Науково-популярна стаття "Таємниці крові"

Про матеріал

Науково-популярна стаття "Таємниці крові" може бути використана як цікавий додатковий матеріал або як інформація для мотивації під час вивчення теми "Кров"

Перегляд файлу

Таємниці крові

Похожее изображениеКартинки по запросу склад кровіКров – найдивовижніша тканина нашого організму. В давні часи кров символізувала життєвий потік. Вважалося, що кров здатна зробити землю більш родючою, так як містить частинку небесної енергії. З давніх часів  кров'ю скріплювалися священні клятви; жерці змушували своїх дерев'яних ідолів «плакати кров'ю»; древні греки приносили кров у жертву своїм богам. Деякі філософи древньої Греції вважали кров і душу одним цілим. Древньогрецький лікар Гіпократ призначав душевнохворим кров здорових людей. Він думав, що в крові здорових людей – здорова душа.

З розвитком науки людство все глибше проникає в таємниці крові. Італійський анатом, лікар і фізик Марчелло Мальпігі вперше помітив тільця, що плавають у крові. Але клітинами їх не вважав, скоріше жировими кульками. Інші дослідники приймали їх за  кульки повітря, тварин «анімалькулі», які на свій розсуд керують кров'ю. Лише голландський дослідник Антоні ван Левенгук назвав їх кров'яними кульками, а з часом вони стали називатися кров'яними клітинами.

Звичайно ж цікаво було б роздивитися поближче з чого складається наша кров, та які таємниці вона приховує. Саме це і зробив усім відомий вигадник, казковий Барон Мюнхгаузен, подавшись у подорож по кровоносним судинам.

Щоденник Барона Мюнхгаузена

«Доброго дня, мої маленькі друзі. Я - барон Мюнхгаузен, знаменитий мандрівник і безстрашний дослідник. Хочу розповісти вам одну цікаву історію, яка трапилася зі мною в одній з подорожей.

Заїхав я якось в гості до давнього приятеля, він працював у медичній лабораторії і завжди розповідав багато цікавого. Цього разу він показав мені дуже цікавий прилад - мікроскоп називається - і розповів, що з допомогою цього приладу вони всі хвороби людини можуть знайти. Стало й мені цікаво на ті хвороби подивитися. Приятель пояснив мені, що в лабораторії у людей беруть з пальця кров і розглядають її під мікроскопом. Я, не довго думаючи, вколов собі голкою палець і застромив його у мікроскоп. Глянув у скельце - а там не крапля крові, а ціле озеро. І так мені цікаво стало, що ж у тому озері, що я сконцентрувався, стиснув себе руками і зменшився.

Стрибнув я швиденько у мікроскоп і потрапив прямісінько у те озеро. Тільки воно виявилося не червоним, а світло-жовтим. Озирнувся я навкруги, а у ньому безліч чудернацьких жителів і всі кудись поспішають, штовхаються, ледь мене не втопили. Добре, що я встиг вхопитися за одного з них, він нагадував червону тарілку. Ми з ним розговорилися і я дізнався, що звуть мого знайомого Еритроцит. Дізнавшись, що я мандрівник, він погодився провести мені екскурсію, лише сказав, що нам слід поспішати, поки брама не зачинилася. Що то за загадкова брама він пояснити не міг але обіцяв показати. Отож я зручненько вмостився в заглибині «тарілки» Еритроцита і ми почали свою подорож.

Виявилося, що родичів Еритроцита тут дуже багато, всі вони були червоні, кругленькі (схожі на ватрушки тільки без начинки), і з нижнього боку була така ж заглибника. Всі вони кудись поспішали. На моє запитання Еритроцит розповів, що вони переносять кисень і вуглекислий газ, тому завжди поспішають. Крім родичів Еритроцита довкола нас було багато інших цікавих істот. Ми якраз пропливали повз групку непоказних безбарвних невеличких кругленьких істот, які діловито снували зайняті якоюсь важливою справою. Я придивився і побачив, що вони збирають якісь нитки і тягнуть у тому ж напрямку, що рухаємося ми. Еритроцит пояснив, що це охоронці брами - тромбоцити. Коли ворог пошкодив тунель і утворилася брама, багато тромбоцитів загинуло, але завдяки їм з явилися волокна для ліквідації пошкодження. Тепер найперша задача тромбоцитів - закрити браму. Тож нам треба поспішати, щоб встигнути потрапити в тунель поки вона не зачинена.

Ми поквапилися і мало не зіштовхнулися з кимось значно більшим за нас. Нам вдалося вчасно звернути в бік і я встиг розглянути цю істоту.  Це було досить велике безбарвне створіння овальної форми, а всередині була якась дивна «ковбаса». Мій гід  пояснив що це Лейкоцит - один з таємних агентів. Його завдання - знаходити та знищувати ворогів, які потрапляють до нас. Зараз, коли тунель пошкоджено, у ворогів більше можливостей пробратися сюди. Мене зацікавило, як же Лейкоцит знищить ворога коли знайде? Виявилося, що він просто його з' їдає! Який жах! Та ось ми побачили браму. Біля неї вже скупчилося багато еритроцитів та тромбоцитів. Останні вправно плели з волокон сітку, щоб закрити вхід до тунелю. Ми ледве встигли проскочити. Коли я озирнувся, то побачив, що отвір був уже щільно закритий сіткою, в ній застрягли еритроцити та тромбоцити, які не встигли потрапити всередину. Еритроцит сказав, що тепер брама зачинена, скоро вона стане зовсім щільною, а через деякий час її вже неможливо буде відрізнити від стінки тунелю. Тільки тепер я звернув увагу на те, що ми знаходимося у дуже вузькому тунелі і течія несе нас у невідомому напрямку. Але це вже інша історія.»

На сьогодні відомо, що  кров людини містить три види клітин : червоні кров'яні клітини( еритроцити),  білі кров'яні клітини (лейкоцити) та червоні кров'яні пластинки (тромбоцити). Клітини крові знаходяться в жовтій рідині – плазмі крові. Плазма крові на 90 % складається з води, а також містить органічні та неорганічні речовини. В 5, 4 л крові людини міститься 25 трильйонів еритроцитів, 50 мільярдів лейкоцитів та біля 2 трильйонів тромбоцитів. Така різноманітність клітин крові не випадкова. Вони повинні забезпечити дуже різні але однаково важливі функції найдивовижнішої тканини нашого організму.

Еритроцити, як маленькі працьовиті мурашки , невтомно транспортують до клітин кисень, а від них – вуглекислий газ. Таку властивість їм забезпечує гемоглобін, що міститься в них. А так як до складу гемоглобіну входять йони Феруму, то еритроцити мають червоний колір, а відтак і вся кров. Якщо всі еритроцити людини розмістити в одну лінію, то одержимо стрічку, яка більш ніж три рази може обігнути екватор Землі.

Лейкоцити стоять на сторожі здоров'я людини. Це ціла армія спеціалістів, кожен з яких є майстером своєї справи. Хтось вправно ловить бактерій, інші займаються знищенням вірусів, ще інші нейтралізуют токсини та інші шкідливі речовини. Кількість лейкоцитів залежить від стану здоров'я людини, часу доби, фізичних навантажень, та навіть від споживання їжі.

Тромбоцити піклуються про запобігання втратам крові. Пильно слідкують за цілісністю кровоносних судин і ефективно закривають пошкоджені місця тромбами. Зазвичай це овальніабо округлі клітинки але, стикаючись з будь-якою поверхнею, вони набувають зірчастої форми.

Тепер ви знаєте, що кров не марно вважали унікальною і чудодійною. Ця рідина , безсумнівно, має величезне значення в нашому організмі: виконує транспортну, трофічну, терморегуляторну, захисну, регуляторну та гомеостатичну функції.  Кров становить приблизно 1/13 ваги людини. Це складає приблизно 5 л у дорослої людини і 3 л у підлітка. І сучасній людині дуже важливо підтримувати її здоровий стан

doc
Додано
5 липня 2018
Переглядів
3229
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку