші птахи летять скупчено зграєю. Кулики шеренгою. Гуси і журавлі - клином. Качки – косяком. Одні летять вдень- лелеки, журавлі , хижі птахи, ластівки , стрижі, а інші – вночі.

Більшість перелітних птахів летять на висоті до 400м, середня висота польоту грака – 500м, ластівки – 300м, яструб – 250м. Лелек бачили на висоті 900м, жайворонка – на висоті 1900м.

Гуси летять на береги Каспійського моря. Качки – в Англію, Францію,Іспанію. Жайворонки, стрижі, іволги і лелеки відлітають у Південну Африку, ластівки – в Італію та Єгипет. Ластівка щорічно долає відстань 26000км.

Птахи – чудові синоптики. Сорока сховалась під стріху – чекай хуртовину. Ворони гучно каркають , в снігу купаються – перед завірюхою.

Шпаки можуть перелітати аж до Піренеїв та північної Африки, однак, там вони не розмножуються. Вони неабиякі пародисти. У неволі шпак, як звикне, здатен вивчити безліч різних звуків , мелодій та голосів.

55градусів – кут , який утворюють зібрані в клин птахи гуси, журавлі. Зграя летить на 71 швидше, ніж  птах – одинак. Клином легше летіти у такому строю серця у пернатих бꞌються повільніше , ніж коли літають поодинці. Крім того,птахи частіше парять, чим економлять сили. Кожна особина прямує в повітряному потоці, який створюють помахи крил сусіда. Найменш вигідна позиція у ватажка:коли він втомлюється, то переходить в кінець клину, а його місце займає хтось із середини.

26годин може летіти без зупинки колібрі. Щоб дістатися від Гаваїв до Аляски, пташка здійснює понад 6мільйонів помахів крилами. Людині , щоб отримати таку ж кількість енергії, яку колібрі витрачає за день перельоту, довелося б зꞌїсти 1300 гамбургерів.

10хв.можуть спати лелеки в повітрі , не опускаючись на землю. Втомлений птах переміщується в центр косяка, закриває очі і дрімає. Однак під час сну загострюється слух , з його допомогою лелека орієнтується в просторі і зберігає висоту.

71000кілометрів пролітає за рік птах – далекобійник – полярний крячок.

1,5км. – висота , на яку піднімається більшість перелітних птахів. Але є серед пернатих і астронавти. Н-д гуси, прокладають маршрут через Гімалаї на висоті 8тис.метрів над рівнем моря (пасажирські літаки піднімаються в повітря в середньому на 10-12тис.метрів).

3,5метра – розмах крил у мандрівного альбатроса. Таку назву птах отримав через те, що на суші він вирощує тільки пташенят , а решту часу – в небі, долаючи величезні відстані.

1000ударів за хвилину – така частота серцебиття у більшості птахів у польоті. Під час відпочинку пульс знижується до 400ударів.

Зозуля зꞌїдає за 1 год. До 100гусенець. Мухоловка за день - 300мух і комарів. Ластівка приносить своїм малятам їжу 300-600 разів на день.

Шпачина сімꞌя на час гніздування поїдає 8000хрущів. 1000рожевих шпаків разом із пташенятами за місяць можуть знищувати 22 тонни сарани. Рекорд ненажерства встановила зозуля. За день вона зꞌїла 3хрущі та 5 його личинок, 43 капустяних червꞌяків, 39великих коників, 10гусениць, 5 павуків – хрестовиків.

Інсценізація казки «Лисичка та Журавель».

В осінній день, в чарівну пору

Ти в ліс притишений пройдись

І підніми голівку вгору -

У небо синє подивись.

Воно таке бездонне й чисте -

Злетіти хочеться увись!

Безмежне ,гарне,урочисте…

Поглянь в блакить і усміхнись!

На тлі блакитного простору

Дерева в золоті стоять.

То ж підніми голівку вгору -

Там гуси – лебеді летять!

 

Цвітуть жоржини у моїм краю –

Всі кольори вбирали диво – квіти!

Земля їм віддає красу свою,

Та вже не довго їм палахкотіти…

Бо над вікном , ось, ластівок нема,

Лелека в небі до тепла майнули.

Верба над річкою схилилася сумна.

На землю осінь вже вступила,

Додому листячко летить

Гніздо лелече опустіло,

Тепер у ньому хмарка спить.

 

Горобина вся червона.

Навіть листя червоне теж.

І висять перестиглі грона.

У красі дивовижних пожеж.

Ніби все навкруги палає

І горить золотим вогнем.

Дуже гарно в гаю буває,

Коли – сонце – осіннім днем!

В лісі осінь. Так пахне грибами…

Жовте листя з берези летить.

Верби схилені над ставками.

У намисті калина стоїть.

Стало тихо. Пташок немає…

Відлетіли у теплий край.

Тільки білка вгорі стрибає

І шепочеться листячком гай.

А вітерець налетить , закружить.

Й ненадовго затихне у нім.

 

В синім небі срібні павутинки

Вітерцем гонимі, вдаль летять.

Діамантом росяні краплинки

На траві під сонечком блищать.

Бабине це літо відлітає

І теплінь за ним втіка туди.

Потім все в природі замовкає,

А за тим приходять холоди.

Я на тебе, осене, сердита.

Допустила ти таке дарма;

Є період бабиного літа,

А дідусевого літечка нема.

Того літа не догнати, дитино,

Відлетіло в вирій, не вернуть…

Час летить нестримно і невпинно -

Серденьку малому не збагнуть…

Пісня

Ластівка – це швидка пташка,

Її їжа – це будь-яка літаюча комашка,

Вона крила довгі має

І завдяки цьому

В повітрі трюки виробляє.

Гніздо під стріхою будує.

І її дзвінкий спів.

У теплу пору року.

Кожна людина чує.

Під однією стріхою

Дуже часто

Декілька пар зустрічається

Але вони між собою

Ніколи не сперечаються.

В сприятливий рік

Ластівка двічі або навіть тричі

Дітей приводить.

Бо в неї – це чудово виходить.

Для пташенят добувають

Корм обоє батьків

Бо вони дуже люблять своїм малюків.

Восени ластівки

В великі зграї єднаються.

І в одній зграї.

Декілька сотень або навіть тисяч

Ластівочок зустрічаються.

Спів ластівки щебетанням розпочинається.

А свистом , який схожий

На звук годинника,

Ластівка в польоті

І під час відпочинку співає

І її спів людина , спокійно сприймає.

 

Я сидів на лавочці надворі,

Й так мене кусали комарі

Ну, залазь аж за комір , хитрі.

Раптом , як зависне у повітрі. Наче квітка маєво зелене –

Й комаригу хвать і перед мене.

Роздивився на льоту :синичка!

Ах, ти ж молодчина – рятівничка.

 

Ховає сойка скрізь горішки,

Ховає жолуді і шишки

В мале дупелечко в горісі,

Під корені дерев у лісі,

Під мох , під листячко опале

І всім кричить:

Це я надбала!

А,як впаде на землю сніг – Вона гризе собі горіх

Чи зерна з шишки вибиває,

І зиму радісно вітає…

 

Ходять лелеки по лузі,

Ходять лелеки у тузі

Завтра у вирій далекий

Будуть летіти лелеки

Шкода їм кидати літо

В рідному краї, а треба

Треба у вирій летіти:

Он уже осінь у небі.

Ой, уже осінь  усюди

Сіє туманами мжичку!

Скоро вже холодно буде:

Жаби ховаються в річку

Завтра ранесенько – рано,

Сонце лиш сходити стане

В сизім осіннім тумані

Клекіт лелечий розтане.

 

Скоро білі заметілі

Сніг піднімуть від землі.

Відлітають, полетіли,

Відлетіли журавлі

Не чути зозулі в гаю

І шпаківня спорожніла

Лелека крилами полоще –

Відлітає полетіла!

 

Лист гойдається візерунковий

У синій калюжі на воді

Ходить грач з грачихою чорною

В городі по грядці

Осипаючись , пожовкли.

Сонця рідкісні промені

Відлетіли і граки.

 

В зимові дні на стовпчиках,

На вітах, на дахах

Сидять мамі горобчики

У сірих піджачках.

Сидіти б їм під стріхами, Чекати б їм тепла,

 Та жаль , що всюди віхола

Поживу  замела.

Сніги, мов білі килими,

І долі  -ні зерна.

Я хліба накришила їм,

Просипала пшона.

Горобчики наїлися,

І, наче у теплінь,

Всі радо розлетілися:

Цвірінь –цвірінь, – цвірінь!

 

Відлітають птахи до землі чужої,

Де колись страждала наша Роксолана.

О,яка ж то доля в пташечки німої

Але зустріч з краєм рідним довго

Перелітні птахи. Перелітні птахи

Ой. Який важкий той довгий шлях

Перелітні птахи. Перелітні птахи…

Вас давно чекають у селі старому.

Нас таких багато- перелітних птахів

Відлітаєм з дому за моря і гори

У краях далеких стільки бруду й жаху

Як приходить часто до нас гостем гордим

Як сумують діти- кинуті пташата,

Від уїжджає мама у краї далекі

Та коли ж ти вернеш до своєї хати?

Вже давно вернулись у село лелеки.

Перелітні птахи. Перелітні птахи…

Вам не перепони ні моря,ні гори.

Перелітні птахи,перелітні птахи…

Я живу із вами в радості і в горі.

Давайте пограємо в гру.

Вже безлисте гілля, наче палка,

А на ньому сидить сонна ( галка).

На тополі високо-високо

Стрекоче білобока …( сорока).

А ось тут на малім деревці,

Ніби кульки сидять( горобці).

Вже замерзло ,немає водички

Між гілками літають …(синички)

Впору цю, їсти пташечка хоче, Он на дереві дятел …(стукоче).

З-під кори добуває  Личинки, Все ж їжа для малої...(пташинки)

Все поснулу… Жук, муха ,комар, А  в ялинках господар …(шишкар).

З шишок він добуває зернятка,Будуть ситі його… (пташенятка) .

Десь з далеку доноситься стук, То горіха роздовбує (крук).

Ліс шумить, і хурделиця «ойка», Між гілками зꞌявилася (сойка).

В теплий край ці пташки не літають, Зиму тут всі вони(зустрічають)

На берізці, на гіллі вгорі, кольорові сидять (снігурі).

А омелюхів зграйка ось тут. Горобину червону (клюють).

Десь у лісі, немов, у дворі, ходять красені (глухарі).

Зараз стужа, мороз і зима, корму доброго птахам (нема).

Та у вирій вони не літають. Вони мужньо тут зиму (стрічають).

Над усе вони люблять свій край тож пташині ти (допомагай).

 

Любі друзі,підсобіть,

Нашим мешканцям угідь

Лісу , річки чи дерев.

Насипайте в годівнички

Крихти хліба чи пшона,

І пташина кожна вдячно

Борг поверне вам сповна.

Бо пташки – це наші друзі

Як настануть теплі дні

Цілі дні вони працюють

Без спочинку, в вихідні.

Шкідників комах зꞌїдають, щоб не шкодили землі,

Чи деревам чи кущам

То ж , птахи, спасибі вам!

 

Друзі, допоможімо птахам!

Обладнаймо біля своїх домівок «зимові пташині їдальні».

Виготовимо і розвісимо різноманітні годівнички, для птахів у шкільному саду.

Осінь. –Я дуже рада, що всі ви турбуєтеся про птахів. А якого корму потребують птахи?

У годівнички кладуть плоди горобини чи калини.

Для горобчиків насіння споришу, для голубів – подорожника.

Синички полюбляють насіння льону, гарбузове та кавунове, свіже не солоне сало.

Синичкам можна давати й різну крупу.

Для інших пташок стануть у пригоді пшоно , крихти білого хліба і каша , а також подрібнені яблука.

-А ще можна покласти в годівничку і різне насіння з квітів і трав.

Снігурі полюбляють кленове , ясенове,бузкове насіння.

Памꞌятаймо, що ви не насипали  в годівнички, не забувайте,що вони до вечора опустіють, тому не забудьте принести корму знову.

А навесні наш садок , навіть те деревце, що під вашим віконцем,зацвіте і заспіває веселим щебетом пташок. Рослину не вразять ані попелиця,ані гусінь, ані інші шкідники, адже пташки ,про яких ви подбали, не забудуть про ваше тепло і добре серце.

Сумує жовтень в нашому саду

Поодцвітали мальви сніжно – білі,

Хмелі перебродили у меду

І журавлі полинули у вирій

Вже не сміються ластівки малі

Не золотіє мак духмяним цвітом

А яблуні заплакані й сумні…

Вони не скоро знов побачать літо.

Все листопади в даль перенесли.

 Бузкова тиша. Сад тривожно синій

Смородина ще в залишках соли

А на гілках цвіте холодний іній.

 

Я осінь золота і ваша мрія,

Хто в добрий час фантазувати вміє

До того я приходила на свято,

Щоб принести вам радості багато.

Пісня.

Журавель є героєм багатьох літературних творів: казок, оповідань, легенд, пісень. Поети присвячують цьому дивному птаху свої вірші.

1.Тому веселиками звуться журавлі, що прилітають до веселої землі, що теплий день приносять на крилі і залишають в нашому житті. Лиш на весні веселики вони, а журавлями звуться восени, бо журяться, у вирій летючи, бо не заміниш рідний край нічим.

2.На болоті журавель цілий день збирав щавель. Назбирав собі на борщ, та якраз вперіщив дощ.

І щавель знесла водиця, - без борщу лишилась птиця.

З того часу журавель сировим жує щавель.

3.Журавлики журавлі, де літали ви, малі. Де бували?

Ми у теплі краї, у казкові гаї мандрували.

Розкажіть, журавлі, як на дальній землі зимували?

Ми в казкових краях, все по рідних краях сумували.

3.Журавлі летять , курличуть, шлють останнє «прощавай!»

Літечко з собою кличуть, забирають в теплий край.

Ой, як жалко мені літа і журавликів моїх.

Та не буду я тужити, бо весною встріну їх!

4. Українська народна пісня

Був собі журавель та журавочка,накосили сінця повні ясельця.

Наша пісня гарна і нова, почнемо її знову: був собі журавель…

5.Здалеку під небом в вирій летячи,

Голосно курличуть , журавлів ключі.

6.Журавлику мій сірий, ти вже летиш у вирій…

Курли, курли, курли – побачимось коли?!

Тобі у слід кричу од – од і сам злечу.

Та голос долина: жди прийде весна!

Вернусь, коли нова почне рости трава.

7.Журавлі-дивніптахи, які прикрашають нашу землю. Про них ми багато читаємо. До вашої уваги казка «Лисичка та Журавель».

Сценка « Розмова птахів».

Закричав раз вранці мудрий ворон.

Ворон. Жителі лісу! Осінь на порозі Всі готові до її приходу?

Птахи (всі) Готові!

Ворон. Насамперед осінь напустить холоду. Що будете робити?

Перелітні птахи. Ми полетимо в терлі краї.

Зимуючі птахи. А ми пухові тілогрійки одягнемо.

Ворон. Потім осінь листя з дерев почне зривати.

Зимуючі птахи. Хай зриває. Ягоди видніше буде.

Ворон. Потім осінь останніх комах змусить сховатися.

Зимуючі птахи. А ми, дрозди, на горобину навалимося. А ми, дятли, шишки почнемо шелушити. А ми, щиглики, за бурꞌяни приймемось.

Ворон. Зрештою, осінь нудьгою дошкуляти стане.

Зимуючі птахи. Нас нудьгою не проймеш. Будемо ситі – не заскучаємо.

Осінь. Діти, а ми зможемо допомогти зимуючим птахам?.

Як саме?

(відповіді дітей)

Фінальна пісня.

 

Література:

1.Інтернет – ресурси : http://uk.wikipedia.

2.Орд/wiki – статті про перелітних птахів.

3.Пісні та вірші про осінь і птахів.

 

 

 

 

 

 

Завантаження...
docx
Додав(-ла)
Піка Людмила
Додано
20 січня 2020
Переглядів
1469
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку