Науково-дослідна робота "КІМНАТНІ РОСЛИНИ І ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ"

Про матеріал
Науково-дослідна робота "КІМНАТНІ РОСЛИНИ І ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ". Дана робота полягає в дослідженні впливу кімнатних рослин на здоров’я людини. Лікувальні властивості кімнатних рослин. Кімнатні рослини, які можуть нашкодити здоров’ю. Кімнатні рослини, які можна вирощувати для покращення емоційного стану людини
Перегляд файлу

1

 

Відділ освіти Ямпільської  районної  державної  адміністрації

Навчально-виховний комплекс с.Добрянка

 

 

 

Кімнатні рослини і здоров’я людини

 

 C:\Users\Любовь\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\IMG_20160302_101102.jpg

                                                                       

Роботу виконала:

Гриневич Галина Миколаївна

учениця  7  класу

м.Ямпіль

   Ямпільського  району,

Вінницької  області

 

Керівник:

Терлецька аліна Олексіївна

Вчитель початкових класів та вчитель географії

м.Ямпіль

Ямпільського  району,

Вінницької  області

                                 

2020 р.

 

Зміст

 

ВСТУП                                                                                                             3

 

РОЗДІЛ І.  Короткі історичні відомості з історії виникнення кімнатних рослин                                                                                                                5                                 

 

РОЗДІЛ ІІ.  Дослідження впливу кімнатних рослин на  здоров’я людини 6

 

              2.1. Лікувальні властивості кімнатних рослин                                 6

              2.2. Кімнатні рослини, які можуть нашкодити  здоров’ю               12

              2.3. Кімнатні рослини, які можна вирощувати для покращення    14

                     емоційного стану людини

 

РОЗДІЛ ІІІ. Запахи навколо нас                                                                        18                       

             3.1. Аромотерапія – один з методів впливу на емоційний стан

людини                                                                                                                 19

 

ВИСНОВКИ ІV.                                                                                                   21

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ V.                                                       23

 

ДОДАТКИ VІ.                                                                                                  24-52

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

 

  Поняття "кімнатна рослина" існує з моменту, коли людина здогадалася кинути сім'я не на полі, а в горщик із землею.        

   Протягом усієї історії людського суспільства кімнатні рослини завжди прикрашали життя людей. Кімнатні рослини - непросто деталь інтер'єру, що прикрашає наш дім, подібно килиму чи картині. Вони радують наше око, нагадують про пишноту весни, вражають своїми живими і соковитими фарбами.

Які «взаємини» пов’язують людину та її кімнатну рослину? Чи може рослина нашкодити своєму господареві? Чи навпаки принести користь? Що треба знати, щоб правильно підібрати собі рослину, яка буде позитивно впливати на здоров’я, емоційний стан та оселю? Про це і піде далі мова.

 Будь-яка рослина — це завжди позитив, треба тільки знати, як правильно з нею поводитися.

Кожна людина сама для себе визначає, для чого їй у домі потрібні рослини.  Найчастіше — для отримання естетичного задоволення. Зараз виведено багато дуже гарних сортів рослин, наприклад орхідей, які тішать око і дуже добре ростуть у будинку, рослини створюють позитивний настрій; з ними людина відчуває себе ближчою до природи. Біологи всього світу проводять безліч досліджень по вивченню рослин, щоб відкрити те, що людству ще невідомо про їх зелених братів. На основі цих досліджень були зроблені цікаві висновки. Так, британський біолог Енді   Коглан,  запевняє, що рослини не так вже й несхожі на людей: рослини можуть відчувати дотики, бачити, чути, відчувати запах. Рослини сприймають ставлення людини, і можуть віддячити за турботу і любов пишним цвітінням. Рослини — мовчазні помічники людей, хороші друзі і чудові лікарі. Вони затримують пил, поглинають гази і шкідливі речовини, дарують нам дорогоцінний кисень. Вони створюють у будь-якому приміщенні сприятливу психоемоційну обстановку. 

Тема мого  дослідження :   Кімнатні рослини і здоров’я людини.

  Мета:

1. Розширити знання про кімнатні рослини.

2. Розкрити практичну цінність кімнатних рослин для здоров’я людини.

3. Виховувати любов та бережливе ставлення до природи, бажання примножувати її багатства.

  Відомо, що кімнатні рослини володіють фізичними властивостями, корисними для людини. Так, кімнатні квіти для здоров’я корисні тим, що виділяють фітонциди, згубні для хвороботворних бактерій. Більш того, рослини мають просто безмежні можливості оздоровлювати і очищати повітря в кімнаті. Як виявилося, завдяки антибактеріальним властивостям багатьох рослин бактерії знищуються швидше, ніж від фітонцидів, що містяться в часнику. Рослини здатні поглинати важкі метали, вони добре очищують повітря в закритій кімнаті. Крім того, користь кімнатних квітів для здоров’я обумовлюється і бадьорить ефектом, який надають ефіроолійні рослини. Вони виділяють леткі фітонциди, які активізують захисні сили нашого організму, покращують самопочуття людини, дарують енергію і повертають працездатність. Не варто забувати і те, що рослини підвищують вологість у квартирі, що особливо добре, якщо повітря в приміщенні дуже сухе, сприяють звукопоглинанню.

Словом, кімнатні квіти для здоров’я людини просто необхідні: вони облагороджують, очищають і оздоровлюють повітря, а також підвищують опірність організму до інфекцій.

Об’єкт дослідження: кімнатні рослини, які позитивно впливають на здоров’я людини, її емоційний стан.

Методи дослідження: анкетування, опис, спостереження, групування.

Кімнатні рослини визначались за енциклопедією кімнатних рослин А.В.Борисова, О.В. Берднікова.             

Практичне значення: робота має значне практичне значення, так як вона допоможе нам дізнатися, які кімнатні рослини і як саме впливають на наше самопочуття, визначити рослини-цілителі (дотаток 1), рослини-очищувачі повітря (додаток 2), рослини-талісмани (додаток 3), диференціювати рослини за процесом фотосинтезу (додаток 4), відібрати рослини, найбільш корисні для спальні, кухні, вітальні, лікарні, школи (додаток 5), отримати статистично оброблені результати  проведеного анкетикування (додаток 6),  зібрати рецепти здоров’я.

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ І. Короткі історичні відомості з історії виникнення кімнатних рослин

 Рослини і людина завжди були і будуть пов’язані нерозривними узами. Одні рослини потрапили до розряду домашніх завдяки привабливій зовнішності, інші — через свої корисні якості. В Європі рослини з тропічних областей з’явилися в XV столітті.   Відкриваючи нові землі, мандрівники знайомилися з дивовижно  флорою тропіків. Спочатку екзотичні рослини розводили в європейських ботанічних садах і багатих дворянських будинках. Але навіть у людей невеликого достатку, хоч одна квітка і та на підвіконні була. Пальми, фікуси, монстери — ці рослини у нас були вже в XIX столітті, а в першій половині ХХ століття багато екзотичних кімнатних рослини стали вже невід’ємною частиною домашнього інтер’єру. Зі зростанням міст людина виявилася віддаленою від живої природи, і йому на допомогу прийшли кімнатні рослини, які є не тільки декоративними елементами оформлення інтер’єру, але і частиною живої природи.

Поряд з естетичною функцією рослини виконують і санітарно-гігієнічну. Вони знезаражують повітряне середовище від патогенної мікрофлори — грибів, бактерій, Більшість рослин виділяють фітонциди — леткі речовини, які здатні сповільнювати зростання мікробів і навіть вбивати їх.   Відома група рослин, які мають лікарські властивості. Наприклад, алое, було відомо ще за 400 років до н. е. Його популярність висока і зараз. У соку цієї невибагливої рослини міститься антибіотик барбалоїн, який допомагає при туберкульозі і шкірних інфекціях; м’якоть листа використовують при лікуванні сонячних опіків. У сучасній парфумерній промисловості сік алое входить до складу шампунів і різноманітних кремів. І це тільки мала частина його корисних якостей.

Квіти впливають на емоційний стан людини: покращуючи чи погіршуючи його.

 

  

.

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ ІІ.  Дослідження  впливу кімнатних рослин на   здоров’я людини

2.1.  Лікувальні властивості кімнатних рослин

З усіх кімнатних квітів для здоров’я особливо можна виділити герань, бегонію, примулу. Ці рослини завдяки вираженому протимікробній дії фітонцидів надають сприятливу дію на людей із захворюваннями легень і верхніх дихальних шляхів. Дуже корисний і кімнатний лимон — завдяки фітонцидам він надає оздоровчий ефект на людей, схильних до простудних захворювань.

 Герань (пеларгонія) –(додаток 7) представлена безліччю різновидів. Її

прекрасні квіти радують нас протягом всієї зими, а листя має фітонцидні

властивості, здатні вбивати шкідливі мікроорганізми і стафілококи в повітрі. Цей мовчазний лікар іонізує повітря, стимулює роботу надниркових залоз,

володіє хорошими протимікробними властивостями,  допомагає боротися з

депресією, заспокоює, покращує настрій, сприяє зниженню підвищеного

артеріального тиску.    Препарати герані надають  кровоспинну,

знеболювальну, протизапальну, антисептичну дію .

Настій або відвар герані вживають для полоскань порожнини рота при стоматитах, ангінах; у вигляді примочок - при екземі, виразках, свищах, при сверблячих дерматитах; для миття голови - при випаданні волосся. Відвар листя використовують для ванн при переломах кісток (звідси ще одна народна назва герані - костоломка). Настій і відвар герані готують з розрахунку 2-4 ч. ложки сухого листя рослини на 2 склянки окропу.

Масло герані добре допомагає при депресії, страхах  . Для профілактики простудних захворювань можна перед виходом з будинку або, навпаки, повернувшись додому розім'яти зірваний листочок герані і покласти його в ніс. Геранієве масло буде очищати слизову носа і захищати від можливої застуди.

Бегонія(додаток7) має сильні фітонцидні властивості, сприяє підвищен­ню опірності організму до хвороботворних бактерій, знімає втому та підвищує розумову активність. Бегонії, зростаючі в групі, значно посилюють всі свої корисні властивості. Але, наприклад, бегонія  за тривалого контакту зі шкірою або слизовими оболон­ками може подразнювати їх. Тому слід уникати контакту дитини з рослиною. Для цього варто розмістити її так, щоб дитина не змо­гла дістати.

   У листі кімнатного лимона(додаток 7)  налічують близько 85 цілющих речовин.

Лимон відомий усім як джерело вітаміну С, але в ньому присутні й інші

вітаміни (Р, РР, В1), а також різні мікроелементи. Аромат розрізаного лимона підвищує працездатність, усуває сонливість навіть у дуже втомлених і

ослаблених людей . Японські лікарі вважають, що аромат свіжонарізаних

лимонів позитивно впливає на нервову систему і посилює гостроту зору.

Приємним специфічним запахом лимони насамперед зобов'язані ефірним маслам, які містяться в їх шкірці За даними вітчизняних вчених, ефірні масла цитрусових культур (лимони, мандарини, апельсини, грейпфрут і ін) діють на кишкову паличку в кілька разів ефективніше відомих антибіотиків (наприклад, стрептоміцину), а на стафілококи - сильніше левоміцетину.

Чай з лимоном - сильне сочогінний засіб, тому при хворобах підшлункової залози і шлунка з підвищеною кислотністю від лимонів іноді треба утримуватися. При захворюваннях нирок  пити чай не з шматочком лимона, а з лимонним соком. Його також добре додавати в страви при безсольових дієтах і дієтах з малою кількістю солі.

На десерт здоровим людям і при деяких захворюваннях, але після консультації з лікарем можна готувати так зване лимонне молоко. Для цього треба вичавити з одного лимона сік, влити його в міксер, додати склянку холодного молока, 3-4 ч. ложки цукру, збити і отриману суміш охолодити. Цей корисний охолоджуючий напій краще пити через соломинку.

Антибактеріальні властивост аспарагуса(додаток 7)  використовують для лікування хронічних ахворювань легень, загоєння переломів кісток і пошкоджень шкіри. Рослина аспарагус має здатність поглинати важкі метали.

Перцева м'ята(додаток 7). Аромат цієї рослини заспокоює нервову систему людини, знімає роздратування, дозволяє підвищити концентрацію, а особливо корисний запах м'яти для працівників розумової праці. Крім того, цей запах допомагає сконцентруватися, тому американські психологи рекомендують всім, хто багато часу працює на комп'ютері, поставити поряд з ним горщик з м'ятою або вазочку з букетиком висушеної м'яти, час від часу вдихаючи її аромат. Покращує апетит, є хорошим болезаспокійливу і протизапальним засобом.  М'ята широко використовується в офіційній і народній медицині . Вона має на організм болезаспокійливу і протизапальну дію, покращує апетит і секрецію травних залоз. Багато господинь знають її як прекрасну кулінарну добавку.

Хлорофітум, алое, плющ звичайний, сансевієрія («тещин язик»), цитрусові, мирт і каланхое. Ці домашні рослини добре очищають  і знезаряжують повітря від токсичних сполук, виділяють багато фітонцидів і біологічно активних речовин, згубних для небезпечних мікроорганізмів. 

Найкориснішою кімнатною росли­ною вважається хлорофітум(додаток 7), який поглинає шкідливі для здоров'я формаль­дегід, аміак, ацетон, азот, бензол та має бактерицидні властивості. За добу він здатен знищити 70-80% хвороботвор­них мікроорганізмів поблизу себе.  Він поглинає формальдегіди, чадний газ, виділяє фітонциди, а також має значний бактерицидний ефект. Вчені встановили, що за добу рослина може знищити близько 80% хвороботворних мікроорганізмів, що знаходяться в безпосередній близькості від рослини. Для підвищення очисних властивостей хло­рофітуму в горщик з рослиною варто покласти активоване вугілля. Походя­чи із тропіків і субтропіків, ця рослина сприяє підвищенню вологості повітря. Вона якнайліпше підходить для дитя­чої кімнати ще й через невибагливість у догляді.                   

Дуже корисний розмарин лікарський(додаток 7)  — це рослина чудово допомагає людям, що страждають простудними захворюваннями, бронхіальною астмою, хворобами дихальних шляхів.

   Алое(додаток 7)  має властивість знижувати вміст шкідливих мікроорганізмів у повітрі кімнати в  4 рази. Для спальні це ідеальне рослина. Виявляється алое в

темний час доби здатне виробляти речовини, які поглинають шкідливі

виділення, які виходять від меблів. За своїми лікувальними властивостями

алое може замінити цілу домашню аптечку. Цілющий сік алое допомагає при гнійних запаленнях і простудних захворюваннях, також він широко використовується в косметології. При порізах і наривах можна прикладати шматочок аркуша алое, попередньо промивши кип'яченою водою і

знявши шкірку з верхньої поверхні листа, так як алое має бактерицидні та

протизапальні властивості. При отриманні термічного опіку можна

прикладати листя алое, розім'яті в кашку в поєднанні з іншими ліками.

Загальнозміцнюючий засіб і засіб для підвищення імунітету готують так: сік алое змішують у рівній пропорції з медом і приймають по третині чайної ложки цієї суміші 3 рази на день за 30 хвилин до їди, запиваючи теплим молоко Курс лікування 3 тижні, потім перерва 10 днів.

При захворюваннях ротової порожнини і ясен, ларингіті призначають полоскання соком алое, розведеним водою в пропорції 1:1. Триразове закапування соку в ніздрі (по 5-8 крапель) з проміжками 3-5 годин призупиняє розвиток нежиті. При запаленні легенів корисно додати в стакан соку алое 1 ч. ложку солі і приймати по 1 ст. ложці 3 рази на день за годину до їжі . Виснаженим хворим та дітям роблять живильну суміш з 100 г соку алое, 500 г волоського горіха, 300 г меду та соку 3-4 лимонів. Приймати цю суміш треба по 1 ч. ложці 3 рази на день за 30 хвилин до їди.

Гібіскус  (китайська троянда) (додаток 7) — окрім того, що рослина є дуже гарною, вона ще й виділяє фітонциди. Також її застосовують (сухі пелюстки квітів відомі, як чай «каркаде») для лікування таких захворювань, як гіпотонія, гіпертензія, засту­да тощо.

Мирт(додаток 7)  - універсальна і дуже корисна рослина, яка володіє широким спектром лікувальних властивостей. Лікарські препарати, приготовлені з мирта, по своїй дії ефективніші за багатьох антибіотиків і не мають протипоказань до

застосування. Мирт виділяє ефірні олії, що сприяють профілактиці грипу,

аст­ми та інших захворювань дихальних шляхів.   За допомогою мирта можна лікувати будь-яку алергію. Рекомендують приймати мирт дітям і людям,

ослабленим після тривалої хвороби. З мирту  готують спиртову настойку і

використовують її для обробки ран, полоскань, а також вживають для

профілактики грипу. Настої і настоянки з мирта використовують, як ліки, для того щоб лікувати астму, бронхіт, туберкульоз, гайморит, дифтерію, хвороби крові, серця, горла, кісток, а так само вживають для зміцнення ШКТ.

Дуже оригінальна рослина з м'ясистим зубчастими по краях листям, засіяними по краях малесенькими "дітками" які обсипаються від найменшого дотику, називається каланхое(додаток 7). Воно ще й зацвітає ліловими квіточками зібраними в парасольки. Відомо, що сік каланхое має бактерицидну дію на різні види

мікробів. Його також успішно використовують для лікування гнійних

інфекцій, тому ця рослина може не лише прикра­шати кімнату та сприятливо впливати на повітря, а й стати незамін­ною складовою домашньої аптечки.

Особливо корисно завести цю рослину в будинку, де є маленькі діти адже за

допомогою свіжовичавленого з листа соку каланхое можна очистити

малюкові носик і позбавити від надокучливого нежиті, тому сік має яскраво

виражену протизапальну дію. Сік каланхое можна використовувати в якості

профілактики, під час епідемії грипу, регулярно змащуючи слизову оболонку носа. Ще подрібнене листя застосовують для зупинки кровотечі, загоєння

ран, опіків, обморожень.

  Фікус(додаток 7)  має властивість насичувати повітря киснем, очищати від токсинІв і зволожувати його. Але слід зауважити, що фікус тільки в світлий час доби виробляє кисень, а вночі поглинає його, так що в спальні цю рослину

розміщувати не слід.

Плющ(додаток 7) може очищати повітря від залишків цвілевих грибків і інших шкідливих часточок, включаючи мікроскопічні залишки фекалій свійських тварин. Відповідно до деяких досліджень, ця рослина є більш ефективною, ніж електричний очисник повітря.

Дуже корисним буде перебування спатіфілум(додаток 7) а на кухні, він володіє

прекрасною властивістю поглинати шкідливі речовини, що утворюються при приготуванні їжі (смаженні) .

Генератором азивають сансевієрію(додаток 7)  здатну підвищувати

імунітет, хороняти від застуди, від атмосферних перепадів. Якщо поруч розмістити герань — завжди свіжий запах на кухні забезпечений. Відмінно тримати цю рослину в кімнаті хворих діабетом і гіпертонією.

Для підвищення вологості в приміщеннях непогано буде поселити в будинку монстеру(додаток 7)  - ліану з величезними красивими глянсовими довгими

повітряними коренями, звисаючими уздовж стовбура. 

Кактуси(додаток 7) допоможуть нейтралізувати радіаційний вплив на організм,
притягають  і вбирають в себе негативні для людини енергії. Найкраще завести кактус з довгими голками. Він знизить рівень іонізації повітря, захистить від електромагнітного випромінювання і вб'є мікробів. Кактуси не пускають в будинок негативну енергію, тому їх рекомендується ставити на вікна або навпроти вхідних дверей. 

  Поглинає електромагнітне випромінювання в приміщенні і папороть. 
Папороть може жити в будь-якому місці квартири. Якщо квітка буде стояти біля телевізора, то вона буде поглинати шкідливі електромагнітні випромінювання. 

Грошове дерево (толстянка) - (додаток 7)  - рослина не примхлива. Поливати вчасно, та розмовляти з нею ласкаво — їй більше і не потрібно нічого. Очищає повітря, знімає втому, всілякі стреси, і в цілому поліпшує енергетичний стан людини. 

Домашні рослини роблять нас спокійнішими і оптимістичнішими. Чим здоровіша рослина, тим більше користі здоров’ю вона принесе.

При проведенні дослідження з’ясувалося, що домашні рослини здатні видалити до 87% шкідливих токсинів повітря за 24 години. Для цього потрібно використовувати від 15 до 18 кімнатних рослин пристойного розміру в горщиках діаметром 15-20 см для будинку площею 160 кв. м.

   Відповідно до досліджень Норвезького інституту сільського господарства кімнатні рослини допомагають полегшити кашель, біль у горлі, втому і інші симптоми, пов’язані зі застудними захворюваннями більш ніж на 30%, частково тому, що збільшують рівень вологості повітря і зменшують вміст пилу.

    Найкорисніші для здоров'я кімнатні рослини не тільки можуть допомогти при якійсь недузі, якщо їх правильно використовувати, але і володіють здатністю не допустити розвиток багатьох захворювань, очищаючи атмосферу, покращуючи склад повітря, створюючи сприятливий мікроклімат у приміщеннях.  Вченими давно доведений той факт, що домашні рослини здатні не просто дарувати радість та затишок, багато рослини володіють підвищеною здатністю до очищення повітря від шкідливих речовин, інші здатні лікувати організм людини зсередини, знищуючи збудників інфекцій. Крім того, що домашні рослини здатні надавати позитивний вплив на мікрофлору в приміщенні, поглинаючи шкідливі речовини і виділяючи корисні, вони також є прекрасним засобом для поліпшення аури в будинку, оскільки володіють позитивною біоенергетикою. Крім того, на стан психіки людини має заспокійливий вплив зелений колір кімнатних рослин, що особливо важливо в холодну пору року, коли навколо все сіро і понуро.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2. Кімнатні рослини, які   можуть нашкодити здоров’ю

Деякі кімнатні рослини ви магають до себе обережного ставлення. Не потрібно використовувати їх як ліки, якщо ви не цілком упевнені в тому, як це правильно робиться і якого саме ефекту слід очікувати. Потрібно пам'ятати про те, що найбільш корисні для здоров'я людини кімнатні рослини і самі повинні бути здоровими, тому для них потрібен особливий, ретельний догляд. Хворі, висохлі рослини не зможуть дати нічого корисного, а швидше за все, принесуть один лише шкоду. 

Та чи є кімнатні рослини, шкідливі для здоров’я? Є рослини, з якими потрібно дотримуватися обережності. Приміром, з олеандром, який має отруйний сік.  Потрібно   намагатися не торкатися стебел і листя цієї рослини Людям з чутливою шкірою може бути шкідлива звичайна примула. Слід обережно ставитися до диффенбахії — у неї отруйний сік. Не варто вирощувати вдома і молочаї — у них також отруйний сік. Велика кучерява ліана монстера, це гарне зовні рослина живе рахунок того, що поглинає енергію з людей і тварин. Тримати цю рослину в спальні небезпечно. 
Зовні благородний і стрункий кипарис(додаток 7)  небезпечний для здоров'я людини. Не варто тримати його в квартирі або будинку, вже хоча б по тому, що наші предки вважали його деревом, яке приносить смерть. Туя, також красиве рослина, але вона плодоносить отруйними ягодами. Не варто тримати її в тих місцях, де ви спите, приймаєте їжу і відпочиваєте. 
Яку б рослину ви не вирішили поселити в свою квартиру, не ставте її біля ліжка. Рослини вночі виділяють вуглекислий газ і негативну енергію.

  Пам'ятайте, що деякі рослини (герань, примула, календула тощо) можуть викликати алергічні реакції, що проявляються гострим нежитем (ринітом), світлобоязню, погіршенням самопочуття, головним болем, висипаннями на шкірі, а в більш виражених випадках - нападами астмоідного бронхіту і бронхіальної астми. Такі рослини необхідно видалити з квартири.

  Таким чином, якщо проявляти обережність, то ніякої шкоди кімнатні рослини завдати не можуть.  

Чи може рослина стати небезпечною для людини через неправильний догляд, наприклад через обробку якимись хімікатами?

Рослина може завдати шкоди під час обробки отрутохімікатами, тому що для лікування багатьох захворювань рослин використовують сильні отрути. Тому перш ніж обробляти рослину будь-чим, треба уважно прочитати інструкцію. В жодному разі не можна обприскувати рослину в закритому приміщенні, не слід також відразу після обробки вносити його до житлових кімнат.

З особливою обережністю слід ставитися до вирощування алоказії, сік якої найбільш агресивний. Однак, хоча в органах рослини міститься велика кількість оксалата кальцію, алоказія крупнокоренева у відварному вигляді (листя) використовується як овочева культура в Індонезії, Камбоджі та В’єтнамі. Тримати в домі таку рослину, звичайно ж, можна, просто потрібно дуже обережно з нею поводитися.

  Молочаї — ще одна група кімнатних рослин, які користуються популярністю у квітникарів-аматорів. Їх сік теж отруйний, викликає подразнення слизових оболонок у людей (дуже небезпечний при попаданні в очі). Якщо кіт або собака погризли цю рослину, то це може привести до летального результату. Якщо в будинку є маленькі діти, то отруйні рослини краще не тримати взагалі або тримати їх у недоступному місці.

До рослин, які небажано тримати вдома, можна віднести представника сімейства кактусових — опунцію. Ця рослина покрита мікроскопічними колючками, які легко відриваються від листя при дотику. Колючки можуть встромлятися в шкіру, що досить болісно, і викликати її запалення. Крім того, вони дуже легкі, переносяться рухом повітря по всій квартирі, їх можна навіть вдихнути. Тому опунцію краще тримати вдома тільки тим, хто дуже любить кактуси і вміє поводитися з цими рослинами.

Які рослини небажано вирощувати вдома людям, схильним до алергії?

Сік того ж молочаю може викликати алергічну реакцію при дотику до шкіри людини. Уколи колючками кактусів небезпечні для алергіків. Любителі кімнатних рослин часто вирощують агави. Їх легко тримати вдома, оскільки вони не вимагають особливого догляду. Але у цих рослин є дуже гострі шипи-голки, при уколі якими теж може бути алергічна реакція.

Існує думка, що деякі рослини можуть негативно впливати на людину. Є багато «страшилок» про різні рослини. Наприклад, кажуть, що ліани і папороті погано впливають на домашню обстановку.

А що наука думає з цього приводу? Негатив, який людина несе людині, ні з чим іншим не порівняти. А будь-яка рослина — це завжди позитив, треба тільки знати, як правильно з нею поводитися. Навіть якщо у рослини немає гарних квітів або листя, людина, коли дивиться, як вона росте, все одно отримує від цього колосальне задоволення. Багато людей садять саме маленькі паростки, щоб бачити, як вони перетворюються на дорослі рослини.

 

2.3. Кімнатні рослини, які можна вирощувати для покращення емоційного стану людини

Люди часто відводять кімнатним рослинам лише роль прикраси їхніх помешкань, невиправдано забуваючи про те, що рослини, мають цілющі властивості, благотворно впливають як на фізичний, так і на психо-емоційний стан людини, а також на мікроклімат в приміщенні.

Спробуємо з’ясувати, які квіти сприятливо впливають на комфорт в будинку.Сам тільки колір рослин, зелений, вже сам по собі діє на нас заспокійливо, дарує спокій і розслабляє. Кімнатні рослини збагачують наш будинок киснем, поглинаючи вуглекислий газ, зволожують повітря, позбавляють житло від пилу.  Якщо ви вирішили обставити улюблений будинок або робоче місце кімнатними рослинами, необхідно визначитися з типом рослин, який підійде саме вашій обстановці і вибрати кілька, так як не варто захаращувати кімнати всім підряд. Варто мати на увазі, що кожна рослина має свої, характерні тільки їй властивості.

Правильно підібрані домашні рослини поліпшать ваше самопочуття, нейтралізують негативний вплив на ваш організм побутової техніки та синтетичних матеріалів.

Всі без винятку рослини виділяють фітонциди - біологічно активні речовини, що перешкоджають зростанню і розвитку в повітрі бактерій і грибів, їх добре ставити біля ліжка. Серед кімнатних рослин, які мають бактерицидні і дезинфікуючі властивості можна виділити алое, плющ, цитрусові рослини, мирт, хлорофітум, герань, спатифіллум, фікус. Алое до того ж ще, будучи рослиною-донором, підтримує наш імунітет, віддаючи свою енергію. Герань ж до всього іншого, в силу присутності в листі сильного ефірного масла, влітку допомагає нам у боротьбі з комахами, а також позбутися від головного болю, подолати втому та нормалізувати сон.

Деякі кімнатні рослини здатні залучити в сім'ю мир і спокій, у справи - удачу. Алоказія та азалія зміцнюють енергетику в будинку і сім'ї. Кактуси, на думку деяких фахівців, здатні поглинати шкідливе випромінювання від комп'ютерів. Так зване грошове дерево підвищує фінансовий добробут. Папороть здатний подарувати людина душевний спокій і рівновагу. Калли і королівська бегонія допоможуть захистити   будинок від чужорідної негативної енергії, перетворивши її в позитивну, творчу, заспокійливу і цілющу. Цикламен - рослина, здатна викорінити конфлікти у вашій родині. 

Важливим фактором при виборі рослин є його колір. Наприклад, рожевий колір сприяє посиленню емоційної активності, червоний - сексуальної активності, помаранчевий допомагає в любовних відносинах, білий сприяє духовному розвитку, синій - розвитку творчих та інтелектуальних здібностей.

Квіти допомагають розвинути творчі здібності, благотворно впливають на серцево-судинну систему і на фізичний, психологічний та енергетичний стан людини.

Головне, про що потрібно пам'ятати - про кімнатні квіти треба дбати і дарувати їм свою любов, тільки тоді вони будуть служити надійним захистом від багатьох життєвих негараздів.

З давніх часів відома кімнатна рослина герань (пеларгонія). Вона добре дезінфікує повітря. Крім того, вчені довели, що герань благотворно впливає на людей із захворюваннями серця, покращує їх стан здоров’я.

   Ще одна рослина, яку корисно мати вдома, — мирт. Не дарма його називають «деревом сімейного щастя». Ця рослина теж виділяє фітонциди, які дезінфікують повітря у квартирі.

Інша популярна кімнатна рослина — диффенбахія(додаток 7) — теж очищує повітря від шкідливих речовин: формальдегіду, бензолу. Його рекомендують тримати у промислових приміщеннях. Але разом з тим це отруйна рослина. Диффенбахія належить до сімейства ароїдних. Всі ароїдні — отруйні рослини. Вони мають знаходитися в недоступних для маленьких дітей і домашніх тварин місцях, щоб ті не могли спробувати рослину «на зуб». Але сама по собі рослина не може завдати шкоди людині, вона не виділяє в повітря шкідливих речовин. А ось потрапляння на шкіру людини отруйного соку ароїдних може викликати опік та алергічні реакції.

Азалія(додаток 7) підтримує в будинку енергетику бадьорості, допомагаючи сконцентруватися на головному і не звертати увагу на дрібниці. Азалія захищає від пліток, брехні і суєти, нервозності і невпевненості.

Алое(додаток 7)   добре мати там, де люди часто хворіють, що говорить про ослаблене біополе будинку. Алое захищає  дім від проникнення хвороботворних енергій, очищає і зміцнює енергетику простору.

   Плющ(додаток 7)  допомагаює "залатати чорні діри", які створюють в енергетичному просторі свого дому слабохарактерні люди, і запобігти розтраті енергії: через "чорні діри" випливає енергія, призначена для звершення якихось справ. 

Цикламен(додаток 7), захищає від розчарування, піднімають настрій і додає впевненості у власних силах.

Бальзамін створює навколо себе потужний вібраційний потік радості і гармонії, згладжуючи наслідки конфліктних ситуацій. Бальзамін заряджає атмосферу приміщення сонячною енергією; притягує творчі енергії. Створена бальзаміном доброзичлива атмосфера сприяє прояву в людях найкращих якостей.

Бегонія королівська(додаток 7)  підходить товариським, гостинним людям, будучи одним з найсильніших захисних рослин. Бегонія королівська не лише трансформує негативні вібрації в позитивні, але ще й впорядковує їх, приводячи атмосферу в будинку до рівноваги і гармонії. Бегонія   нейтралізує негативну енергію від сварок між близькими людьми, згладжує конфлікти і суперечності, нервозність і напруженість, захищає дім від вторгнення зовнішніх вібрацій.

Герань(додаток 7) служить "вогнегасником "для негативних енергій, агресивних нападок, емоцій гніву й роздратування. 

Калла(додаток 7) може служити оберегом щастя в домі. Калла не просто призводить протилежні енергії до золотої середини, але і трансформує їх в єдиний потік радості. Енергетика кали протистоїть песимізму, тузі, печалі, пригніченості й депресії. Калла підвищує імунітет людини проти емоційного виснаження і стресів, наповнюючи атмосферу будинку радістю і бадьорістю.

Кактуси(додаток 7) багатоликі, але діють приблизно однаково: притягають і вбирають в себе негативні для людини енергії.  Кактуси не пускають в будинок негативну енергію, тому їх рекомендується ставити на вікна або навпроти вхідних дверей.

Каланхое(додаток 7) захищає від апатичності і занепаду сил і протистоїть внутрішнім негативним енергіям.   Каланхое   не дає енергії зневіри злитися з атмосферою дому, захищає від депресії і допомагає вистояти в будь-яких життєвих негараздах.

Монстера(додаток 7) потрібна там, де обстановка відрізняється крайньою хаотичністю.Монстера поглинає вібрації безладу, концентрує всі енергії на спокої і рівновазі, служить своєрідним "камертоном" для присутніх у просторі енергій, розставляючи все по місцях м'яко і гнучко, навіть ніжно.

Папороть(додаток 7) сприяє пробудженню схованих сил людини, приводить до компромісу і створює в атмосфері приміщення почуття міри.

Узамбарская фіалка (сенполія) (додаток 7)  надає заспокійливу дію на атмосферу будинку, створює навколо себе затишок і атмосферу блаженства і спокою. Але спокою не сонного, а радісного, коли люди не переживають через дрібниці, а внутрішньо знають, що все буде добре. Білі фіалки очищають простір від   важких думок і поганих почуттів; вони корисні для осель, в яких живуть маленькі діти, для їх захисту від негативних вібрацій. Фіалки з рожевими та червоними квітками очищають простір від замкнутості   і напруги, в якому люди легко можуть захворіти; вони полегшують енергетику дому.

Фікус(додаток 7) працює як "пилосос", що очищає простір від пилу тривог, сумнівів, переживань, перешкоджає проникненню негативних вібрацій ззовні.

Фуксія(додаток 7) підтримує енергетику приміщення в природному рухомому стані, забезпечуючи постійний приплив нових енергій творчості, допомагаючи вирватися із замкнутого кола неприємностей.

Цикламен(додаток 7) корисно мати в будинку, де живуть або часто бувають емоційні люди з м'яким, мінливим, слабким характером, сильно залежні від свого настрою або думки оточуючих.   Цикламен розкріпачує замкнуту енергію, вносить в атмосферу  натхнення, якого так не вистачає слабохарактерним людям. Завдяки цикламенам піднімається настрій, з'являється бажання щось робити; цикламен захищає від розчарування.

   Лимон (додаток 7) очищає повітря та додає позитиву.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ ІІІ. Запахи навколо нас

Вивчення ароматичних рослин має велике теоретичне і практичне значення. За допомогою запахів комахи-обпилювачі знаходять нектароносні рослини.   Людина здатна навчитися розпізнавати до 4000 різних запахів, а найбільш чутливі до них люди – понад десять тисяч.    Зона сприйняття запахів у мозку людини розташована поруч із лімфатичною системою, що відає його емоціями, тому кожен запах може асоціюватися із якоюсь подією, яка є у підсвідомості людини. Можна або занедужати   нанюхавшись якої-небудь отрути, або ж успішно відновити свої сили ароматами кімнатних рослин. Треба заспокоїтися - понюхайте ромашку чи герань. Якщо підвищився тиск, то допоможуть запахи ванілі, меліси, валеріани, що й понизять його. Посилить серцеві скорочення запахи тополі і бояришнику.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.1. Аромотерапія – один з методів впливу на емоційний стан людини

В сучасному світі важливе місце займає аромотерапія. Вона набула своєї популярності саме завдяки виведенню великої кількості різних видів рослин, зокрема кімнатних і їхньому впливу на стан людини.  Один із методів лікування - лікування ароматами квітів.

Аромотерапія у помешканнях людини набуває великих масштабів. Кімнатні сади запашних рослин, у залі, передпокої, спальні, кухні, на балконі – лікувальна зона в будинку. Нині у світі культивується близько 200 видів декоративних кімнатних рослин, які оздоровлюють мікроклімат приміщення. Дія квітів у закритому приміщення залежить від концентрації летючих фітоорганічних речовин. Якщо в кімнаті площею 25 м помістити букет з 50-ти

квітів та 65  листків черемшини, білої акації чи конвалії, то в людей відзначається поліпшення настрою, підвищується працездатність.  Ш.М. Гасанов встановив, що чимало квітів ефективні при захворюваннях серцево-судинної системи (сантолин), хронічних неспецифічних хворобах легенів (розмарин), спастичних станах кишок, жовчовивідних шляхів (лавр шляхетний) і неврозах різного характеру (запашна герань). 

   Медики і ботаніки давно стали вивчати властивості кімнатних рослин. На початку ХХ століття було висловлено припущення, що дерева і трави виділяють особливі речовини (атмовітаміни), які легко засвоюються і є каталізаторами біологічних процесів та обміну речовин.   До атмовітамінів відносять аероіони, озон, леткі фітоорганічні речовини (ефірні олії), що людиною відчуваються як запахи. Встановлено, що є два механізми сприйняття запахів – асоціативний і рефлекторний. Перший грунтується на запам’ятовуванні взаємозв’язку запахів з звичними поглядами й впливає здебільшого на психоемоційну сферу людини. Другий – із впливом пахучих речовин на нюхові рецептори клітини в біологічно активних точках.  Саме тому пахучі синтетичні речовини менш ефективні в порівнянні з природними речовинами: вони можуть лише викликати відповідні асоціації, але рефлекторний компонент часто відсутній.  Кілька крапель ефірної олії жасмину збуджує діяльність мозку не гірше від, ніж кави. Наприклад, евкаліпт покращує подих, очищає органи носоглотки. Щоб стати кваліфікованим фахівцем щодо аромотерапії, необхідна ретельна підготовка, знання анатомії, фізіології, лікувальної дії понад ста ефірних масел. Проте кожен може використовувати ефірні олії для профілактичних цілей, для підняття життєвого тонусу, працездатності, зняття втоми і стресів. У цьому треба враховувати, що у жінок нюх розвинений тонше, тому звичайно більш сприйнятливі до запахів, аромотерапії.   Підвищення чутливості до запахів відзначається навесні і літом, тому що він відповідає природним біологічним ритмам розквіту рослин i насичення атмосферного повітря природними атмовітамінами.

   Чимало їх очищають повітря від шкідливих бактерій, покращують мікроклімат, надають лікувальний ефект при найрізноманітніших захворюваннях. Це бегонії, герані і фікуси; алое, плющ, жасмини і хлорофітуми; каланхоє чи бріофілюми, толстянки і пеперомії; колеуси, сансевьєрії і молочаї, і звісно ж - лимони, грейпфрути й лаври благородні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВКИ   ІV.

У житті сучасної людини кімнатні рослини мають велике значення.   
Вибираючи "зелених друзів", ми орієнтуємося на власний естетичний смак, прислухаємося до порад рідних і знайомих. Цим, як правило, все і обмежується, а дарма, адже рослини мають цілу низку чудових властивостей, про існування яких ми і не підозрюємо! Поселившись в нашому будинку, "зелені квартиранти" сприяють звукопоглинанню, зволожують повітря, насичують його киснем і очищають від шкідливих домішок. Вони також відіграють важливу санітарно-гігієнічну роль: рослини очищають повітря від вуглекислоти, пилу та інших шкідливих речовин.   Боротися з цією хворобою вчені пропонують за допомогою кімнатних рослин, так як багато хто з них адсорбують шкідливі гази. Наприклад, кімнатна рослина спатифіллум здатна поглинати ацетон до 19-ти мг на годину,   фікус поглинає формальдегід  10 мг на годину. В даний час ведуться дослідження з підбору видів кімнатних рослин, які мають бактерицидні   властивості, здатні викликати загибель бактерій і одноклітинних організмів. Фітонцидні властивості виявлені більш ніж у 40 видів оранжерейних рослин. Особливі біогенні речовини, що виділяються рослинами, підвищують працездатність, нормалізують сон. Але найголовніше - своєю красою і досконалістю своїх форм, чаклунським ароматом і багатством колірної гами рослини дарують нам ні з чим незрівнянну радість. "Зелені друзі" вносять в наше життя гармонію і умиротворення, поруч з ними ми відчуваємо приплив енергії, і в той же час відпочиваємо. 

Кімнатні рослини  зволожують повітря і виділяють в нього корисні речовини – фітонциди, які вбивають мікроорганізми. Чим більше в кімнаті рослин, тим чистіше атмосфера, тим більше в ній кисню і менше мікроорганізмів. 

Завданням моєї науково-дослідницької   роботи було:

1.Визначити, які «взаємини» пов’язують людину та її кімнатну рослину?

2.  Дослідити, яку користь чи шкоду приносять кімнатні рослини для людини?

3. Описати   корисні властивості кімнатних рослин.

4. Зробити колекцію фотографій кімнатних рослин, які рекомендовано вирощувати вдома.

5. Зібрати рецепти здоров’я.

6. Створити презентацію «Кімнатні рослини і здоров’я людини».

7. Видати пропозиції щодо облаштування кімнати рослинами.

 

Під час   дослідження   було вивчено близько 50   кімнатних рослин, які позитивно впливають на  здоров’я, емоційний стан людини, оселю.

Описавши ці рослини та зробивши аналіз, я  згрупувала  їх в такі групи: рослини-цілителі, рослини-фільтри, рослини-талісмани; склала списки рослин, корисних для різних кімнат в домі.

   Однак, аби   кімнатні рослини гармонійно влилися в інтер'єр  кімнати і лише позитивно впливали на здоров'я, варто дотримуватися певних правил.

 Пропозиції щодо облаштування   кімнати рослинами

    1.Перед тим, як придбати кімнатну рослину дізнайтеся про її властивості, де її можна розміщувати в домі, чи не викликає алергії.

   2.Якщо ви плануєте розмістити в кімнаті декілька різних рослин, обов'язково з'ясуйте, чи вони сумісні між собою. Наприклад, не варто ставити поряд декілька рослин із інтенсивним запахом.

    3.Не варто ставити горщики з рослинами безпосередньо біля ліжка, адже в темний пе­ріод доби рослини не виділяють, а, навпаки, поглинають кисень.

4. Не потрібно захаращувати кімнатними рослинами будинок чи службове приміщення. Так, наприклад, квіти, розміщені на підвіконні, повинні бути невисокими (12-15 см) і займати не більше 15% віконного отвору.

5.   Доглядайте за квітами з любов'ю. Квіти дуже чутливі до позитивної енергії, і у відповідь дякують своїх господарів з максимальною віддачею. Кажуть, що квіти здатні приймати на себе багато хвороб людини, позбавляючи їх від безлічі проблем.

 Аналізуючи вплив кімнатних рослин на людину я дійшла висновку, що правильно підібрані рослини поліпшують її самопочуття, нейтралізують негативний вплив на її організм шкідливих домішок повітря.

  Любіть, піклуйтеся про обрані вами рослини, і вони дадуть вам відповідь тим же!

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ V.

 

1.Інтернет-енциклопедія «Вікіпендія :

Кімнатні рослини на удачу, гроші, сімейне щастя.

Кімнатні квіти, які впливають на здоров’я людини.

Кімнатні квіти впливають на здоров’я людини.

Кімнатні рослини очищають повітря в домі.

2. Єкорев Ю. Запахи у житті// Аргументи і факти. 1995.№26.

3. Борисов А.В. Бердніков О.В. Енциклопедія кімнатних рослин. Книжний клуб. Х., 2008.

4.Вільямс Пол. Иллюстрированная энциклопедия комнатных растений. Х., 2006.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ VІ.

                                Рослини-цілителі                        Додаток 1

Назва

 

Властивості

Алое

Очолює список лікувальних кімнатних рослин. Він має ранозагоювальну, жовчогінну, антибактеріальну, протиопікову та протизапальну властивості. Сік рослини нормалізує травлення, покращує апетит, підвищує імунітет і гемоглобін, сприяє відновленню тканин.

Каланхое

Сік використовують для лікування ран, пролежнів та трофічних виразок,  при стоматитах, гайморитах  і парадонтозі.

Драцена

Дуже ефективний антисептик. Знищує всі мікроорганізми в повітрі житла,  сприяє швидкому загоєнню ран, допомагає уникнути ускладнень після кишкових захворювань і протистояти простудним інфекціям. Дивно, але це рослина здатна зміцнювати кістково-м'язову систему, зберігати і виправляти поставу, підтримувати зуби в здоровому стані.

Бегонія

 

Благотворно впливає на верхні дихальні шляхи і допомагає у лікуванні бронхіальних та легеневих захворювань.

Кімнатний лимон

 

Робить повітря в приміщенні майже стерильним, виділяючи в нього більше 80 цілющих речовин

Розмарин лікарський

 

Виділяє фітонциди, які сприяють швидкому одужанню при бронхіті та астмі.

Лавр благородний

 

 Допомагає при спазмах кишечника і лікуванні хвороб жовчовивідних шляхів.

М’ята

 

Має болезаспокійливу і протизапальну дію, а також покращує апетит і травлення.

Герань

Благотворно впливає на нервову систему, володіючи заспокійливим ефектом, знижує артеріальний тиск

Мирт

Природний антибіотик. Ефірні олії сприяють профілактиці грипу. Лікує алергію, астму, бронхіт, туберкульоз, гайморит, дифтерію, хвороби крові,

Сансевієрія

Генератор кисню, здатна підвищувати імунітет , охороняти від застуди, атмосферних перепадів.

 

Висновок. Чим здоровіша рослина, тим більше користі здоров’ю вона принесе. Кімнатні рослини борються зі застудою, збільшують рівень вологості повітря і зменшують вміст пилу. Домашні рослини роблять нас спокійнішими і оптимістичнішими. Вдихання їх ароматів заспокоює, покращує сон, а в осіб з підвищеним артеріальним тиском – призводить до його зниження. Запахи м’яти, фіалки, лимона благотворно впливають на емоційний стан людини, покращуючи настрій і стимулюючи працездатність.

                                         Рослини-фільтри                           Додаток 2

Назва

 

Властивості

Хлорофітум

 

Чемпіон по швидкості й ефективності очищення повітря. Його фітонциди знищують шкідливі  мікроорганізми і алергени.   Корисні властивості хлорофітума можна підсилити, якщо в квіткові горщики розкласти активоване вугілля

Фікус

Символ чистого повітря.   Отруйними речовиними фікус живиться!

Аглаомена

Природний іонізатор повітря , підвищує здатність людини чинити опір стресам,підвищує  працездатність.  

Англійський плющ

(хедера)

Незамінний для тих, хто тримає домашніх тварин: він здатний знищувати алергени, які виділяються їх вовною, чудово очищає повітря від формальдегідів і інших шкідливих випаровувань

Бамбукова пальма

(хамедорея)

 Активний повітряний фільтр. Крім корисних властивостей  .володіє витонченою зовнішністю, а при правильному догляді і цвіте протягом всього року

Гербера Джеймсона

Очищає повітря від шкідливих забруднень..

Гібіскус

Виділяє фітонциди, застосовується для лікування   гіпотонії, гіпертензії, засту­да. Сухі пелюстки квітів відомі, як чай «каркаде».

Цитрусові

Володіють антибактеріальними властивостями. Вони здатні знезаражувати повітря в приміщенні, а також освіжати  кімнати.

Бегонія

Має сильні фітонцидні властивості, сприяє підвищен­ню опірності організму до хвороботворних бактерій, знімає втому та підвищує розумову активність.

Кодіеум

Зволожує повітря, любить сильний полив и тепло, боїться протягів.

Аспарагус

Антибактеріальні властивості аспарагуса  використовують для лікування хронічних захворювань легень, загоєння переломів кісток і пошкоджень шкіри.   Має здатність поглинати важкі метали.

Цикламен

Захищає від розчарування, піднімає настрій і додає впевненості у власних силах.

Кипарис

Хоч він і очищає повітря, але за народними повірями ,  він приносить смерть

Антуріум

Відмінно впорається з нейтралізацією шкідливих речовин, які містяться в оздоблювальних матеріалах.

Дифенбахія

Відмінно очищає повітря, позбавляє від токсинів, вбиває стафілококи, покращує мозкову діяльність.

Драцена

 

Чудово справляється з такими отрутами, як аміак, бензол, ксилол,   формальдегід, видаляючи з повітря до  70% цих домішок, бактерицидними властивостями.

Папороть

Збагачує повітря  негативними іонами.

Монстера

Концентрує всі енергії на спокої і рівновазі.

Кактус

Захистить від електромагнітного випромінювання.

Калла

Негативну енергію трансформує в позитивну, підвищує імунітет.

Фіалка

Працює як пилосос, очищає повітря від пилу, тривог.

Азалія

Холодна королева вселяє впевненість, надихає на творчість.

Висновок. 

Всі ці рослини-фільтри відмінно справляються з будь-якими забрудненнями повітря. Завдяки антибактеріальним властивостям багатьох рослин бактерії знищуються швидше, ніж від фітонцидів, що містяться в часнику. Користь кімнатних рослин не викликає жодних сумнівів, адже вони передусім є живими фільтрами: лише кількох рослин достатньо, аби очистити повітря в кімнаті. При проведенні дослідження з’ясувалося, що домашні рослини здатні видалити до 87% шкідливих токсинів повітря за 24 години. Для цього потрібно використовувати від 15 до 18 кімнатних рослин пристойного розміру в горщиках діаметром 15-20 см для будинку площею 160 м.кв. Кімнатна рослина спатифиллум здатна поглинати ацетон до 19-ти мг на годину,   фікуси поглинають формальдегід -  10 мг на годину.

Усі знають про таку властивість рослин, як поглинання вуг­лекислого газу та виділення кисню (фотосинтез). Отже, озеленивши кімнату, ми збагачуємо повітря киснем.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                        Рослини-талісмани              Додаток 3

Назва

 

Властивості

Грошове дерево

(товстянка)

Вважається, що вона сприяє залученню в будинок достатку, особливо якщо закопати в квітковий горщик, де вона росте, монетку.

Доларове дерево

(заміокулькас)

Ця рослина-екзот, сприяє залученню саме грошових коштів у валюті тієї країни, де ви живете. А так як першими «відкрили» цю його чарівну властивість американці, то й назву заміокулькас отримав відповідну

Аспарагус

Здатністю залучати в будинок достаток і гроші

Астрофітум

Здатністю залучати в будинок достаток і гроші

Азалія

Здатністю залучати в будинок достаток і гроші

Юкка 

Вносить напругу у відносини між людьми. Але варто винести її за поріг, як юкка тут же стає пильним вартовим, оберігаючи будинок від непрошених гостей. 

Бамбук(драцена)

Приносить в дім достаток і благополуччя. Примітно, що це особливо вологолюбна рослина прекрасно росте навіть без землі, будучи поміщеним в склянку з водою.

Папороть

Сприяє успіхам у навчанні та міцним дружнім стосункам , добре вбирає негативну енергію.

Традесканція

Сприяє успіхам у навчанні та міцним дружнім стосункам . Індикатор енергетичного благополуччя будинку. У місці, де негативна енергетика, рослина починає жовтіти і скидати листя.

Плющ

 

Сприяє успіхам у навчанні та міцним дружнім стосункам .

Пальма

Сприяє успіхам у навчанні та міцним дружнім стосункам .

Агава

Талісман здоров’я .

Фуксія

Талісман здоров’я.

Китайська троянда(гібіскус)

У творчих досягненнях допоможе .

Калла

У творчих досягненнях допоможе .

Спатифіллум

Називають ще «жіночим щастям». Вважається, що ця квітка здатна зробити щасливою будь-яку жінку, подарувавши їй щастя бути коханою і бажаною. А якщо він ще цвіте і швидко розростається, значить, щастя просто ломиться у ваш будинок, і потрібно просто відкрити йому двері

Аїхризон

Приносить «сімейне щастя».

Оксаліс( кислиця)

Допомагає знайти справжнє кохання.

Антуріум

«Чоловіче щастя»

Мирт

Найкращий подарунок для молодої сім’ї, принесе в домівку мир, щастя і розуміння.

Висновок.Можливо, це і не найкорисніші зі всіх кімнатних рослин, але не сказати про них не можна. У всякому разі, дуже багато квітникарів змогли переконатися в їх магічних властивостях.

                                                                                                                         Процес фотосинтезу за умовами освітлення           Додаток 4

 

ГРУПИ РОСЛИН

ХАРАКТЕРИСТИКА

ПРИКЛАДИ

1

Світлолюбні рослини 

Нормально розвиваються лише при достатньо яскравому освітленні і не витримують тривалого затінення

 Алоказія,  гастерія, гіппеаструм, драцена, каланхое, монстера, кактус, спатифіллум, традесканція, орхідея, фуксія, цикламен

2

Тіневитривалі рослини 

Нормально розвиваються за умов високого освітлення, але здатні пристосуватись до різного рівня затінення(2 метри від північних вікон, 3 метри від освітлених вікон)

Плющ, хамедорея, філодендрон, сансевієрія, різдвяник, калатея

3

Тінелюбні рослини 

Нормально розвиваються лише при розсіяному світлі і не витримують повного освітлення

Азалія, фікус, фіалка(сенполія),врієзія, антуріум, бегонія, клівія,

пальма

Висновок

Без світла рослини не живуть, бо не відбувається процес фотосинтезу. Рослинам природою дано мистецтво створювати органічні речовини з води і повітря, використовуючи енергію світла. 

    Найбільше світла в кімнату надходить через вікно і найвигідніше саме біля вікна розташовувати рослини.  Рослина, що стоїть в 3 м від вікна, отримує в 9 разів менше світла, ніж та, яка стоїть на підвіконні. Тінелюбні рослини потрібно розміщувати там, де  видно читати газети. Квітучі рослини в тіні перестають цвісти і погано ростуть. Деякі рослини  час від часу треба виставляти в світле місце.

 

 

Розміщення кімнатних рослин в домі                   Додаток 5

 Кімнати

 Рослини

1

 Спальня 

 Алое, каланхое, герань, антуріум, хлорофітум, фікус, бегонія.

 

2

 Кухня  

 Хлорофітум, сансевієрія, фікус, спатіфілум, бегонія

3

 Вітальня 

 

 Фікус, монстера, фіалка

врієзія, антуріум, бегонія, клівія,

пальма, хамедорея.

 

Висновок.  Кімнатних рослин в спальні має бути небагато і стояти вони повинні на віддаленні від ліжка. Квітучі краще забрати, тому що вони здатні забирати життєву енергію. 

  Люблять в народі фікус і передрікають, що якщо поставити його в спальні — він допоможе жінці завагітніти, на кухні — подарує сите життя, у вітальні — забезпечить успіх у будь-яких починаннях.   Фікус особливо хороший для вітальні, оскільки здатний залагоджувати всі суперечки і негаразди, а також ідеальний для  початкових класів та домашньої кімнати школяра. 

Народні прикмети по-різному трактують шкоду і користь, яку можуть приносити кімнатні квіти.   Не можна в квартирі тримати плющ, так як він виганяє з дому чоловіків,  а калли  -  є провісниками скорботи. Але не все так сумно, адже більшість квітів володіють позитивною енергетикою.

  Бегонія хороша для лікарень, в кімнатах старих, оскільки підвищує життєву енергію і створює відмінний настрій, сприяє швидкому одужанню, допомагає впоратися з будь-якими проблемами. Підходить для   будь-яких приміщень.

Монстера буде ідеальна для віталень, так як привносить спокій, гармонію і позитивну  енергію.  Якщо болить голова, потрібно сісти на кілька хвилин під монстеру і вона помітно полегшить стан.

 

 

 

              Результати анкетування                     Додаток 6.

Спочатку я склала анкету, яка включала  кілька запитань.

Результати були оброблені статистично :
 "У Вашому будинку є кімнатні рослини?"  

 Респонденти в основному вибирали відповідь "Так, багато". 
"Для чого Ви розводите будинку кімнатні рослини?"

46%     - "створення затишку і спокійної обстановки";

20% -«корисні для здоров’я»;

30% - «очищують повітря»;

4% "створення колекції кімнатних рослин". В основному це колекції кактусів.
  "Хто займається кімнатними рослинами у Вашому домі?"  

 85%   доглядають за рослинами самостійно.

   " Які кімнатні рослини ви хочете бачити у Вашому домі?"  
50% - красиво-квітучі рослини,

40%   віддають перевагу листяно-декоративним рослинам.

 7%   вибирають екзотичні рослини, особливо пальми 

Рослини у вигляді ліан не користуються популярністю (3%)
    80% опитаних відчувають позитивні емоції, доглядаючи за кімнатними рослинами.

Висновок.

У житті сучасної людини кімнатні рослини мають велике значення.  Рослини діють на нас своїм ароматом, кольором листя і квіток, формою крони.  Вибираючи "зелених друзів", ми орієнтуємося на власний естетичний смак, прислухаємося до порад рідних і знайомих. Цим, як правило, все і обмежується, а дарма, адже рослини мають цілу низку чудових властивостей, про існування яких ми і не підозрюємо!

                                          

 

         

 

 

 

                                                                                      Додаток 7.

Алое

Каланхое

Бегонія

Мирт

 

Лимон

Розмарин лікарський

G:\vyraschivanie-lavra-blagorodnogo-v-domashnih-usloviyah.jpg

Лавр благородний

Герань запашна

Герань ( пеларгонія )

Сенсевієрія

Хлорофітум

Азалія

Англійський плющ

Гербера

Гібіскус

C:\Users\Любовь\Desktop\Новая папка\IMG_20160301_081125.jpg

Бегонія

Кодіеум

Цикламен

Кипарис

Антуріум

Дифенбафія

Монстера

Різдвянник (зігокактус шлюмбергера )

 

Кактуси

Калла

Фіалка

Грошове дерево

Доларове дерево

Традесканція

Спатіфіллум

«жіноче щастя »

Аїхризон

Оксаліс ,кислиця

Калатея

G:\Yucca-elephantipes-242x300.jpg

Юкка

G:\загружено (1).jpg

Фікус

G:\1321891004_dracaena_marginata.jpg

Драцена

G:\asparagus.jpg

Аспарагус

G:\fuksia_razmnogenie.jpg

Фуксія

G:\i.jpg

М’ята

G:\phoenix.jpg

Пальма

 

 

docx
Додано
28 лютого
Переглядів
222
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку