Навчальний проєкт "Складання характеристики виду за видовими критеріями"

Про матеріал
При вивчені розділу "Біорізноманіття" теми "Сучасні критерії виду", учням запропоновано для дослідження міні-проєкт за конкретним планом. За планом , основі теоретичних знань про морфолого-анатомічний , фізіологічний, географічний та єкологічний критерії учні знайомляться з особливостями двох близькорідних видів, характеризують їх систематичне положення та роблять висновок. Рекомендую в умовах дистанійного навчання, як дослідження. Робота дає можливість закріпити знання та вдосконалити навички та творчо виразити власне бачення теми. Пропоную робіти учнів на ваш розсуд.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практичне дослідження. Критерії виду10 клас

Номер слайду 2

Мета проєкту: Закріпити навики визначати таксономічне положення виду. Закріпити знання про критерії виду. Навчитися визначати критерії виду. Порівнювати ознаки різних організмів та визначати належність до виду.

Номер слайду 3

Етапи реалізації проєкту. Ознайомлення з літературою та інтернет-ресурсами з наведеного питання. Ознайомлення з характеристиками видів заєць білий та заєць сірий. Складання характеристики видів за видовими критеріями. Висновок.

Номер слайду 4

Визначення таксономічного положення виду в системі органічного світу Мета: навчитися визначити таксономічне положення виду тварини в системі органічного світу.

Номер слайду 5

Таксономічне положення{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Домен. Еукаріоти. Еукаріоти. Царство. Тварини. Тварини. Тип. ХордовіХордовіПід тип. ХребетніХребетніНад клас. ЩелепніЩелепніКласссавціссавціРядзайцеподібнізайцеподібні{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Родина зайцевізайцевіРідзаєць. Заєць (білий)Вид. Заєць сірий. Заєць білий

Номер слайду 6

географічнийполягає в тому, що популяції кожного виду заселяють певну частину біосфери (ареал), яка вiдрiзняється від ареалів близьких видів, і площа та контури ареалів є видовою ознакою.

Номер слайду 7

екологічний Визначає умови існування виду, його екологічну нішу, місце існування в біоценозі.

Номер слайду 8

фізіологічний. Визначає схожість процесів життєдіяльност і можливість схрещуватись.

Номер слайду 9

Порівняльна характеристика{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}КритеріїЗаєць сірий. Заєць білий. Морфологічний. Довжина тіла 55—70 см, довжина клиноподібного хвоста 8—12 см, вага 4—10 кг. Задні ноги в русака набагато довші за передні, ступні вузькі і витягнуті, повністю вкриті шерстю. Вуха довгі, ланцетоподібні, пригнуті до голови, заходять далі, ніж кінець морди; по зовнішньому краю вуха йде темна смуга. Довжина тіла — 44–74 см, вага — 2,5–5,5 кг. Забарвлення літом буро-сіре, зимою — чисто біле. Хвіст чисто сірий без чорного волосся, кінчики вух чорні протягом всього року. ГеографічнийЄвропа, Північна Африка, Мала та Центральна Азiя. Північна Європа, росія, Казахстан, Пiвнiчно-західна Монголiя, пiвно східний Китай, Японія. Екологічний. Заєць сірий надає перевагу місцевості, де сільськогосподарські угіддя посідають 50 % і більше, а також місцям з таким мікрорельєфом, де товщина снігу не перевищує 30 см. Чудово пристосований до життя в холодних регіонах, що лежать на півночі або високо в горах. Він може перенести навіть температуру -40 0 С. Північ ЄвразіїФізіологічний Русаки скороспілі, народжений весною молодняк до осені вже не відмітний по вазі від дорослих, проте статева зрілість настає лише на другий рік життя. Тривалість життя в природних умовах невелика і обмежується 4- 6 роками, але в окремих випадках тваринні досягають 13-річного віку. В умовах України популяція зайців значно омолоджена, 80% поголів'я - особині до 2-3 років, менше 20% - 3-4 років, в більш старшому віці - одиничні екземпляри. Зайці ведуть осілий спосіб життя, вони дуже прив'язані до житла і відчуття "будинку" у них добре виражене. Площа індивідуальних їх ділянок вагається від одного до шести гектарів залежно від щільності заячого поселення, кормових і захисних умов, пори року, віку і статі тварин. Відособленість зайців добре виражена в осінній і зимовий періоди, навесні ж і літом (в період розмноження), зайці живуть сім'ями. Незрідка спостерігається концентрація тварин на обмежених ділянках в зимовий час при несприятливій погоді в місцях, захищених від сильного вітру і снігу.

Номер слайду 10

висновок. Під час виконання цього дослідження я закріпила навики визначати таксономічне положення виду. Також я навчилась визначати критерії виду та порівнювати ознаки різних організмів та визначати належність до виду. Киристуючись літературою та інтернет-ресурсами я склала з характеристику видів заєць білий та заєць сірий, за видовими критеріями. Виявляється, не всі зайці однакові. Русак і біляк відрізняються один від одного настільки сильно, що аж дивно.. Розуміння відмінностей стане в нагоді не тільки любителям дикої природи, а й мисливцям, єгерям, працівникам лісу, та й просто юним натуралістам. уміння розпізнавати характерні відмінності цих тварин, стане в нагоді також тим, хто вивчає звички цих тварин, а вони сильно розрізняються.

pptx
Додано
19 лютого 2023
Переглядів
2713
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку