Науково-дослідницький проєкт "Вплив мобільного телефону на активність мозку людини"

Про матеріал
Метою науково-дослідницького проєкту є з'ясування впливу електромагнітного випромінювання мобільного телефону на мозок людини, розробка рекомендації щодо безпечного користування мобільними телефонами.
Перегляд файлу

1

 

 

 

ВПЛИВ МОБІЛЬНОГО ТЕЛЕФОНУ НА АКТИВНІСТЬ МОЗКУ

ЛЮДИНИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В С Т У П

 

     Актуальность темы. Відкриття в 90-х роках XIX століття електромагнітних хвиль і подальше їх цілеспрямоване активне використання в різноманітних сферах людської діяльності суттєво змінили природний електромагнітний фон  і збільшили інтенсивність його впливу на все живе. До атмосферної електрики електричного і магнітного полів Землі і Галактики додалося електромагнітне поле штучного походження. Основними джерелами цього впливу поряд з електромагнітними полями  ліній електромагнітних передач,  радіотелевізійних і базових станцій мобільного зв'язку, вважаються електромагнітні поля мобільних телефонів.

  Зараз у світі більше трьох мільярдів людей є користувачами стільникових телефонів, з них більше 500 мільйонів користуються телефонами стандарту GSM. Вчені  відзначають, що аналогові телефони набагато небезпечніші для здоров'я людини, ніж цифрові.

  Критичними системами у людини при впливі ЕМП є центральна нервова система, імунна та ендокринна системи. Причому в період зростання організм більш чутливий до ЕМП, ніж вже сформований або  дорослий. [4] Дитячий мозок поглинає на 50-70% більше енергії випромінювання мобільного телефону через менші розміри черепної коробки.

   Діти - цільова маркетингова група для ринку мобільного зв'язку. Вони складають велику кількість користувачів телефонів і приносять величезний прибуток корпораціям зв'язку. Щорічно оператори мобільного зв'язку заробляють на дітях 10% виручки - близько 500 мільйонів доларів. Величезний натиск компаній - виробників мобільних телефонів спрямований на отримання максимального короткострокового прибутку. Але не можна ігнорувати появи можливих довгострокових витрат, пов'язаних з порушенням нормального розвитку дитячого та юнацького організму, як нинішнього, так і багатьох   наступних поколінь. Електромагнітні випромінювання (ЕМ) радіодіапазону  призводить до значних порушень фізіологічних функцій людини і тварин.

   Надзвичайно шкідливим є  для людини є випромінювання дециметрового діапазону. Мобільний зв'язок використовує даний  діапазон.  Це випромінювання пригнічує електромагнітні імпульси клітин живих організмів, нагріває організм “зсередини” на клітинному рівні. І особливо від цього потерпають тканини замкнених об'ємів: очі, статеві органи, які погано омиваються кров'ю, а тому находяться поза системою терморегуляції організму. Кришталик ока від внутрішнього перегрівання руйнується і мутніє. Це проявляється різзю в очах і шумом у голові.

    Мозок людини захищений черепною коробкою і добре постачається кров'ю , тому перегрівання йому не загрожує. Але сигнал мобільного телефону проникає в мозок на глибину 37мм, маючи потужність випромінювання у багато разів більшу, ніж  мікрохвильові печі Телефон, на відміну від мікрохвильової печі, випромінює складний модульований сигнал, який несе в собі інформацію. Біологічно-інформаційні взаємодії вивчені мало, результати таких досліджень відкрито не публікуються .

      Під дією ЕМ хвиль мобільного телефону може відбуватися збій у продукуванні мозком електроімпульсів, якими він керує роботою організму. Експериментально доведено, що сигнали мобільних телефонів змінюють електроімпульси головного мозку. Підступність ЕМ в тому, що небезпека мобільного телефону реальна не тільки, коли по ньому розмовляють, але і коли він просто лежить увімкнутий. У неактивному режимі телефон один раз у декілька секунд зв'язується з базовою станцією, передаючи їй невелику кількість інформації і, отже, просте носіння мобільного телефону таке ж небезпечне, як і розмови по ньому.

   Мета роботи: з'ясувати вплив електромагнітного випромінювання мобільного телефону на мозок людини, розробити рекомендації щодо безпечного користування мобільними телефонами.

     Завдання:

1. з'ясувати сучасний стан вивчення проблеми за науковими джерелами;

2. провести анкетування учнів і батьків з метою виявлення негативних наслідків використання мобільних телефонів;

3. провести експеримент, що підтверджує вплив мобільних телефонів на здоров'я;

4. сформулювати рекомендації щодо безпечного користування  стільниковими телефонами;

5. створити та поширити агітаційні матеріали, практичні рекомендації серед однолітків і  батьків щодо правил безпечного користування стільниковим зв'язком.

   Гіпотеза дослідження: існує реальна загроза здоров'ю людини від дії ЕМ випромінювання мобільного телефону, але при дотриманні правил користування   ним можна убезпечити організм від негативного впливу ЕМ.

      Об'єкт дослідження: головний мозок людини.

     Предмет дослідження: вплив ЕМ випромінювання стільникового телефону на мозок людини.

 Методи дослідження: аналіз літератури, анкетування, спостереження, опитування, експеримент.

    Наукова новизна одержаних результатів. Продовжено вивчення негативних наслідків впливу мобільного телефону на мозок людини, розроблені рекомендації відносно мінімізації впливу ЕМ випромінювання мобільного телефону на людину.

    Практична значимість роботи полягає в отриманні кількісних характеристик впливу ЕМ на мозок людини, що дозволяє провести моніторинг негативного впливу ЕМ на сон, пам'ять. Результати, отримані при дослідженні даного питання, можуть бути використані при вивченні екології людини в школі. Розроблено рекомендації відносно безпечного користування мобільним телефоном, які важливо враховувати кожному користувачу цього гаджету для збереження власного здоров'я.

   Робота складається зі вступу, двох розділів, загальних висновків, списку використаних джерел з 23 найменувань. Повний обсяг роботи становить 25 сторінок комп'ютерного набору. Робота містить 1 таблицю, 2 діаграми.

 

             РОЗДІЛ I.  ПРЕДМЕТ І ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ДОСЛІДЖЕННЯ

 

     Вчені до цих пір не дійшли однозначного висновку, наскільки шкідливі мобільні телефони. Однак доказів того, що негативний вплив на наш організм вони все-таки мають, стає все більше.[1]

   Головний науковий співробітник Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології імені Р. Є. Кавецького НАН України професор Євген Сидорик відзначає, що системи мобільного зв'язку з'явилися в середині 80-х років минулого століття, а тільки  через 15 років були отримані перші результати впливу їх випромінювання на здоров'я людини. [10] Так, шведські онкологи виявили, що після десяти років користування стільниковим зв'язком ризик розвитку невризми слухового нерва  збільшився в п'ять разів. У тих, хто щодня розмовляв по мобільному телефону близько години протягом чотирьох років, імовірність пухлин головного мозку збільшилася в п'ять разів.

     Всесвітня організація охорони здоров'я офіційно визнала електромагнітне випромінювання радіочастотного діапазону, що використовується в технології мобільного зв'язку,  канцерогеном для людини. [7]

   У наш час багато побутових приладів є джерелами електромагнітного випромінювання (телевізор, комп'ютер, мікрохвильова піч). Але якщо, дивлячись телевізор, ми все-таки перебуваємо на певній дистанції від нього, то при використанні мобільного телефону наша голова безпосередньо опромінюється. Серед технічних засобів немає таких, які могли б зрівнятися з мобільним телефоном за рівнем впливу випромінювання на людину.[9]

     Випромінювання мобільних телефонів пошкоджує області мозку пов'язані з навчанням, пам'яттю й пересуванням. [4,5] Вчені досліджували вплив випромінювання мобільного телефону на щурів у віці від 12 до 26 тижнів,  мозок яких знаходиться в тій же стадії розвитку, що й мозок підлітків. Через 50 днів дослідники виявили безліч мертвих мозкових клітин у щурів, серед тих, які зазнали випромінювання. Подібність між мозком щура та людини дає вченим підстави припустити, що схожі ефекти проявляє стільниковий телефон і в людей.

     Вчений Шильникoв Е.Н. вважає, що при розмові по телефону «енергія має подібну природу до енергії, що обертає електромотори, проникає в голову, впливаючи на мозок й інші органи людини». [19]

   Угорські дослідники представили дані про можливості розвитку пухлини головного мозку у користувачів телефонів. Ними встановлено зв'язок між розвитком пухлини головного мозок людей від 20 до 29 років, які використовували стільникові з дитячого віку.

   Доведено,  якщо людина розмовляє по стільниковому щодня понад 45-60 хвилин, то нікуди не сховатися від головного болю. РЧ - сигнали, впливаючи на хімічні процеси  організму, сприяють виділенню стресових білків. Зазвичай стресові білки виділяються організмом при високій температурі, під час важкої хвороби, а тут вони утворюються при використанні звичайного телефону.[22]

      За підсумками досліджень учених Норвегії і Данії був зроблений висновок, що активні  користувачі стільникового зв'язку більше всіх схильні до сонливості, дратівливості. Ці люди частіше за всіх скаржаться на головні болі.

  Вчені Німеччини довели, що вплив постійних джерел електромагнітних випромінювань на людину негативно діє на кровообіг головного мозку.

   Електромагнітні випромінювання МТ змінюють енцефалограму (вона стає схожою на енцефалограму людей, хворих на епілепсію), індукують псевдосигнали в нервовій системі людини (втома, погіршення пам'яті, підвищення артеріального тиску, безсоння), порушують серцеву діяльність, сприяють передчасному старінню організму.[25 ] Більш того, британські лікарі встановили новий діагноз — алергію на електромагнітні випромінювання побутових електроприладів, серед них і МТ.  При цьому у людини з'являються висипання по всьому тілу, набряки обличчя та повік.

     Співробітники нейродіагностичного наукового інституту в Іспанії у  2001 році виявили, що у 11-13-річних дітей, які дві хвилини розмовляли по стільниковому телефону, мали змінену біоелектричної активність мозку, що зберігається ще дві години після того, як вони покладуть трубку. [18]

    У минулому році в Брістольському  університеті Великобританії закінчилися дослідження, що показали значне збільшення часу реакції у 10-11-річних дітей, які використовували мобільний телефон стандарту GSM. Аналогічні результати отримали фіни в університеті міста Турку, що спостерігали за групою дітей 10-14 років.[3]

    Вчені з Шведського національного інституту праці та Норвезького управління по захисту від випромінювання, опитавши 11 тисяч власників стільникових телефонів,  виявили побічні ефекти навіть у людей, що користувалися телефоном менше двох хвилин на день. 84% опитаних скаржилися, що при розмові по мобільному телефону, у них значно нагрівається шкіра за вухом.  Частина випробовуваних страждала провалами в пам'яті, запамороченням, головним болем і підвищеною стомлюваністю. Більше половини опитаних відчували сонливість. Третині абонентів було важко сконцентрувати увагу на якому-небудь предметі під час або відразу після розмови.

     Російські вчені з Інституту вищої нервової діяльності та нейрофізіології РАН: виявили, що  мобільний телефон в режимі очікування сприяє розладам сну, змінює електричну активність головного мозку.[11, 19]

     Харківські вчені при тестуванні нового бездротового енцефалографа -  приладу, за допомогою якого проводять обстеження головного мозку,  вирішили перевірити, чи може мобільний телефон спотворити результати діагностики. Адже звичайний електроенцефалограф працювати при увімкненому мобільному телефоні не може. Отримані результати, визнаються дослідники, їх просто шокували. Коли людина починала говорити по мобільному телефону, прилад фіксував так звану повільно-хвильову активність. У більшості випадків вона відповідає енцефалограмі людини з пухлиною мозку. Після відключення мобільного телефону, повільно-хвильову активність енцефалограф фіксував ще півгодини. Вчені своє дослідження проводили використовуючи різні моделі мобільних телефонів. Результат не змінився.[18]

   Шведські вчені з Інституту гігієни  отримали дані про підвищення ризику розвитку пухлин мозку у віковій групі 20-29 років при використанні аналогових і бездротових телефонів протягом 5-10 років. Для інших вікових категорій такої залежності не було виявлено. Ці дані показують, що ті, хто користується телефонами з 10-19 років, набагато більше ризикують заробити пухлину мозку, ніж ті, хто придбав телефон у 29 років і пізніше.[15]

    За результатами дослідження багатьох  вчених можна зробити висновок, що випромінювання телефонів у першу чергу негативно впливає на роботу мозку, тобто на  керівний орган  усіх процесів, що відбуваються в організмі.

 

          Висновки до першого розділу

 

     В даний час проблемі вивчення впливу мобільних телефонів  стало приділятися  багато уваги.  Встановлено, що випромінювання телефонів у першу чергу негативно впливає на роботу мозку. Активні  користувачі стільникового зв'язку   схильні до сонливості, дратівливості. Ці люди частіше за інших скаржаться на головні болі.

У людей, які розмовляли по стільниковому телефону, зафіксована змінена біоелектрична активність мозку, що зберігалася ще дві години після розмови.[11]

Дослідниками були дані деякі практичні  рекомендації щодо захисту від негативних впливів  ЕМ випромінювання  мобільного телефону.

Значна увага в роботах  авторів акцентована на виявленні   впливу ЕМ випромінювання  мобільного телефону на слух, зір, роботу щитоподібної залози та  сечостатевої системи. Крім теплової дії ЕМ випромінювання може поляризувати тканини тіла, переміщувати іони, поляризувати бокові ланцюжки макромолекул і орієнтувати їх паралельно напруженості електричного поля хвилі, резонансно поглинатись макромолекулами і біологічними структурами, викликати нервові реакції та інші, так звані, не теплові ефекти.

 

 

 

 РОЗДІЛ ІІ. ВПЛИВ МОБІЛЬНОГО ТЕЛЕФОНУ НА АКТИВНІСТЬ МОЗКУ ЛЮДИНИ

 

2.1.   Випромінювання мобільних телефонів і санітарні норми

 

     При рівнях густини потоку потужності в межах від 10 до 25мвт/см² сумарна тривалість опромінювання має не перевищувати 10 хвилин із кожних 60 хвилин протягом 8-годинного робочого дня.

   При інтенсивностях більше 10 мВт/см² значно підвищується температура опромінюваної тканини. Це так званий тепловий ефект. Тканина нагрівається внаслідок іонної провідності рідини, що знаходиться в клітинах і поміж клітинами, а також завдяки коливанням дипольних молекул води і білків. Чітко виявлений тепловий ефект дециметрових і сантиметрових хвиль, коли температура підвищується під час опромінювання тканини.

      В нормальних умовах тіло людини віддає в навколишнє середовище кількість теплоти, що відповідає тепловому потоку 10мВт/см² поверхні. Це відповідає енерговитратам при легкій роботі. Для зменшення небезпеки живому організму від ВЧ випромінювання вводять санітарні норми, які визначають допустимі межі випромінювання. Такі межі, як правило, в 50-100 разів менші значень інтенсивностей, при яких в організмі відбуваються необоротні зміни. 

  При інтенсивностях опромінювання 25 мВт/см² знаходитись в зоні опромінювання заборонено, а доза 100 мВт/см² — це найменше граничне значення інтенсивності опромінення, яке здатне спричинити незворотні процеси  в організмі  людини.

    Дуже небезпечним для людини є випромінювання дециметрового діапазону. Мобільний зв'язок використовує цей діапазон. Це випромінювання пригнічує електромагнітні імпульси клітин живих організмів, нагріває організм “зсередини” на клітинному рівні. І особливо від цього потерпають тканини замкнених об'ємів, які погано омиваються кров'ю, а тому знаходяться поза системою терморегуляції організму. Кришталик ока від внутрішнього перегрівання руйнується і мутніє. Це проявляється різзю в очах і шумом в голові.

    Мозок людини захищений черепною коробкою і добре постачається кров'ю , тому перегрівання йому не загрожує. Сигнал мобільного телефону проникає в мозок на глибину 37мм, але потужність його випромінювання у багато разів більша, ніж у мікрохвильових печах. Телефон, на відміну від мікрохвильової печі, випромінює складний модульований сигнал, який несе в собі інформацію. Біологічно-інформаційні взаємодії вивчені мало, результати таких досліджень відкрито не публікуються. Під дією ЕМ хвиль мобільного телефону може відбуватися збій у продукуванні мозком електроімпульсів, якими він керує роботою організму.

 

      2.2.    Аналіз впливу частоти 1800 МГц на біоелектричну активність мозку

 

    Багато користувачів стільникових телефонів мають скарги на головний біль, запаморочення, дискомфорт, відчуття "тепла"  за вухом, нудоту, невралгічні розлади, підвищену стомлюваність. З метою наукового обґрунтування цих симптомів були проведені ряд досліджень, на підставі яких можна стверджувати, що використання стільникового телефону дійсно може викликати головні болі і стомлюваність. Причому спостерігається пряма залежність між збільшенням скарг на головний біль, підвищену стомлюваність і тривалістю та частотою розмов,  вказується на достовірне збільшення числа запаморочень серед користувачів стільникових телефонів. При використанні стільникового телефону людина стикається з вельми складним впливом ЕМП на голову. Він має кілька компонентів:

1) прямий вплив на центральні структури мозку;

2) прямий вплив на периферичні рецептори вестибулярного, слухового і зорового аналізаторів;

3) потужний вплив на біологічні активні точки  вуха;

4)  вплив на головний мозок через шкірні рецептори .

    За даними американських дослідників, має місце  достовірне збільшення глобальної кореляційної розмірності під час впливу і після впливу ЕМВ на частотах стандарту стільникового зв'язку GSM, що свідчить про зміну біоелектричної активності мозку в ході опромінення ЕМВ.

    Встановлено, що електромагнітні випромінювання руйнівно впливають на нервові клітини, особливо це характерно для діапазону GSM 900 MHz. Телефон як джерело випромінювання ЕМІ на частоті 1800 МГц створює біля голови напруженості електричних і магнітних полів, подібні до рівня фону, створюваного природними й техногенними джерелами, наприклад сонцем, електроприладами. Крім того, низькі частоти стільникових апаратів подібні до  частот природної біоелектричної активності головного мозку людини, які реєструються на електроенцефалограмі. Отже, в головний мозок людини надходять сигнали, які здатні взаємодіяти з процесами, що визначають біоелектричну активність головного мозку та, тим самим, порушувати його функції. Такі зміни фіксуються на електроенцефалограмі та не зникають тривалий час після закінчення розмови по мобільному телефону.

 

2.3 Анкетування з метою виявлення шкідливого впливу мобільних

 телефонів на мозок дитини

 

     Для виявлення достовірної інформації були проведені  дослідження, засновані на опитуваннях людей, що використовують мобільні телефони. Так було проведено  анкетування  100 учнів і їхніх батьків.

    Усі учні нашої гімназії мають мобільний телефон. На питання: «В якому віці у вас з'явився телефон?» - 85% опитаних відповіли, що в 6 років. Це пов'язано з тим, що телефон дитині батьки купують, коли він йде в перший клас.

  Позитивним є  те, що 88% опитаних використовують телефон як засіб спілкування, а тільки 12% - для розваги. Також з анкетування стало відомо, що учні  не багато часу розмовляють по телефону. На одну телефонну розмову у 73% опитаних витрачається 3-5 хвилини, у 23% - 5 - 10 хвилин. За добу 27% опитаних   спілкуються по мобільному телефону не більше 10 хвилин .

На питання: «Чи шкідливий мобільний телефон для нашого здоров'я?» - 56% відповіли, що шкідливий, але не дуже, 16% опитаних вважають що шкідливий, 19% - не знають, і лише 9% думають, що від телефону ніякої шкоди немає. Звідси зрозуміло, що учні припускають, що використання стільникового телефону небезпечне для здоров'я. Але не всі вони знають, що для щоб убезпечити себе від шкідливого впливу мобільного телефону, потрібно дотримуватися правил щодо його використання.

Було проведено опитування по виявленню шкідливого впливу мобільних телефонів на здоров'я людини. Опитавши 100 власників мобільних телефонів  виявлено, що люди які використовують телефон більше десяти хвилин на день, відчувають дискомфорт і побічні ефекти. 54% опитаних - відчували нагрівання шкіри за вухом при розмові  мобільним телефоном. У 10% опитаних - траплялися провали в пам'яті, запаморочення, головний біль і підвищена стомлюваність. А вся інша частина опитаних людей відчувала сонливість, погіршення зору, уваги. При десятихвилинній  розмові телефоном сповільнювався мозковий кровообіг, знижувався артеріальний тиск, у випробовуваних виникало занепокоєння.

 На ступінь   цих  проявів впливає розташування мобільного телефону.

                                                                                                           Діаграма  2.1

Вплив розміщення телефону на ступінь негативних проявів дії  ЕМ випромінювання мобільного телефону

  

   Зі 100 учасників експерименту  51% тримали телефон поблизу тіла, 25% - в руках, 24% - в кишені одягу. Виявлено, що головний біль частіше мають люди, які розташовують телефон ближче до рівня голови.

 

       2.4  Дослідження пам’яті при використанні мобільного телефону

 

   В ході досліджень вдалося визначити, що мобільний телефон впливає на біоритми людини. На думку експертів, на першому місці по негативному впливу є смартфон. При частому і тривалому використанні він створює негативний вплив на мозкову діяльність людини. Через це погіршується пам'ять, з'являється "розсіяна увага". Саме тому у багатьох  країнах забороняють користуватися мобільним телефоном за кермом автомобіля та при виконанні роботи, яка вимагає сконцентрованої уваги.

     Було проведено експеримент, в якому брали участь дві групи учнів по   40 осіб. Перша група постійно користувалася мобільним зв'язком у звичайному ритмі, а друга група - не більше години на день. Протягом усього експерименту учні вели записи в щоденнику, де відзначали зміни в стані здоров'я.

   Після закінчення експерименту аналіз результатів показав, що понад 40 % учасників другої групи мали наполовину незаповнені щоденники. Це говорить про те, що нечасте  використання мобільного телефону практично ніяк не позначається на здоров'ї. Учасники першої групи скаржилися на відсутність сну, погіршення уваги, погіршення стану здоров'я взагалі.  Крім того,  за весь час експерименту, вони мало що пам'ятали., тобто їх короткочасна пам'ять переходила в стан "сплячого режиму".

     В учнів 11 класу було проаналізовано успішність за критерієм відтворення інформації, виявилося, що більшість активних користувачів мобільних  телефонів мають найнижчі оцінки за перекази та вірші. Про це свідчать данні діаграми 2.2

                                                                                                            Діаграма  2.2

 Успішність за критерієм відтворення для користувачів мобільних телефонів

      Учні гімназії належать до вікової групи дітей і підлітків, а серед батьків виявлено 3%  гіперчутливих людей. Усі вони більш чутливі до ЕМ випромінювання ніж дорослі та помірно чутливі люди. Діти характеризуються такими особливостями:

• поглинання електромагнітної енергії в голові дитини значно вище, ніж у дорослого (мозкова тканина дітей має більшу провідність, менший розмір голови, тонкі кістки черепа, меншу відстань від антени до голови);

• мозок дітей має більшу схильність до накопичення несприятливих реакцій в умовах повторних опромінень електромагнітним полем;

• електромагнітне поле впливає на формування процесів вищої нервової діяльності;

• сучасні діти користуються мобільними телефонами з раннього віку і будуть продовжувати їх використовувати дорослими, тому стаж контакту дітей з  випромінюваннями буде істотно більшим ніж у сучасних дорослих.

 

          2.4 Вплив  електромагнітного випромінювання мобільного телефону на сон

 

   Вивчалися наступні показники сну - кількість пробуджень, час засипання, тривалість сну, якість відпочинку. Необхідно відмітити, що негативні зміни сну були зареєстровані в учнів, які залишали телефон біля  свого тіла на відстані  менше 1 метра. З 30 досліджених учнів 19 мали неспокійний сон, а 18 відчували прояви дискомфорту після сну.

                                                                                                            Таблиця 2.1

Характеристика сну при користуванні мобільним телефоном

Досліджувана група

Тривалість сну

Спокійний/ неспокійний

Наявність дискомфорту після сну

1

 

 

5-6 класи

(10 учнів)

9 годин

2- спокійний

8- неспокійний

3- ні

7- так

2

9 класи

(10 учнів)

 

8 годин

5- спокійний

5- неспокійний

6- ні

4- так

3

11 класи

 (10 учнів)

 

6 годин

4- спокійний

6- неспокійний

7-так

3-ні

          2.5 Рекомендації щодо безпечного користування мобільним телефоном

 

 

     Основна рекомендація одна - категорично не використовувати ручні стільникові телефони за винятком випадків, коли використання стільникового телефону може врятувати життя дитині. Мінімальний вік обмеження - 16 років.

      Прийоми мінімізації негативного впливу мобільного телефону.

 1. Телефонуйте на вулиці.  Стіни приміщення затримують радіохвилі в діапазоні 1-2 ГГц досить сильно, знижуючи потужність сигналу на 10-20 дБ, тобто в 10-100 разів.

2. Тримайте телефон на відстані від вуха. Загасання радіохвиль пропорційно квадрату пройденої відстані. Припустимо, відстань від щільно притиснутої  антени  до кори головного мозку становить 1 см. Тоді, відсунувши телефон від вуха всього на 1 см,  ми збільшимо відстань до мозку вдвічі, а потужність опромінення  мозку, зменшимо в 4 рази.

3. Утримуйте телефон у руці за нижню частину. У верхній частині апарату знаходиться антена, яка, при прикритті рукою, втрачає свою ефективність на 5-10 дБ, змушуючи передавач телефону підвищувати потужність як мінімум у 3 рази.

4. Тримайте телефон вертикально. Радіохвилі, навіть такі короткі, як 1800 МГц  - поляризовані. Досвід показує, що при зміні орієнтації телефону GSM з вертикальної на горизонтальну, рівень прийнятого  сигналу  збільшиться  в середньому на 5 дБ (в 3 рази).

5.  Перемкніть телефон на діапазон 1800 МГц. Стандарт GSM передбачає різні рівні максимальної потужності для ручного обладнання: 1 Вт для 1800, 1900, 2 Вт для 900 і 850.

6. Підносьте телефон до вуха тільки після відповіді. Через 20 секунд після натискання кнопки «Виклик» випромінювана потужність знижується до мінімально допустимого рівня.

7. Вибирайте телефон з більш низьким SAR (Specific Absorption Rate).

SAR може відрізнятися в 2-3 рази для різних моделей телефонів, відповідно пропорційно відрізняється й їх вплив на організм користувача.

8.  Обмежте тривалість розмов  до 3 хвилин, максимально збільшуйте  період між двома розмовами,  переважно використовуйте мобільні телефони з гарнітурами та системами «вільні руки».

9. Не кладіть мобільні телефони поруч з тим місцем, де спите.

10. Не носіть тривалий час стільниковий телефон на грудях або поясі.

11. Не розмовляйте в авто.

12. Стежте, щоб відстань від  мобільного телефону до інших людей була не  менше 50 — 80 см.

13. В умовах нестійкого прийому потужність телефону автоматично підвищується до максимальної величини, тому рекомендується  обмежити  тривалість  розмови.

 

        Висновки до другого розділу

 

  Дуже шкідливим для людини є випромінювання дециметрового діапазону. Мобільний зв'язок використовує цей діапазон.  Це випромінювання пригнічує електромагнітні імпульси клітин живих організмів, нагріває організм “зсередини” на клітинному рівні.

  Мозок людини захищений черепною коробкою і добре постачається кров'ю , тому перегрівання йому не загрожує, але сигнал мобільного телефону проникає в мозок на глибину 37 мм і   потужність його випромінювання є значною.

      Під дією ЕМ хвиль мобільного телефону може відбуватися збій у продукуванні мозком електроімпульсів, якими він керує роботою організму.

  За санітарними нормами  10 мВт/см² вибране як деяке порогове значення опромінення людини, тому що саме за  нормальних умов тіло людини віддає в навколишнє середовище кількість теплоти, що відповідає тепловому потоку 10 мВт/см² поверхні. Це відповідає енерговитратам при легкій роботі.

    Телефон як джерело випромінювання ЕМІ на частоті 1800 МГц створює біля голови людини напруженості електричних і магнітних полів, подібні до  рівня фону, створюваного природними і техногенними джерелами. Тому, в головний мозок людини надходять сигнали, які здатні взаємодіяти з процесами, що визначають біоелектричну активність головного мозку та , тим самим, порушувати його функції.

  Багатьма користувачами стільникових телефонів пред'являються скарги, найбільш типові з яких: головний біль, запаморочення, дискомфорт, відчуття тепла  за вухом, нудота, невралгічні розлади, підвищена стомлюваність.

   В ході проведеного дослідження встановлено:  при користуванні телефоном більш ніж 10  хвилин на  день серед 100 власників мобільних телефонів  зафіксовано прояви  дискомфорту та  побічні ефекти. У 10% опитаних  траплялися провали в пам'яті, запаморочення, головний біль, підвищена стомлюваність. Інша частина опитаних людей відчувала сонливість, погіршення зору, уваги.

  На глибину  таких проявів впливає розташування мобільного телефону. Виявлено, що  головний біль частіше мають люди, які розміщують телефон близько до рівня голови.

     Нечасте  використання мобільного телефону практично ніяк не позначається на здоров'ї. Група досліджуваних учнів, що  користувалася мобільним телефоном більш ніж  1 годину на добу, скаржилася на відсутність сну, погіршення уваги, погіршення стану здоров'я взагалі.

   Вивчалася якість сну. Негативні зміни сну були зарєєстровані в учнів, які залишали телефон біля  свого тіла на відстані  менше 1 метра. З 30 досліджених учнів 19 мали неспокійний сон, а  18 відчували прояви дискомфорту після сну.

   Серед учнів старших класів було проаналізовано успішність за критерієм відтворення інформації, виявилося, що більшість активних користувачів мобільних  телефонів мають найнижчі оцінки за перекази та вірші.

  Існує основна рекомендація щодо безпечного користування мобільним телефоном.  Не використовувати ручні стільникові телефони за винятком випадків, коли використання стільникового телефону може врятувати життя. Мінімальний вік обмеження - 16 років.

 

 

 

ВИСНОВКИ

 

 

1.  Випромінювання телефонів в першу чергу негативно впливає на роботу мозку,  тобто на   орган контролю  усіх процесів, що відбуваються в організмі.  При вивченні наукових джерел встановлено, що електромагнітні випромінювання руйнівно впливають на нервові клітини, особливо це характерно для діапазону GSM 900 MHz. Телефон як джерело випромінювання ЕМ на частоті 1800 МГц створює біля голови людини напруженості електричних і магнітних полів, подібні до  рівня фону, створюваного природними та техногенними джерелами.

2. Анкетування 100 учнів та їхніх батьків на тему  «Мобільний телефон у вашому житті» дало такі результати: всі учні мають мобільний телефон (майже з 6 років). Більшість дітей використовує його як засіб спілкування.  25% учнів мають тривалість розмов більше за 5  хвилин при значній кількості користувань телефоном.

3. Тільки 19% учнів припускають, що використання мобільного  телефону небезпечне для здоров'я, а 9% -  думають, що від телефону ніякої шкоди немає. Тривожить те, що більшість опитаних зовсім нічого не знають про вплив ЕМ випромінювання на живі організми, вважають мобільні телефони нешкідливими. При цьому ж вони відзначають певні зміни в самопочутті при тривалому користуванні телефоном. Позитивним  є той факт, що більшість опитаних готові розлучитися зі своїм мобільним телефоном  заради збереження здоров'я.

4. Викликає занепокоєння те, що при виборі телефону більшість учнів обирали наймоднішу, але не саму безпечну модель телефону. Практично  ніхто з опитаних не звертає уваги на безпеку телефону, тобто на його Specific AbsorptionRate (SAR). Вважаю, що оператори та виробники телефонів повинні попереджати своїх користувачів про можливу небезпеку мобільного зв'язку для здоров'я. Особливо через те, що діти в 10 разів вразливіші, ніж дорослі  до електромагнітних випромінювань. Крім того існують люди з гіперчутливістю, організм яких гостро реагує на будь-які зовнішні впливи.

5. Опитавши 100 власників мобільних телефонів  виявлено, що люди, які використовують телефон 10 хвилин на день, відчувають дискомфорт і побічні ефекти. 54% опитаних відчували нагрівання шкіри за вухом при розмові мобільним телефоном. У 10% опитаних  траплялися провали в пам'яті, запаморочення, головний біль і підвищена стомлюваність. 25% опитаних людей відчували сонливість, погіршення зору, уваги. При десятихвилинній розмові сповільнювався мозковий кровообіг,  знижувався артеріальний тиск,  у випробовуваних виникало занепокоєння.

6. Серед 20-ти досліджуваних учнів, які постійно користувалася мобільним зв'язком і вели відповідні записи в щоденниках з відзначенням змін у стані здоров'я, зафіксовані  скарги  на відсутність сну, погіршення уваги, погіршення стану здоров'я взагалі.

Серед 20-ти учнів, які нечасто та недовго розмовляли по телефону, 90% мали наполовину незаповнені щоденники. Це говорить про те, що короткочасне використання мобільного телефону практично ніяк не позначається на здоров'ї.

7. На глибину  негативних  проявів впливає розташування мобільного телефону. Виявлено, що  головний біль частіше мають люди, які розміщують телефон близько до рівня голови.

8. Вивчалися наступні показники сну - кількість пробуджень, час засипання, тривалість сну, якість відпочинку, які статистично не розрізнялися в експериментальній і контрольних групах. Негативні зміни сну були зареєстровані в учнів, які залишали телефон біля свого тіла на відстані менше 1 метра. З 30 досліджених учнів тільки 19 - мали неспокійній сон, а 18 - відчували прояви дискомфорту після сну.

9. Серед учнів 11 класу було проаналізовано успішність за критерієм відтворення інформації, виявлено, що більшість активних користувачів мобільних телефонів  мають найнижчі оцінки за перекази та вірші, тобто їхня короткочасна пам`ять має тенденцію переходити  в стан "сплячого режиму".

10. Розроблено рекомендації щодо безпечного користування мобільними телефонами, які надзвичайно важливо враховувати кожному користувачу  цього гаджету для збереження  власного здоров`я. 

11. Гіпотезу дослідження підтверджено, мету досягнуто. Отже, існує реальна загроза здоров'ю мозку людини від дії електромагнітного випромінювання мобільного телефону, але при дотриманні правил користування  можна убезпечити організм від його негативного впливу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

 

1. Бабина Ю.В. Электромагнитные излучения: будем ли мы платить за их вредные воздействия?// Экос-информ, 1999, № 12.

2. Гаврилов А. А., "Эргономика – защита пользователей от негативных воздействий электромагнитных полей " – М.: 1998. с. 54

3.  Голышко А. В., Сомов А. Ю. Проблемы эколого-технического развития сетей сотовой связи. Вестник связи, 2003

4. Григорьев Ю. Г. Сотовая связь: радиобиологические проблемы и оценка опасности. Радиационная биология. Радиоэкология, №12.- М.-2001

5. Григорьев Ю. Г. Эмоционольный стресс и электромагнитные поля. Ежегодник Российского Национального Комитета по защите от неионизирующих излучений, М.: Изд-во РУДН, 2003 г. с. 34

 6. Григорьев Ю.Г. Электромагнитные поля: физическая характеристика, биологическое действие, гигиеническая регламентация. М., 1999. С. 13-47.

7. Державні санітарні норми захисту населення від впливу електромагнітних випромінюваннь. Сан Ні Пе №488/1533 від 29.08 1996. Київ. 1996

 8. Зайцева В.М. «Дети и мобильник»,«Здоровье детей», № 2.- 2008

9. Ильченко М.Е, Калинин В. И., Нарытник Т.Р. Екологическая  безопасность и микроволновые телекомуникационные технологии. Материалы Международного симпозиума «Инженерная экология-2009».- М.-2009.

10. Кирей В. М. Чи шкідливі електромагнітні промені?-К: -Урядовій курьер, №31.-с. 200

11. Лебедева Н.Н. Динамика ритмической активности коры головного мозга человека при воздействии электромагнитного поля мобильного телефона // Биомедицинская  радиоелектроника. М.: Радиоэлектроника, 2010. с. 3-10

12.  Леонович А.А., Хинн О.Г. Я познаю мир: Детская энциклопедия: Физика. – М.: «АСТ», 1996 г.

13.  Майер В. А. Мобильная связь и её воздействие, СПб.: 3нание, 1999 г.

14. Маркушевич А.И., Кузнецов А.М. Детская энциклопедия. Том  5. О вреде сотовых телефонов  http://nauka.name/2006/10/25/vred_sotovykh_telefonov__realnost.html

15. Меркулов А.В. Оценка электромагнитной обстановки в районах размещения базовых станций системы сотовой связи // Electromagnetic fields and human health. M, 1999. г, с. 114-115

16. Сергеев  В. П. Детский научный журнал «ОБЖ», №3.-К:- 2005 г.

17.Ратынский М. А. Основы сотовой связи, М.: Радио и связь, 2000 г.

18. Самые опасные и безопасные сотовые телефоны -   http://www.ferra.ru/online/phones/s26610/.

19. Сидоренко В. М. // Биофизика. 2001. Т. 46 , №3,  с. 500

20. Сидякин В.Г. Влияние глобальных экологических факторов на нервную систему. К: Наукова думка.1986. с. 156.

21. Селицкий Г. В. Механизмы восприятия человеком магнитных полей //Физиология человека. 1996. Т. 22. Вып. 7.

22. Удельный показатель поглощения для разных моделей сотовых телефонов -  http://ru.wikipedia.org/wiki/SAR

23. Холодов Ю.А. Реакции нервной системы на електромагнитные поля магнитного излучения, создаваемого системами сотовой связи. Известия Академии промышленной экологии, .М.: Наука.-2002 г. с. 168

 

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
27 жовтня 2021
Переглядів
1609
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку