Навчальний проект "Складання характеристики виду за видовими критеріями"

Про матеріал
Критерії виду (від грец. Критеріон — засіб для суджень) — ознаки подібності між особинами одного виду, а також ознаки, за допомогою яких один вид відрізняють від іншого. Видову самостійність певної групи особин установлюють за такими критеріями, як морфологічний, каріотипічний, фізіологічний, репродуктивний, біохімічний, географічний, екологічний.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складання характеристики виду за видовими критеріями

Номер слайду 2

План характеристики двох видів котів (Кіт чорноногий та Кіт лісовий) за такими критеріями: 1) морфологічний2) фізіологічний3) генетичний4) географічний 5) екологічний

Номер слайду 3

1. Кіт чорноногий, також відомий як мураховий тигр, мала плямиста кішка — вид хижих ссавців з роду Кіт (Felis) родини котових (Felidae). Один з найменших за розмірами тіла і найрідкісніших представників цього роду.

Номер слайду 4

Чорноногі коти мають доволі великі очі. Вуха невеликі, округлої форми, можуть вловлювати найменші звуки. Хвіст короткий і загострений в кінці. Забарвлення жовто-коричневе, на плечах і лапах є чорні смуги.

Номер слайду 5

1. Кі́т лісови́й (Felis silvestris) — вид хижих ссавців з роду Кіт (Felis) родини Котових (Felidae). Один з 5-ти видів роду. В Україні рідкісний ссавець, що підлягає охороні.

Номер слайду 6

Загалом подібний до свійського кота, але відрізняється дещо більшими розмірами (довжина тіла до 90 см) і відносно коротким притупленим хвостом, покільцьованим кількома темними смугами. Кінчик хвоста чорний. Підошви лап чорні. Очі блакитні або сірі. Ринарій червоно-рожевий (кольору «сирого м'яса»).

Номер слайду 7

2. Чорноногі кішки займають нори інших тварин, наприклад, кроликів, трубкозубів, їжатців, довгоногів або термітів (звідси і пішла неофіційна назва мураховий тигр). Кіт веде нічний спосіб життя, хоча на полювання можуть виходити і вранці. За одну ніч вони проходять близько 16 км у пошуках харчів. Полюють всю ніч неперервно, не звертаючи уваги навіть на важкі природні умови.

Номер слайду 8

2. Кіт лісовий веде прихований спосіб життя. Активний у сутінках та вночі. Виводкові лігва влаштовує в дуплах дерев, розколинах скель, під купами сушняку і колод, у норах борсука та лисиць, зрідка — на горищах лісових будинків, в очеретяних заростях.

Номер слайду 9

Інформації щодо кількості хромосом у кожного виду не знайдено, проте відомо, що загальна кількість хромосом у кішок - 38

Номер слайду 10

4. Живе в сухих рівнинах південної Африки, пустелі Калахарі, на території Ботсвани та Намібії. Дуже рідко в найпівденніших територіях Анголи.

Номер слайду 11

4. Сучасний ареал займає лісові області Середньої та Південної Європи, Малої Азії та Кавказу. Україна є східним кордоном номінативної форми лісового кота.

Номер слайду 12

5. Живуть в сухих відкритих рівнинах, степах і саванах, в напівпустелях з чагарниками і незначною кількістю дерев. Можуть проживати в районах, висота яких сягає до 2000 м. Їдять переважно дрібних гризунів (ховрахів), деяких птахів та рептилій, безхребетних (сарана, коники, тощо).

Номер слайду 13

5. Селиться в горах, у глухих дубових, дубово-грабових, букових і мішаних, рідко ялинових лісах (висота 300–900 м), у плавнях в очеретяних заростях, часто влаштовує лігва на плавучих острівцях. Живиться переважно мишовидними гризунами, рідше птахами, плазунами, у крайніх випадках — трупами тварин.

Номер слайду 14

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Вознюк Галина Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Очеретна Катерина Віталіївна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    2.0
  3. Постоленко Людмила Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 березня 2021
Переглядів
71360
Оцінка розробки
4.7 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку