Навчальна програма гуртка дитячого фітнесу "FITNESS KIDS" для дітей середнього та старшого дошкільного віку.

Про матеріал
Навчальна програма гуртка дитячого фітнесу " FITNESS KIDS " спрямована на підвищення інтересу здобувачів освіти до занять фізичною культурою і систематичних занять фізичними вправами, враховує зміст стандарту дошкільної освіти України – Базового компонента, а саме освітньої лінії «Особистість дитини». Вона адресована керівникам гуртків та інструкторам з фізичного виховання закладів дошкільної освіти.
Перегляд файлу

 

 

 

ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

(ЯСЛА-САДОК) №7 «КАЗКА»

СКАДОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

 

 

 

 

 

 

 

«FITNESS KIDS»

 

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ГУРТКА

ДИТЯЧГО ФІТНЕСУ

ДЛЯ ДІТЕЙ СЕРЕДНЬОГО ТА СТАРШОГО

ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                               м. Скадовськ

  2020

 

«Fitness Kids». Навчальна програма гуртка дитячого фітнесу для дітей середнього та старшого дошкільного віку.  / Пащенко Л.В. – Скадовськ, 2020. – 37 с.

 

Схвалено на засіданні науково-методичної ради КУ«Скадовський районний методичний кабінет»  Скадовської районної ради Херсонської області,

протокол №  1 від  12 жовтня  .2020 р.

 

 

 

Упорядники :

https://scontent.fiev21-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/50217195_145016273162001_5565655107351085056_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=2&_nc_sid=09cbfe&_nc_ohc=li2UOz8kQSUAX8vtIUD&_nc_ht=scontent.fiev21-2.fna&oh=9b3d1370c9b2ce25f52202ee79121ad4&oe=5FECF98B          Єгорова

          Ольга

          Анатоліївна

 

 

                                                        

Директор

ЗДО (ясел-садка) №7 «Казка»

Скадовської міської ради

https://scontent.fiev21-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/13909058_229457157454968_7090162991346001455_o.jpg?_nc_cat=105&ccb=2&_nc_sid=09cbfe&_nc_ohc=7XLbfLqByPgAX-7wZf8&_nc_ht=scontent.fiev21-1.fna&oh=f419d3ed63304acdb22efe074ce0da5a&oe=5FEED7FB           Зіневич

         Тетяна

         Василінвна

Вихователь-методист

ЗДО (ясел-садка)  №7 «Казка»

Скадовської міської ради

 

 

C:\Users\38099\Pictures\Camera Roll\DSC_5659.jpg              Пащенко

              Лариса

              Володимирівна

 

 

 

                          pashchenkolara@ukr.net

Інструктор з фізкультури,

керівник гуртка дитячого фітнесу ЗДО (ясел-садка) №7 «Казка»

Скадовської міської ради

Голова методичної ради,                                науковий керівник і рецензент:

 

https://scontent.fiev21-2.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/24831308_1349693415157610_1234436832452024584_o.jpg?_nc_cat=111&ccb=2&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=Q2zYKvsPIswAX_BjBKz&_nc_ht=scontent.fiev21-2.fna&oh=ae5c5cec8dd4adf288c0484cb62e1200&oe=5FECEB6C            Білоус

              Наталія

              Євгеніївна

 

 

 

 

 

Завідувач комунальної установи «Скадовський районний методичний кабінет» Скадовської районної ради

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

Рецензія……….…………………………………………………………………….4

Пояснювальна записка………...…… ……………………………………………..5

Актуальність навчальної програми……………..…………………………………6

Завдання , зміст , форми і методи реалізації навчальної програми……………7

Принципи організації освітнього процесу……………….…………………..….8

Орієнтовний навчально -тематичний план занять гуртка на навчальний рік...11

Таблиця2.Орієнтовний розподіл програмового матеріалу.І рік навчання…….11

Таблиця3.Орієтовний розподіл програмового матеріалу ІІ рік навчання…….12

Таблиця4.Структура заняття дитячим фітнесом за розділами програми…….13

Орієнтовний практичний матеріал до розділів навчальної програми…..13- 34

Список використаних джерел ……….……..........................................................35

ДОДАТКИ ………………………………..…….…................................................36

Додаток 1.Вправи на відновлення ЧСС (релаксація)…………………………...36

Додаток 2.Таблиця 5. Дитячий фітнес в соціальних мережах…………………37

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                             

                                             Рецензія

на ПРОГРАМУ ГУРТКА ДИТЯЧГО ФІТНЕСУ

ДЛЯ ДІТЕЙ СЕРЕДНЬОГО ТА СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

«FITNESS KIDS»

                                                          (укладач Пащенко Л. В.)

  Утвердження здорового способу життя та виховання здорової молоді – є             пріоритетом сьогодення і відповідає державній політиці у сфері фізичного виховання та спорту. Зміцнення здоров’я, правильний фізичний розвиток, виховання навичок здорового способу життя - мета фізичного виховання дітей.

Саме на це спрямована Програма «FITNESS KIDS», що розроблена для дітей        середнього та старшого дошкільного віку  та направлена на розвиток фізично-розвиненої особистості.

            Автор розглядає сучасні досягнення у галузі оздоровчого фітнесу; показує значення рухової активності  як найважливіших та необхідних елементів для збереження здоров’я людини та профілактики різних захворювань; докладно презентує компоненти оздоровчого фітнесу, побудови фітнес занять, новітніх форм рухової активності.

 Зміст програми направлений на фізичний, інтелектуальний і духовний розвиток    дітей дошкільного  віку  засобами фізкультурно-спортивної діяльності, збереження та    зміцнення здоров’я дитини, формування вольових якостей, забезпечення психофізичного вдосконалення, розвиток природних даних.

Основною формою роботи за програмою дитячого фітнесу є заняття, що розписані з урахуванням вікових особливостей та  розподілом годин. У ході занять дитячим фітнесом вирішуються основні завдання фізичного виховання: оздоровчі, освітні і виховні.

До змісту програми входять розділи: аеробний, танцювальний, силовий,                  розвивальний, коригувальний, що дають можливість розвиватися дитині фізично, всебічно та творчо.

            Програма розроблена відповідно до Законів України «Про дошкільну освіту»,    «Про фізичну культуру і спорт», Базового компоненту дошкільної освіти.

          Вправи, що входять до змісту програми  спрямовані насамперед на охорону та       зміцнення психічного та фізичного здоров’я дитини, підвищення резистентності організму, виховання стійкого інтересу до рухової активності, звички до здорового способу життя, формування життєво значущих рухових умінь, навичок та фізичних якостей, формування культури здоров’я.

         Програма гуртка дитячого фітнесу  «Fitness Kids»  направлена на підвищення інтересу вихованців до занять фізичною культурою і систематичних занять фізичними вправами,  враховує зміст стандарту дошкільної освіти України – Базового компонента, а саме        освітньої лінії «Особистість дитини». Вона адресована керівникам гуртків  та інструкторам з фізичного виховання  закладів дошкільної освіти.

 

Рецензент

завідувач комунальної установи

 «Скадовський районний  методичний кабінет» 

Скадовської  районної  ради                                                                                     Н.БІЛОУС

 

 

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Прискорені темпи розвитку суспільства  висувають все більш високі   вимоги до людини та її здоров’я.  На жаль, хвороби молодшають  і з кожним роком  зростає кількість дітей , які страждають на серцево-судинні                захворювання, ожиріння, сколіоз та інші  хронічні захворювання. Знижується опірність дитячого організму   до захворювань різного роду.                              

За даними НДІ гігієни і охорони здоров’я дітей та підлітків України     кількість здорових дітей скоротилася в п’ять разів і серед контингенту дітей, які вступають до школи, складає лише 10%.  Недостатня фізична активність дітей, особливо у період активного росту, коли розвиток скелету і м’язової  маси не підкріплюється відповідним тренуванням системи кровообігу і        дихання,  є однією з причин погіршення  здоров’я і рівня фізичного розвитку дітей. Однак усе більше батьків звертає увагу на те , що у гонці за                   інтелектуальними здібностями  у дітей розвивається дефіцит  рухової           активності.

Прагнення до здорового способу життя  та високого рівня фізичної      підготовленості  знову набирає високої популярності серед  дорослих і  не   лише стосовно  себе, а вже і щодо своїх дітей.

Для повноцінного  фізичного розвитку підростаючого покоління         важливо  своєчасно сформувати  правильну поставу, ходу, координацію рухів, м’язові сили , рухові навички та уміння.

Практика показує, що вирішити  проблему збереження і зміцнення    здоров’я  дітей одній медицині не під силу. Торквато Тассо наголошував , що рух може  за своєю дією замінити будь-які лікувальні засоби, але всі             лікувальні засоби  світу не можуть замінити дію руху. 

Саме тому, відповідно до Законів України «Про дошкільну освіту», «Про фізичну культуру і спорт», Базового компоненту дошкільної освіти     фізичне виховання дошкільнят є обов’язковою складовою повноцінного      розвитку дітей й має бути спрямоване насамперед на охорону та зміцнення їхнього психічного та фізичного здоров’я, підвищення резистентності          організму, виховання стійкого інтересу до рухової активності, звички до    здорового способу життя, формування життєво значущих рухових умінь,     навичок та фізичних якостей, формування культури здоров’я.

На жаль , на сьогодні відсутня програма для закладів дошкільної освіти з дитячого фітнесу . Існує значна кількість рекомендованих  МОН України   програм з фізичного виховання дітей дошкільного віку, однак жодна з них не містить в собі різні форми дитячого фітнесу.  Навчальна програма  гуртка дитячого фітнесу «Fitness Kids» для дітей середнього та старшого дошкільного віку,  на нашу  думку,  допоможе у реалізації  зазначених потреб .

АКТУАЛЬНІСТЬ НАВЧАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ

Загальний термін «фітнес» походить від англ. fitness, від дієслова         «to fit» - відповідати , бути в гарній формі. Головною відмінністю  фітнесу від загальної системи фізичної культури та спорту є включення до нього майже всіх видів рухової активності, контролю харчування та постійного                 моніторингу функціонального стану організму за допомогою тестувань. За твердженням фахівців , фітнес – це спосіб життя, який допомагає                  підтримувати  своє тіло на високому функціональному рівні.                

Дитячий фітнес своєю чергою є одним із багатьох похідних напрямків фітнесу та має низку характерних особливостей. 

Дитячий фітнес - це система заходів (послуг), спрямованих на підтримку і зміцнення здоров'я (оздоровлення), нормальний фізичний і психічний стан дитини (що відповідає віку), його соціальну адаптацію та інтеграцію.

Дитячий фітнес – це симбіоз гімнастики, аеробіки, йоги, хореографії  та загально-розвивальних вправ.

 Вченими (Сайкіна Є.Г., Фирильова Ж.Е. та іншими) показано, що       заняття дитячими фітнесом задовольняють потребу підростаючого покоління у   фізичній активності; підвищують інтерес до занять фізичними вправами, рівень культури тіла, рухів; залучають до здорового способу життя. Це        досягається за рахунок використання інноваційних оздоровчих технологій, сучасного інвентарю і устаткування, музичного супроводу, різноманітності фітнес-програм, свободи їх вибору, загальнодоступності й емоційності.              Дитячий фітнес підпорядковується загальним і методичним принципам фізичної культури, але має ряд свої специфічних особливостей. Заняття дитячим фітнесом базуються на принципах:

  • «навантаження заради здоров’я»;
  •  комплексної дії на психофізичний стан тих, що займаються;
  •  адекватності вибору навантаження;
  •  естетичній доцільності;
  • психологічній регуляції; 
  • адаптивності до контингенту тих, що займаються;
  •  контролю і моніторингу фізичного стану тих, що займаються.

 

Заняття гуртка дитячого фітнесу проходять в ігровій формі, розвивають основні фізичні якості та сприяють емоційному розвантаженню.  Під час      занять дитячим фітнесом не відбувається  оцінювання  фізичних можливостей дитини, не ставляться бали за виконане завдання. Саме тому такі тренування укріплюють відчуття впевненості в собі, у своїх силах.

 Отже, аналізуючи вищесказане, можна зробити висновок, що заняття       гуртка дитячого фітнесу «Fitness Kids» - це система додаткових занять         фізичними вправами різної спрямованості, що має загальнооздоровчий,       тонізуючий вплив на організм дитини. Використання інноваційних видів рухової активності під час занять гуртка дає змогу дошкільнятам швидше та якісніше оволодіти новими вміннями та навичками, що сприятимуть підвищенню рівня фізичної підготовленості та фізичної працездатності .

 Навчальна програма гуртка дитячого фітнесу , «Fitness Kids»     спрямована на підвищення інтересу здобувачів освіти до занять фізичною культурою і  систематичних занять фізичними вправами,  враховує зміст стандарту         дошкільної освіти України – Базового компонента, а саме освітньої лінії  «Особистість дитини». Вона адресована керівникам гуртків  та інструкторам з фізичного виховання  закладів дошкільної освіти.

 

ЗАВДАННЯ , ЗМІСТ , ФОРМИ І МЕТОДИ   РЕАЛІЗАЦІЇ НАВЧАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ

       Програма гуртка є варіативною і за потреби допускає коригування        змісту та форм занять.

       Заняття за програмою «Дитячий фітнес» містять теоретичну й             практичну частини.

       Теоретична частина занять — це інформація про техніку безпеки під час занять фітнесом, основи здорового способу життя, різні види гімнастики,    аеробіки, танців, ігор, фітнесу, йоги.

       Практична частина занять передбачає опанування елементів               аеробіки, степ-аеробіки,фітбол-гімнастики, фітнес-йоги, силових вправ,       логоритміки,гімнастики з предметами,  рухливих ігор, а також складання   комплексів вправ.                                          

       Заняття  гуртка дитячого  фітнесу мають яскраво виражену оздоровчу,  виховну та освітню спрямованість і розрахована на дітей  віком від 4 до 6    років (середній та старший дошкільний вік).             

        Мета програми:   фізичний, інтелектуальний і духовний розвиток дітей дошкільного  віку  засобами фізкультурно-спортивної діяльності ,збереження та зміцнення здоров’я дитини , формування вольових      якостей, забезпечення психофізичного вдосконалення, розвиток природних даних.    

        Одне з першочергових завдань програми гуртка дитячого фітнесу – створення сприятливого емоційного фону для занять – нерозривно пов’язане з психоемоційними процесами , що протікають в організмі дитини певного    віку, врахування яких є базовою для побудови оптимальної фітнес – програми.  

        У ході занять дитячим фітнесом вирішуються основні завдання           фізичного виховання: оздоровчі, освітні і виховні.

        До оздоровчих завдань відноситься підвищення опірності організму   несприятливим умовам, тобто загартовування, розвиток фізичних якостей, а також навики особистої та суспільної гігієни.

        До освітніх завдань відноситься формування рухових навичок,            правильної постави, навичок гігієни, засвоєння знань про фізичне виховання.

        При вирішенні виховних завдань у дітей формуються позитивні риси характеру й моральних якостей (чесність, справедливість, почуття                 товариськості), а також прояв вольових якостей (сміливість, рішучість,         наполегливість та ін.).                                                                                                                                               

        У структурі занять дитячим фітнесом, так само як і в будь-якому іншому виді фізичної культури, виділяють традиційно підготовчу, основну і заключну частини, що дає можливість використовувати основні напрями дитячого     фітнесу в системі дошкільного фізичного виховання.

В підготовчій частині вирішуються завдання з підвищення емоційного тонусу дитини, активізації її уваги. Підготовка до фізичного навантаження в основній частині.

        В основній частині вирішуються  слідуючі завдання: тренування різних м’язових груп, формування правильної постави, навчання новим рухам,        повторення і закріплення пройденого матеріалу, вдосконалення усіх             фізіологічних функцій організму дитини.

        У заключній частині відбувається зниження емоційного і фізичного   навантаження, тобто поступовий перехід від збудженого стану до спокійного. Основна увага у заключній частині приділяється дихальним вправам  та вправам на розслаблення за системою вправ ігрової йоги.

 

ПРИНЦИПИ  ОРГАНІЗАЦІЇ  ОСВІТНЬОГО  ПРОЦЕСУ

Основні принципи організації освітнього  процесу : систематичність, послідовне збільшення фізичного навантаження, доступність, індивідуальний та диференційований  підхід.  

Основною формою роботи,за програмою дитячого фітнесу, є заняття.    Розподіл годин та тривалість заняття подано в таблиці (Таблиця1).

Таблиця 1.

Рік навчання/ вік дітей

        Кількість годин

         на рік/тиждень

      Тривалість заняття

Перший  / 4-5 років

                36 / 1

                20-25 хв.

Другий  /  5-6 років

                37/  1

                25- 30 хв.

 

Рекомендована  кількість дітей у групах : 14-16

ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ

Здобувачі освіти, які протягом 2 років відвідуватимуть заняття гуртка  дитячого фітнесу  здобудуть слідуючі навички:

  • дотримуватися правил здоров’язбережувальної поведінки;
  • виконувати основні рухи та елементи фітнес-хореографії з різних вихідних положень;
  • уміння  правильно виконувати загальнорозвивальні вправи, акробатичні елементи, асани;
  • пам’ятати послідовність вправ акробатичних комбінацій;
  • володіти  власним  тілом, уміти робити самодіагностику;
  • адекватно реагувати на оцінку та зауваження педагога;
  • самостійно застосовувати руховий досвід у повсякденній руховій        діяльності;
  • емоційно реагувати на власні досягнення та досягнення своїх товаришів у руховій сфері:пластичність, виразність та естетика виконання вправ;
  • витримувати фізичне навантаження відповідно до свого віку.
  •  пам’ятати послідовність вправ акробатичних комбінацій;
  • легко та невимушено виконувати гімнастичні вправи;

Розв’язання цих завдань спрямоване на виховання гармонійно розвиненої особистості.

Структура заняття дитячим фітнесом побудована за такими основними розділами:

  • аеробний  - аеробіка, степ-аеробіка, Games Fitness (рухливі ігри);
  • танцювальний - танцювальна аеробіка, ритміка;
  • силовий – крос фіт, Jamping fitness (стрибковий фітнес).
  • розвивальний  -  фітнес-йога, лого - ритміка;
  • коригувальний – фітбол-гімнастика , ігровий  стретчинг.

Очікувані результати  освітнього  процесу , відповідно до розділів про  

       грами гуртка дитячого фітнесу:

  • аеробнийпідвищення рівня фізичної підготовленості дитини;
  • танцювальний вміння дитини володіти собою, контролювати  свої емоції, набути відкритості, внутрішньої свободи;
  • силовийполіпшення  загальних фізичних показників  дитини;
  • розвивальнийдосягнення гармонії з внутрішнім ритмом функціонування організму, рухових дій, когнітивних процесів;
  • коригувальний виправлення постави, коригування фігури;

Способи організації  занять: груповий, фронтальний, індивідуальний, колове тренування, інтервальний тренінг.

 

Методи організації освітньої діяльності вихованців є такими:

  • наочні – показ вправ, демонстрація вправ на схемі, макеті,                    екрані,картках;
  • словесні – розповідь, пояснення, вказівка, зауваження, переконання,     бесіда;
  • практичні – метод вправ і його варіанти: початкове вивчення технічних дій у цілому або частинами, метод багаторазового повторення              (інтервальний, ігровий, змагальний тощо).

 

Попередження травматизму вихованців забезпечується такими умовами:

  1. дотриманням заходів безпеки й санітарно-гігієнічних вимог;
  2. на основі правильної організації й методики проведення занять і змагань;
  3. жорстким контролем за станом спортивного обладнання і спортивного одягу вихованців;
  4. дотриманням високої дисципліни в ході навчальних занять, уважності у виконанні тренувальних вправ, окремих прийомів і їх елементів

 

Матеріально – технічне забезпечення:

 

Спортобладнання : степ-платформи , фітбол - м’ячі , міні-батути,гімнастичні палиці, обручі великого та середнього розміру, гімнастичні мати, координаційні драбинки, гімнастичні стінки, килимки індивідуальні, малі м’ячі з шипами, тунелі для пролізання, м’ячі середнього розміру, лави, поролонові нудли, стійки баскетбольні, дуги, футбольні ворота, різнокольорові хусточки, мотузки, канати, координаційні фішки, ракетки тенісні, парашут, помпони для черлідингу,масажні доріжки.

 

Технічні засоби: аудіо-колонка, ноутбук, мультимедійна установка,екран.    

 

 

Наглядні посібники: набір карток  « Хатха - йога для дітей», «Основні рухи», Олімпійські ігри».

 

ОРІЄНТОВНИЙ НАВЧАЛЬНО-ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ЗАНЯТЬ ГУРТКА          НА  НАВЧАЛЬНИЙ РІК

Таблиця 2. Орієнтовний розподіл програмового матеріалу.

І рік навчання.

Розділ

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

Аеробний

Танцювальний

Силовий

Розвивальний

Коригувальний 

Міс

Вересень

Аеробіка

«Світ немов кольоровий луг»

Танок-руханка

«П’яточка-носочок»

Крос фіт

«Сильними зростаємо!»

Ігрова йога

 

«Знайомство»

Фітбол-гімнастика

 «Фітболики-веселуни»  

Жовтень

   Степаеробіка

«Малюки

здоров’ячки»

Танок -руханка

«Ми підемо всі наліво»

 

«Веселі вправи»

https://www.youtube.com/watch?v=5eie_sJTZ1Y

KidsYoga

« Йога –Панда»

(картки)

Ігр.стретчинг

«Відпочинок біля моря»                   

Листопад

4.GAMES FITNESS 

 

 

Танок-руханка

«Тікі-тікі-рум» https://www.youtube.com/watch?v=UP-ctUE4DHo

Крос фіт

«Jamping

Fitness»

Логоритміка

«Усі ми класні!»

Ігр. стретчинг

«Веселі  мандрівники »                   

  Грудень

Аеробіка

«Світ немов кольоровий луг»

 Танок -руханка

«Падає сніжок»

https://www.youtube.com/watch?v=h20XWHHm0Ak

 Крос фіт

«Сильними зростаємо!»

KidsYoga

«Спіннер+рух»

(картка, спіннер)

 

Фітбол-гімнастика

«Фітболики-веселуни»              

     Січень

Степаеробіка

«Малюки- здоров’ячки»

Руханка-танок

«П’яточка-носочок»

 

Крос фіт

 «Веселі вправи»

https://www.youtube.com/watch?v=5eie_sJTZ1Y

KidsYoga

«Пригоди ховрашків»

https://www.youtube.com/watch?v=S8h55htFZPk

Ігр.стретчинг

«Відпочинок біля моря»               

   Лютий

4.GAMES FITNESS 

4.GAMES FITNESS 

  Танок - руханка

«Ми підемо всі наліво»

Кросфіт

 «Jamping

Fitness»

  Логоритміка

«Усі ми класні!» 

Ігр. стретчинг

«Веселі  мандрівники »               

Березень

Аеробіка

«Світ немов кольоровий луг»

 Танок -руханка

«Тікі-тікі-rum» https://www.youtube.com/watch?v=UP-ctUE4DHo

Крос фіт

«Сильними зростаємо!»

KidsYoga

« Йога від котика»

(картки)

Фітбол-гімнастика

« Фітболики-веселуни »          

Квітень

Степ

аеробіка

«Малюки-здоров’ячки»

   Руханка-танок

«П’яточка-носочок»

 

      Кросфіт

«Веселі вправи»

https://www.youtube.com/watch?v=5eie_sJTZ1Y

 KidsYoga

«Пригоди Песика»

https://www.youtube.com/watch?v=kKL9DtL3_jU

Ігровий-стретчинг

«Відпочинок біля моря»   

Травень

4.GAMES FITNESS 

Танок-руханка

«Ми підемо всі наліво»

Кросфіт

«Jamping

Fitness»

 

 

 Логоритміка

 

«Черепаха»

Ігр. стретчинг

«Веселі  мандрівники »            

Таблиця 3. Орієнтовний розподіл програмового матеріалу.            

                                                              ІІ рік навчання.

розділ

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

Аеробний

Танцювальний

Силовий

Розвивальний

Коригувальний 

Міс.

Вересень

Степаеробіка

«Малюки-здоров’ячки»

Танок-руханка

«Будемо вчитися танцювать»

 

Крос фіт

«Сильними зростаємо!»

Ігрова йога

 

«Знайомство»      

Ігр. стретчинг

«Веселі  мандрівники »

Жовтень

Аеробіка

«Барви рідної землі»

Танок-руханка

«А ти лети »

https://www.youtube.com/watch?v=_eD21EzS5ig

Крос-фіт

«TABATA-KIDS»

 

KidsYoga

« Йога –Панда»

Фітбол-гімнастика

«Фітболики-веселуни»

 

Листопад

4.GAMES FITNESS 

 

Танок -руханка

«Рухайся

Замри!»

 

   Кросфіт

 «Jamping

Fitness»

 

     Логоритміка

«Черепаха»

https://www.youtube.com/watch?v=Q-SAeLwMg18»

  Фітбол-гімнастика

«У пошуках друзів»

 

Грудень

Аеробіка

«Світ немов кольоровий луг»

Танок-руханка «Танці –зігріванці»

https://www.youtube.com/watch?v=A09aJ3gvLWs

    Крос фіт

«Сильними зростаємо!»

 

KidsYoga

«Саргасова перлина»

https://www.youtube.com/watch?v=zrLie3pg6J

 

Ігр. стретчинг

«Веселі  мандрівники »

Січень

Глайдинг-аеробіка

«Глайдинг-денс »

 Танок-руханка

«Будемо вчити 

 ся танцювать»

Крос-фіт

«TABATA-KIDS»  

 KidsYoga

« Йога +

кубик»

 

  Фітбол-гімнастика

«У пошуках друзів»

Лютий

4.GAMES FITNESS 

 

Танок-руханка

«Ми підемо всі наліво»

   (з паличками)

   Кросфіт

 «Jamping

Fitness»

 

   Логоритміка

«Усі ми класні, класні!»  

Фітбол-гімнастика

«Фітболики-веселуни»

Березень

Аеробіка

«Барви рідної землі»

Танок -руханка

«Рухайся!

          Замри!»

   Крос фіт

«Сильними зростаємо!»

 

 KidsYoga

«Пригоди ховрашків»

https://www.youtube.com/watch?v=S8h55htFZ

 

Ігр. стретчинг

«Веселі  мандрівники »

Квітень

Степаеробіка

«Ми крокуємо залюбки »

Танок-руханка

«А ти лети »

https://www.youtube.com/watch?v=_eD21EzS5ig

Крос-фіт

«TABATA-KIDS»

KidsYoga

« Спіннер+рух»

Фітбол-гімнастика

«У пошуках друзів»  

 

Травень

4.GAMES FITNESS 

 Zumba-Kids

https://www.youtube.com/watch?v=FP0wgVhUC9w

Кросфіт

«Jamping

Fitness»

 

Логоритміка

 «Черепаха»

https://www.youtube.com/watch?v=Q-SAeLwMg18»

Фітбол-гімнастика

«Фітболики-веселуни»

 

 

Структура заняття дитячим фітнесом (Таблиця 4) подана за розділами   навчальної програми та відповідно до року навчання /віку дітей.

 

Таблиця 4.Структура заняття дитячим фітнесом за розділами програми

 

 

  Частини заняття

 Тривалість кожної частини

Діапазон ЧСС

    1 - й рік

   2- й  рік

1

«Аеробна»

2 - 3 хв.

3 – 4 хв.

 90-120

2

«Танцювальна»

3 - 4 хв.

4- 5 хв.

130-135

3

«Силова»

       10 -12 хв.

        13-15 хв.

135-145

4

«Розвивальна»

        3 - 4 хв.

          4-5 хв.

130-140

5

«Коригувальна»

 3 - 4 хв.

4- 5хв.

100-120

                                    Всього :

20-25хв.

25-30хв.

 

                        

ОРІЄНТОВНИЙ ПРАКТИЧНИЙ МАТЕРІАЛ ДО РОЗДІЛІВ

НАВЧАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ 

 

  1. « СВІТ  НЕМОВ  КОЛЬОРОВИЙ  ЛУГ»  (аеробіка з м’ячем)

Зміст вправ

Дозуван.

   Методичні вказівки

1

В.п.-о.с., м’яч в руках внизу;

1-мяч підняти вгору, одночасно відвести праву ногу вправо на носок;

2-в.п; 34 – те саме з лівої ноги.

4

8

Подивитися на м’яч, спина рівна, коліна не згинати.

2

В.п.-ноги нарізно, м’яч тримати обома руками вгорі;1-напівприсідання, м’яч завести за голову; 2-в.п.3-4-повернутися вправо на носках, руки з м’ячем відведені вперед.5-8 – те саме вліво.

6

8

 

 

Під час присідання ноги з місця не зрушувати, спину тримати рівно.

 

3

В.п.-стійка ноги нарізно, м’яч в руках спереду.1- підняти праву ногу, зігнуту в коліні, торкнутися м’ячем до коліна; 2-в.п. 3- 4-те саме лівою ногою.

4

4

Руки прямі, опорна нога згинається в коліні.

 

4

В.п. – о.с, м’яч тримати обома руками біля грудей;

1-4-приставний крок «галоп» в праву сторону; 5-8-м’яч  перекласти в праву руку і відвести в сторону, поворот вправо,піднятися на півпальці;  9-16-те саме вліво.

6-8

8-10

Тримати міцно м’яч.спина пряма. Під час повороту погляд спрямовувати на м’яч.

5

В.п.-о.с., м’яч внизу. 1-2-приставний крок вправо,м’яч дугою знизу вправо-вгору;

3-4- те саме у зворотному напрямку.

6

8

Тримати міцно м’яч.

 

6

В.п.-стійка, ноги нарізно, м’яч в руках перед грудьми;1 – присісти, покласти м’яч на підлогу;2-підвестися і плеснути руками над головою;

3-4-присісти, взяти м’яч, підняти над головою і повернутися навколо себе вправо;5-8-стійка ноги нарізно, погойдувати м’яч в руках перед собою вправо-вліво.

    6

 8

Вправу виконувати синхронно з іншими. Під час погойдування, вагу тіла переносити з однієї ноги на другу,вільну ногу ставити на носок.

7

В.п. – стійка, м’яч на підлозі;

1-8-Підскоки навколо м’яча  в право;

9-16- те саме в ліву сторону.

6

8

Підстрибувати м’яко,на півпальцях. 

8

В.п.-о.с.руки з м’ячем перед собою.

Легкий біг «захльост» по колу.

12

 

16

 Голову тримати прямо, спина пряма, руки прямі.

 

2. «МАЛЮКИ-ЗДОРОВ’ЯЧКИ» (степ-аеробіка)

Обладнання: степ-платформи за кількістю дітей.  Степи у 2 колонки.

  Зміст тексту

Дозування

Методичні вказівки

 

 

1

Ніжки разом (Основний крок)

8

12

В.п.: ноги разом, руки внизу.1 – стати на степ правою ногою; ліва рука виконує мах, як під час звичайного кроку,2– приставити ліву, мах правою рукою;

3-4 – по черзі опустити ноги на підлогу з відповідним рухом рук (те саме з лівої ноги).

2

Галочка

8

12

В.п.: ноги разом, руки внизу.1- поставити праву ногу на правий край степу, права рука в сторону;2- стати на степ лівою ногою на лівий край степу, ліва рука в сторону;3-5 – опустити по черзі ноги й руки у в.п.

3

Олов’яний солдатик

6

10

В.п.: ноги разом, руки внизу.1-3 – стати правою ногою на лівий край степу, перенести на неї вагу тіла;    2-4 – ліву ногу зігнути в коліні і, не торкаючись поверхні степу, виконати «захльост» (п’яткою  торкнутися до сідниць), плеснути в долоні над головою та повернути ногу у в.п. (те саме з лівої ноги).

4

Буква А

6

10

В.п.: широка стійка, руки на поясі.1– поставити в центр степу праву ногу;2– приставити ліву ногу; 3– по черзі повернути ноги у в.п.

5

Поворот

8

10

В.п.: ноги разом, руки внизу:1 – стати лівою ногою на лівий край степу, ліву руку до плеча; 2 – приставити праву ногу, праву руку до плеча;3 – опустити ліву ногу з другою сторони, руку вниз;4 – опустити праву ногу з другою сторони, руку вниз (повернутись обличчям до степу та повторити в зворотному порядку).

6

Ластівка

6

8

В.п.: ноги разом, руки внизу:1 – стати правою ногою на лівий край степу; руки в сторону 2 – мах лівою ногою назад, руки підняти вгору, прогнутися назад;3-4 – по черзі ноги опустити на підлогу (те саме з лівої ноги).

 

 

 

 3. «МИ КРОКУЄМО ЗАЛЮБКИ»  (степ-аеробіка). Степи у 3 ряди.

   Зміст тексту

Дозування

                     Методичні вказівки

І

 

Інстр.Увага! Увага!Тренування  починаємо, настрій всім підіймаємо.
           Степ-платформи є у вас, покажіть всім вищий клас!

 

1

«Привітаємось»

 

       6р.
 

В.п. – стоячи позаду степа, руки на поясі.

1 – поставити праву ногу на степ-платформу, опустити голову вниз;

2 – повернутись у в.п.;

3 – поставити ліву ногу на степ-платформу, опустити голову;4 – повернутись у в.п. 

2

«Вирости

великим»

         6р.

В.п. – ноги разом, руки на поясі.

1,3 – приставний крок на степ-платформу з правої ноги, підняти та опустити плечі;

2,4 – повернутись у в.п. По закінченню вправи залишитись на степ-платформі.

3

«Боковий приставний крок»
 

          4р.

  В.п. – стоячи на степ-платформі ноги разом, руки стиснені в кулаки до плечей.

1,3 – праву (ліву) ногу поставити на підлогу, праву (ліву) руку виставити в сторону розкрити долоньку;

2,4 – повернутись у в.п.

4

«Зі степ –на степ»

        10р

В.п. – стоячи на степі, руки на поясі.

1 – приставний крок уперед на підлогу;2 – приставний крок назад на степ;3 – приставний крок за степ-платформу;4 –  в.п..  По закінченню вправи залишитись попереду степ-платформи.

5

«Присідати починай»

          

В.п. – стоячи попереду степ-платформи, руки на поясі, ноги вільно.

1 – сісти на степ-платформу,

2 – руки покласти на степ-платформу ноги виставити вперед;

3 – руки покласти на пояс, ноги зігнути в колінах;

4-повернутись у в.п.. 

6

«Стрибунці»

          

В.п. – руки покласти на степ, присісти,ноги разом

1,3 – стрибнути,  ноги нарізно, голову підняти ;

2,4 – повернутись у в.п.

Чергувати  з ходьбою

 (три стрибка – ходьба і знову три стрибка – ходьба).

7

«Степ-платформу оббіжи»

 

         15с

Біг з захлистом ніг назад (у заданому напрямку: поворот направо).            

 Чергувати з ходьбою через два кола (середній темп).

 

8

«Треба пульс наш відновити і спокійно походити»

         15с

Ходьба звичайна.

Ускладнення: збільшити дозування всіх вправ з 6 до 8 разів.

 

Інстр.Вам сподобалось займатись степ-аеробікою?

          На степ-платформах крокували, своє сердечко укріпляли,
           Красивий крок, красивий рух! Степ-аеробіка зміцнює дух!

4.GAMES FITNESS  (рухливі ігри)

1-й рік навчання.                                      ОПИС ІГОР ТА ПРАВИЛ

1.«Назбирай м’ячі». Правила гри: гравці розподіляються на дві команди. На протилежній стороні майданчику лежать м’ячі з завданням. За сигналом інструктора гравці на упередження приносять м’яч і вся команда виконує завдання, яке написано на ньому. Команда, яка принесла останній  м’яч, показує завдання для всіх гравців.

2.«Не зівай». Правила гри: Варіант1: гравці стоять напроти один одного на довільній відстані,  між ними,по середині лежить цеглинка,або м’яч , або будь –який предмет. Діти виконують рухи, за командою інструктора. По команді «не зівай» , гравці повинні взяти предмет. Гравець у якого в руках виявиться м’яч, дає завдання своєму товаришу.

Варіант 2. з  короткою мотузкою: тут гравці стоять спиною один до одного, а мотузка знаходиться між їхніми ногами.

3.«Джунглі». Правила гри: гравці обирають 1-2-3 «мисливців», які знаходиться в «засідці». Інші гравці «звірі»за резинку на штанцях кріплять «хвости» ( скакалка, коротка мотузка, стрічка, целофановий пакетик). Діти- «звірі»  спокійно рухаються  по залу , імітуючи ходу та повадки  свого видуманого звіра . За сигналом інструктора « Мисливці в джунглях! », діти розбігаються, а « мисливці » намагаються зловити звіра за  хвіст і відірвати його. Спіймані «звірята» виконують завдання (присідання, стрибки, віджимання, планку).

 4.«Займи місце»(з парашутом). Правила гри: діти, тримаючись правою рукою за парашут, рухаються за часовою стрілкою. Ведучий іде зовні в протилежну сторону і промовляє:

Навкруг хатки я пішов ,і віконечко знайшов.Підійду швиденько, й постукаю тихенько : Стук , стук, стук…Діти зупиняються . Дитина, біля якої зупинився ведучий, питає: «Хто прийшов ?»  Ведучий відповідає: «До мене стоїш спиною, то ж біжімо ми з тобою .І хто з нас спритніший, додому повернеться раніше!» Ведучий і дитина біжать різними сторонами навколо парашута. Виграє той, хто першим займе порожнє місце.

 2-й рік навчання.                           Опис ігор та правил

1.« Передай м’яч»  Правила гри: діти передають м’яч по колу, кількість їх  збільшується, прискорюється темп гри. Діти повинні в руках  тримати не більш одного м’яча і не загубити його при передачі сусіду.

2.« Мисливці і качки» Правила гри:двоє ведучих встають з двох сторін залу, це-«мисливці». Всі інші гравці розміщуються в центрі, це –«качки».Завдання ведучих: перекидаючись м'ячем, потрапити ним у гравців. Ті, в свою чергу, повинні намагатися ухилитися. Гравець, якого вибили, вибуває з гри. Але його можуть врятувати інші гравці, якщо їм вдасться зловити м'яч в руки. Ловити м'яч можна тільки на льоту. Хто зловив м'яч від землі - вибуває. Якщо вибиті кілька дітей, то гравець зловивши м'яч, сам вибирає з них того, кому слід повернутися в гру. Коли в команді залишається один гравець, то він повинен ухилитися від м'яча стільки разів, скільки йому років.  

3 «М’яч у ворота».  Правила гри: гравці зробили коло, ноги напівзігнуті, носками ніг торкнулись один одного. Гравці намагаються закотити м’яч між ніг товариша. Хто влучив придумує для всіх завдання (бьорпі, стрибки, віджимання, прес), а хто пропустив приносить м’яч. Починає знову гру той, хто влучив.

4.«Мишоловка» (з парашутом) Правила гри: діти діляться на дві команди. Перша ( «мишоловка») стає навколо парашута , тримаючись за петельку, піднімаючи його вгору. Друга («миші») пробігають під парашутом. Під музику «миші « перебігають туди-сюди, коли музика виключається, то інші діти  накривають «мишей» парашутом. Ті «миші», яких впіймали, вибувають з гри. Потім поміняти дітей місцями.  

5.«Спритні дітлахи». Правила гри: гравці стоять в колі, в руках тримають гімнастичну палицю або нудл вертикально. За сигналом інструктора швидко переходять по колу до іншої гімнастичної палки. У кого палка впала відходить та виконує вправу «бьорпі» або вправи з м’ячем.

 

 

5. « ГЛАЙДИНГ-ДЕНС » (глайдинг-аеробіка)

   ЗМІСТ ВПРАВ

1

Ходьба на місці,злегка згинаючи коліна,відриваючи п’ятки від підлоги, руки ,як під час ходьби.В.п.-стати носками на глайди,п’ятки на підлозі, руки опущені.

Виконати вправу спочастк у середньому а потім у швидкому темпі.

2

Приставний крок.

В.п.-стати носками на глайди,п’ятки на підлозі, ноги злегка зігнути в колінах,руки на поясі.1-2-ковзний крок убік праворуч.   3-4-в.п.   5-8-те саме ліворуч.

Повторити 2 рази.

1

Колові рухи руками

В.п.-стоячи на колінах,опуститись на п’ятки , руки на глайдах перед колінами.

А)1-4-відвести праву руку вперед-праворуч, нахиляючись вперед, повернутись у в.п.

5-8-те саме лівою рукою, ліворуч. Повторити 2 рази.

Б)те саме у зворотному напрямку.

В) 1-4-розвести одночасно вперед-нарізно обидві руки, зробити коло і повернутися у в.п. (руки не відривати від слайдів). Повторити 2 рази.

2

Вправи для ніг.

В.п.- сісти на підлогу, ноги зігнути, п’ятки на глайдах, руки за спиною, долоні на підлозі.

А) 1-2-випрямити праву ногу; 3-4 – повернутись у в.п.

     5-6-випрямити ліву ногу; 7-8- повернутись у в.п.

Б) 1-2- випрямити праву ногу; 3-4-швидко змінити положення ніг.

      5-8- те саме лівою.    Повторити 4 рази.

3

Повороти тулуба.

В.п.- сісти на коліна,носки випрямити, долоні на глайдах перед колінами.

1-2- поворот праворуч: не відриваючи долоні протягнути руки вправо; 3-4-в.п.

5-6- поворот ліворуч; 7-8-повернутись у в.п. Повторити по 4 рази в кожну сторону.

4.

Випади.

Варіант 1.В.п.-основна стійка, стопи на глайдах, руки на поясі;

1- ковзний випад правою ногою вправо, руки вперед;

2-повернутись у в.п.

3-4- те саме лівою ногою. Повторити по 4 рази в кожну сторону.

Варіант2. В.п.-основна стійка, стопи на глайдах, руки на поясі;

1-ковзний випад правою ногою назад(носок не відривати), руки вгору;

2- повернутись у в.п. 

3-4-те саме лівою ногою. Повторити 4 рази кожною ногою.

5

Ковзання

В.п.-сидячи на підлозі, ноги спереду, глайди під стопами, руки за головою;

1-4-ковзні рухи поперемінно то правою, то лівою ногою вперед-назад;

5-8-ковзні рухи двома ногами вперед-назад одночасно. Повторити 4 рази.

6

Місток

В.п.-лежачи на спині, руки вздовж тулуба, ноги випрямлені, п’ятки на глайдах;

1-підтягнути стопи до сідниць, коліна зігнути4

2-підняти сідниці і тулуб у положення «місток»;

3-опустити тулубна підлогу

4-випрямити ноги у в.п. Повторити вправу 4-6 разів.

 

7

Пловці

В.п.-лежачи на животі,руки покласти на глайди,зігнути в ліктях,біля плечей.

1-4-відвести руки вперед, в сторни і повернути у в.п.

5-8- те саме у протилежний бік. Повтрити 4 рази.

 

8

Скелелаз

В.п.-планка на прямих руках і ногах, глайди під носками.

1-підтягнути праву ногу, зігнути в коліні (носок не відривати);

2-повернути праву ногу у в.п.

3-4 те саме лівою ногою. Повторити вправу 4 рази кожною ногою.

9

Виглядалочки

В.п.-лежачи на животі, ноги прямі, долоні на глайдах,руки випрямити вперед

 1- ковним рухом підтягнути руки до грудей, але не згинати, підняти тулуб на витягнутих руках.

2-повернутись у в.п. Повторити  4-6 разів.

10

Потанцюємо

В.п.-стійка на глайдах , п’ятки відірвати від підлоги, руки вільно.

1-8- виконувати рухи з поворотом праворуч-ліворуч тулубом. Ноги напівзігнуті, вільні рухи руками. Танцювати 30 сек.

11

Полетіли

В.п.-стійка, ноги нарізно, глайди тримаємо в руках.

Спокійні рухи руками вгору –вниз. Дихаємо носом. 1хв.

 

6.« БАРВИ РІДНОЇ ЗЕМЛІ »  (аеробіка з гімнастичною стрічкою)

 

 

           Зміст   вправ

Дозування

   Методичні вказівки

1

В.п. – о.с.

1 руки вгору, праву ногу відвести назад на носок, прогнутися назад;

2 в.п.  34 – те саме лівою ногою.

       

Тримати стрічку в правій руці .

Стрічка рухається за траекторією дуги знизу-в гору.

2

В.п. – о.с. ноги нарізно, руки в сторони;

12 – нахил вправо, руки вгору;

34 – те саме вліво.

      

Стрічка за траєкторією дуги вправо-вліво. Ноги з місця не зрушувати.

3

В.п. –  стійка ноги нарізно;

13 – поворот тулуба вправо, руки вперед, почергові рухи руками вгору-вниз.  

4 – в.п.   58 – те саме в ліво.

      

 Ноги з місця не зрушувати.

 

4

В.п.- стійка ноги нарізно, ліва рука на поясі.13 – плавно нахилитися вперед, права рука вперед з коловими рухами .4 – в.п.

     

Погляд спрямувати вперед, ноги в колінах не згинати.

5

В.п. – о.с., руки вперед.

Присідати та вставати на півпальці, виконуючи схресні рухи руками.

      

Руки прямі, тулуб тримати прямо.

6

В.п. –о.с, руки зхрестити на грудях;

1 – мах вправо, руки в сторони;

2 – в.п. 34 – те саме в іншу сторону.

      

 Ноги в колінах не згинати.

7

В.п. – сісти на п’яти, руки витягнути вперед; Нахилятися вперед і прямо, виконуючи зхресні рухи обома руками.

       6 р

 П’ятки від тулуба не відривати.

8

В.п. – сісти на п’яти , ліва рука на поясі;

1 – поставити праву ногу на коліно, змахи стрічкою вгору-вправо.  2 – в.п.

       6 р

 Рухи стрічкою за траекторією дуги.

9

В.п. –  о.с., ліва рука на поясі;

14 – поворот навкруг себе вправо;

58 – те саме вліво.

      

 Рухи стрічкою вгору-вниз.

10

В.п.-о.с.права рука вперед, ліва на поясі.

Рухи стрічкою вправо-вліво, знизу вгору.

    3-4 р

З великою амплітудою руху.

                     Творче завдання : «Фантазії зі стрічкою»   (міні-етюди зі  стрічкою)

 

7. «П’ЯТОЧКА-НОСОЧОК» (танок-руханка)

 

ЗМІСТ ТЕКСТУ

                     ОПИС РУХІВ

 

1

П’яточка - носочок! 

Раз-два-три!               

почергове виставляння правої та лівої ноги  на п’ятку  та на носок 4 рази,плеснути в долоні 3 рази

2

Ніжками потупаємо!

поперемінне притупування, руки на поясі 4р.

3

Ручками поплескаємо!

плеснути в долоні 4 р.

4

А тепер стрибаємо!

стрибки на місці на двох ногах, руки на поясі4р.

5

Ніжки викидаємо!

почергово відвести  праву та ліву ногу на носок в  сторону, руки на поясі 2 р. кожною ногою.

6

Повернулись вправо, раз!

Руки на поясі, поворот вправо на 360*, стрибок, плеснути в долоні.

7

Повернулись вліво, два!

Руки на поясі, поворот вліво на 360*, стрибок, плеснути в долоні.

8

 

А тепер іще разок починаємо наш 

танок…

Руки на поясі, виконати «пружинку» 8р.

                                 Повторення усієї композиції з початку до кінця  4 рази.

 

8. «МИ ПІДЕМО ВСІ НАПРАВО» (танок-руханка)

                             ЗМІСТ ТЕКСТУ

                     ОПИС РУХІВ

Діти розміщуються  довільно, по колу, у руках  по 2 деревяні палички або лего-цеглинки

1

Ми підемо всі направо раз,два,три.

1-4 кроки вправо з правої ноги,                           стукнути паличками 3 р.

2

Ми підемо всі наліво,раз,два,три.

1-4 кроки вліво з лівої ноги,                                    стукнути паличками 3 р.

3

Ми   у коло всі зійдемось, раз, два, три.

1-4 кроки в середину кола з правої ноги, стукнути паличками 3 р.

4

І назад всі повернемось, раз, два, три.

1-4 кроки спиною з кола з правої ноги,                  стукнути паличками 3 р.

5

Ми присядемо гарненько, раз, два,три

1-4 демі-пліє,стукнути паличками 3 р.

6

І піднімемось швиденько, раз, два,три.

1-4 піднятися, стукнути паличками 3 р.

7

Наші ніжки тупають, раз, два, три,

1-4 притупування ногами,

стукнути паличками 3 р.

8

 

А палички (цеглинки) стукають,

раз, два,три.

1-4 демі-пліє,ноги в 6 позиції ,стукнути паличками 3 р.

 

Повторення усієї композиції з початку до кінця  6 разів з прискоренням.

 

 

9. « РУХАЙСЯ! ЗАМРИ! »  (танок-руханка)                                                        

                                                                          укр.текст О.Таушан,вокал Ю.Нагорна.                                    

                             ЗМІСТ ТЕКСТУ

                     ОПИС РУХІВ

Рухайся ! Замри! Рухайся! Замри!

(цими  словами та відповідними рухами починається кожний куплет)

1-4-повороти вправо-вліво, ноги виставляти на каблук, плескати в долоні по ходу.Завмерти в положенні вправо-нога на каблук.

1.Свої руки підніми, на коліна поклади,

Руки підняти вгору, опустити на коліна

 

І коліна вправо-вліво ти ритмічно розведи.

Рухи зігнутими колінами нарізно-разом,носки розведені в сторони.

Руки також поміняй і коліна розминай,

А коли наступить час, зразу завмирай!

Перехресні рухи руками в сторони.                           Завмерти в цьому положенні.

 

2.Свою праву руку на шию поклади,

Праву  руку  покласти на потилицю.

 

Потім  ліву руку за спину відведи,

Ліву руку  покласти на поперек.

 

Ну а зараз спробуй пострибати в такт,

А коли наступить час , то завмирай ось так.

1-16 Стрибки на двох  ногах.

3. Пальцями поклацай, погойдайся в такт,

1-8 Погойдування стегнами вправо-вліво

 

Ногою в ритмі танцю тупай з нами так.

1-8 Притупування  правою та лівою ногою

 

Створюй власні рухи, цей танець тільки твій!

А коли наступить час, то завмирай і стій!

1-16 Довільні танцювальні рухи дітей.

4.Знову руку піднімай, нею голову тримай,

1-8Підняти  руку, покласти на маківку,

Іншою рукою  ти сусіда обіймай.

1-8Вільною рукою  за талію обійняти дитину, яка стоїть поруч.

Так ви і танцюйте, кивайте головами,

А коли настане час, то завмирайте з нами!

1-16 Синхронно підстрибувати та гойдати стегнами вправо-вліво.

5.Зараз разом з нами танцюй, не відставай!

Руками і ногами цю тему прокачай.

1-16Приставні кроки вправо та вліво, руки розвести в сторони-навхрест.

Потім вліво-вправо з друзями кивай,

А коли настане час, то просто завмирай!

1-16Перестрибування з ноги на ногу вправо-вліво, руки довільно.

Рухайся! Танцюй! Рухайся! Танцюй! Замри!

1-16 Довільні танцювальні рухи дітей.

 

 

 

10.  «БУДЕМО ВЧИТИСЯ ТАНЦЮВАТЬ» (танок-руханка)

                                                                                      А.Яранова,укр.текст І.Дроздової

                             ЗМІСТ ТЕКСТУ

                     ОПИС РУХІВ

Будемо вчитись танцювать.

Треба спочатку зручно стать.

Крокування на місті, не відриваючи носки від підлоги.

Вирівнять спинку, зробити розминку,

Не зупинятись ні на хвилинку!

Руки на поясі,неглибоке присідання з поворотом вправо-вліво.

Ніжками туп-туп.

Руки на поясі, притупування.

По колінцях гуп-гуп.

Плескання по колінах.

Вправо скік, вліво скік

Стрибок вправо, стрибок вліво.

І швидкий на місці біг!

Легкий біг на місці, руки вільно.

Будемо вчитись танцювать.

Крокування на місті, не відриваючи носки від підлоги.

Рухи потрібно запамятать.

Стояти рівно, повчально помахати пальцем правої руки.

Знов вирівнять спинку, зробити розминку,

Не зупинятись ні на хвилинку!

Руки на поясі,неглибоке присідання з поворотом вправо-вліво.

 

Головою тік-так,

Нахили голови вправо-вліво

Хвостиком ось так!

Присідання , погойдуючи стегнами.

Вправо пять, вліво пять

Виставляння ніг вправо-вліво, рухи руками по ходу ніг.показати 5 пальців.

Ми навчились танцювать!

Стрибки на обох ногах, плескання в долоні над головою.

 

11.  «СИЛЬНИМИ ЗРОСТАЄМО»  Крос-фіт (Силові вправи)

           

                   Опис вправ

1-й рік навчання

2-й рік навчання

                                           Час заняття

   10-12  хвилин

 

  13-15 хвилин

Спортивна зала поділена на три зони.

Спосіб організації –груповий, коловий. Виконавши завдання в одній зоні, діти групою переходять в іншу зону і виконують слідуюче завдання.  (3 підходи).

1). «Стілець»

В .п - ноги  на ширині плечей, руки перед грудьми.1 - присісти, сідниці нарівні колін, п’ятине відриваються від підлоги. 2 – в.п.

 

 + грудна клітина торкається колін (1хв.)

+  максимально рівна спина, руки в сторони (1,5хв.)

Можна взяти гантелі.

). «Стрибок»

В .п.- ноги нарізно, руки вздовж тулуба. 1 – руки вперед,  стрибки на перешкоду, ноги напівзігнуті.  2 – зістрибування спиною вперед за напрямком руху.

 

+ застрибування на двох ногах або з ноги на ногу (1хв.)

+висота перешкоди 15-20см.

+ з різним положення рук, (1,5хв.)

+висота перешкоди  20-30 см.

3) «Бурпі»

В .п. - ноги разом, руки вздовж тулуба. 1 –упор присісти, долоні під плечами. 2 – відстрибнути ногами назад та торкнутись підлоги (грудна клітина, живіт, ноги). 3 – піднімання «хвилею», присісти. 4 вистрибування вгору, плескання за головою.

 

+ піднімання з упору на пальці ніг та долоні. Плескання над головою (0,5хв.)

 

+ нероздільне виконання вправи. Плескання за головою(до 1хв.)

 

4) «Скелелаз»

В.п.-о.с. біля гімнастичної драбини.

Лазіння по гімнастичній драбині та спускання з неї.

Приставним кроком

Перемінним кроком ,вниз спускатися по канату, ноги на драбині.

 

 

12.  « TABATA-KIDS» Крос-фіт (Кардіотренування) ІІ  рік навчання.

                                                          Опис вправ 

       Комплекс виконується  фронтально.  4 хвилини.кожна вправа -30с., відпочинок – 10с.

 

                                                                        Комплекс 1 (1-2 тиждень)

1

«Нахились» 

 В.п.-о.с. ноги на ширині плечей;1-нахилитися вперед, торкнутися правою рукою лівого носка; 2-в.п. 3-4-те саме лівою рукою.

 

2

.

«Конячки» 

 

 В.п.-о.с., руки зігнуті в ліктях;

1-4- підстрибування на правій та лівій нозі поперемінно.

 

3

 

«Стіна»

 

В.п.-о.с., ноги нарізно, руки опущені,спиною  до стіни.

1-присісти, руки витягнути вперед ,спина пряма; так ьтримати 30с.

 

                                                                       Комплекс 2 (3-4 тиждень)

4

 

«Джампін-джек»

В.п.-о.с., руки внизу;1- стрибком поставити ноги нарізно, руки підняти вгору, плеснути в долоні над головою;  2-стрибком повернутися у в.п.

 

5

«Випади»

В.п.-о.с., руки на поясі;1-випад правою ногою вперед, ліва нога на носок, коліна зігнуті.2-повернутись у в.п.; 3-4-те саме лівою ногою.

 

6

 

 «Велосипед»

 

В.п.-лежачи на спині, руки за головою, ноги зігнути в колінах.почергово згинати та розгинати ноги, старатися торкнутися коліном правої(лівої )ноги до ліктя лівої(правої) руки. Виконувати у середньому або швидкому темпі.

 

 

13. «JAMPING FITNESS» Крос- фіт (стрибковий фітнес)

 

Обладнання :2 батути, 2координаційні драбини, координаційні фішки.

 І.

 

               1-3 тиждень      

      

            Методичні вказівки

Дозування

Вправи на координаційні        драбинці

1рік

2рік

1

 

 

 AnkleBounces (стрибки носок вперед)

В. п. – ноги нарізно, руки на поясі

Стрибки однією ногою почергово  в кожний квадрат,обличчям вперед.

 2

AnkleBounces (підстрибування вгору коліно вперед)

В. п. – ноги нарізно, руки на поясі

Підстрибування  вгору  однією ногою в кожний квадрат почергово з рухом вперед , коліно вперед.

3

HighKnees

(біг з високим підніманням колін)

В. п. – ноги нарізно, руки на поясі

Біг  в кожний квадрат обома ногами,  коліна максимально догори

4

 Jamps(легенькі стрибки на двох)

В. п. – ноги нарізно, руки на поясі

 Легкі  стрибки обличчям вперед двома ногами  в кожний квадрат

5

jampsknees-up

(стрибок на двох, коліна догори)

В. п. – ноги нарізно, руки на поясі

Стрибки обличчям вперед двома ногами в кожний квадрат, коліна піднімати максимально догори

 

6

 HotScotch

(cтрибок – ноги нарізно)

В. п. – ноги нарізно, руки на поясі

 Почергові стрибки двома ногами – ноги нарізно в кожний квадрат +поза квадрат.

 

 

7

«Лижники»

В. п. – ноги нарізно, руки зігнути в ліклях, в кулак.

Стрибки обличчям вперед із зміною положення ніг в кожному квадраті з сторони в сторону.

8

«Прогулянка комахи»

В.п.-присід,руки в квадраті, ноги за драбиною.

Рух по драбині вперед по одній руці в кожний квадрат

9.

«Ножиці»

В.п.-ноги разом, руки зігнуті в ліктях біля грудей

Рух вперед боком, поперемінне торкання в кожний квадрат однією ногою.

ІІ

                 2-4 тиждень

           Методичні вказівки

1рік

2рік

          Вправи на батутах

1

 «Пружина»

В.п.-о.с. на середині батуту

 1й рік-присісти і встати.

2й рік –присісти, руки вперед, встати з вистрибуванням в гору

2

«Свічка»

В.п.-о.с. на середині батута, руки вздовж тулуба

Стрибки з рівною спиною, руки від тулуба не відривати,. Тримати рівновагу, контролювати висоту.

12р

3

«Ножиці»

В.п.-о.с. на середині батута, руки вздовж тулуба

1-стрибком розвести ноги нарізно

2- повернутись у в.п.

2й рік –під час стрибка руки в стор.

12р

4

«Покрутись»

В.п.-о.с., руки на поясі

1йрік –повороти на 45* по колу

2й рік –повороти стрибком на 90*

5

«Бігуни»

В.п. –о.с., руки зігнуті в ліктях

Біг на місці, високо піднімаючи коліна.

12р

6

«Перестрибни»

В.п. –о.с. біля батута

 

 

2й рік- застрибнути на батут, зробити декілька стрибків, вистрибнути на мат і знову застрибнути на інший батут і вистрибнути на мат, руки вперед.

-

 

14. « ЗНАЙОМСТВО » (Ігрова йога)

Кожна поза (асана) утримується від 5 до 10 секунд, залежно від віку дітей.

Інструктор. Діти сьогодні я пропоную вам відправитися у подорож до країни, де живуть різні звірі. Називається вона Звіроляндія. А допоможе нам туди потрапити ось ця чудова книга.(показати книгу «Ігрова йога»).

1й тиждень

1.«ОРЕЛ» …В орла ви навчитеся дивитися на все гострим оком…

-стоячи, пильно дивіться в одну точку поперед себе, всю вагу тіла перенесіть на ліву стопу;

-правою ногою переплетіть ліву і зачепіться правою ступнею за ліву литку;

-витягніть праву руку та проведіть під нею ліву руку так, щоб долоні торкнулись одна одної та утворили дзьоб могутнього орла;те ж саме повторимо з іншою рукою і ногою.

2.«СЛОН» …У слона навчитеся завжди бути граційними…

-стоячи вдихніть та підніміть руки;витягнувши руки, відхиліться назад,зєднайте долоні;видихніть, витягніться вперед, наслідуючи хобот слона, який завзято п’є воду.

3.«ЧАЙКА» …У чайки навчитеся відчувати свободу…

-стоячи з розставленими ногами,розкиньте руки;-випніть груди;-ваші руки перетворюються на крила, голова й погляд спрямовані вперед, у напрямку польоту;-дихання повільне та глибоке;-спробуйте крикнути як чайка…як вона кричить?..

4.«ДЕЛЬФІН» …А дельфін навчить вас веселитися…

-станьте навкарачки і поставте лікті на підлогу;-глибоко видихаючи , розігніть коліна та поставте стопи на підлогу;- у позі дельфіна голова і шия залишаються розслабленими.

2й тиждень

5.«ЧЕРЕПАХА»…У черепахи навчитеся неквапливості мудреця…

-сядьте на підлогу і розведіть ноги, видихніть та опустіть груди на підлогу, просуньте руки під ногами;- ви почуваєте себе захищеними, як черепаха в панцирі?

6.«ЛЕВ»…Діяти сміливо навчить вас лев…

-сядьте на п’яти , покладіть руки на коліна і заплющіть очі;-глибоко вдихніть та на розслабляючи рук, підніміть плечі;-видихаючи відчуйте себе дуже сердитим левом, широко розплющіть очі й розкрийте рота, якнайсильніше висолопіть язика і голосно загарчіть;-розчепірте пальці,як лапи лева та покладіть їх біля колін, водночас вигнувши груди;-погарчавши, знову розслабтеся та поверніться до першої пози.

7.«КІШКА» …У кішки навчитеся гнучкості …

-почнемо з пози стола, навкарачки;-вдихніть та вигніть спину-виходить дуже схоже на смайлик;-а тепер видихніть та округліть спину-погляд спрямовуйте на пупок;-зовсім як кішка, що потягується. Повторімо цю вправу кілька разів.

3й тиждень

8.«СОБАКА» …Собака навчіть вас довіри і справжньої дружби…

-почніть з пози стола-навкарачки, дивлячись на підлогу;-видихніть,перенесіть вагу на руки, та витягніть ноги,підніміть таз;-потягніть спину, наче собака після глибокого сну.

9.«ТИГР» …У тигра навчіться шаленства…

-почніть з пози кішки:видихніть та зігріть спину, підведіть праве коліно до чола;-вдихніть та енергійно витягніть назад праву ногу, при цьому 1прямовуйте погляд угору, ніби хочете подивитися навколо;-спробуйте загарчати,як тигр;

-повторіть все  те саме з іншою ногою, але вже без моєї підказки…

10.«КРОКОДИЛ»…Добре розслаблятися навчить вас крокодил…

-ляжте долілиць, розсуньте стопи та виставте пальці ніг назовні;-покладіть руки під голову і покладіть на них чоло;-не рухаючись, послухайте своє дихання.

11.«РИБА»…У риби навчіться плисти за течією…

-ляжте на спину і покладіть руки під сідниці долонями вниз;-поверніть лікті до підлоги і вигніть спину,піднімаючи її з підлоги з кожним вдихом;-розпрямляйте грудну клітку, доки на підлозі не опиниться потилиця…-який він, світ догори дригом?

4й тиждень

12.«ЗАЄЦЬ»…У зайця навчайтеся прудкості…

-сядьте на п’яти і опустіть голову на килимок, переплетіть пальці рук за спиною;-видихнувши, відірвіть таз від п’ят;-здійміть руки до неба;-маківкою голови торкніться підлоги.

13.«САРАНА»…Збирати сили для великої події навчить нас сарана…

-ляжте на підлогу лицем до низу;-обіпріться підборіддям на килимок;-не розслабляйте руки під тулубом;-напруживши мязи спини, глибоко вдихніть і підніміть ноги якнайвище.

14.«КОБРА»…У кобри навчайтеся величі…

-ляжте на підлогу, лицем вниз;-поставте руки під плечима,виставивши пальці вперед;-видихніть, підіймаючи тулуб за рахунок сили рук, зовсім як кобра, коли вона здіймається над іншими зміями.

15.«МЕТЕЛИК»…У метелика навчимося мистецтва легкості…

-сядьте на підлогу, підсуньте підошви одна до одної та розсуньте стегна;

-візьміться за пальці ніг руками та подригайте ногами…виходять змахи крил, і ви ось-ось наче здійметеся над підлогою!

 

 

ХАТХА ЙОГА В КАРТИНКАХ

15. « ПАНДА-ЙОГА »

Правила

1 , 3 тиждень

   2 , 4 тиждень

Діти займають місця вколі.Інструктор пропонує дитині обрати серед інших одну картку із зображенням предмета або людини.Діти повинні назвати цей предмет , що зображений на картці та відтворити  його, виконавши позу (асану),що показує панда.

 

C:\Users\Администратор\Desktop\Ха-тха йога\Хатха йога\Слайд5.JPG

                         

 

C:\Users\Администратор\Desktop\Ха-тха йога\Хатха йога\Слайд6.JPG

16. ХАТХА-ЙОГА  « СПІННЕР + РУХ»   

           Правила     

          1 і 3 тиждень

2 і 4 тиждень

 Діти займають місця  в колі. Інструктор, або хтось із дітей крутить спіннер, діти виконують рух, на який вказала стрілка, орієнтуючись на зображення на картці.

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\Ха-тха йога\Хатха йога\Слайд10.JPG 

C:\Users\Администратор\Desktop\Ха-тха йога\Хатха йога\Слайд9.JPG

17. ХАТХА ЙОГА  «ЙОГА ВІД КОТИКА»

 

   Правила

       1 і 3 тиждень

       2 і 4 тиждень

Діти займають місця в колі.Інструктор пропонує дитині обрати серед інших одну картку із зображенням предмета або людини.Діти повинні назвати цей предмет , що зображений на картці та відтворити  його, виконавши позу (асану),що показує котик.

 

 

C:\Users\Администратор\Desktop\Ха-тха йога\Хатха йога\Слайд3.JPG

 C:\Users\Администратор\Desktop\Ха-тха йога\Хатха йога\Слайд4.JPG

18. ХАТХА-ЙОГА  « КУБИК  + РУХ »  

Правила: діти займають місця в колі. Інструктор або дитини кидає кубик,називає цифру яка випала. Інша дитина або всі разом обирають вправу із колонки,що відповідає цифрі і виконують її.

C:\Users\Администратор\Desktop\Ха-тха йога\Хатха йога\Слайд2.JPG

 

19. « УСІ  МИ  КЛАСНІ! » (логоритміка)

Зміст тексту

Опис рухів до тексту

1

Миєм, миєм, миєм вікна,

В.п.-о.с. підняти руки вперед, пальці долоні розкрити;

1-4- колові рухи руками перед собою.

2

Стелю білимо.

В.п.-о.с.,руки підніти вгору;

1-4- махи руками вгорі вправо-вліво

3

Усі речі поперем.

В.п.-о.с.,руки перед грудьми в кулачках;

1-4-тремо кулачками один об одний.

4

Підлогу метемо.

В.п.-о.с., нахилитися вперед, руки опустити вниз;

1-4-махи руками внизу вправо-вліво.

5

Перемелемо ми каву.

В.п.-о.с.,спина рівна, руки на висоті грудей, стиснуті в кулачки;1-4- кругові оберти руками, паралельно до підлоги.

6

Зліпим пиріжки.

В.п.-о.с., ноги рівні, руки витягнуті вперед, долоні розкриті одна до одної;1-4-плескати в лолоні, перевертаючи їх то вниз, то вгору.

7

Хлопавкою вибиваєм з пилу килимки

В.п.-о.с., ноги нарізно. Руки з’єднані та випрямлені вперед;1-4-махи руками перед обою справа-на ліво та зліва - на право.

8

Ну,а потім всі чихаєм

Чхи-чхи-чхи!

В.п.-о.с., ноги нарізно, руки внизу;

1-4-підводимо зігнуту  в лікті руку до рівня голови імітуючи чхання в лікоть.

9

Усі ми класні-класні!

Усі ми молодці!

В.п.о.с. –ноги разом, руки внизу;

1-4-стрибки на двох ногах, при цьому руки розведені в сторони,показуємо»клас!»

5-8 стрибки ,ноги разом і нарізно поперемінно, руки перед собою,почергово вгору-вниз.

Примітка : текст та рухи повторити 3 рази, кожен раз з прискоренням.

 

20. « ЧЕРЕПАХА » (логоритміка)

         Зміст тексту

                        Опис рухів до тексту

1

Вступ 4 такти

Діти довільно рухаються в такт музики.

В.п.-ноги в ІІ позиції, руки в ІІ позиції, під кутом 90* зігнуті в ліктях, долонями вгору.

2

 

Черепаха –аха-аха

У воді сиділа-діла.

Пружні напівприсідання.

Повторити 4 рази.

3

 

Черепаха –аха-аха

Свої ніжки мила-ила.

Нахил вперед, махи руками вправо-вліво,імітуючи миття ніг. Повторити  4 рази

4

 

Крокодили-дили-дили

Пропливали-али-али

Рукивитягнути вперед  зєднати  долонями одна до одної. Розводити руки вгору-вниз, імітуючи пащу крокодила. Повторити 4 рази.

5

 

Черепаху-аху-аху

Налякали-али-али

Присісти, закриваючи голову руками, ніби заховатися в панцир.

6

 

Черепаха-аха-аха

На піску сиділа-іла

Пружні напівприсідання.

Повторити 4 рази.

7

 

Черепаха-аха-аха

Свою спинку гріла-іла

Нахилитися вперед, руками провести по спині. Повторити 4 рази.

8

 

Два удави ави-ави

Проповзали-али-али

Основна стійка, руки витягнути перед собою.. Виконати  хвилеподібні рухи рук.

9

Черепаху-аху-аху

Налякали -али-али

Присісти, закриваючи голову руками, ніби заховатися в панцир.

10

Черепаха-аха-аха

У траві сиділа-діла

Пружні напівприсідання.

Повторити 4 рази.

11

Черепаха-аха-аха

Конюшинку їла-іла

Імітація прийому їжі.

12

Понад нею гуси-уси

Пролітали-али-али

Змахи руками,ніби крилами.

Повторити 4 рази.

13

Черепаху-аху-аху

Налякали-али-али

Присісти, закриваючи голову руками, ніби заховатися в панцир.

14

Черепаха-аха-аха

На камінчик сіла-іла

Пружні напівприсідання. Присісти у глибоке пліє, коліна розвести в сторони.

15

І від страху-аху-аху

Затремтіла-іла-іла

Різко зіскочити, повернутися навколо себе, тримаючись за голову руками.

16

 

Ну, а потім-отім-отім

Розпростерла довгі крила

І за хмари-ари-ари

Полетіла-іла-іла

Розвести руки широко в сторони, легкі змахи руками.

17

І маленькі діти знають:

Черепахи не літають,

Та як так багато страху,

Полетить  і черепаха

Аха-аха, аха-аха…

Рухи пальцем правої руки (сваряться).

 

21. « ВІДПОЧИНОК БІЛЯ МОРЯ » (ігровий стретчинг)

               Зміст тексту

                     Методичні вказівки

1

 -Ми з вами прйшли на берег Чорного моря відпочивати. Сонечко припікає… гріємося на сонечку…

 

Впр. «Сонечко» .Стати прямо, ноги разом, руки розведені в сторони. (розтягуємо мязи хребта)

2

Наші долоньки теж ніжатьсяі посилають сонечку привіт. 

Впр. «Долоньки». П’ятки разом, носки нарізно, руки розвести в сторони.Повертаємо долоні вгору –вниз

(розтяжка хребта, ліктьових суглобів та зап’ястя).

3

А там, на горизонті, видніється земля! Це острів! Які високі дерева там ростуть…

Впр. «Дерево» П’ятки разом, носки нарізно, руки підняти вгору, встати на носки, потягнутися до сонечка

(розтягуємо хребет).

4.

Враз подув сильний вітер…!

Впр. «Ураган» Нахили тулуба в сторони з піднятими в гору руками

(розтяжка бокових мязів) .

5.

Вітерець стих, сонечко виглянуло з-за хмаринки,стало знову жарко і ми пішли купатися..

Впр. «Плавання». Лежачи на килимку ,руки витягнути вперед, потім в сторони(розтягуємо поперекові мязи хребта).

6.

 

А в морі плаває велика кількість незвичайних риб!..

Впр.»Дельфін». Станемо прямо, п’ятки разом, носки розвести,спина рівна.скласти долоні разом перед собою,покажемо як пливе дельфін?(розвиваємо гнучкість рук та пальців).

7.

Треба висушити наші ніжки.

 

Впр. «Сушимо ніжки». Сидимо на підлозі, почергово піднімаємо та опускаємо ноги, згинаючи їх в колінахта піднімаємо вгору (розвиваємо гнучкість хребта, мязи живота,силу ніг).

8.

Пропоную попливти на човнику на той чудовий острів, щоб помилуватися красою природи та побачити мешканців острова.

Впр. «Човник». Лягаємо на животик, руки витягуємо вперед, ноги рівні, носочки натягнути. Піднімаємо руки і ноги так, щоб утворився човник. погойдаємося на хвильках….

9.

 Ось ми і на острові!! подивіться, діти, нас зустрічає морський краб!!

Впр. «Краб». Сядемо на підлогу, ноги ширше розведіть в строни.руки згинаємо в ліктях і піднімаємо до голови.робимо нахили вправо,торкаємося правого коліна.Вліво – торкнутися лівого коліна.

 

22. « ВЕСЕЛІ МАНДРІВНИКИ » (ігровий стретчинг)

Інструктор. (Звертає увагу дітей на коробку, яка стоїть у кутку залу)

 Діти, погляньте, що це за коробка?. Спробуймо відгадати, що в ній і чим ми будемо сьогодні займатися. (діти міркують, пропонують свої відповіді).

Інструктор. Я пропоную вам визначити на дотик, не заглядаючи в коробку, що в ній. ( знаходять під тканиною аркуші паперу та рулони шпалер.)

Інструктор. Будемо вигадувати казку та не звичайну, а паперову. 

Інструктор . Бачу, діти, що настрій у вас добрий! Тоді вперед!  Пропоную вирушити у подорож на човні. Тільки де ж нам його взяти? (діти фантазують і підказують, що можна зробити човен з паперу).

Образотворчість «Човен» ( діти разом з інструктором відрізають від рулону шпалер прямокутник і майструють човен у техніці «орігамі». )

Інструктор. Гарний човен. Молодці, діти! Але для того ,щоб човен міг швидко пливти, потрібні весла, а де ж ми їх тут знайдемо?

(Діти виготовляють весла з паперу, скрутивши аркуш паперу в трубку).

Інструктор. Ну, що ж, можна і в путь вирушати! А щоб нам було веселіше в дорозі, зробимо розминку, але не звичайну, а морську, як справжні моряки.

1.Вибираємо дорогу.

В.п. – сидячи в позі «метелик», руки на стопах ніг, «весло» перетворюємо на «підзорну трубу» .

1 - поворот голови праворуч,  дивляться  в «підзорну трубу»

2 - повернутись у в. п.

3 - поворот голови ліворуч.

4 - повернутись у в. п.   Повторити  6 разів.

2. Пливемо!

В.п. - сидіти прямо, ноги витягнути вперед, носки натягнути, «весло» тримати в двох руках перед грудьми.

1 - нахил вперед, обома руками потягнутися до носочків ніг (імітація руху гребця). (видих)

2 - повернутись у в. п.(вдих).  Повторити  6 разів.

3.Перевіряємо глибину.

В.п. – сидячи на підлозі,ноги нарізно, руки з «веслом» угорі.

Раз-нахил тулуба вправо, «весло» у правій руці, правою рукою торкнутися підлоги.Два - повернутися у в.п.

Три – чотири - той самий рух в ліву сторону. Повторити  8 разів .

4.Нікого не загубили?                                                      

В.п. – сидячи на колінах, сідниці між ніг, руки і «весло» знаходяться на колінах.

Раз-поворот тулуба праворуч, правою рукою торкнутися дитини, яка сидить позаду.

Два – повернутися у в. п.

Три – чотири – той самий рух, але в інший бік.  Повторити 8 разів .

5.Попрацюємо ніжками .

В. п.- лежачи на спині, підняти зігнуті в колінах ноги, руки з «веслом» тримати  за головою.

Раз – повільно випрямити праву ногу, не опускаючи на підлогу. Ліва у в. п.

Два – повернути праву ногу у в. п., одночасно випрямляючи ліву ногу.

Повторити 10 разів.

6.Сушимо весла та ноги.

В. п. – лежачи на спині, руки з «веслом» угорі, ноги зігнуті в колінах, стоять на підлозі.

Раз – два – потягнутися руками і ногами вгору.

Два – повернутись у в. п.  Повторити  6 разів.

7. Ура! Земля!

В. п. – стояти ноги разом, «весло» вгорі в обох руках.

Хвилина релаксу. «Біля моря».

Інструктор . Що ж, діти важка дорога в нас позаду, час вже і перепочити.

Озирніться навколо і помилуйтеся красою екзотичного острову. (звучить спокійна мелодія :звуки моря, спів пташок )

(До залу вкочується кубик).

Інструктор . Ой діти, погляньте-но що подарувала  нам морська хвиля! Це ж   кубик! Які тваринки тут зображені ?

Діти . Морські: (називають) краб, чайка, дельфін, мушля,морська зірка, акула. Інструктор.  Давайте ми з ним пограємося! А хто буде кубик кидати зараз оберемо лічилкою. (Діти по черзі кидають кубик і дивлячись, яка картинка випала ,виконують вправу ігрового стретчингу: « дельфін», «краб»).                                                                                                               На картку « акула » діти грають в рухливу гру «Акула».                                                          Коли на кубику випадає «краб», діти виконують руханку«А під пальмою краб сидить».(К.Желєзнової).

Інструктор . Діти, настав час нам  додому повертатись. Але на човні вже ми з вами подорожували, то пропоную полетіти на нашому кольоровому парашуті.

Ігрова вправа «Парашут» : діти беруться за парашут однією рукою, йдуть по колу , промовляючи : «Любим подорожувати, по країнах мандрувати, парашут допоможи, нас додому поверни!». Йдуть повільно, а потім прискорюються, піднімаючи парашут вгору.

 

 

23. « ФІТБОЛИКИ-ВЕСЕЛУНИ »  (фітбол-гімнастика)

Обладнання: м’ячі -фітболи на кожну дитину.

Інструктор. Гей ви ,хлопчики й дівчата! Всі готові в ігри грати?

                       Фітболики – веселуни чекають вже на вас.

                       Тож друзів швидше обирайте, та  в колону всі ставайте,

                       Бо гратися вже час!

(Діти обирають собі фітболи і стають в колону один за одним.)

Інструктор. Не марнуємо ні хвилинки, починаємо розминку!

Ходьба звичайна, з фітболом в колоні один за одним . Ходьба на носках- фітбол підняти вгору, та п’ятках - м’яч  за головою.  Ходьба звичайна , зайняти місце на килимку.

Коригувальні вправи  на фітболах .

1.«Показали м’ячі»

В.п.- ноги разом, м’яч тримаємо за «ріжки » внизу,голова опущена.

раз.- м’яч вперед,голову підняли , подивитися  на м’яч.

два -в. п. Повторити 6-8 разів.

2.«Покотився колобок»

В.п.- стоячи на колінах, м’яч попереду, руки на м’ячі;

Раз - м’яч прокочувати вправо, потягнутися за м’ячем якомога далі ;

два – повернутися у в. п. Повторити  4-6 разів.

3.«Силачі»

В.п.- ноги разом, м’яч тримаємо за «ріжки» перед собою, руки  в перед;

Раз - руки в сторони,м’яч в правій руці; два  - в. п.

три  - руки в сторони,м’яч в лівій руці;

чотири .-в .п.  По 4 рази  в кожну сторону.

4.«Танцюємо»

В.п.- сидячи на м’ячі,руки на поясі;

раз - права нога в сторону на п’ятку,руки в сторони; два - в. п.

три - ліва нога в сторону на п’ятку,руки в сторони;

чотири -в. п.  Повторити  4 рази в кожну сторону.

5.«Планочка»

В.п.- м’яч тримаємо за «вусики»,сидячі на колінах за ним (сховалися за м’яч;)

раз - «прокочуємось» вперед,лягаючи на м’яч грудьми,ноги рівні;

два - в. п.  Повторити 6-8 разів.

6. «Сильні ніжки»

В.п.-  лежачи на спині  м’яч тримаємо в руках за головою;

раз – одночасно підняти вгору м’яч і прямі ноги;

два – обхопивши  і тримаючи ногами м’яч , опустити ноги на підлогу, а руки завести за голову.

Три-чотири – повторити в зворотному напрямку  6 разів.

7.«Відпочинемо»

В.п.- сидячи на м’ячі, м’яч тримаємо за «ріжки»;

раз - вдих,руки через сторони вгору;

два - видих,руки вперед-вниз (6разів)

Вправа на релаксацію «На морських хвилях »

( з в. п. – лежачи на фітболах на животі , а потім на спині гойдатися вперед-назад) .

Інструктор.(звертається до дітей) Ну що, сподобалась вам гра? Бувай здорова, дітвора!

 

24. « У ПОШУКАХ ДРУЗІВ »

(фізкультурна казка з елементами  стретчингу    та  фітбол – гімнастики)

 Діти заходять в зал і стають у коло.

Інструктор. Діти,  у вас є друзі? І в мене є. А от я знаю казку про Ведмедика, в якого зовсім не було друзів. Але  він дуже хотів їх знайти.  Хочете послухати? Тоді вирушаємо у казку!

(Діти беруть м’ячі - фітболи і  розміщуються на індивідуальних килимках.)

Інструктор. Давайте заплющимо очки і перенесемося у  казковий ліс де живе  Ведмедик. Був ранок, і Ведмедик ще спав, коли з-за  високих крон дерев з’явилося сонечко

Вправа «Сходить сонечко»

В. п. –о. с., м’яч тримати в обох руках спереду .

1 – підняти м’яч вгору.

2-  опустити у в. п. Повторити вправу 4-6 разів.

Сонячні промінці розбудили Ведмежатка,торкнувшись його мокрого носика.    воно солодко потягнулося.

 Вправа «Ведмедик потягується»

В. п. –лежачи на спині на м’ячі , ноги в сторони, руки вздовж м’яча .

1- руки розвести в сторони, одночасно піднімаючи голову.

2-повернутись у в. п . Повторити вправу 4-6 разів.

Ведмедик вирішив поснідати і викотив  із барлоги діжку з медом.

Вправ «Ведмедик котить діжку з медом»

 В.п. – ноги на ширині плечей, руки лежать на поверхні м’яча .

1-4- прокочувати обома руками якнайдалі м’яч вперед, залишаючи при цьому ноги нерухомими зробити пружні прогинання.

5-8- прокочувати м’яч у в. п. Повторити вправу 4 рази.

Меду в діжці було так багато, що Ведмедику захотілося з кимось поділитися. І тут він зрозумів, що ділитися йому ні з ким. У нього зовсім не було друзів. Він засмутився, а потім вирішив пошукати собі друзів у лісі. І вирушив у дорогу, взявши із собою діжку з медом.

Вправа  «Ведмедик  іде по лісу»

В. п. -  м’яч  тримати в  обох руках перед собою. Ходьба по колу навкруг килимка  як «клишоногий ведмедик». (30 - 40 с.)

Вийшов Ведмедик на зелену галявину, і побачив , що на кущику барбарису сиділа зелена Гусениця. Вона вигрівалася на сонечку.

Вправа «Гусениця»

В. п. – лежачи на фітбол-м’ячі на животі, упор руками об підлогу, ноги прямі.

1-4- просуватися вперед на м’ячі.

5-8 – просуватися назад у в. п.  Вправу повторити 4-6 разів.

Ведмедик пригостив свою нову знайому медом і запропонував їй  дружбу. Гусениці теж було приємно поспілкуватися з Ведмедиком. Він пригостив свою нову поджружку медком та і сам вирішив підкріпитися.

Вправа «Ведмежатко ласує медом»

В. п.- о. с. ноги разом, руки зжаті в кулачки.

1-4-приставні кроки навколо фітболу вправо , нахиляючись і впираючись

       руками в м’яч. (ніби дістає мед із діжки).

5-8-те саме вліво. Повторити по 2 рази в кожну сторону.

Пообідавши  Ведмедик вирушив до річки, попити водички. Вода  була така смачна і холодна , що ведмедик не помітив як намочив  лапки. Довелося сушити їх . він  зручно влаштувався на зеленій травичці, а лапки виставив на кругленький камінець, щоб швидше висохли на сонечку.

Вправа «Сушимо лапки»

В. п. –лежачи на спині, руки за головою, ноги рівні покласти на  фітбол ,торкаючись його носками.

     1-4-    ступнями ніг підкотити  м’яч до себе .

5-8-    ступнями відкотити м’яч від себе, вирівнюючи ноги.

 Повторити  4 рази.

Ведмедик став озиратися навкруги у пошуках нових знайомств.

Вправа. «Ведмедик шукає друзів»

В. п.- сидіти на підлозі, ноги широко розведені в сторони, м’яч між ногами, руки покласти на м’яч.

1- поворот вправо, праву руку відвести назад.

2-повернутись у в. п.

3-4-те саме вліво.  Повторити  по 4 рази в кожну сторону.

Аж ось він побачив мурашник, біля якого старанно працювали мурахи-будівельники. Вони дуже дружно і завзято виконували свою роботу.

Вправа «Мурашки-будівельники»

В. п. –лежачи на спині, м’яч тримати за головою.

1-  одночасно підняти руки  і ноги вгору. Передати  м’яч з рук в стопи ніг.

2- опустити ноги з м’ячем  на підлогу. Руки покласти рівно за головою.

3- так само повернутись у в. п.

Ведмедик запропонував  свою дружбу мурашкам, але вони були такі зайняті, що навіть не звертали на нього уваги. На сусідньому камінчику сиділа зелена жабка і спостерігала за кумедним Ведмежатком.

Вправа «Жабка».

В. п. – сидіти на фітболі , ноги нарізно, руки, зігнуті в ліктях, підняти вгору.

Похитування на м’ячі вправо-вліво. Повторити 6-8 разів в кожну сторону.

Ведмедик хотів пригостити свою нову подружку медком, але діжка була порожня. Жабка стрибнула з камінчика у воду, навіть не попрощавшись із ним. Раптом з води визирнула золота рибка.

Вправа «Рибка»

В. п. – лежачи на животі, упор на руках , ноги лежать на підлозі.

1-підняти верхню частину тулуба, тримаючись на руках.                                                                     2- опустити  тулуб у в. п.,одночасно піднімаючи зігнуті в колінах ноги.                    Повторити  4-6 разів.

Ведмежатко запропонувало свою дружбу золотій рибці, та вона пірнула глибоко у річку, нічого йому не відповівши.

Ведмедик дуже був втомлений і вирішив трішки відпочити і послухати спів пташок. погрітися під промінцями теплого сонечка…

Релаксація.

В. п. - Лежачи на килимку на спині , руки за головою, очі заплющити. Легенько повертатися з боку на бік. Розслабитися.

 Аж тут почув знайомий голос: «Ведмежатко! Де ти ,мій маленький?»  Інструктор. Як ви гадаєте, чий голос почув Ведмедик? (Відповіді дітей).Так, діти, це був голос мами. Він  дуже зрадів своїй матусі і швидко  побіг додому.

Інструктор. Діти , вам сподобалася моя казочка? Але на цьому вона не закінчується. Адже  нових друзів можна зустрічати кожного дня. Тож  я пропоную   придумати продовження цієї казки. Ви згодні? ….

 

 

 

 

Список використаних джерел

  1. Базовий компонент дошкільної освіти (нова редакція) // Дошкільне виховання, 2012. – № 7.
  2. Беляк Ю. Характеристика сучасних програм оздоровчого фітнесу / Ю. Беляк, А. Майструк, Н. Зінченко // Педагогіка, психологія та мед.-біол. пробл. фіз. виховання і спорту. – 2006. – N 4. – С. 14-16.
  3. Богініч О.Л., Бєлєнька Г.В. Природа і рух: посіб. / Ольга Любомирівна Богініч, Ганна Володимирівна Бєлєнька. – К.: Кобза, 2003. – 192 с.
  4. БогінічО.Л., Левінець Н.В., Петрова Ж.Г.Створення здоров’язберігаючого середовищау дошкільному навчальному закладі // Сучасні технології в дошкільній освіті України: зб. Матеріалів науковопрактичного семінару /упор. І.І.Загарницька. – К. : НПУ ім. М.П. Драгоманова, 2008. – С.14-26
  5. Вільчковський Е. С. Організація рухового режиму дітей у дошкільних навчальних закладах : навч.-метод. посіб. / Е. С. Вільчковський, Н. Ф. Денисенко. – Т. : Мандрівець, 2008. – 128 с
  6. Воловик Н. Основи оздоровчого фітнесу: Навчальний посібник. – К.: Видавництво НПУ імені М. П. Драгоманова, 2010. – 240 с.
  7. Зростаємо дужими: методичний посібник / укладачі: Н.І. Нечипорук, О.П. Голубець, Л.С. Лашкова; КВНЗ КОР «Академія неперервної освіти». – Біла Церква: КВНЗ КОР «Академія неперервної освіти», 2016. – 96 с.

 

 

Інтернетресурси:

               http://enpuir.npu.edu.ua/bitstream/123456789/19267/1/Volovik.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=wDP95NZ1IXU

http://xvatit.com.ua/fitnes-vdoma/3573-step-aerobika-7-bazovix-krokiv-do-zdorovya.html

 

 

 

 

 

                                                                                                                  

 

 

                                                                                                              ДОДАТКИ

                                                                                                                      Додаток 1

ВПРАВИ  НА ВІДНОВЛЕННЯ ЧСС   (релаксація)

  1. «Біля моря»

Інструктор. Діти,ми з вами опинилися на березі моря. Тихо набігають хвилі, пригріває ласкаве тепле сонечко. Від легкого вітерцю набігають хвильки (ноги зігнути повільно-повільно). Вода відійшла (ноги випрямити). Сонечко припікає, набираємо в руки піску, глибоко вдихнімо морське повітря. Пісок прохолодний, сипучий, сиплемо його з рук (розтулити пальці – видих). Нам не хочеться рухатися. Ми слухаємо море, дихаємо морським повітрям…

  1. «Політ на кленовому листочку»

Звучить лірична, спокійна мелодія.Діти лягають на килимок, заплющують очі.

Інструктор . Любі мої дітки, уявіть, що ви – маленькі - маленькі гномики. Ідете лісом, і кожний із вас знайшов кленовий листочок... Хто – жовтий, хто – червоний. Від нього розливається тепло по всьому тілу. Раптом вітерець підняв листочок у повітря, і ви полетіли на ньому. Летите високо, все, що видніється внизу, здається вам маленьким. А ось і  озерце . Листочок опустився на воду і перетворився на човник. Ви погойдуєтеся на хвилях… Поверніть свої щічки до сонечка, нехай воно їх трішки попестить своїми промінчиками. Налетів вітерець, і ви знову піднялися вгору. Ось наш садок, і вам час повертатися до свого будиночку. Подякуйте листочку... Попрощайтеся...

  1. «Сніжок»

Інструктор. Падає ніжний, пухнастий сніжок. Ми – сніжинки, що летять і кружляють у повітрі. Нам легко, радісно, весело. Подув вітерець, грає ніжна, загадкова музика. Ми танцюємо... Вдих на повні груди, нас переповнює радість – видих, хочеться літати, бути невгамовними, радіти життю! Будьте завжди щасливими, ніжними, добрими!

  1. «Подорож»

Інструктор. Ми заходимо у вагон великого потягу, обираємо собі поличку, зручно лягаємо, заплющуємо оченята. Потяг рушає, і ми чуємо спочатку повільний, потім прискорений стукіт коліс – стук-стук, стук-стук... Повз нас пролітають ліси, поля, ріки...  Легкий вітерець подуває на нас, промінчики сонечка пестять своїм теплом. Нам приємно під стукіт коліс дивитися на пейзажі за вікном. Але потяг уповільнює хід, поступово зупиняємося – і ми знову опиняємося вдома, у нашому дитячому садочку.

  1. «Крапельки»

Інструктор. Уявіть, що ви – крапельки дощу, які  живуть на білій хмарці.  Раптом хмаринці набридло плавати в небі. Вона вирішила розсипати крапельки дощу на землю. Ви полетіли до землі: одні крапельки впали на травичку, інші – на квіточки, решта – на землю. Крапельки напоїли землю, вмили квіти і травичку. Духмяний аромат квітів і трави наповнював повітря. Ми вдихаємо аромат, насолоджуємося красою.

  1. «Політ на повітряній кульці»

Звучить музика. Діти лягають на килимок, тримаючи в руках повітряні кульки, дивляться на них.

Інструктор.  Уявіть, що ви – маленькі-маленькі гномики. Ви йдете лісом і кожний із вас знаходить кульку, берете її в руки, вона зеленого кольору, від неї розливається тепло, спокій по всьому тілу. Раптом вітерець підняв кульку в повітря і ви полетіли. Летите високо-високо. Усе, що є внизу, здається маленьким. А ось лісова галявина, кулька опустилася і перетворилася на зелений листочок. Підставте щічки до листочка, нехай він трішки попестить їх. Налетів вітерець – і ви знову піднялися вгору. Ось наш садочок, і вам час повертатися до свого будиночку. Подякуйте кульці, попрощайтеся, посміхніться і скажіть: « Веселий сміх — це здоров'я! »

                                                                                                         

                                                                                                                     Додаток 2.

Таблиця 5. Дитячий фітнес в соціальних мережах.

                    Зміст

            Адреса  на посилання

Дитячий фітнес#1 Комплекс вправ для дітей в домашніх умовах.

https://www.youtube.com/watch?v=4obP2ah39n0&t=33s

Дитячий фітнес#2 Комплекс фізичних вправ для розвитку мязів ніг та нижньої частини живота.

https://www.youtube.com/watch?v=L8N45yKx2Ww                                  

 

Веселі вправи

https://www.youtube.com/watch?v=5eie_sJTZ1Y

Tabata Workout for Kids!

https://www.youtube.com/watch?v=GzVR5Wz9On0&t=127s

Four minute Tabata with SonoraElementary

https://www.youtube.com/watch?v=MKVe4Zs6KRk&t=175s

Фітнес зарядка для дітей.

https://www.youtube.com/watch?v=3Mfp18fBt-s

Міні-диско.

https://www.youtube.com/watch?v=ST6DqdFlrrQ

Aerodance (аеробіка)

https://www.youtube.com/watch?v=PjOeVTeBX5w

Фітнес –зарядка для дітей

https://www.youtube.com/watch?v=wkoT1i14TzU

Руханка для дошкільнят

https://www.youtube.com/watch?v=kNWwid8OAVM&t=143s

Руханка «Ати лети»

https://www.youtube.com/watch?v=Jl-L-zHQP2A

Дитяча йога «Саргасова перлина»

https://www.youtube.com/watch?v=zrLie3pg6J

Танок-руханка «Тікі-тікі-рум»

https://www.youtube.com/watch?v=UP-ctUE4DHo

Логоритміка «Черепаха»

https://www.youtube.com/watch?v=Q-SAeLwMg18
   

 

 

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Егорова Виктория
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бєлова Людмила Володимирівна
    Гарний підбір матеріалу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Стовбур Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Пащенко Лариса
Додано
18 січня 2021
Переглядів
5962
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку