Навчальна програма "Історія України. 7 клас"

Про матеріал
Навчальна програма "Історія України. 7 клас" укладена на основі модельної навчальної програм «Історія України. 7–9 класи» для закладів загальної середньої освіти (авт. Бурлака О. В., Желіба О. В., Павловська-Кравчук В. А., Худобець О. А., Черкас Б. В., Щупак І. Я.), рекомендованої Міністерством освіти і науки України (наказ Міністерства освіти і науки України від 16 серпня 2023 р. № 1001) до підручника: Хлібовська Г.М. та ін. Історія України: підручник для 7 класу закладів загальної середньої освіти / Г. М. Хлібовська, М. Є. Крижановська, О. В. Наумчук. – Тернопіль: Астон, 2024. – 192 с.: іл.
Перегляд файлу

Навчальний заклад

 

 

                                                                                                                                                                                                        ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                                                                                                                                      Рішенням педагогічної ради

від «___» ____________ 20___ р.

                                                                                                                                                                                                  Протокол № ____

 

 

 

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

«ІСТОРІЯ УКРАЇНИ. 7 клас»

 

 

 

Навчальна програма укладена на основі модельної навчальної програм «Історія України. 7–9 класи» для закладів загальної середньої освіти (авт. Бурлака О. В., Желіба О. В., Павловська-Кравчук В. А., Худобець О. А., Черкас Б. В., Щупак І. Я.), рекомендованої Міністерством освіти і науки України (наказ Міністерства освіти і науки України від 16 серпня 2023 р. № 1001) до підручника: Хлібовська Г.М. та ін. Історія України: підручник  для 7 класу закладів загальної середньої освіти  / Г. М. Хлібовська, М. Є. Крижановська, О. В. Наумчук. – Тернопіль: Астон, 2024. – 192 с.: іл.

 

 

Вчитель: _____________________

 

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

І. Вступ

 

Навчальний предмет «Історія України» спрямований на реалізацію визначених Державним стандартом базової середньої освіти (постанова Кабінету Міністрів України № 898 від 30. 09. 2020 р.) в громадянській та історичній галузі освіти цілей, зокрема формування вільної, творчої та відповідальної особистості, спосіб мислення і дій якої базується на усвідомленні загальнолюдських і національних цінностей; патріота України та прихильника її демократичного устрою; людини, яка шанобливо ставиться до родини, суспільства та навколишнього середовища; поважає права і свободи людини; зберігає українські національні традиції та водночас поважає культуру, звичаї інших народів, толерантно ставиться до різних суспільних поглядів, релігій та їхніх носіїв, якщо це не протирічить загальнолюдським цінностям.

Навчання історії України спрямоване на реалізацію загальної мети базової середньої освіти, яка полягає в розвитку природних здібностей, інтересів, обдарувань учнів, формуванні компетентностей, необхідних для їх соціалізації та громадянської активності, свідомому виборі подальшого життєвого шляху та самореалізації, продовженні навчання на рівні профільної освіти або здобуття професії, вихованні відповідального, шанобливого ставлення до родини, суспільства, навколишнього природного середовища, національних і культурних цінностей українського народу.

Вивчення історичного матеріалу в 7 класі здійснюється системно в таких хронологічних межах – від падіння Західної Римської імперії (476 р.) до початку XVI ст. 

Метою курсу є розвиток особистості учня / учениці через осмислення минулого, сучасного та зв’язків між ними; взаємодії між глобальними, загальноукраїнськими і локальними процесами; формування ідентичності громадянина України, його активної громадянської позиції на засадах демократії, патріотизму, поваги до прав і свобод людини, визнання цінності верховенства права. 

Вимоги до обов’язкових результатів навчання учнів історії України в 7 класі передбачають, що учень / учениця: 

         мислить історико-хронологічно, орієнтується в історичному часі, встановлює причиново-наслідкові зв’язки між подіями, явищами і процесами, діяльністю людей та їх результатами в часі, виявляє зміни і тривалість у житті суспільства; 

         мислить геопросторово, орієнтується в соціально-історичному просторі, виявляє взаємозалежність розвитку суспільства, господарства, культури й навколишнього природного середовища; 

         мислить критично, працює з різними джерелами інформації та формулює історично обґрунтовані запитання; 

         мислить системно, виявляє взаємозв’язок, взаємозалежність та взаємовплив історичних подій, явищ, процесів, постатей у контексті відповідних епох; розуміє множинність трактувань минулого і сучасного та зіставляє їх інтерпретації; 

         усвідомлює власну гідність, реалізує власні права і свободи, поважає права і гідність інших осіб, виявляє толерантність, протидіє проявам дискримінації;

         дотримується демократичних принципів, конструктивно взаємодіє з іншими особами, спільнотою закладу освіти, місцевою громадою і суспільством, долучається до розв’язання локальних, загальнонаціональних і глобальних проблем, усвідомлює необхідність утвердження верховенства права й дотримання правових норм для забезпечення сталого розвитку суспільства;

         дотримується принципів академічної доброчесності в навчанні, науковій та іншій творчій діяльності.

Нормативно-правовою базою навчальної програми «Історія України. 7 клас» є Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VІІІ, Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.02.2020 № 463-ІХ, Державний стандарт базової середньої освіти (Постанова КМУ № 898 від 30.09.2020 р.), Типова освітня програма для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти (наказ Міністерства освіти і науки України від 19.02.2021 р. № 235), Рекомендації щодо оцінювання результатів навчання здобувачів освіти відповідно до Державного стандарту базової середньої освіти (наказ Міністерства освіти і науки України від 02.08.2024 р. № 1093), модельна навчальна програма «Історія України. 7–9 класи» для закладів загальної середньої освіти (авт. Бурлака О. В., Желіба О. В., Павловська-Кравчук В. А., Худобець О. А., Черкас Б. В., Щупак І. Я.), рекомендована Міністерством освіти і науки України (наказ Міністерства освіти і науки України від 16.08.2023 р. № 1001).

Програма складається з пояснювальної записки, структурованих за розділами вимог до очікуваних результатів навчання учнів, розкритих в орієнтирах для оцінювання (за додатком 18 до Державного стандарту базової середньої освіти), змісту навчально-пізнавальної діяльності як основи для досягнення цих результатів, а також видів і прикладів навчальної діяльності. Очікувані результати навчально-пізнавальної діяльності зорієнтовані на реалізацію компетентнісного потенціалу громадянської та історичної освітньої галузі, визначеного у додатку 17 до Державного стандарту базової середньої освіти і викладені через уміння та ставлення, які відповідають діяльнісному, знаннєвому та ціннісному компонентам ключових компетентностей громадянської та історичної освітньої галузі.

Зміст навчально-пізнавальної діяльності кожного розділу програми містить перелік історичних сюжетів і визначається:

         розвиваючим значенням історичного матеріалу для формування в учнів/учениць загальнолюдських цінностей;

         виховним потенціалом для ствердження української історичної пам’яті та виховання патріотизму;

         потенціалом відібраного історичного матеріалу для використання в практичному житті молоді (питання захисту прав людини; розуміння можливостей демократії; шляхи морального самовдосконалення та особистого успіху тощо);

         ступенем впливу певних історичних подій і явищ на формування й розвиток сучасної цивілізації, досягнення якої має опанувати учень тощо.

Дана програма складена з урахуванням положень Навчальної програми з історії України для 7-9 класів закладів загальної середньої освіти, затвердженої Міністерством освіти і науки України (наказ Міністерства освіти і науки України № 698 від 03 серпня 2022 р.). Історичний матеріал інтегрований питаннями всесвітньої історії та громадянської освіти.

ІІ. Змістовна частина

 

Структура курсу

Кіл-ть год.

Розділ 1. Вступ. Виникнення та становлення Русі-України

7

Розділ 2. Русь-Україна наприкінці Х – у першій половині ХІ ст.

7

Розділ 3. Русь-Україна у другій половині ХІ – першій половині ХІІІ ст.

7

Розділ 4. Волинсько-Галицьке князівство («держава Романовичів»)

6

Розділ 5. Руські землі у складі східноєвропейських держав XIV – на початку XV ст. Кримське ханство

7

Узагальнення до курсу. Історія Руси-України в контексті епохи середніх віків

1

Всього

35

 

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА З ІСТОРІЇ УКРАЇНИ 

(35 годин, 1 година на тиждень)

№  уро ку

Кілть год.

Зміст навчально-пізнавальної діяльності

Очікуванні результати навчання

Види навчальної діяльності

 

 

Розділ 1. Вступ. Виникнення та становлення Русі-України (7 год.)

1

1

СЕРЕДНІ ВІКИ НА ТЕРЕНАХ

УКРАЇНИ

Базові знання:

                     знає хронологічні межі Середньовіччя, час Великого розселення слов’ян, утворення Русі-України, діяльності перших князів/княгинь Русі-України;

                     знає факти діяльності князів Олега, Ігоря, Святослава, княгині Ольги;

                     розуміє зміст термінів, понять і назв «Велике розселення слов’ян», «Русь» («Русь-Україна»), «князь», «дружина», «полюддя», «данина», «хозари», «печеніги», «Імперія ромеїв (Візантія)».

Уміння:

                     співвідносить       історичні    періоди           європейського

Середньовіччя і княжої доби в Україні, а саме:

а) період становлення племінних князівств i союзів на

Навчальнопізнавальна, дослідницька, творча. Діагностуванн

я      з       метою

виявлення рівня сформованості компетентност ей за курсом 6 класу, робота (фронтальна або групова) з

2

1

ВЕЛИКЕ РОЗСЕЛЕННЯ

СЛОВЯН. ГОСПОДАРСТВО ТА

СУСПІЛЬСТВО СЛОВЯН

3

1

НАРОДИ ПІВНІЧНОГО

ПРИЧОРНОМОРЯ

4

1

СУСІДИ СХІДНИХ СЛОВЯН.

УТВОРЕННЯ ДЕРЖАВИ РУСІ-

УКРАЇНИ

5

1

ПЕРШІ КНЯЗІГОР, ОЛЬГА, СВЯТОСЛАВ)

6

1

ПРАКТИЧНА РОБОТА «Князь Святослав Ігорьович»

 

7

1

УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА

ТЕМАТИЧНИЙ КОНТРОЛЬ ЗА РОЗДІЛОМ «Вступ.

Виникнення та становлення Русі-

України»

українських теренах (V–IX ст.) – з добою раннього європейського Середньовіччя (середина V ст. – кінець IХ ст.);

б) період існування Русі (IX–XIII ст.) – з добою зрілого

Середньовіччя (Х–ХІІІ ст.);

в) період руських князівств XIII–XVI ст.) – з добою пізнього Середньовіччя (XІV–XV ст.);

                   упорядковує         у        визначений           спосіб           хронологічну

інформацію про історичні події й процеси у межах розділу;

                   виявляє чинники, що впливали на державотворчі процеси доби становлення Русі-України, піднесення Києва, та історичні, природні умови розвитку держави;

                   визначає та зіставляє наміри та результати діяльності перших князів Русі-України; висловлює обґрунтовані судження щодо їх ролі в минулому;

                   коректно використовуючи відповідні поняття і терміни визначає причини і приводи, сутність, результати і наслідки історичних подій, явищ, процесів в межах розділу;

                   використовує історичну карту як джерело історичної інформації; позначає на карті території розселення слов’янських племен на теренах України, зміни території Русі-України, напрямки походів київських князів ІХ–Х ст.; ● наводить приклади тривалості і змінності географічних та історичних назв (топонімів, етнонімів тощо) на прикладі Русі-України;

навчальним текстом, пошук відповідей на питання та конструюванн

я власних питань до

навчального матеріалу, історичною/ко нтурною картами, складання синхронізован

ої          таблиці

«Русь-Україна та і світ за доби

Середньовіччя

»,            аналіз

історичних джерел

(документів) за запропоновано

 

 

 

 

                   аналізує різновидові історичні джерела з історії Великого розселення слов’ян та періоду утворення Русі-України за запропонованим вчителем алгоритмом;

                   за самостійно визначеними критеріями добирає інформацію для виконання завдання, побудови текстової відповіді, аргументує свій вибір;

                   співставляє особливості виникнення і розвитку держави Русі-України та ранньосередньовічних держав Європи.

Ставлення:

                   обґрунтовує історичне значення виникнення Русі-України як важливого етапу української історії;

                   докладно описує проблеми, з якими стикаються різні спільноти (на прикладі Русі-України) та шляхи і способи їх подолання;

                   оцінює якість виконання роботи за допомогою рефлексії та конструктивного зворотного зв’язку.

ю вчителем пам’яткою для роботи, підготовка творчих проєктів  

 

Розділ 2. Русь-Україна наприкінці Х – у першій половині ХІ ст. (7 год.)

8

1

КНЯЗЬ ВОЛОДИМИР ВЕЛИКИЙ. ВПРОВАДЖЕННЯ ХРИСТИЯНСТВА

Базові знання:

                   знає час хрещення Русі-України;

                   знає факти діяльності Володимира Великого, Ярослава Мудрого;

                   розуміє зміст термінів, понять і назв «князь», «вотчина», «графіті», «ікона», «мозаїка», «фреска», «книжкова мініатюра», «язичництво», «християнство», «реформа», «шлюбна дипломатія», «Руська правда», «митрополія»,

Репродуктивна , дослідницька, творча, проєктна.

Створення за навчальним

текстом         та

історичними

9

1

РУСЬКРАЇНА ЗА ЯРОСЛАВА МУДРОГО

10

1

ПОЛІТИЧНИЙ УСТРІЙ ТА СУСПІЛЬНЕ ЖИТТЯ

11

1

ПРАКТИЧНА РОБОТА.

 

 

 

«Руська правда» - історичне джерело про

правове становище різних груп населення РусіУкраїни

«централізована монархія-імперія».  

Уміння:

                   упорядковує у визначений спосіб інформацію про історичні події й процеси у межах розділу/курсу;

                   порівнює діяльність та висловлює обґрунтовані судження щодо ролі князів Володимира Святославича та Ярослава Володимировича та перших князів/княгинь Русі-України, інших історичних діячів доби Середньовіччя (за вибором); ● визначає передумови, причини, розрізняє результати і наслідки історичних подій, явищ, процесів у межах розділу; ● пов’язує історичні події, явища, процеси (в межах розділу) з географічним простором, позначає їх на карті та використовує карту для їх опису і пояснення, визначає належність культурно-історичних пам’яток, господарських об’єктів часів Русі-України до географічних, етнографічних та історичних регіонів;

                   характеризує чинники, що впливали на заняття людей, спосіб ведення господарства, соціальний устрій, визначає тенденції економічного розвитку, зіставляє господарський і соціальний розвиток руського та західноєвропейських суспільств.

Ставлення:

                   оцінює місце періоду розквіту Русі-України як важливого етапу в історії українського народу;

                   пропонує заходи щодо збереження культурно-історичної

джерелами графічних проєктів «Русь-Україна

за              доби

розквіту», словникова робота, складання синхронізован

ої          таблиці

«Русь-Україна та і світ за доби

Середньовіччя », вправи на впорядкування хронологічної інформації, укладання   за картою        (за допомогою легенди) розповіді    про діяльність

12

1

ГОСПОДАРСЬКЕ ТА ПОВСЯКДЕННЕ ЖИТТЯ

13

1

КУЛЬТУРА РУСІКРАЇНИ

НАПРИКІНЦІ Х У ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ ХІ СТ.

14

1

УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА

ТЕМАТИЧНИЙ КОНТРОЛЬ ЗА РОЗДІЛОМ «Русь-України наприкінці Х – у першій половині ХІ ст.»

 

 

 

 

 

спадщини Русі-України;

● оцінює якість виконання роботи за допомогою рефлексії та конструктивного зворотного зв’язку.

історичних діячів/діячок,

підготовка і презентація творчих

проєктів          з

історії

культури РусіУкраїни, дослідницький проєкт «Пам’ятки культури Русі-

України       в сучасному просторі».

Розділ 3. Русь-Україна у другій половині ХІ – першій половині ХІІІ ст. (7 год.)

15

1

ПОЛІТИЧНА

РОЗДРОБЛЕНІСТЬ РУСІУКРАЇНИ. РУСЬКРАЇНА ЗА

ПРАВЛІННЯ ЯРОСЛАВИЧІВ.

ВОЛОДИМИР МОНОМАХ

Базові знання:

                   знає дату Любецького з’їзду князів, правління тріумвірату

Ярославичів,        Володимира         Мономаха, Мстислава Володимировича, Ярослава Осмомисла, першої писемної згадки назви «Україна» в писемних джерелах.

Уміння:

                   упорядковує у визначений спосіб інформацію про історичні події й процеси у межах розділу/курсу,

Репродуктивна , дослідницька, творча, проєктна.

Складання за навчальним

текстом         та

історичними

16

1

ПРАКТИЧНА РОБОТА «Князь Володимир Мономах»

17

1

ПОЛІТИЧНИЙ ТА

 

 

 

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ

РОЗВИТОК КИЇВСЬКОГО,

ПЕРЕЯСЛАВСЬКОГО ТА ЧЕРНІГІВСЬКОГО КНЯЗІВСТВ В СЕРЕДИНІ ХІІ ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ ХІІІ СТ.

синхронізує події на українських теренах з подіями у світі; ● визначає чинники, прояви та наслідки політичної роздробленості Русі-України;

                   характеризує відносини Русі-України з сусідніми народами і державами;

                   зіставляє наміри та результати діяльності історичних діячів (на прикладі Ізяслава, Святослава Всеволодовича, Ярославичів, Володимира Мономаха, Мстислава

Володимировича, Ярослава Осмомисла);

                   пояснює причини і приводи, результати і наслідки історичних подій, явищ, процесів, використовуючи відповідні поняття і терміни (в межах розділу);

                   описує історичні події, явища і процеси за картою, визначає території князівств у період роздробленості Русі-

України, земель сусідніх з Руссю-Україною народів і держав;

                   характеризує відносини руських князівств із сусідніми народами/державами;

                   визначає чинники, особливості розвитку культури РусіУкраїни та сусідніх спільнот у другій половині ХІ – першій половині ХІІІ ст.;

                   презентує культурні здобутки рідної та інших соціокультурних спільнот періоду другої половини ХІ – першої половини ХІІІ ст.;

                   розпізнає культурно-історичні пам’ятки та характеризує їх

джерелами систематичної таблиці діяльності правителів Русі-України

(у            межах

розділу), робота синхронізован ою     таблицею

«Русь-

Україна       та           і світ за           доби Середньовіччя

»,           робота

(позначення об’єктів,

«читання» за допомогою легенди)     з

історичними/к онтурними картами, словникова

18

1

ГАЛИЦЬКЕ ТА ВОЛИНСЬКЕ

КНЯЗІВСТВА В ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ ХІІ СТ.

19

1

ВІДНОСИНИ РУСЬКИХ

КНЯЗІВСТВ ІЗ СУСІДАМИ.

КРИМ

 

20

1

КУЛЬТУРА РУСІКРАЇНИ В ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ ХІ ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ ХІІІ СТ.

21

1

УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА

ТЕМАТИЧНИЙ КОНТРОЛЬ ЗА

РОЗДІЛОМ «Русь-Україна у другій половині ХІ – першій половині ХІІІ ст.»

 

 

 

 

художні і мистецькі особливості.

Ставлення:

               наводить приклади, як особистість може впливати на політичні і суспільні процеси (на прикладі Русі-України та руських князівств на українських землях);

               визнає потребу та пропонує шляхи збереження історикокультурних пам’яток на теренах України;

               визначає історичне значення періоду історії українських земель у другій половині ХІ – першій половині ХІІІ ст. в історії українського державотворення.

робота, аналіз за визначени алгоритмом історичних документів, підготовка презентація творчих проєктів історії

м

і

з

 

 

 

 

культури «Русі- України», написання міністатті на визначену тему, дискусія «Політична роздробленість Русі- України: збіг обставин чи історична закономірність

».

Розділ 4. Волинсько-Галицьке князівство («держава Романовичів») (6 год.)

 

22

1

УТВОРЕННЯ ВОЛИНСЬКОГАЛИЦЬКОГО КНЯЗІВСТВА

ДЕРЖАВИ РОМАНОВИЧІВ»)

Базові знання:

                   знає час утворення Волинсько-Галицького князівства («держави Романовичів»), діяльності Романа Мстиславича, короля Данила, Юрія І, походів походи монголів на українські землі, боротьби за землі Волинсько-Галицького князівства між Угорщиною та Польщею, дати битви на р. Калка, коронації Данила Романовича; 

                   розуміє зміст термінів, понять і назв «король», «хан», «ярлик», «баскак», «Золота Орда», «монгольська навала».

Уміння:

                   упорядковує у визначений спосіб хронологічну інформацію про історичні події й процеси у межах розділу/курсу, синхронізує події на українських теренах з подіями у світі;

                   визначає передумови, причини і приводи, розрізняє результати і наслідки історичних подій, явищ, процесів (на прикладі монгольської навали на Русь та подій історії Волинсько-Галицького князівства);

                   співставляє історичні умови, особливості розвитку Волинсько-Галицького князівства («держави Романовичів») та сусідніх держав;

                   характеризує чинники розвитку, політичний устрій, економічний розвиток Волинсько-Галицького князівства («держави Романовичів»);

                   зіставляє наміри, способи та результати діяльності

Репродуктивна , дослідницька, творча, проєктна. Навчальнопізнавальна

робота            з

навчальним текстом, словникова робота, складання карти           пам’яті

«ВолинськоГалицьке князівство   в системі міжнародних відносин», складання хронологічної/ синхроні зованої таблиці «РусьУкраїна           та      і

23

1

МОНГОЛЬСЬКА НАВАЛА. СТВОРЕННЯ ЗОЛОТОЇ ОРДИ

24

1

ПРАКТИЧНА РОБОТА «Князь

Данило Романович

(Галицький), король Данило»

25

1

ВОЛИНСЬКОАЛИЦЬКА

ДЕРЖАВА ЗА НАСТУПНИКІВ

ДАНИЛА РОМАНОВИЧА

26

1

КУЛЬТУРА ВОЛИНСЬКОГАЛИЦЬКОГО КНЯЗІВСТВА

ДЕРЖАВИ РОМАНОВИЧІВ»)

27

1

УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА

ТЕМАТИЧНИЙ КОНТРОЛЬ ЗА

РОЗДІЛОМ «Волинсько-

Галицьке князівство

(«держава Романовичів»)

 

 

 

 

правителів Волинсько-Галицького князівства («держави Романовичів») та сусідніх держав;

                   описує історичні події, явища і процеси за картою, визначає територію Волинсько-Галицького князівства та сусідніх держав, напрямки походів монголів на Русь, подій, пов’язаних із діяльністю правителів «держави

Романовичів»;

                   визначає чинники розвитку та особливості розвитку культури Волинсько-Галицького князівства («держави Романовичів»);

                   визначає вплив монгольської навали на політичний, економічний та культурний розвиток українських земель; вплив сусідніх держав на політичний, економічний та культурний розвиток земель Волинсько-Галицького князівства («держави Романовичів»).

Ставлення:

                   формулює і аргументовано висловлює, відстоює у дискусії власні погляди та переконання;

                   дає оцінку діяльності видатних історичних діячів Волинсько-Галицького князівства («держави Романовичів»); ● оцінює якість виконання навчальної роботи за допомогою рефлексії та конструктивного зворотного зв’язку.

світ    за           доби Середньовіччя », розповідь за історичною

картою       про

історичні події,           робота (позначення об’єктів) контурними картами, аналіз за визначеним алгоритмом історичних документів, складання карт-пам’яті за результатами дослідницької діяльності,

підготовка і презентація творчих проєктів, дискусія,

 

 

 

 

 

дебати.

Розділ 5. Руські землі у складі східноєвропейських держав XIV – XV ст. Кримське ханство (7 год.)

28

1

УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ У СКЛАДІ

ВЕЛИКОГО КНЯЗІВСТВА

ЛИТОВСЬКОГО

Базові знання:

                   знає час входження українських земель до складу Великого князівства Литовського, Угорщини, Польщі, Молдови, Османської імперії, створення Кримського ханства, існування держави Феодоро, поширення магдебурзького права на українських теренах; дати битви на р. Сині Води, Кревської унії, Городельської унії,

Грюнвальдської битви;

                   знає факти діяльності Ольгерда, Вітовта, Свидригайла,

Костянтина Івановича Острозького, Юрія Котермака (Дрогобича), Хаджі І Герая;

                   розуміє зміст термінів, понять і назв «еліта», «шляхта», «магнат», «султан», «унія», «магдебурзьке право», «самоврядування», «інкорпорація».

Уміння:

                   упорядковує у визначений спосіб хронологічну інформацію про історичні події й процеси у межах розділу/курсу, синхронізує події на українських теренах з подіями у світі;

                   розрізняє економічні, політичні, культурно-інтелектуальні чинники розвитку суспільства на українських теренах залежно від особливостей устрою та соціальноекономічного розвитку держав, до складу яких входили

Репродуктивна , дослідницька, творча, проєктна.

Складання за навчальним

текстом         та

історичними джерелами карт пам’яті, порівняльної таблиці «Статус українських земель у складі іноземних держав», словникова робота, складання хронологічної/ синхроні

29

1

ПРАКТИЧНА РОБОТА «Князь

Костянтин Іванович Острозький»

30

1

ГАЛИЧИНА ТА ЗАХІДНЕ

ПОДІЛЛЯ В СКЛАДІ

ПОЛЬСЬКОГО КОРОЛІВСТВА.

УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ У СКЛАДІ УГОРЩИНИ, МОЛДОВИ

УСОАЛАХІЇ),

ОСМАНСЬКОЇ ІМПЕРІЇ

31

1

ДЕРЖАВА ФЕОДОРО. КРИМСЬКЕ ХАНСТВО

32

1

СУСПІЛЬНЕ ЖИТТЯ НА

ТЕРЕНАХ УКРАЇНИ В ХІV

XV СТ. ГОСПОДАРСЬКИЙ І

СОЦІАЛЬНИЙ РОЗВИТОК

33

1

РОЗВИТОК УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ В ХІV XV СТ.

ЦЕРКОВНЕ ЖИТТЯ НА

ТЕРЕНАХ УКРАЇНИ В ХІV

 

 

 

XV СТ.

українські землі в XIV-XV ст.;

                   визначає механізми інкорпорації (включення) українських земель до складу сусідніх держав;

                   висловлює обґрунтовані судження щодо ролі особи в минулому та сучасному (на прикладах історичних постатей в межах теми); ролі руських еліт у державотворчих процесах на східноєвропейських теренах у XIV-XV ст.;

                   визначає передумови, причини, розрізняє результати і наслідки історичних подій, явищ, процесів (на матеріалі розділу);

                   пов’язує історичні події, явища, процеси (в межах розділу) з географічним простором, позначає їх на карті та використовує карту для їх опису і пояснення, визначає належність культурно-історичних пам’яток XIV-XV ст. до географічних, етнографічних та історичних регіонів; ● виявляє і характеризує особливості становища різних соціальних верств і груп українського суспільства (залежно від держави, до складу якої входили українські землі);

                   пояснює вплив поширення магдебурзького права на становлення демократичних традицій управління;

                   простежує впливи культури сусідніх народів/держав на розвиток культури українського народу;

                   визначає за наданим алгоритмом достовірність історичної інформації в рамках теми.

Ставлення:

зованої таблиці,

розповідь    за історичною картою, позначення історикогеографічних об’єктів      на контурній карті, аналіз за визначеним алгоритмом історичних документів, дослідницький проєкт         «Роль української

шляхти       у державотворчи х процесах Великого князівства Литовського»,

34

1

УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА

ТЕМАТИЧНИЙ КОНТРОЛЬ ЗА

РОЗДІЛОМ «Руські землі у складі східноєвропейських держав XIV – XV ст.

Кримське ханство»

 

 

 

 

                   формулює і аргументовано висловлює, відстоює у дискусії власні погляди та переконання;

                   презентує здобутки української та інших соціокультурних спільнот в хронологічних межах теми;

                   оцінює якість виконання роботи за допомогою рефлексії та конструктивного зворотного зв’язку.

підготовка і презентація творчих проєктів, написання навчального історичного есе.

Узагальнення до курсу. Історія Русі-України в контексті епохи середніх віків (1 год.)

35

1

ІСТОРІЯ РУСІКРАЇНИ В

КОНТЕКСТІ ЕПОХИ СЕРЕДНІХ ВІКІВ

Базові знання:

                   знає час створення та існування та територіальне розташування держав на теренах українських земель за доби Середньовіччя, дати вирішальних подій української історії (в межах курсу), час діяльності визначних історичних особистостей на українських теренах;

                   пам’ятки культурної спадщини українських земель періоду Середньовіччя.

Уміння:

                   простежує тяглість історичного процесу доби РусіУкраїни;

                   співставляє особливості суспільного розвитку на українських теренах та у Європі, наводить приклади спільного й відмінного в історичних подіях, явищах і процесах;

                   за визначеними критеріями визначає зміни у житті

Репродуктивна

,         творча, проєктна.

Узагальнююча гра-вікторина, виконання навчальних

завдань       з метою узагальнення і корекції знаннєвого компоненту, складання узагальнюючи

х блок-

 

 

 

українського суспільства та наводить приклади цих змін протягом середньовічної історії (з допомогою вчителя);

                   спираючись на логіку причинно-наслідкових і просторових зв’язків, прогнозує подальший перебіг подій, явищ, процесів та оцінює можливі зміни в розвитку суспільства в наступний історичний період;

                   пояснює важливість заходів щодо збереження і популяризації пам’яток історії, культури та туристичних об’єктів і бере участь у таких заходах;

                   використовує інформацію із суміжних галузей знань для характеристики минулих і сучасних суспільних подій, явищ, процесів. Ставлення:

                   аргументовано висловлює власні судження стосовно важливості духовних і матеріальних здобутків українського суспільства та сусідніх народів доби Русі-України для подальшого суспільного розвитку, діяльності історичних діячів/діячок.

схем,         карт-

пам’яті, ілюстрованих ліній

часу тощо; підготовка і презентація узагальнюючи

х           творчих

проєктів

 

КАЛЕНДАРНО-ТЕМАТИЧНЕ ПЛАНУВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ З ІСТОРІЇ УКРАЇНИ  

 (35 год., 1 год. на тиждень)

Календарно-тематичне планування навчального матеріалу укладено на основі модельної навчальної програм «Історія України. 7–9 класи» для закладів загальної середньої освіти (авт. Бурлака О. В., Желіба О. В., ПавловськаКравчук В. А., Худобець О. А., Черкас Б. В., Щупак І. Я.), рекомендованої Міністерством освіти і науки України

(наказ Міністерства освіти і науки України від 16 серпня 2023 № 1001) до підручника: Хлібовська Г.М. та ін. Історія України: підручник  для 7 класу закладів загальної середньої освіти  / Г. М. Хлібовська, М. Є. Крижановська, О. В. Наумчук. – Тернопіль: Астон, 2024. – 192 с.: іл.

№  уро ку

Дата уроку

Зміст навчально-пізнавальної діяльності

Домашнє завдання

Примітки 

Розділ 1. Вступ. Виникнення та становлення Русі-України (7 год.)

1

 

 

СЕРЕДНІ ВІКИ НА ТЕРЕНАХ УКРАЇНИ

1.     Періодизація доби Середньовіччя

2.     Джерела з історії середніх віків

3.     Велике розселення слов’ян

§ 1

 

2

 

 

ВЕЛИКЕ РОЗСЕЛЕННЯ СЛОВЯН. ГОСПОДАРСТВО ТА СУСПІЛЬСТВО СЛОВЯН

1.     Антський племінний союз

2.     Зміна організації влади у східних слов’ян та їхні поселення

3.     Господарство та вірування східних слов’ян – предків українців

§ 2

 

3

 

НАРОДИ ПІВНІЧНОГО ПРИЧОРНОМОРЯ

1. Авари. Хозари 2. Печеніги

3. Народи Криму

§ 3

 

4

 

 

СУСІДИ СХІДНИХ СЛОВЯН. УТВОРЕННЯ ДЕРЖАВИ РУСІКРАЇНИ

1.     Сусіди східних слов’ян

2.     Утворення Русі-України

3.     Зміцнення Київської держави

§ 4

 

5

 

ПЕРШІ КНЯЗІГОР, ОЛЬГА, СВЯТОСЛАВ)

1.     Княжіння Ігоря Рюриковича

2.     Київська княгиня Ольга

3.     Князь Святослав Ігорьович

§ 5

 

 

6

 

ПРАКТИЧНА РОБОТА «Князь Святослав Ігорьович»

§ 6

 

7

 

УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА ТЕМАТИЧНИЙ КОНТРОЛЬ ЗА РОЗДІЛОМ «Вступ. Виникнення та становлення Русі-України»

§ 1 – 6

 

Розділ 2. Русь-Україна наприкінці Х – у першій половині ХІ ст. (7 год.)

8

 

КНЯЗЬ ВОЛОДИМИР ВЕЛИКИЙ. ВПРОВАДЖЕННЯ ХРИСТИЯНСТВА

1.     Внутрішня політика Володимира Великого

2.     Зовнішня політика

3.     Релігійні реформи князя Володимира

§ 7

 

 

 

9

 

РУСЬКРАЇНА ЗА ЯРОСЛАВА МУДРОГО

1.     Утвердження князя Ярослава при владі

2.     Мудрість – дар князя Ярослава

3.     Зовнішньополітичні орієнтири Ярослава Мудрого

§ 8

 

10

 

ПОЛІТИЧНИЙ УСТРІЙ ТА СУСПІЛЬНЕ ЖИТТЯ

1.     Суспільне життя

2.     Причини появи міст

3.     Київська держава – централізована монархія-імперія

§ 9

 

11

 

ПРАКТИЧНА РОБОТА. «Руська правда» - історичне джерело про правове становище різних груп населення Русі-України

§ 12

 

12

 

ГОСПОДАРСЬКЕ ТА ПОВСЯКДЕННЕ ЖИТТЯ

1.     Промисли. Сільське господарство

2.     Ремесла. Торгівля

3.     Повсякденне життя

§ 10

 

13

 

КУЛЬТУРА РУСІКРАЇНИ НАПРИКІНЦІ Х У ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ ХІ СТ.

1.     Писемність. Освіта

2.     Архітектура

§ 11

 

 

 

 

3. Фольклор. Музична творчість. Дозвілля

 

 

14

 

УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА ТЕМАТИЧНИЙ КОНТРОЛЬ ЗА РОЗДІЛОМ «Русь-України наприкінці Х – у першій половині ХІ ст.»

§ 7 – 12

 

Розділ 3. Русь-Україна у другій половині ХІ – першій половині ХІІІ ст. (7 год.)

15

 

ПОЛІТИЧНА РОЗДРОБЛЕНІСТЬ РУСІКРАЇНИ. РУСЬКРАЇНА ЗА ПРАВЛІННЯ

ЯРОСЛАВИЧІВ. ВОЛОДИМИР МОНОМАХ

1.     Правління Ярославичів

2.     Князівські з’їзди (снеми)

3.     Русь-Україна за Володимира Мономаха і Мстислава Великого

§ 13

 

16

 

ПРАКТИЧНА РОБОТА «Князь Володимир Мономах»

§ 18

 

17

 

ПОЛІТИЧНИЙ ТА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК КИЇВСЬКОГО, ПЕРЕЯСЛАВСЬКОГО ТА ЧЕРНІГІВСЬКОГО КНЯЗІВСТВ В СЕРЕДИНІ ХІІ ПЕРШІЙ

ПОЛОВИНІ ХІІІ СТ.

1.     Причини політичної роздробленості Русі-України

2.     Київське князівство за доби політичної роздробленості

3.     Чернігівське і Переяславське князівства

§ 14

 

18

 

ГАЛИЦЬКЕ ТА ВОЛИНСЬКЕ КНЯЗІВСТВА В ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ ХІІ СТ.

1.     Утворення Галицького князівства

2.     Правління Ярослава Осмомисла

3.     Волинське князівство

§ 15

 

19

 

ВІДНОСИНИ РУСЬКИХ КНЯЗІВСТВ ІЗ СУСІДАМИ. КРИМ

1.     Половці

2.     Монголи. Мешканці Криму

3.     Держава Феодоро

§ 16

 

20

 

КУЛЬТУРА РУСІКРАЇНИ В ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ ХІ ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ ХІІІ СТ.

§17

 

 

 

 

1.     Освіта. Наукові знання

2.     Архітектура

3.     Образотворче мистецтво

 

 

21

 

УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА ТЕМАТИЧНИЙ КОНТРОЛЬ ЗА РОЗДІЛОМ «Русь-Україна у другій половині ХІ – першій половині ХІІІ ст.»

§13 – 18

 

Розділ 4. Волинсько-Галицьке князівство («держава Романовичів») (6 год.)

22

 

УТВОРЕННЯ ВОЛИНСЬКОАЛИЦЬКОГО КНЯЗІВСТВАДЕРЖАВИ

РОМАНОВИЧІВ»)

1.     Правління Романа Мстиславича

2.     Становище у Волинсько-Галицькій державі після смерті князя Романа

3.     Відновлення цілісності Волинсько-Галицької держави

§ 19

 

 

23

 

МОНГОЛЬСЬКА НАВАЛА. СТВОРЕННЯ ЗОЛОТОЇ ОРДИ

1.     Початок боротьби руських князів з монголами

2.     Похід монгольського війська на чолі із ханом Батиєм на Русь-Україну

3.     Підпорядкування руських князівств Золотій Орді

§ 20

 

24

 

ПРАКТИЧНА РОБОТА «Князь Данило Романович (Галицький), король

Данило»

§23

 

25

 

ВОЛИНСЬКОАЛИЦЬКА ДЕРЖАВА ЗА НАСТУПНИКІВ ДАНИЛА РОМАНОВИЧА

1.     Король Данило – будівничий Волинсько-Галицької держави

2.     Правління синів Данила Галицького

3.     Король Юрій І Львович. Розпад Волинсько-Галицької держави

§ 21

 

26

 

КУЛЬТУРА ВОЛИНСЬКОАЛИЦЬКОГО КНЯЗІВСТВАДЕРЖАВИ РОМАНОВИЧІВ»)

1.     Освіта. Наука

2.     Архітектура

3.     Образотворче мистецтво

§ 22

 

 

27

 

УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА ТЕМАТИЧНИЙ КОНТРОЛЬ ЗА РОЗДІЛОМ «ВолинськоГалицьке князівство («держава Романовичів»)

§19 - 23

 

Розділ 5. Руські землі у складі східноєвропейських держав XIV – XV ст. Кримське ханство (7 год.)

28

 

УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ У СКЛАДІ ВЕЛИКОГО КНЯЗІВСТВА ЛИТОВСЬКОГО

1.     Включення руських удільних князівств до складу сусідніх держав

2.     Кревська унія 1385 року

3.     Русько-українські землі за правління князя Вітовта та його наступників

§ 24

 

29

 

ПРАКТИЧНА РОБОТА «Князь Костянтин Іванович Острозький»

§ 29

 

30

 

ГАЛИЧИНА ТА ЗАХІДНЕ ПОДІЛЛЯ В СКЛАДІ ПОЛЬСЬКОГО КОРОЛІВСТВА.

УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ У СКЛАДІ УГОРЩИНИ, МОЛДОВИУСОАЛАХІЇ),

ОСМАНСЬКОЇ ІМПЕРІЇ

1.     Русько-українські землі в Польському королівстві

2.     Становище русько-українських територій в Угорському королівстві та Молдовському князівстві

3.     Захоплення русько-українських земель Московським князівством

§ 25

 

31

 

ДЕРЖАВА ФЕОДОРО. КРИМСЬКЕ ХАНСТВО

1.     Держава Феодоро

2.     Утворення Кримського ханства

3.     Суспільний устрій. Розвиток культури

§ 26

 

32

 

СУСПІЛЬНЕ ЖИТТЯ НА ТЕРЕНАХ УКРАЇНИ В ХІV XV СТ. ГОСПОДАРСЬКИЙ І

СОЦІАЛЬНИЙ РОЗВИТОК

1.     Зміни в суспільному житті

2.     Сільське господарство

3.     Міська економіка. Магдебурзьке право

§ 27

 

33

 

РОЗВИТОК УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ В ХІV XV СТ. ЦЕРКОВНЕ ЖИТТЯ НА

§ 28

 

 

 

ТЕРЕНАХ УКРАЇНИ В ХІV XV СТ.

1.     Особливості розвитку культури. Освіта. Наукові знання

2.     Архітектура й містобудування. Образотворче мистецтво 3. Церковне життя

 

 

34

 

УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА ТЕМАТИЧНИЙ КОНТРОЛЬ ЗА РОЗДІЛОМ «Руські землі у складі східноєвропейських держав XIV – XV ст. Кримське ханство»

§ 24 – 29

 

 

Узагальнення до курсу. Історія Русі-України в контексті епохи середніх віків (1 год.)

35

 

ІСТОРІЯ РУСІКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ЕПОХИ СЕРЕДНІХ ВІКІВ

1.     Здобутки середньовічного русько-українського суспільства

2.     Особливості суспільного життя Русі-України

3.     Внесок Русі-України у формування європейської цивілізації

§ 30

 

 

 

 

ІІІ. Система оцінювання результатів навчання

 

Система оцінювання результатів навчання має базується на положеннях Рекомендацій щодо оцінювання результатів навчання здобувачів освіти відповідно до Державного стандарту базової середньої освіти, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України 02.08.2024 р. № 1093.

Основними видами оцінювання результатів навчання учнів є формувальне оцінювання та підсумкове оцінювання. Формувальне оцінювання спрямоване на відстеження динаміки навчального поступу учнів, визначення їхніх навчальних (освітніх) потреб і скерування освітнього процесу на підвищення ефективності навчання з урахуванням встановлених результатів навчання. Підсумкове оцінювання показує результати навчання та розвитку. 

Оцінювання може здійснюватися як у процесі навчання (поточне), так і на різних його етапах (підсумкове:

тематичне, семестрове, річне).

Оцінювання результатів навчання учнів здійснюється згідно з вимогами до обов’язкових результатів навчання, визначених Державним стандартом на основі компетентнісного підходу. Результати оцінювання виражаються а балах (від 1 до 12) та/або в оціночних судженнях. Критерії оцінювання реалізуються за чотирма рівнями (початковий, середній, достатній, високий). 

Частотність та процедури проведення оцінювання, а також види діяльності, результати яких підлягають оцінюванню, визначають педагогічні працівники з урахуванням дидактичної мети, особливостей змісту навчального предмета та з урахуванням етапу опанування програмовим матеріалом та етапу досягнення очікуваного результату навчання.

Загальні критерії оцінювання результатів навчання здобувачів освіти відповідно до нового Державного стандарту базової середньої освіти

Рівень

Бал

Загальна характеристика

image

1

Учень /учениця:

-                     сприймає і розпізнає інформацію, отриману від учителя (інших осіб); відповідає на прості запитання за змістом почутого / прочитаного, припускається суттєвих змістових і логічних помилок; - виконує частину простих завдань / навчальних дій за наданим зразком з допомогою вчителя;

-                     передає інформацію, намагається висловлювати свої думки, використовуючи короткі однотипні фрази.

2

Учень /учениця:

-                     відтворює незначну частину інформації, отриману від учителя або із запропонованих джерел; знаходить у почутому / прочитаному часткові відповіді на прості запитання; припускається змістових і логічних помилок;

-                     виконує прості завдання / навчальні дії за наданим зразком з допомогою вчителя; показує свою зацікавленість до ідей, висловлених іншими.

-                     комунікує з іншими за потреби, використовує прості однотипні фрази.

3

Учень /учениця:

- відтворює частину інформації, отриманої від учителя або із запропонованих джерел; знаходить у почутому / прочитаному часткові відповіді на запитання; припускається незначних змістових і

 

 

 

логічних помилок;

-                     виконує завдання / навчальні дії за наданим зразком з допомогою вчителя; долучається до роботи в групі.

-                     висловлює свої думки простими фразами/ реченнями; просить надати зворотний зв'язок щодо ступеня розуміння та сприйняття запропонованого.

image

4

Учень / учениця:

-                     відтворює за зразком основну інформацію, отриману із запропонованих джерел; висловлює свої думки, використовуючи отриману інформацію; може пояснити окремі поняття/терміни/навчальні дії; - виконує завдання /навчальні дії за зразком під керівництвом учителя; виконує обов’язки, розподілені в групі;

-                     використовує прості фрази / речення; сприяє спілкуванню та може надати пояснення у межах запропонованої теми.

5

Учень /учениця:

-                     застосовує частково основну інформацію, отриману від учителя або із запропонованих джерел, для виконання навчальних завдань і вирішення проблемних ситуацій; знаходить у почутому/прочитаному відповіді на прості запитання; може пояснити основні поняття / явища /навчальні дії;

-                     виконує навчальні дії за запропонованим алгоритмом, за потреби звертаючись по допомогу; розпізнає проблемні ситуації з допомогою вчителя; виконує завдання в групі відповідно до своєї ролі;

-                     підтримує спілкування в межах запропонованої теми, використовує прості фрази / речення.

6

Учень /учениця:

-                     застосовує інформацію, отриману від учителя або із запропонованих джерел, для виконання навчальних завдань і вирішення проблемних ситуацій; розуміє і пояснює основні поняття/явища/ навчальні дії, наводить прості приклади; 

-                     виконує навчальні дії за запропонованим алгоритмом самостійно; розпізнає проблемні ситуації І висловлює припущення щодо розв’язання їх з допомогою вчителя; виконує спільне завдання в групі

 

 

 

відповідно до визначених обов’язків та своєї ролі;

- спілкується у межах запропонованої теми, використовує прості фрази і речення.

image

7

Учень / учениця:

-                     знаходить у запропонованих джерелах потрібну інформацію для виконання навчальних завдань і вирішення проблемних ситуацій; відповідає на окремі запитання за опрацьованою інформацією; перетворює один вид інформації в інший за зразком; наводить окремі аргументи й приклади на підтвердження висловленої думки;

-                     виконує репродуктивні й частково-пошукові види навчальної діяльності за запропонованим алгоритмом або в співпраці з однокласниками; розпізнає проблемні ситуації, розв'язує їх відомим способом з допомогою вчителя; співпрацює в групі, виконуючи навчальні завдання.

-                     долучається до спілкування в межах запропонованої теми та визначає завдання через поставленні запитання.

8

Учень / учениця:

-                     аналізує інформацію, отриману з обраних джерел, зіставляє, порівнює та групує її за заданою ознакою; вирізняє проблемні ситуації, відповідає на запитання за опрацьованою інформацією; перетворює один вид інформації в інший; наводить певні аргументи, доповнює думку/відповіді однокласників;

-                     виконує окремі пошукові, дослідницькі та/або творчі навчальні дії, розв'язує проблемні ситуації відомими способами з опосередкованою допомогою вчителя; активно співпрацює з іншими, виконуючи навчальні завдання, визначає свої завдання в груповій роботі;

-                     запрошує до спілкування, чітко формулюючи питання та пріоритети для обговорення та у межах запропонованої теми.

9

Учень /учениця:

- аналізує інформацію, отриману з різних джерел; вирізняє проблемні ситуації; добирає прийнятний із запропонованих спосіб для її унаочнення й візуалізації; наводить аргументи та доречні приклади щодо

 

 

 

висловленої думки;

-                     виконує пошукові (дослідницькі) та творчі завдання; розв’язує проблемні ситуації засвоєними раніше способами, пропонує нові способи розв’язання з опосередкованою допомогою вчителя; активно співпрацює з іншими, виконуючи типові та нетипові завдання.

-                     ініціює спілкування та обмінюється інформацією у межах запропонованої теми.

image

10

Учень / учениця:

-                     виокремлює істотну й потрібну інформацію, отриману із різних самостійно вибраних джерел; вирізняє проблемні ситуації, оцінює інформацію за заданими критеріями; ставить запитання; встановлює логічні зв’язки між об’єктами, фактами, явищами;

-                     застосовує здобуті знання й практичні вміння в різних навчальних ситуаціях; здійснює різні види діяльності, пропонує кілька способів розв’язання проблемної ситуації самостійно, у парі або групі; - розвиває ідеї/думки учасників спілкування в межах запропонованої теми та намагається укласти їх у цілісну логічну лінію, розглядаючи різні сторони проблеми.

11

Учень / учениця:

-                     узагальнює інформацію, отриману з різних джерел, оцінює її за визначеними критеріями; знаходить інформацію й аналізує її; висловлює власну позицію, аргументує її, робить висновки;

-                     застосовує здобуті знання й практичні вміння в нестандартних ситуаціях; здійснює різні види діяльності, аналізує власні навчальні дії самостійно, у парі або групі; конструктивно взаємодіє у групі; - узагальнює головний зміст почутого під час спілкування у межах запропонованої теми; обирає оптимальний спосіб взаємодії з іншими для вирішення спільних навчальних завдань.

12

Учень / учениця:

-                     оцінює отриману інформацію, отриману з різних джерел, порівнює та зіставляє її; використовує усвідомлено інформацію в різних ситуаціях;

-                     застосовує здобуті знання й практичні вміння, усвідомлює ризики І прогнозує наслідки; здійснює різні види діяльності самостійно, у парі або групі; аналізує власні навчальні дії, планує свій подальший

 

 

навчальний поступ; ініціює, планує та організує співпрацю в групах для досягнення навчальних цілей, виконання дослідницьких / творчих завдань;

- виступає посередником у спілкуванні у межах запропонованої теми, демонструє толерантність до різних точок зору і надає роз’яснення за потреби іншим учасникам.

 

Критерії оцінювання за освітніми галузями результатів навчання здобувачів освіти відповідно до нового

Державного стандарту базової середньої освіти. Громадянська та історична освітня галузь

Бал

Галузеві критерії

Група 1. Орієнтується в історичному часі та просторі, виявляє взаємозв’язки подій і

явищ

Група 2. Працює з інформацією історичного та

суспільствознавчого змісту

Група 3. Виявляє здатність до співпраці, толерантність, громадянську позицію

1

Учень/учениця: сприймає і розпізнає інформацію щодо історичного часу і простору, отриману від учителя (інших осіб); відповідає на прості запитання.

Учень/учениця:

сприймає і розпізнає інформацію історичного / суспільствознавчого змісту, отриману від учителя (інших осіб); відповідає на прості запитання за змістом почутого / прочитаного.

Учень/учениця: передає інформацію, намагається висловлювати      свої   думки, використовуючи короткі однотипні фрази; відповідає на прості запитання щодо України та спільноти, у якій живе.

2

Учень/учениця:

виконує прості навчальні дії з хронологією та історичною картою за наданим зразком із допомогою вчителя;

Учень/учениця:

відтворює незначну частину' інформації історичного / суспільствознавчого змісту, отриману від учителя або із запропонованих джерел; знаходить у

Учень/учениця:

комунікує з іншими за потреби, використовує прості однотипні фрази; переповідає певні відомості щодо України та спільноти, у якій живе.

 

 

 

почутому/прочитаному часткові відповіді на прості запитання; використовує прості однотипні фрази.

 

3

Учень/учениця:

відтворює частину інформації щодо історичного часу і простору, отриману від учителя або із запропонованих джерел;

знаходить   у почутому/прочитаному часткові

відповіді на запитання;

виконує завдання/навчальні дії за наданим зразком із допомогою вчителя.

Учень/учениця:

відтворює частину історичної / суспільствознавчої інформації, отриманої від учителя або із запропонованих джерел; знаходить у почутому / прочитаному часткові відповіді на запитання різного типу; висловлює свої думки простими фразами/ реченнями.

Учень/учениця: спілкується з іншими у випадку, якщо вони ініціюють комунікацію; відтворює відомості про Україну та спільноту, у якій живе; епізодично бере участь у груповій взаємодії, окремих колективних заходах за пропозицією вчителя.

4

Учень/учениця:

відтворює за зразком основну інформацію щодо історичного часу і простору отриману із запропонованих джерел; виконує завдання /навчальні дії за зразком під керівництвом учителя; надає пояснення у межах запропонованої теми.

Учень/учениця:

відтворює за зразком основну історичну/суспільствознавчу

інформацію, отриману із запропонованих джерел; висловлює свої думки, використовуючи отриману інформацію; пояснює окремі поняття/терміни; використовує прості фрази/речення.

Учень/учениця:

підтримує спілкування в межах запропонованої теми; відтворює інформацію про Україну та спільноти, в яких живе, за зразком; долучається до роботи в групі, виконує призначені обов'язки, бере участь в окремих колективних заходах за пропозицією вчителя.

5

Учень/учениця:

Учень/учениця:

Учень/учениця:

 

 

застосовує частково основну інформацію щодо історичного часу і простору, отриману від учителя або із запропонованих джерел, для виконання навчальних завдань; знаходить   у почутому/прочитаному відповіді на прості запитання; може пояснити основні поняття / явища /навчальні дії; виконує навчальні дії за запропонованим алгоритмом, за потреби звертаючись по допомогу; визначає причини та наслідки подій з допомогою вчителя.

застосовує частково основну історичну / суспільствознавчу інформацію, отриману від учителя або Із запропонованих джерел для виконання навчальних завдань; знаходить у почутому/прочитаному відповіді на прості запитання; пояснює основні поняття, називає історичні / суспільні явища і процеси.

спілкується з іншими за власної ініціативи; характеризує свою приналежність до України та спільноти, у яких живе; виконує завдання в групі відповідно до своєї ролі, бере участь в окремих колективних заходах, проектах за пропозицією інших.

6

Учень/учениця:

застосовує інформацію щодо історичного часу і простору, отриману від учителя або із запропонованих джерел для виконання навчальних завдань; пояснює основні поняття, наводить прості приклади; виконує навчальні дії з хронологією і картами різних типів за

Учень/учениця:

застосовує історичну / суспільствознавчу інформацію, отриману від учителя або із запропонованих джерел для виконання навчальних завдань; розуміє і пояснює основні поняття, явища і процеси та ілюструє простими прикладами, пояснює навчальні дії з інформацією.

Учень/учениця:

долучається до обговорення змодельованих ситуацій та / або суспільно значущих проблем; характеризує свою приналежність до України та спільноти, у яких живе; виконує спільне завдання в групі відповідно до визначених обов’язків та своєї ролі, розпізнає проблемні ситуації’ та висловлює

 

 

запропонованим алгоритмом самостійно.

 

припущення щодо розв’язання їх з допомогою вчителя, бере участь в колективних заходах, проектах.

7

Учень/учениця: знаходить на карті та в документі потрібну інформацію щодо історичного часу і простору для виконання навчальних завдань; відповідає на окремі запитання за опрацьованою інформацією; перетворює один вид інформації в інший за зразком; розпізнає проблемні ситуації і висловлює припущення щодо розв’язання їх із допомогою вчителя; наводить окремі аргументи й приклади на підтвердження висловленої думки; виконує репродуктивні й частково-

пошукові види навчальної діяльності за запропонованим алгоритмом.

Учень/учениця:

знаходить у запропонованих історичних / суспільствознавчих джерелах потрібну інформацію для виконання навчальних завдань; відповідає на окремі запитання за опрацьованою інформацією; перетворює один вид інформації в інший за зразком; наводить окремі аргументи й приклади на підтвердження висловленої думки.

Учень/учениця:

конструктивно обговорює змодельовані ситуації та/або суспільно значущі проблеми; розпізнає проблемні ситуації' в спільноті, у якій живе, класі, школі, висловлює окремі пропозиції щодо способів розв’язання суспільно значущих проблем, спираючись на ідеї Інших; конструктивно співпрацює в групі, виконуючи різні ролі, висловлює окремі ідеї щодо проектів І заходів у школі, класі з опосередкованою допомогою вчителя.

8

Учень/учениця;

аналізує інформацію щодо історичного часу і простору, отриману з обраних джерел; групує

Учень/учениця: аналізує історичну/суспільствознавчу інформацію, отриману з обраних джерел, групує її за заданою

Учень/учениця:

конструктивно обговорює змодельовані ситуації та/або суспільно значущі проблеми, надає

 

 

інформацію з різних джерел за заданою ознакою; вирізняє проблемні ситуації та розв'язує їх відомими способами з опосередкованою допомогою вчителя; виконує окремі пошукові, дослідницькі та/або творчі навчальні дії, зіставляє, порівнює та пояснює опрацьовану інформацію, відповідає на запитання і ставить запитання щодо неї; перетворює один вид інформації в інший; наводить певні аргументи.

ознакою; вирізняє проблемні ситуації в минулому й сьогоденні в різних видах джерел; перетворює один вид інформації в інший; наводить певні аргументи, приклади на підтвердження висловленої думки / позиції; виконує окремі пошукові, дослідницькі та/або творчі навчальні дії, розв’язує проблемні ситуації за алгоритмом, відомими / запропонованими способами.

підтримку іншим через поставлені запитання; комунікує з приводу вирішення проблемних ситуацій у різних спільнотах, висловлює пропозиції щодо способів їх розв’язання; висловлює ідеї щодо проектів і заходів у школі, класі з опосередкованою допомогою інших осіб; активно співпрацює з іншими, при їх реалізації.

9

Учень/учениця:

аналізує інформацію щодо історичного часу і простору, отриману з різних джерел; вирізняє проблемні ситуації; добирає прийнятний із запропонованих спосіб для її унаочнення й візуалізації; наводить аргументи та доречні приклади щодо висловленої думки; виконує пошукові (дослідницькі) та творчі

Учень /учениця: аналізує історичну/суспільствознавчу інформацію, отриману з різних джерел; вирізняє проблемні ситуації в минулому й сьогоденні, добирає прийнятний із запропонованих спосіб для їх унаочнення й візуалізації; розв’язує проблемні ситуації історичного / суспільного змісту засвоєними раніше способами, пропонує нові способи розв’язання з

Учень/учениця:

ініціює спілкування щодо змодельованої ситуації та/або суспільно значущої проблеми, надає інформацію і наводить аргументи; описує проблемні ситуації у різних спільнотах засвоєними раніше способами, пропонує нові способи розв’язання з опосередкованою допомогою інших; активно співпрацює в групі,

 

 

завдання за допомогою різних джерел; розв’язує проблемні ситуації засвоєними раніше способами, пропонує нові способи розв’язання з опосередкованою допомогою вчителя.

опосередкованою допомогою вчителя; наводить аргументи та доречні приклади щодо висловленої думки / позиції; виконує пошукові (дослідницькі) та творчі завдання.

визначає свої завдання, висловлює окремі ідеї для заходів і проектів.

10

Учень/учениця:

виокремлює й аналізує сутнісну інформацію щодо історичного часу і простору, отриману із різних самостійно вибраних джерел; застосовує здобуті знання й практичні вміння в різних навчальних ситуаціях; здійснює різні види діяльності, пропонує кілька способів розв’язання проблемної ситуації самостійно, у парі або групі.

Учень/учениця:

виокремлює й аналізує сутнісну історичну/суспільствознавчу інформацію, отриману із різних самостійно вибраних джерел; оцінює її за заданими критеріями; встановлює логічні зв’язки між історичними У суспільними подіями, явищами, процесами; за самостійно визначеними критеріями вирізняє проблемні ситуації в минулому й сьогоденні, пропонує кілька способів їх розв’язання; застосовує здобуті знання й практичні вміння в різних навчальних ситуаціях.

Учень/учениця:

розвиває ідеї/думки учасників спілкування щодо змодельованої ситуації та/або суспільно значущої проблеми, розглядаючи різні сторони проблеми, підтримує інших та залучає їх до взаємодії; висловлює нові ідеї/пропозиції щодо способів розв’язання суспільно значущих проблем; виконує / бере на себе різні ролі під час групової взаємодії та реалізації проектів; пропонує ідеї для проектів і заходів.

11

Учень/учениця:

узагальнює інформацію щодо історичного часу І простору, отриману з різних джерел, оцінює

Учень/учениця:

знаходить   й        аналізує           сутнісну історичну/суспільствознавчу,

отриману       із       різних       джерел;

Учень/учениця: моделює ситуації та/або пропонує суспільно           значущі      теми для обговорення,        виступає

 

 

її за визначеними критеріями; знаходить інформацію й аналізує її; висловлює власну позицію, аргументує її, робить висновки; виявляє причиново-наслідкові зв’язки між історичними та суспільно значущими подіями, явищами, процесами та визначає взаємопов’язані та взаємозалежні події, явища, процеси в житті суспільства; застосовує здобуті знання й практичні вміння в нестандартних ситуаціях; здійснює різні види діяльності, аналізує власні навчальні дії самостійно, у парі або групі.

формулює виявлені проблеми в минулому й сьогоденні, оцінює історичну / суспільну інформацію за самостійно обраними критеріями; характеризує логічні зв’язки між подіями, явищами, процесами; застосовує здобуті знання й практичні вміння в навчальних стандартних і нестандартних ситуаціях.

посередником у спілкуванні; ініціює пропозиції, пропонує варіанти для розв'язання суспільно значущих проблем; ініціює співпрацю та залучає інших до реалізації заходів та проектів.

12

Учень/учениця:

застосовує здобуті знання й практичні вміння щодо історичного часу і простору, усвідомлює ризики і прогнозує наслідки; здійснює різні види діяльності самостійно, в парі або групі; аналізує власні навчальні дії, планує свій подальший навчальний

Учень/учениця:

відбирає      й      аналізує      сутнісну

історичну/суспільствознавчу інформацію, отриману із різних самостійно вибраних джерел; формулює й зіставляє виявлені проблеми в минулому й сьогоденні, оцінює інформацію за самостійно обраними алгоритмом / критеріями;

Учень/учениця:

модерує обговорення суспільно значущих тем; пропонує альтернативні варіанти для розв'язання суспільно значущих проблем, оцінює їх; ініціює, планує та організує співпрацю, залучає інших до реалізації заходів та проектів, оцінює результати.

 

поступ; розкриває взаємозв’язки та тяглість суспільного розвитку.

встановлює причиново-наслідковий зв'язок між історичними / суспільними подіями, явищами, процесами; застосовує здобуті знання й практичні вміння, усвідомлює ризики і прогнозує наслідки.

 

Підсумкове оцінювання за семестр здійснюють за групами результатів навчання, що передбачені Критеріями оцінювання за освітніми галузями – громадянська та історична освітня галузь з урахуванням різних форм і видів навчальної діяльності.

У Свідоцтві досягнень виставляють семестрові оцінки за групами результатів. На підставі оцінок за групами результатів виставляють загальну оцінку за семестр з навчального предмета освітньої програми закладу освіти.

Оцінка за семестр може бути скоригованою.

Підсумкове оцінювання за рік не здійснюють. Річну оцінку виставляють на підставі загальних оцінок за І та II семестри або скоригованих семестрових оцінок. Річна оцінка не обов’язково є середнім арифметичним оцінок за І та II семестри. Для визначення річної оцінки враховується динаміка особистих досягнень учня / учениці протягом року. Річне оцінювання також може бути скоригованим.

 

ІV. Література та інформаційні ресурси

 

      Хлібовська Г.М. та ін. Історія України: підручник  для 7 класу закладів загальної середньої освіти  / Г. М. Хлібовська, М. Є. Крижановська, О. В. Наумчук. – Тернопіль: Астон, 2024. – 192 с.: іл. 

https://shkola.in.ua/1437-istoriia-ukrainy-7-klas-khlibovska-2020.html

      Історія України. 7 клас. Вчимося вухами/Аудіоуроки  https://www.youtube.com/playlist?list=PL13882V2R_5TWpNJNwMB0sAf14B1Szbh_  

      Всеукраїнська школа онлайн https://lms.e-school.net.ua/courses/course-v1:UIED+History-of-Ukraine-7th-grade+2020/course/

      Уроки історії Пітона Каа https://www.youtube.com/watch?v=_hAdIboJxUs&list=PLv6ufBUWdRi2vc0yOzw-IJr4jRnwSJLdQ   

      Classroom – платформа Google для створення віртуальних класів, розробки та коригування практичних завдань і тестів, самостійних та контрольних робіт й активного обміну завданнями з учителем. 

      Сервіси для проведення тестування: Google Форми, Classtime

      Сервіс для створення інтерактивних вправ: LearningApps

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бондаренко Анастасія Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Демченко Тетяна Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
15 серпня
Переглядів
3700
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку