Навчальний матеріал у форматі презентації з теми "Географічні координати"

Про матеріал
Презентація з великим обсягом інформіції. Матеріал поданий у легкій для засвоєння дітьми 6-7 класів формі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географічні координати. Василь Паскаль. Вчитель-методист

Номер слайду 2

Що таке географічні координати?Географічні координати — величини, які визначають положення певної точки на місцевості (на плані чи на карті) відносно прийнятої системи координат. Система координат встановлює початкові (вихідні) точки поверхні або лінії відліку потрібних величин — початку відліку координат та одиниці їх обчислення.

Номер слайду 3

Як знайти свої географічні координати?Визначення географічної широти Широту можна визначити кількома способами. 1). У центрі транспортира закріпити нитку з вантажем, що грає роль схилу. 2). Підстава транспортира навести на полярну зірку. 3). З кута між основою транспортиром і схилом відняти 90 °. Отриманий результат буде кутом між полярною зіркою і горизонтом. Оскільки полярна зірка має кутове відхилення від осі полюса світу всього на 1 °, то кут між полярною зіркою і горизонтом буде широтою тій місцевості, в якій ви знаходитеся. Визначення географічної довготи Градусом географічної довготи є 1/360 частина екватора. Оскільки Земна куля робить повний оборот по своїй осі за 24 год, то за 1 год часу Земля проходить 15 ° довготи. Відповідно: 1 ° довготи = 4 хв. часу 1? = 4 сек часу 1 "= 1/15 сек часу Виходячи з вище сказаного існує спосіб визначення географічної довготи вашого місця розташування за допомогою годинника. Для цього необхідно різницю цього часу перевести в градусну міру. 

Номер слайду 4

Хто винайшов географічні координати?В перше поняття широти і довготи запрорвадив давньогрецький вчений Гіппарх. Цей видатний вчений вперше розділив землю по екватору запропонувавши паралелі та мередіани, а точкою відліку тобто нульовим мередіаном став острів Родос, де вчений і працював. Гіппарх (грец. Ἳππαρχος), близько 190 до н. е. — після 126 до н. е.) — давньогрецький астроном, один з найвизначніших астрономів давнього світу. Народився, імовірно, в Нікеї (Віфінія). Більшу частину життя мешкав на острові Родос. Там у 160 до н. е. — 125 до н. е. роках створив більшу частину своїх наукових праць. Найважливіші його праці не збереглися, але вони були відомі філософам та вченим тих часів, зокрема Птоломею, який спирався на його праці в «Альмагесті». Вніс визначний внесок у розвиток астрономії.

Номер слайду 5

Як географічні координати допомогли людству?Здавна люди хотіли освоїти нові землі. Вони будували кораблі, малювали карти і так далі. Але коли вони почали освоювати великі тереторії й орієнтуватися на них було все важче. Та коли з’явилася градусна сітка та координати стало набагато легше. Це вплинуло на розвиток мореплавства, багатьох інших наук та на сам перед географії!

Номер слайду 6

Дякую за увагу!#made in Ukraine

pptx
Додав(-ла)
Паскаль Василь
Додано
29 січня 2022
Переглядів
420
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку